Cestná sieť všeobecne

SSC má k dispozícii meracie vozidlá, ktorými sa zisťuje stav ciest I. triedy. Rovnako SSC robí sčítania áut. wizard112, však klikni si stránku www.ssc.sk a pozri sa, čo všetko SSC robí. Mimochodom - VÚC, mestá a obce sú POVINNÉ všetky dáta k cestnej sieti poskytovať SSC pre cestnú databanku.

Vláda dnes prerokuje materiál s názvom “Správa o plnení Programu prípravy a výstavby siete ciest I.triedy na roky 2007-2010”
Materiál je dostupný na stránke: rokovania.sk/appl/material.n … Zdroj.html

Samotný materiál má asi 9-10 strán a 2 prílohy.

[i]I/59 Donovaly 2 – núdzový záliv (2,4 km): investorská príprava stavby bola pozastavená vzhľadom na zmenu koncepcie riešenia celej trasy, v súvislosti s prípravou rýchlostnej cesty R1 v polohe cez Hiadeľské sedlo, ktorá zmení charakter využívania cesty I/59.

I/50 Lipovník - Soroška - Jablonov, rekonštrukcia cesty (8 km): MŽP SR a ObÚ ŽP Rožňava zamietlo rekonštrukciu cesty, nakoľko predmetný úsek rieši NDS, a.s., v rámci prípravy R2 Tornaľa – Košické Olšany, časť Gombasek – Včeláre. SSC nepokračuje v príprave tejto stavby.[/i]

no pekne…

Dokladová pripravenosť projektov pre spracovanie žiadostí o NFP

rokovania.sk/appl/material.n … Zdroj.html

namiesto riesenia dostupneho temer okamzite sa bude 20 rokov cakat na R1 pod hiadelom .. no fasa .. a aj to s prichodm dalsej vlady sa mozno zmeni ..

cely ten zoznam investicii je prebraty z tzv. planu verejnych prac (alebo naopak), a vacsina z toho nebude. visnove, hiadel ani soroska roky nebudu aj keby zacali zajtra co nezacnu. kvoli tlaku verejnosti mohli nechapem tych co este stale zozeru kecy ako “stavba sa pravdepodobne zacne v…”

aby sme nezabudli na dalsi “ostro” sledovany usek

[i]I/18 Žilina – juhovýchod: na stavbu sa zabezpečuje štátna expertíza, plánované začatie stavby v roku 2011.

I/18 Strečno – Dubná Skala*: na stavbu je vypracovaná projektová dokumentácia (DSZ a DÚR). V súčasnosti sa zabezpečuje štátna expertíza. Plánované začatie stavby je v roku 2011.[/i]

Mna by tiez zaujimalo ako je mozne ze tak neskutiocne dlho trva vystavba par cestnych obchvatov miest a to sa tyka prakticky bez vynimky kazdeho tych ktriorre sa spominaju v tom materiali aj inych … GA, TT, TO a pod.

podla mna je to kvoli biednemu rocnemu rozpoctu SSC, ktora nemoze koncentrovat prilis velku cast toho rozpoctu len na jedno mesto

Má to 2 hlavné príčíny:

1. príčina je štandardná - prípravné práce si žiadajú 2-6 rokov podľa rozsahu a ochoty samosprávy spolupracovať. Je to bežné aj vo svete.
  2. príčina je samozrejme v rozpočte - ak máme napr. sev. obchvat Trnavy a vieme, že jeho cena je cca. 1,3 mld. SKK, tak nie je problém po stavebnej stránke ho za 2 roky postaviť, aj s náročnými preložkami inž. sietí. Ale kvôli financiám je taký nepísaný limit na 1 CO max. 250 mil. SKK ročne. A kvôli rozpočtu max. 6 obchvatov …

takto sa ale buduje (neviem presne …) ale zhruba 4-5 cestnych obchvatov celu vecnost: napr. prietah Presovom, obchvat TO, obchvat PD, obchvat TT, obchvat GA a pripravuje sa obchvat TN. Lepsie by bolo rozostavat 2-3 a za 2 roky ich dokoncit.

