Cesty I. triedy v SR

Ano, úrady sú 2. Krajský úrad je kontrola za ministerstvá zjednodušene povedané a potom sú ešte aj ďalšie úrady ako Krajský školský úrad atď.

Cesty I. triedy spadajú pod SSC, teda MDPT, teda štát. Cesty II. a III. triedy spadajú pod samosprávne kraje, teda VÚC, ktoré už prebrali 70% štátnej agendy a kompetencie.

Len zostalo málo peňazí na všetko a hlavne obrovské investičné dlhy v školstve, na cestách, na autobusoch atď. Každý kraj sa snaží situáciu riešiť ako sa dá, 1/3 ich rozpočtu ide na stredné školstvo. Základné školstvo je na obciach a mestách. A vysoké školstvo je na štáte. A podobne cesty. A ten investičný dlh je v každom kraji viac ako 1 mld. SKK len na opravy ciest a ďalšia 1 mld. SKK na iné investície, hlavne na mechanizmy, ktoré udržiavajú cesty a na strediská údržby.

Nie je veľa možností ako situáciu v cestách riešiť. PPP je jedna cesta, ale aby to malo skutočný význam, tak to treba spraviť vo väčšom rozsahu a na to treba mať hospodársku silu v kraji. Atď.

Myslím, že už by som sa opakoval, keby som pokračoval ďalej.

K cestám I. triedy toľkoto. Je ich cca. 3 000 km a cca. 800 km nevyhovuje. To je cca. 1/4 ciest I. triedy. Štát si opravy a údržbu musí prenajímať väčšinou práve od stredísk údržby, ktoré už spadajú pod VÚC a výraznejšie opravy sa realizujú cez stavebné firmy. :sunglasses:

Chcel by som sa opýtať, ako je to s vlastníctvom (alebo možno presnejšie so zodpovednosťou za stav) mostov na cestách I. triedy v obciach.

Ak to nie je jednoznačné, tak ma konkrétne zaujíma most na Triede A. Hlinku v Nitre. Je to v pôsobnosti SSC (čiže štátu), keď je to na ceste I. triedy, alebo mesta, či VÚC, keďže je to na ich území?

Mosty na cestách I. triedy sú v správe SSC. :sunglasses:

Ano, presne tak to je. Len tá zodpovednosť musí ísť v mnohých mestách “nabok”, pretože sa nedá most opraviť, lebo často existuje len jeden most a potom by sa musela doprava odkláňať 5-10-20 km ďalej a to je problém, tažke pokiaľ nie je most výslovne v havarijnom stave, tak sa nerieši nič. A samozrejme riskuje sa.

Na druhú stranu, mostov na cestách I. triedy je pomerne veľa v havarijnom a nevyhovujúcom stave (teda budú časom aj v havarijnom stave) a peňazí na opravy je veľmi málo. Teraz sú prioritné oblasti v Komárne, Nových Zámkov atď., kde sa preinvestovalo práve na opravu mostov už veľa peňazí.

Aj preto sa neopravujú výraznejšie v týchto oblastiach samotné cesty. Inak mosty na cestách II. a III. triedy tiež na tom nie sú dobre.

A ešte aj k čavo-vi. Cesty I. triedy a diaľničná sieť je v oblasti cestnej infraštruktúry majetkom štátu cez MDPT, t.j. cez SSC a cez NDS, a.s. bez ohľadu na to, ktorým VÚC prechádzajú a kde sa nachádzajú. Preto aj štátne cesty v mestách nesmú byť napríklad spoplatnené a dá sa na ich “širokých krajoch” bez problémov zadarmo aj často parkovať. :laughing:

Cesta I/18 Strečno - križovatka - Slávnostné odovzdanie stavby :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=2292

Nie su niekde aj foto toho slavneho usporiadania pruhov a pridania vegetacie??? Bolo by to zaujimave, lebo tieto fotky su skoro ako za komancov z navstevy papalasskej delegacie :wink:

Ja som hladal a nic, bohuzial. :frowning:

Suhlasim s tebou. Mne sa tiez moc nepaci, ze su tam fotky, ktore zachytavaju len ludi, ktori otvarali stavbu. Tam malo byt aspon 10 foto priamo k stavbe tak aby tam bol zachyteny aj stav predtym. :wink:

Toto skutočne pomôže doprave na tomto úseku. Ale aj tak: Už aby tu bola diaľnica. :laughing:

Na širokej a prehľadnej ceste číha na vodičov nebezpečenstvo. Je to cesta smrti?!

dialnice.info/viewtopic.php?t=3436

Dopravná nehoda sa stala minulý utorok medzi obcami Boleráz a Bíňovce krátko pred treťou hodinou popoludní. … V ten istý deň sa pred siedmou hodinou ráno v obci Bíňovce prevrátila na strechu Fábia s českou ŠPZ. … Príčinou nehôd bola väčšinou neprimeraná rýchlosť a zlý spôsob predbiehania.

