Colas Slovakia (INŽINIERSKE STAVBY, a.s., Košice)

Inžinierske stavby,a.s. závod 09 Šaľa realizujú v Bratislave stavbu Lamačská cesta - Staré Grunty, 2 etapa - Rázsochy, ako hlavný zhotoviteľ.

IS, a.s. Košice spolu s Doprastavom, a.s., Bratislava práve realizujú aj 3. etapu privádzača R4 v Košiciach.

Zaujíma ma, ako sa volá novozaložená spoločnosť, ktorú založili Inžinierske stavby,a.s. Košice, cez ktorú sa chcú zúčastňovať verejných súťaží na dodávku stavebných prác. Vie to niekto ??? :question:

Colas nevlastní Cestné stavby Prešov, vlastní ich Francúzska Eurovia.

Eurovia vlastní Cestné stavby Košice. :wink:

Cestné stavby Prešov sú odštepným závodom cestných stavieb Košice-teŕaz Eurovia.

Ja odštepné závody nikdy nerátam, pokiaľ sa neosamostatnia a nevznikne iná firma. :bulb:

Na cestách dominuje asfalt, v tuneloch betón :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=6749

Výstavba betónového povrchu cesty býva spravidla aj nákladnejšia ako v prípade asfaltového. Do nákladov sa premietajú drahšie vstupné materiály. Stavebné spoločnosti, ktoré chcú stavať aj cementobetónové cesty, musia zainvestovať do tzv. finišera – zariadenia, ktorým sa betón kladie a zhutňuje. Obstarávacie náklady na všetku potrebnú techniku sa tak môžu vyšplhať k 150 milió-nom korún (prenájom alebo kúpa starších zariadení stojí, samozrejme, menej). Na takéto investície sa stavebné firmy odhodlávajú ťažšie, najmä kým k požiadavkám na betónové vozovky v tuneloch nepribudnú aj cestné a diaľničné úseky.

Finišery vyvíja takmer tridsať rokov aj firma Heilit+Woerner, od roku 2006 nemecká divízia koncernu Strabag. V jeho skupine ich používa aj česká dcéra Dálniční stavby Praha. Z firiem aktívnych na Slovensku disponuje technológiou a mechanizmami na kvalitné betónové vozovky nemecká Eurovia Beton zo skupiny Vinci, do ktorej patrí košická stavebná spoločnosť Eurovia-Cesty. Investovať do finišera sa v Košiciach chystajú Inžinierske stavby, jedna zo spoločností francúzskej stavebnej skupiny Colas.

:question: :question: :question: :question:

Doprastav nezaložil nič iné a mieni sa zúčastňovať naďalej pod svojím obchodným menom. :bulb:

Ja sa spitujem na IS,a.s. Košice, akú firmu založili, aby sa mohli zúčastňovať verejných súťaží,nepítam sa na Doprastav,a.,s. Sme predsa v sekcii Inžinierskych stavieb,a.s. Košice.

Ibaže nová firma nebude mať referencie na diaľničnú výstavbu, aj keď som čítal v novinách v pravde, že majú takýto cieľ.

Údajne prevezme referencie IS,a.s. Košice , ako dcérska spoločnosť, len chcel by som vedieť jej názov. Možno je to COLAS,a.s.

Tá bola založená skôr ako vôbec vznikol problém s kartelom a pochybujem, že 200.000 SKK základné imanie by na to stačilo, teda na tie referencie. Musel by ešte prebehnúť proces navýšenia imania, rozšírenie živnosti atď., ale pochybujem o tom.

Oni založili nejakú firmu teraz nedávno, aby sa zúčastňovali verejných súťaží cez ňu a neboli vyhadzovaný zo súťaží, ako sato stalo nedávno. Chcel by som vedieť ako sa volá tá firma, nevieš náhodov ? Treba to zistiť.

Inžinierske stavby,a.s. ako prvá firma na Slovensku zakúpila stroj na kladenie betonového povrchu diaľničných vozoviek. Chcú ho vyskúšať na ich prvej stavbe v ČR na úseku D 47 ktorý realizujú spoločne s českým Colasom Cz. Je to nemecký stroj. Osobne som si myslel, že s týmto strojom na Slovensko príde prvý Doprastav,a.s., pretože ten už vlastní podobné zariadenia na súvislé kladenie odvodňovacieho žľabu a stroj na kladenie súvislích betonových zvodidiel. Inžinierske stavby,a.s. však Doprastav,a.s. predbehli, čo ma teší, že ani IS,a.s. nezaostávajú a investujú.

Ako úplne prvá firma to bola Skanska v ČR, ale tým je k dispozícii aj pre SR, až druhí boli Francúzi cez IS, a.s. a Doprastav čaká neviem na čo. Ešte pred Skanskou v ČR tento stroj vlastnil a vlastní dodnes viacej kusov rakúsky Strabag a tým aj český a následne slovenská org. zložka.

Skanska nebola prvá v ČR, ale ešte Dopravní stavby Uherské Hradište, ktoré následne Skanska kúpila.

Inžinierske stavby,a.s. Košice závod 09 Šaľa realizujú zaujimavú zákazku pre ZOO v Bratislava - Pavilón pre opice.

Závod 06 Inžinierskych stavieb,a.s. sa v súčastnosti podieľa na stavbe mostu na rýchlostnej komunikácii R6 Tisová-Kamenný dvůr, ktorá spája mestá Karlovy Vary a Cheb v západných Čechách. Prešovský závod je poddodávateľom hlavného zhotoviteľa Stavby silnic a železnic,a.s. Ako subkontraktor IS 06 je do zákazky zaintresovaný aj Sangreen, dcérska spoločnosť Colas CZ,a.s.. Úlohou závodu 06 a Sangreen spočíva v preložení vedenia vysokého napätia, zemných prácach a hornej stavbe mostného objektu. Projekt by mal byť hotový približne o rok.