Ja som narazil ako malý chlapec a nie raz. Ale v dobrých rýchlostiach, ale zas aj som prudko brzdil a vždy to bol náraz kolesom. A nič vážne sa nestalo, len osoba bola určite v šoku a spadnutý nákup. Pokaždé torontské uličky …
Narazil som aj neskôr, ale vždy do niečoho a tiež to bolo koleso. A následne prichádza pád.
Ja nevylučujem, že zrážka cyklistu s chodcom vo veľkej rýchlosti má za následok vážne zranenia oboch.
Ale tieto teoretické úvahy Thomasa (a to nielen v tejto téme , aj spojka D1 a D3, kde zjavne v živote nebol ), že je možnosť aj niekoho prepichnúť riadidlami, tak to mi fakt ide na nervy. Šanca je možno 1% a on ju tu bude prezentovať ako úplne bežnú. A to ma hnevá.
Podobne, ale pocul som uz o par pripadoch zrazky cyklistov s chodcami alebo korculiarmi na bratislavskej hradzi. Boli z toho vselijake zranenia, aj s trvalymi nasledkami, ale o umrti som teda este nepocul V kazdom pripade je to s autom neporovnatelne
ked ma cyklista nejaku nehodu, dost vazne ohrozuje aj seba… napriklad ho moze katapultovat cez riadidla pri prudkom brzdeni to je ten rozdiel medzi rychlo jazdiacim cyklistom a vodicom
Cyklisti a chodci sú zraniteľnými účastníkmi cestnej premávky. Súčasná nehodovosť v európskom regióne podľa WHO je neprijateľne vysoká - milión cestných dopravných nehôd so zranením, 120 tisíc úmrtí a 2,5 miliónov zranených ľudí. Chodci a cyklisti sa podieľajú 30 - 35 % na všetkých úmrtiach (podiel chodcov činí zhruba 3/4 uvedených percent).
momentalne nemáš štatistiky SR za minulí rok . bol by som zvedavý . ale budem ich potrebovať takže potom Vám ich presne zverejním.
Áno máš pravdu je to neuveriteľne číslo a čo je ešte horšie sice nám na Slovensku minulí rok klesol počet Dopravných nehôd ale žial počet mrtvych na cestach sa zvíšil .
Pokial nebudu vodici brat cyklistov a chodcov ako normalnych ucastnikov premavky a budu sa spravat sposobom “kto je silnejsi ten ma prednost” tak pocet nehov vyrazne neklesne. Pritom v susednom Rakusku je uplne bezne, ze na jednej ceste sa navzajom vsetci “strpia” bez obmedzovania tych druhych
Chodci a cyklisti tvoria 1/3 mŕtvych. Ja by som sa však osobne zameral hlavne jazdenie ako také - tam sú to 2/3 + jazda cez obce a mestá, čím sa silno eliminuje aj prvá skupina.
Predpokladám, že najvyššia úmrtnosť pri nejakých prepočtoch je naďalej v Grécku, Česku, Slovensku atď.