PRIVEĽA ÁUT A VÝTLKOV NA CESTE SPÔSOBUJE KRITICKÚ SITUÁCIU V DEDINÁCH NA HLAVNOM ŤAHU Z TRNAVY DO HODONÍNA. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=3611

Môj názor: Nestotožňujem sa s tým, že cesta je stará a preto sú problémy. Problémy sú preto, lebo chýbajú peniaze na opravu cesty v zmysle položenia nového koberca. Taktiež výstavba obchvatu (severný okolo TT) nebude realizovaný tak, že bude blízko obce Šelpice a vôbec si nemyslím, že Šelpice sú takým problémom na tejto trase ako Boleráz-Klčovany. Šelpice a Biňovce sú dosť krátke obce na tomto hlavnom ťahu a stavať tu obchvaty nemá význam skôr ako sa nepostavia v Holíčí, Senici, Jablonici a spomínamom Bolerázi. A že sú fasády špinavé - to je daň bývania pri hlavnom ťahu, aj keby neboli výtlky, tak pri takejto frekventovanej ceste sú výfukové plyny atď. Už len ten nadpis - obsah ani nepopisuje situáciu na severe cesty I/51.

Pred štyrmi rokmi vyhlásili na ceste medzi Žiarom nad Hronom a Prievidzou havarijnú situáciu. Cesta sa začína opravovať až teraz, bude sa rozširovať. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=4114

Úprava cesty na Donovaloch si vyžiada 171 miliónov Sk. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=4193

Cesty I. triedy sú v SR vo veľmi zlom stave. Sú síce oddelené finančne od iných ciest a štát aj dáva viac peňazí na ich opravy a údržbu, ale treba si uvedomiť fakty. Dávala sa suma 400 mil. SKK na celú cestnú sieť v rokoch 2002-2004, dnes sa dávajú 4 mld. SKK len na cesty I. triedy. Rozdiel to teda je obrovský, len si treba uvedomiť, že obrovský podiel na tejto sume má údržba cestnej siete - namaľovanie vodorovného dopravného značenia sa robí na cestách 1-2x v roku (teda už nie 2-3x v roku) a len toto stojí v rámci všetkých ciest I. triedy viac ako 100 mil. SKK. Ďalej je to údržba v podobe zvislého dopravného značenia, čím myslím umývanie značiek (min. 1x v roku), ich dopĺňanie, narovnávanie atď., ďalej údržba (umývanie, narovnávanie, dopĺňanie) svetelných odraziek pri cestách, čo stojí znovu cca. 50 mil. SKK. A mohol by som pokračovať. Niečo nás stojí prevádzka SSC. Niečo stojí objednanie si prác (strediská údržby prešli pod VÚC), takže približne 1 mld. SKK sa minie len tak, tá suma 400 mil. SKK bola na opravy, dnes je 4 mld. SKK komplet na SSC. Takže pozor, nie je to také ideálne ako sa to zdá byť, čo je nakoniec na cestách I. triedy aj vidieť. Ďalšie 100-vky mil. SKK stojí zimná služba na cestách I. triedy. Nafta, posypový materiál a služby. Aj keď z praxe viem, že objednanie si prác u VÚC pre cesty I. triedy nie je so ziskom pre VÚC, lebo VÚC, ak aj financie zostanú, musia peniaze dať na údržbu II. a III. triedy a to nezvýši nikdy.

Cesty I. triedy sú dnes na cca. 20% v zlom technickom stave. Väčšinou je na vine zlé podložie, jasné preťažovanie daných ciest (nemusia byť kamióny preťažené, ale keď je ich veľa, na ceste sa to prejaví pre zlé podložie), prípadne nie je odvedená voda atď. Toto sú cesty, ktoré sa musia každých 5 rokov opravovať v zmysle výmeny “koberca”. Ďalších cca. 20% je v zlom stave, v havarijnom stave. Sú to cesty, ktoré sa dnes rozpadávajú a potrebujú okamžité investície do základov ciest, prípadne nutne potrebujú znížiť premávku na nich. V tomto sú na tom najhoršie cestné mosty na cestách I. triedy. A sme pri ďalšom probléme, cestné mosty - len ich najnutnejšie opravy by si vyžiadali 1 mld. SKK. Robí sa zlomok.

