D1 Beharovce - Fričovce | tunel Branisko

ale hlavne podme šetrit stavaním tunelov v polprofile :smiley:
to branisko teraz zozerie niekolkokrat viac penazi nez keby to spravili nakomplet v 2003…

Realne ani nie je momentalne potreba stavat druhu ruru. Skor je tu taka dogma, ze pokial nebude branisko plny profil, tak kompletna dialnica do Ke proste nebude. :smiley: Ja keby som si mal vybrat branisko druha rura vs suroska polprofil, tak jednoznacne sorosku.

Po tejto 80-ke co je momentalne v tuneli, nas caka 60-ka a potom este semafory a obcasne vylucenie tir z tunela, potom si fakt mozeme povedat, ze ten tunel nestiha… Ale nie v momentalnej situacii, ked nic tomu nenasvedcuje, ze by to nestihalo. :wink:

Presne tak, premavka v tuneli je pomerne husta, ale snad sa este nestalo aby skolabovala kvoli hustote. Tunel sa da prejst plynule 89km/h dvoma rurami so 109km/h by sa usetrilo len asi 35 sekund na dlzke prejazdu.
Vacsim problemom su obmedzenia pred tunelom, dlhy cas v jednom pruhu pred tunelom. Tam by sa to dalo zlepsit. Dal by sa napriklad postavit druhy most pred vstupom do tunela, ten ju uplne nezavisly od tunela.
Ale vystavba samotnej druhej rury je momentalne prakticky nepotrebna. Peniaze na tento tunel sa daju vyuzit na stovkach miest na Sk, kde pomozu radovo sto tisicom vodicom denne namiesto tych tisic v Branisku, ktorym takmer nepomozu.

zila castokrat sa tam ide 60kou, ci 70kou. soferi sa boja kamier a zdrzuju. problem su aj uzavierky, obchadzka cez horsky priechod je velmi zla, oproti soroske. dobudovat plny profil zo strany od spisskeho podhradia az po tunel suhlas, zemne prace su urobene

keby v 2003 dostavali plny profil tak jediny vysledok by bol, ze by sme mali uplne zbytocne 16 rokov v prevadzke poloprazdny tunel a tie peniaze by chybali na inych usekoch…uz som to tu pisal snad 20x, pred 2. rurou braniska ma prednost v podstate cokolvek na R2, severnej R3/R4 a D1 za dargovom, ked pojde druha rura do vystavby okolo 2025 (cize dostavba tak 2030) bude to stale v klidku

To je sice pravda, ale otazka je, dokedy bude jedna rura postacovat a aky dopad budu mat dopravne obmedzenia v buducnosti, ked sa uz bude robit druha rura.

Jeden pohlad na vec je, ze momentalne jedna rura staci na X rokov a pripadne kopanie druhej je zbytocny luxus.
Druhy pohlad by mohol byt, ze radsej spravme druhu ruru uz teraz, kym je este intenzita dopravy relativne nizka a dopravne obmedzenia by nemuseli sposobit velke problemy a aj vystavba by mohla byt este celkom rychla.

Totizto ak budeme predpokladat standardny slovensky pristup (teda ze druha rura sa zacne budovat az vtedy, ked hustota premavky dosiahne 150% kapacity jednej rury, pricom normalne by mala byt druha rura hotova pri dosiahnuti 100% kapacity jednej rury), tak dopravne obmedzenia pri tak hustej premavke uz budu velmo bolestive a da sa predpokladat aj predlzenie vystavby.

Moj osobny predpoklad je, ze keby sa rozhodlo uz dnes, ze sa ide stavat druha ruha, tak by trvalo odhadom 10 rokov, kym by sa druhou rurou skutocne jazdilo.
Ak budeme ale cakat az dovtedy, kym sa naplni kapacita jednej rury, a az potom sa zacne stavat druha rura, tak nas potom caka niekolko rokov dopravnych obmedzeni pri ovela vyssej hustote dopravy. A kedze sa daju ocakavat aj uplne uzavierky, tak situacia na horskom prechode by uz bola poriadne komplikovana.

