To je fakt rozumny napad, najprv odstranime vsetky zavady, a nechame si tu najvesiu. To nemyslis vazne. Prace treba naplanovat tak aby to bolo vsetko na D1 ukoncene priblizne v rovnakom case. Ale zase na slovensku sa to neda..
tam nie je ziadna zavada a ano najskor treba odstanit stiavniky, sorosky a tvrdosiny a potom sa mozeme bavit o nejakych druhych rurach.
co chodia po jednickach, dvojkach a trojkach platia tak 3/4 tychto dani a ti co chodia po dialnici len asi stvrtinu. pricom sumy na cesty sa nedelia v tomto pomere.
a podruhe, ja nemam problem aby tie spotrebne dane isli do zdravotnictva alebo skolstva.
no ja neviem, faktom je, ze cez sorosku som siel len asi 2x. ale prisla mi ako pohodova siroka cesta. A v dopravnom servise o nej pocujem len 2-3x do roka ked nahodou velmi nasnezi, ze sa tam smykaju kamiony (rovnako ako sturec, donovaly, vernar, kremnicke bane… kde sa tunel neplanuje). tak neviem ci su tam take brutalne intenzity, ze tam treba tunel. a to nie som proti tomu tunelu, ale oproti branisku mi to nepride ani ako bodova zavada. na tvrdosin chodim ovela viac a tiez mi to nepride ako bodova zavada.
uz ked chces riesit bodove zavady, treba doriesit obchvat rk a cestu od ZA na CA.
Tunel Soroska nevyriesi problem intenzity, ale len bezpecnosti. Ked sa postavi tunel, bude o jeden nehodovy usek menej (to je jediny dovod, preco suhlasim s tym tunelom).
branisko je o bezpecnosti, o uz funkcnej rure par rokov, ktora nebola projektovana na oba smery, a aj o intenzite, ktoru sice tunel relativne stale zvlada, ale nezvlada to nahradna trasa cez horsky prechod. takze v globale ano, soroska je na tom podla mna lepsie.
inak by ma celkom zaujimal rozdiel intenzit dopravy napr. medzi soroskou a donovalmi. tu by som to dal tak 1:1.
branisko ale nema problem intenzity a dlho ho nebude mat. prekrocenie kapacity ak raz nastane stale neznamena kolaps len to ze sa bezne pojde 60 km za hodinu a prejazd bude trvat o minutu viac cize zanedbatelne.
cize druha rura braniska usetri len nejaku tu minutu kym jedna rura sorosky 5 minut VZDY a niekedy viac. mozo ocakavas od dialnice automaticky vyssie rychlosti ale ja zase ocakavam od jednotky 80-90 km/h co soroska nesplna.
Devil, prosim ta vysvetli mi tie 3/4 a 1/4, lebo tomu naozaj nerozumiem.
Ja problem s krizovym rozdelovanim dani mam. Ak je treba platit skolstvo a zdravotnictvo tak zvysme normalne dane a povedzme to na rovinu, ze to je na skolstvo a zdravotnictvo a nemaskujme to cicanim z dopravy. Toto je na inu a dlhu temu a off topic.
Co? Ty porovnavas 1tku s D-ckou. tak ja chcem porovnat 1tku s 1tkou.
preco prave Soroska by mala mat prednost napr. pred Donovalmi? preco nie tunel popod Sturec?
ja viem, ze Soroska bude raz Rka, ale zatial, zial, berieme len cestu cez horsky prechod a nie buducu Rku. A ked uz to chces brat takto, tak aj popod donovaly ma ist raz o milion rokov tunel. tak porovnavam to, co je porovnatelne. Sorosku s Donovalmi.
