MH,
veľmi ma teší, že sa zaujímaš aj profesionálne o údržbovú časť slovenských ciest.
Takisto to, čo som ja uviedol ako príklad toho, že sú aj “pomocné strediská”, tak ty si ich samozrejme uviedol všetky. Ano, ide o to, ako sa rozdelila SSC. A následne ide o legislatívu. Ja verím, že 90% cestárov je slušných a pokiaľ stále pôsobia oni v svojich “materských” strediskách údržby, tak robia z tých financií, ktoré majú pridelené, naozaj maximum. Na Slovensku existuje nejaké rozdelenie ciest (vieme aké, nebudem to rozpisovať), chyba je, že SSC nemá dnes vlastné strediská údržby. Tu by som ja normálne investoval 5 mld. SKK na vybudovanie nových stredísk. A VÚC nech si obhospodarujú svoje cesty II. a III. triedy, z ktorých hlavne tie cesty III. triedy nepotrebujú až tak často opravy a aj údržba je slabšia. Bola a je. A bude.
Mňa netreba presviedčať o tom, čo je to “cestárska rodina”, to ja veľmi dobre viem, ale žiaľ, fakty sú také, že rozdelenie cestnej siete na papieri ešte nefunguje aj v praxi. Oporou zimy 2005 môže byť fakt, že bolo naozaj extrémne veľa snehu a nielen v SR boli kalamitné situácie.
Tu ale ide o niečo iné. 
TTSK za 40 mil. SKK stavia nové stredisko údržby + nový vozový park do neho. V Galante. Písať o tom, že tam jedno stredisko už je, to je v poriadku, ale nie je použiteľné pre VÚC.
Ja osobne viem, o akú investíciu ide. Ja som mal pripomienky odborného charakteru skôr smerované tam, že keď už sa bude nakupovať technika 5ks sypačov, tak by sa nemali dať všetky do tohto nového areálu v GA, ale mali by sa rozložiť: 2ks do GA, 1ks do SE, 2ks do TT. A 3ks z SE+TT presunúť do GA. To by bola správna investícia. Všade by sa zlepšil stav techniky a v GA by bol čistý priemer.
Mimochodom, stredisko Myjava je dnes nepoužiteľné nakoľko ide o TN VÚC - aj tu sa zhoršila zimná služba na ceste SE-MY-NM, nakoľko je tam zložitý terén a hranice dvoch VÚC. Ale viem, že už aj tu sa na zimu 2006 pripravilo aspoň na papieri zlepšenie, tak uvidíme ako to bude fungovať v praxi.
TT VÚC investuje celoplošne. Zatiaľ nenabral odvahu investovať 0,5 mld. SKK (potreba na základné opravy je 1,3 mld. SKK), lebo nechce ani PPP ani úvery. A ani zatiaľ nerieši hlavné sídlo, aj keď kapacita tu je, lebo na opravu ciest išlo v r. 2005 90 mil. SKK (kapitálové výdavky) a z toho 60 mil. SKK išlo do okresov SE a SI. A vo výhľade je plán na investíciu min. 600 mil. SKK, len sa stále hľadá správne riešenie.
Čo sa týka ZA VÚC, tak ano, súhlasím s tebou, že tu ten presun údržby ciest v zime bol naozaj minimálne divný a aj to tak skončilo. Jednoducho súkromná firma nemá ani predstavu o tom, ako sa majú cesty cez zimu udržiavať a tu je chyba: mali tam prejsť zamestnanci bývalej SSC, ale vo väčšine prípadov to tak nebolo. To je mínus tohto VÚC. Na druhú stranu to bol 1. VÚC v SR, ktorý investoval 800 mil. SKK na opravy ciest, čo bolo voči vtedajším investíciám SSC (za celý rok 2004) 2,5x viac (a vtedy išlo o 17 tis. km ciest), takže toto bolo zase plus ZA VÚC. A dnes zase ZA VÚC hľadá možnosti ako to zopakovať. Myšlienka prechodu na súkromnú firmu bola dobrá: odstrániť problémy so zastarolou technikou, len tá prax bola úplne iná než plán.