PS : mne je tunel Branisko momentalne uplne ukradnuty, este som nim nesiel ani raz. Ale pristup … vystavba samotnej druhej rury je momentalne prakticky nepotrebna … sa mi zda kratkozraky, treba mysliet do buducnosti.

a treti pohlad by mohol byt, ze mame na slovensku kopec usekov kde su uz teraz vacsie problemy alebo vyssie intenzity ako na branisku a preto by mali ist peniaze primarne tam a nie na riesenie niecoho co bude problemom az o par rokov…podla mna nie je realne aby prislo na branisku k nejakemu vyraznemu narastu dopravy kym nebude hotova severna D1 vratane korbelky (cize najskor 2025) a aj potom to nebude ziadny skok, navyse ked sa medzitym na R2 poriesi soroska + useky pred kosicami a nebodaj aj useky okolo RS tak to bude na severe stale tazko v pohode…a tiez netreba zabudat, ze mame za dverami dalsiu krizu :slight_smile:

Pohodak, nie si ty náhodou Hari Seldon z Nadácie, že predpovedáš ďalšiu krízu? :bulb:

Treba este brat do uvahy, ze obojsmerna prevadzka v tej jednej rure sposobuje problemy s odvetravanim, takze to nie je tak uplne len o kapacite. Napriek tomu ale suhlasim s tym, ze tu mame prioritnejsie useky

gallery/image_page.php?album_id=67&image_id=37752

pri norme 20k na jednu ruru je posledny znamy udaj 12,4k cize 62 percentna priemerna vytaznenost. pre porovnanie:

46k intenzita na D1xR1-sered je asi 77 percent zo 60k.

Pri probleme s ovetravanim sa to da poriesit so semaforom… A pri velmi velkej hodinovej intenzite sa daju auta odsuvat na stary usek… Ani jedno tu este nemame, cize.

Semafor? To bol snad vtip. Si videl co taky semafor narobi na podpriemerne zatazenej ceste 1+1 napriklad na Certovici?
Akonahle tam das semafor hodinova kapacita tunela ti padne zo 4000aut/h na 900aut/h.

Ale no semafor by tam nebol zapnuty stale, ale len vtedy ked by sa to vyzadovalo, ale to by tam muselo byt minimalne 35K, co tam nebude nikdy.

no ja som zastancom druhej rury v Branisku.
jedna vec je vetranie, jedna je kapacita, kde sa zatial oba body v klidku stihaju (aj ked je fakt, ze staci jeden sofer iduci 60tkou a ti za nim uz v klidku nie su).
Skor sa bojim, aby sa stihla rura dobudovat kym sa ta jedna rura nedostane k hrane zivotnosti (kdesi som cital, ze po 30rokoch by sa to malo cele generalne opravit) a v roku 2030 by som fakt nechcel jazdit starou cestou.
co sa tyka inych usekov namiesto Braniska, uz ked, tak urcite nie Soroska, ale radsej druha rura Horelice pri CA. myslim, ze to je neporovnatelne potrebnejsi usek a po otvoreni CA-Svrcinovec to bude este horsie.
tam to uz daaavno malo stat alebo aspon na tom robit.

ale kde, ved tam je iba o malo vyssia intenzita ako na branisku…cely problem horelice je, ze vyjazd z nej konci na semaforoch v cadci, po dobudovani useku po svrcinovec stupel zmizne

tunel soroska riesi jeden z 2 zostavajucich zasadnych problemov na juznej R2 (tym druhym su batka/bakta), tam ozaj nie je o com ci ma prednost soroska alebo 2. rura braniska

takisto by som sa priklonil k bezodkladnej dostavbe mostov a úseku za Braniskom /smer PP/, lebo nerozumiem prečo to ešte nebolo urobené a potom začať prípravu na druhú rúru, ktorá skôr ako v 2030 aj tak nebude

úsek 1km by niečo zachránil?

89 je len zbožné želanie. Minule (cez víkend) som mal radosť, že som to aspoň udržal na 6-tke pri 76kmh, v pracovných dňoch rýchlosť kvôli zbiehaniu pruhov a hlúposti vodičov klesá aj na 65kmh

Momentálne je situácia nasledovná: v smere PO-PP pred tunelom vyše kilometra 80 /pravidelne meraná - ďakujeme chlapci/, tunel 80 /ak pred tebou nejde trpák 60-70/, po výjazde z tunela je kvôli zvýšeným mostným uzáverom 60, potom možno 500m 80 a nakoniec 60 v esíčku. Takže nie, svet by to nespasilo, ale plynulosti by to určite pridalo.

Inak skúste povedať vodičom z povolania prechádzajúcim týmto úsekom viackrát do týždňa, že “druhú rúru netreba”. Do očí. Teraz by ste mali bežať :wink:

Aj väčšia bezpečnosť premávky je namieste, hlavne v dlhých stiesnených a menej bezpečných priestoroch, nielen všelijaké “číselné hodnoty” pre “všelijaké parametre”.
[size=77]1113[/size]