Ale zaujimave tiez je ze u niektorych obchvtaov sa pocas stavby vynaraju majetko - pravne problemy. Preco zacina SSC stavat ked to nema majetkovo vysporiadane? Potom to vyzera ako v PO, kde sa to s Drutarovskym taha uz snad 10-15 rokov … :frowning:

Obchvat TO sa nebuduje celú večnosť. Za prvé sa už len dobudováva a aj to nie celú večnosť. Obchvat GA má náklad vyšší ako SO Trnavy, tam to vidím ako normálne. Obchvat TN sa nejde stavať - ide sa stavať len 2. cestný most cez 50 mil. €.

Čo sa týka tých TO, tak sa mi zdá, že v poslednom vládnom materiály sa ráta s jeho budovaním až do roku 2010! A okrem toho má SSC na svojej stránke komentár že tam je problém s vysporiadaním pozemkov takže sa to naťahuje … Čo sa týka TN tak mám pocit že v tlači (myslím že to boli regionálne noviny SME) sa výstavba druhého mosta spájala v širších súvislostiach s obchvatom mesta - možno to tak iba interpretovali regionálny politici (už si presne nepamätám).

no tie naklady ani na TT ani na GA, TO, ci PO nie su nijak extremne, ze lahky 4-5km obchvat kolabujucej TT sa stavia uz pomaly poldesatrocie je vecnost. taketo elementarne veci nedokazu porobit, zato na papieri kreslia estakady, tunely…

Reálne sa D1 stavia aj naďalej, i keď je nakreslená takmer až po Sobrance v projektoch. :slight_smile:

Lionheart: 2. cestný most bude raz súčasťou JV obchvatu TN, resp. tiež začiatok RC R2. Ale samotná stavba s príslušnou cestnou sieťou na napojenie na mesto netvoria žiadnu z daných stavieb.

Niekde som tu pred pár mesiacmi uviedol, že spravím hodnotenie cestnej siete za rok 2008. Vzhľadom na to, že už je koniec augusta a ja okrem TT VÚC nemám nič zhrnuté, tak tentokrát takýto sumár ja robiť nebudem. Ospravedlňujem sa, ale jednoducho nemám čas. :blush:

drahovsky.blog.sme.sk/c/199399/K … e-ked.html

“…K tomu doplním výklad z viedenského dohovoru kde je uvedené: Kapitola 1, článok 1, Definície, h) križovatka je každé úrovňové kríženie, spojenie alebo rozpojenie ciest, vrátane miesta vytvoreného takýmto spojením alebo rozpojením.”

Cize krizovatka su aj pripajacie a odpajacie pruhy?

Na diaľnici nie.

Prečo? Je to niekde explicitne uvedené?

Nájdi mi opak môjho tvrdenia a potom sa môžeme baviť. A nabudúce cez IS nereagujem na takéto výzvy. Ja nie som povinný sledovať všetky témy na fóre.

Tomas máš pravdu:

Križovatka je v sieti komunikácií bodom na ktorom sa stretávajú, spájajú, odpájajú, križujú prúdy automobilovej dopravy zo všetkých tu sa stretávajúcich komunikácií. Inak povedané križovatka je miesto, v ktorom sa v pôdorysnom priemete pretínajú alebo stýkajú pozemné komunikácie tak, že sú vzájomne prepojené.

Do tejto skupiny patria aj odbočovacie a prípajacie pruhy.

Pre orientáciu ako križovatka sa bude brať aj ako pripojenie a odpojenie s kolektora kde vznikajú len pripájacie a odpájacie pruhy.

Samotné pripájacie a odbáčacie pruhy netvoria štandardnú križovatku, na základe ktorej by platili extra pravidlá. To platí až pri MÚK a ich vetvách.