Takže zo všetkého sa robí len zlomok, výsledkom je, že cca. 40% ciest I. triedy je v nevyhovujúcom stave, od vyjazdených koľají, cez ďalšie iné nerovnosti, až po fakt, že oprava cesty bude znovu nevyhnutná v horizonte ďalších rokov bez ohľadu na intenzitu dopravy.

Niekto mi môže oponovať, že sa dnes stavia veľmi veľa cestných obchvatov, nových kruhových objazdov atď. Stavia sa, ale nie veľa. Zamyslite sa nad tým, koľko cestných obchvatov sa stavia. Kruhové objazdy sa stavajú, lebo sú efektívnejšie ako svetelné križovatky, ktoré mnohé dosluhujú.

Dnes je tu aj ďalší problém a to fakt, že sú cesty, ktoré sú tak dôležité (spájajú nejaké centrá, sú vyťažené stále viac a viac), že by mohli byť označené ako cesty I. triedy (prekategorizovanie), ale dané cesty nespĺňajú parametre. Oni však ani mnohé predtým označené cesty I. triedy dané paramametre nespĺňali a stali sa nimi - riešenie existuje v zvislom dopravnom značení.

SSC by reálne (podľa vlastných prepočtov) potrebovala ročne sumu 8-12 mld. SKK, aby sa stav cestnej siete v horizonte 20 rokov zlepšil a samozrejme, že by sa zlepšil radikálne. Aby základná údržba a chod SSC stáli max. 1 mld. SKK. A potom by sa mohlo dávať aj na cestné mosty viac, aj viac cestných obchvatov by sa stavalo (ušetrenie na mestských cestách I. triedy, zlepšenie kvality života), aj by sa mohlo položiť viac nových kobercov atď. Suma 8 mld. SKK by sa mala dosiahnuť (podľa pôvodných plánov) do r. 2010, ale zase pozor: nie je v tom zohľadnená inflácia ani fakt, že každé oddialenie spôsobuje rast potrebných financií, čo nakoniec spôsobí predraženie a v praxi zhoršenie cestnej siete v SR.

I/18 mezi ZA a RK není parametrově až tak špatná, ale nedá se rozšířit a už teď je dost přetížená.

[size=75]Presunute z Tunel Branisko
B;
[/size]

Odkial prosim cerpas takuto informaciu?
Moje osobne pozorovanie je mnoho zakrut a pomenej miest na predbiehanie,
cast je uzka cesta medzi skalou a Vahom. :unamused:

Prechod Martin, Turany, Ruzomberok,… nic moc.

Většina silnic 1. třídy je podle mého parametrově horších než I/18 mezi ZA a RK. Mám za to, že šířka alespoň 9,5 m tam v celém úseku je.

Toto je při nejmenším diskutabilní. :wink:

Myslíš šířku vozovky, či šířku silničního tělesa. I toto je diskutabilní, bo některé průtahy obcí nebudou alespoň v kategorii S 9,5 či S 11,5.

Už jsem tudy dlouho nejel, takže si nejsem schopen vybavit detaily. K tomu by se mohli nejlépe vyjádřit na fóru přítomní příslušníci “vyvoleného národa Povážského”.

Nemyslím si, že je potrebné takto rozdeľovať obyvateľov SR. :unamused:

Mňa ako Žilinčana hnevá, že SR musí stále podporovať také regióny ako Rimavská Sobota alebo Rožňava, tam kde nejdú investori 15 rokov a keď tam nepôjdu ani ďalších 20 rokov, tak nebude o diaľniciach, ale o nekvalifikovanej pracovnej sile. SR podporuje tieto regióny sociálne, vyspelé infraštruktúrou, tak to bolo a bude a je na regiónoch a ľuďoch v nich, aby s tým niečo spravili - EÚ tu je.

Trosku fuj, to ma zarazilo, to o kvalifikovanej pracovnej sile. Definovat vyspely a menej vyspely, dost krute, nie som odtial ale od tohoto vyroku by som sa distancoval :open_mouth: