Cyklisti na hlavnych tahoch

Aj ja som uz tuto trasu absolvoval na bicykli, ale ten, kto to tam nepozna, nenajde medzi Hronskou Dubravou a Zvolenom inu cestu ako RC. Je potrebne tu nahradnu cestu aspon vyznacit ako cyklocestu :unamused:

Pozri, ja som tade isiel vtedy na bicykli prvykrat v zivote. Kedze som vedel, ze na eRke nemam ako cyklista co hladat, zobral som do ruky mapu a nasiel som si inu trasu.

Inak, siet cyklociest na Slovensku prakticky neexistuje a to je velka skoda. Predislo by sa mnohym zbytocnym umrtiam. Pretoze podla mna jazdit na bicykli po vacsine hlavnych tahov na Slovensku (nemyslim D a R) je cisty pokus o samovrazdu. Ale to sme uz off-topic.

ak sa dobre pamatam, tak na mapach od Harmanca su vyznacene vhodne cesty ako cyklisticke trasy
a svoho casu som v Tescu videl dake cyklisticke mapy Slovenska

ale so znacenim a vytvaranim cyklociest v reali je to dost slabe

pred vyse rokom som sa spolahol, ze podla internetu vedie cez mlynsku dolinu znacena trasa (Lafranconi - Patronka) - nikto tam vsak nenapisal, ze vystavbou tunela posla - tak som aspon spoznal stavenisko :wink:

Ked som isiel tade prvy krat, mal som malo podrobnu mapu, preto som bol nuteny kratky usek prejst po RC (vtedy to este RC nebola). Odvtedy som tade isiel zopar krat v ramci organizovaneho maratonu, kde sme isli v baliku so sprievodnymi autami, zrazka teda v podstate nehrozila. Ale uplnu obchadzku RC mi ukazal az nedavno kamarat, ktory odtial pochadza.

V podstate siet cyklociest existuje len na Zapadnom Slovensku, hlavne na Zahori a v okoli Trnavy, väcsina z nich vsak vedie po cestach II. a III. triedy. Pritom niekedy by stacilo vyasfaltovat kratky usek polnej cesty alebo vyznacit cyklopruhy na sirokych cestach a hned by to bolo bezpecnejsie.
No a hlavne tahy na Slovensku treba poznat. Po niektorych sa da ist celkom v pohode (ale nie je ich vela), drviva väcsina sa da zase obist. Napr. trasa BA-ZA po cestach II. triedy (hlavne II/507) a BA-BB cez TO-ZC-BS-ZV.
:slight_smile:

Neviem, či tých bicyklistov nenapadne, čo sa môže stať, veď ja keď idem na bicykli hoci len po meste a okolo mňa prejde kamion, ma až zamrazí.
Inak v MT sú niektoré chodníky na polovicu- pre cyklistov a pre chodcov, ale dosť veľa chodcov chodí aj po bicyklovej strane chodníka, a aj bicyklisti chodia naopak, lebo miestami je to dosť úzke a dvaja sa nedajú predbehnúť.

Samotné chodníky v mestách pre bicykle nie sú vhodné, lebo často sú tam obrubníky bez nájazdových rámp a tak ako si napísal, je problém s chodcami.
A klasické cyklopruhy sú u nás len zriedkavo, napr. v LM, Kunov…

velmi pekne maju cyklopruhy vyriesene napriklad v breclavi… tam to maju temer ukazkovo …

no a samozrejme vo viedni alebo takom holandsku je to uz uplne ina liga…

na cyklistov je samozrejme dobra siroka krajinica … ale ta je malokde …

Prave na Vieden som narazal s tymi najazdovymi rampami a tolerantnostou chodcov. Kedze tam plno ludi jazdi do prace na bicykloch, cesty su podstatne prazdnejsie :slight_smile:

Ono taky kamion iduci 80-90 km/h okolo seba vytvara celkom slusny vzdusny vir, takze aj ked ide cyklista po krajnici, ma problemy udrzat rovnovahu. Z toho dovodu sa na bicykli radsej vyhybam hlavnym tahom…

Teraz pri výstavbe OD Centro vynačili na chodníku cyklistickú časť. Len som tak vypleštil oči, keď som zistil, že cyklisti majú chodiť po strane pri ceste, kde sú zabetónované značky, presne v strede tej vyhradenej polovice. Chcem vydieť toho cyklistu, ktorý sa tam odváži prejsť, tak že nepôjde vedľa bicykla.

Ups, aby bolo jasné. Je to v Nitre.

Neviem, či som to tu už náhodou nepísal… Idem po Rke z Nitry smerom na Sereď a čo nevidím - proti smeru jazdy v odstavnom pruhu ocino, mama a dve malé deti na bicykloch. Sú aj lepšie spôsoby ako sa pokúšať o skupinovú samovraždu.
:imp:

dovolim si presunut debatu z temy o tuneli Visnove :slight_smile:

isty rozdiel tu bude, auto iduce 72 na 40tke ohrozuje vsetkych naokolo, zatial co cyklista (za predpokladu, ze ide mimo mesta) ohrozuje hlavne seba

Takze po prve: Radar bez problemov nameria aj cyklistu, mam to odskusane. Lenze ma troska problem kvoli jeho tvaru, moju skutocnu rychlost trosku zväcsil :slight_smile:
Co sa tyka narazu cyklistu do chodca: Cyklista ma pri rovnakej rychlosti ako auto hybnost cca 10 krat mensiu, takze pravdepodobnost, ze moze niekoho zabit aj pri 72/h je stale dost mala oproti autu. Navyse autu sa pri zrazke s chodcom takmer nic nestane, co sa o cyklistovi povedat neda

jenže cyklista do chodce při téhle rychlosti do chodce narazí malou plochou a např. řídítkama ho může propíchnout.

Toto je taká teória, že to je na smiech. :wink: Jazdil si bicyklom niekededy v živote :question: (asi nie, lebo potom by si aj vedel, že najprv narazí koleso a potom spadneš na zem) a vždy to bude najprv koleso …

Ano. Ta hybnost není při srážce rychleji jedoucího vozidla s člověkem až tak podstatná, důležitější je, jak ho nabere a odhodí.

(Když tě trefí do hlavy 8 kg těžký kámen letící rychlostí 70 km/h, tedy s hybností 10x menší, než jakou má stejně rychlý cyklista, tak určitě nemáš 10x větší šanci na přežití, než když do tebe narazí ten cyklista.)

najazdil som tisicky km na bicykli, ale… pravdupovediac… nikdy som nikoho nezrazil :wink: takze ani ja neviem, ako vyzera zrazka chodca s bicyklom

Nie je to nič príjemné, ja osobne som nikdy nikoho nezrazil, ale videl som zopár takých jazcov. Ako pisal Dialniciar, najprv narazi koleso a potom spadneš na zem, veľmi záleží na tom akou rýchlosťou ideš, ak rýchlo a nestihneš zabrzdiť tak zrážka ako hrom a odnesiete si to všetci, vrátane bicykla, poriadna osmička na kolese :smiley: A ak sa to stane na verejnej komunikácii a daná osoba podá žalobu, :confused: má to dohru prostredníctvom polície. :frowning:

keby som v palil v plnej rýchlosti dole kopcom 72 km/h do nejakeho cloveka tak by som sa pozrel ako by to rozdýchal.