Aj tunel Soroška, aj druhá rúra Braniska je o bezpečnosti a komforte. Cez Branisko chodí viac vozidiel. Ak sa dostavia niečo na D1 tak intenzity stúpnu, ak sa postaví niečo na R2 tak tiež intenzity stúpnu. Tieto intenzity sa vzájomne ovplyvňujú no nie nejako výrazne. Aby to bolo výrazne tak by muselo na R2 pribudnúť 100km… Ak by mala R2 prípravu a stav Višňového by mal zamrznúť na dlhé roky a prípadne ešte roky naťahovať Čerbať či predsalen neriešiť presunutie fondov na R2. Síce by sme nemali ani severné ani južné prepojenie ale nemuseli by sme riešiť veci pod časovým tlakom. Možno ani IS by nemali také silné reči… žiaľ dlhodobo nezvládame jeden front, nieto ešte dva (D3, R4 by mali byť ďalšie fronty).
uz sme to riesili 1/2 jazdi na jednickach a pokial si dobre pamatam 1/4 po dvojkach/trojkach a 1/4 po dialniciach. cize aj spotrebne dane sa vyberu podla tohto pomeru. potom je jasne ze soferi na jednotkach dotuju dialnice.
aha cize ked bezne sa ide po dialnici 130 tak preco nie aj pod braniskom. a ked mame jednotky v zlom stave a je na nich plno zavad ktore spomaluju auta tak preco by sa nadalej nemohlo chodit aj cez sorosku 70kou. zaujimava logika. to uz je ako kastovnictvo v indii ze je vyssia kasta s vyssimi narokmi a nizsia ktora ma byt rada ze prezije. ja ale jedenotku porovnavam s tym ako ma jednotka vyzerat. a soroska nesplna parametre cesty I. tr. a branisko bez problemov splna parametre dialnice. to su proste fakty.
kvoli jednemu-dvom frontom nezvladame tie ostatne.
ok, v tom pripade plati, ze nam netreba sorosku, ale postavme cca, 50km, tunel pod donovalmi a mame suvisle prepojenie BA - KE severo-juznou trasou
stale si mi neodpovedal, preco rozpravas len o Soroske a nie napr. prave o Donovaloch, kde je tiez plan na R-ku ci kremnickych baniach, kde je tiez planovana R-ka.
a uz vobec nerozumiem, preco stale porovnavas D a “1tky”.
ja po jednotkach jazdim, viem, ake su stavy a suhlasim, ze to treba riesit. ale nepletme hrusky a zemiaky.
ako žart je to dobré
tunel pod Soroškou bude mať svoje opodstatnenie a bude aj financovateľný. tunel pod Donovalmi je totálny nezmysel a pokiaľ nebude voda drahšia ako ropa tak je aj nefinancovateľný. (ak sa budeme baviť o S-J spojeniach tak tam má byť poradie D3, R4 až po ich dokončení R1)
tak to sa mýliš. neporovnám D a 1tku ale severnú a južný trasu Z-V. severná je I/18+D1 a južná I/16+R2. pokiaľ nebude stáť aspoň 1/2 východnej R2 nemá zmysel stavať Sorošku.
pise ze intenzity sa vzajomne ovplynuju no nie nejako vyrazne. s tym plne suhlasim. a myslim ze soroska ako tunel nejak extra nezvysi intenzity. takze potom neplati ze postavme o 100 alebo 200 km dalej iny usek ako nahradu. to je dookola a dlhorocne sa opakujuca infantilna sprostost o masivnom presuvani dopravy podla toho ze si to niekto zela. ani branisko nema ziadny dovod na extremny narast, pred aj za uz je suvisla dialnica a je jedno ci niekto ide cez strecno, donovaly alebo certovicu ak ide na PO tak ide cez branisko.
ked spocitas vsetky hotove useky + kri-tom, JVO KE a zacharovce-figa tak to uz je cca. polovica vychodnej R2. takze oproti sucasnym planom staci este urychlit zach.-figa a moze nasledovat soroska.
reagujem len kvôli smajlíkovi. aby to malo zmysel aj pre PO kraj tak by to museli byť plné profily. Slovensko v stave v akom je žiaľ nemá na dve diaľničné prepojenia východ-západ (s tri sever-juh). nemali by sme ani na ich údržbu