Cestná sieť všeobecne

Prenesené z inej témy:

Dy, veď tu napíš konkrétne čo je zlé a čo by sa malo zmeniť.

Na základe tohoto sa pýtam:

Len popis je taký, že JoHnZ odpovedal a to znamená, že si Dy spokojný.

Myslím teraz konkrétne čo by sa malo robiť s cestnou sieťou (cesty I.-III. triedy), čo treba spraviť, aby sa zlepšila situácia podľa teba :question: (okrem toho kde by sa malo na čo dbať, teda nechcem teraz vymenovať 500 cestných ťahov).

A ja si nemyslím, že tu zbytočne píšeš v tejto sekcii a že nemáš úspech, to som nepochopil ako si myslel? Nemôžeš ty za to v akom stave sú dnes cesty. To bolo dosť silno sebakritické konštatovanie na cesty aj železnice. :stuck_out_tongue:

A Dy a JoHnZ majú jedno spoločné: Každý z nich sa vyzná v jednej sekcii, v ktorých tu asi nikto z nás nemá taký prehľad. :slight_smile:

Flintstone,

všetko má svoj čas, ja teraz sotva pridávam nové regióny, si to poď vyskúšať a čakať kritiky cez IS, kde som sa pomýlil. A to je ešte ten lepší prípad, že to je cez IS. Lebo priamo v témach sa hneď všetci tvária ako najlepší projektanti, architekti a inžinieri a “chráňboh”, keď ja mám iný názor. Že “Pezinčania”? “Seničania”? “Žilinčania”? Ale veď ja by som to chcel vidieť páni ako postavíte “fungum” novú cestu 250 m dlhú alebo 100 m most za 5-20 mil. SKK, … nech sa páči, stavajte. Alebo aj tie predstavy, však teraz cesta, za rok obchvat, za 2 roky metro nie?

Ja sem svoje vízie dám, až budem mať chuť. Aj tie tunely (Sitina), čo som komu spravil, že ja napíšem príspevok všeobecne myslený a hneď zo všetkých strán mi všetci píšu, čo som si to dovolil a ako som to myslel, … veď napíšte na fórum a vysvetlíme si.

Ja to chápem, že neodborník nemá snahu zámerne opravovať nejakú chybu odborníka a že to čo odborník považuje za nepodstatné tak to práve ten neodborník považuje za veľmi dôležité, lebo je to to jediné, čo vie. Ale skúste niekedy uvedomiť si druhú stranu - ja si uvedomujem “kto je na druhej strane” - keby nie, tak tu nie som. :laughing:

Dy s svojimi 48 h nejako “zaspal”. :wink:

Vzhľadom na to, koľko sem dal nových tém, oblastí, regiónov za posledné 2 týždne by som to nevidel kriticky, aj keď je to fakt výnimka, lebo doteraz jeho 48h boli reálne 2-3h, max. jeden deň. Ale v jednej téme má čas do 21.00. :stuck_out_tongue:

3 zamknuté regióny sa budú pripravovať dlhšie, než som predpokladal z osobných dôvodov, nie som úplne fit. :confused:

Sú regióny, obce, v ktorých sa trápia so snehom, v tomto článku je to veľmi dobre napísané. Najprv sa kúpil traktor, potom fréza, do toho kosačka a obecný rozpočet je vyčerpaný. Žiadny luxus, len skutočné nutné minimum. Sumy nejdú do miliónov, ale do 100 000 SKK. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=2964

Aby si verejnosť spravila ešte lepší obraz o tom, čo je to zimné obdobie a život v mestách a obciach, tak tento rok sa sneh musel vo veľkom z obývaných oblastí už aj odvážať a že taký odvoz nie je lacná záležitosť dokazuje, že len PB odviezla sneh za 700 000 SKK a aj to je len za mesiac február. Celkovo zimná údržba v PB stojí cca. 20 mil. SKK a ako je známe, aj to je ešte málo a takýchto miest je veľmi veľa, presnejšie zrejme tak 99% územia SR. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=2970

Okrem autonehôd aj lavíny. Doprava medzi ZA a MT je už neúnosná. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=2977

Ešte by som rád informoval o systéme, akým tu ja dopĺňam informácie. V priemere 1x za 7 dní, alebo potom 2 dni po sebe za dlhšiu dobu si prejdem témy, v ktorých sa diskutovalo a prejdem si tlač a ďalšie informačné zdroje a na základe tohto tu potom dopĺňam rôzne správy alebo aj konkrétne informácie, a preto Cestná sieť sa niekedy rozrastie za 1-2 dni aj o 20-30 príspevkov a potom dlhšiu dobu zase nič.

Je to náročné sledovať celú sekciu a celé Slovensko a nestíham všetko sledovať priebežne, ale skôr je to také nárazové. :laughing:

Zo šiestich „policajtov“ ostali už len dvaja … Na figuríny policajtov v meste sa zamerali vandali. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=3055

Pre zaneprázdnenosť nebudem niekoľko dní až týždňov pravidelne prítomný na fóre.

Vláda SR pomohla samospráve zaplatiť následky snehovej kalamity vo výške takmer 50 mil. SKK. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=3308

NR VÚC si chce v r. 2006 vziať od EIB 800 mil. SKK, ktoré dá prioritne na cesty a ďalej na školy atď. Aj z tejto správy je vidieť, že inak by na nové investície samospráva nemala dostatok peňazí a majetok v jej správe by sa postupne rozpadol. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=3344

Primátori krajských miest žiadajú viac peňazí hlavne na dopravu. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=3351

Na cestnej sieti v r. 2005/2006 sa podpísala veľmi krutá zima ako aj povodne, takže stav cestnej siete na Slovensku, od ciest I. až po cesty II. a III. triedy je najhorší v histórii SR, pretože po rokoch neopravovania ciest v rámci celej krajiny až po teraz katastrofálny rok sú cesty na tom veľmi zle. Po celej krajine je neuveriteľné množstvo výtlkov, nerovností, vyjazdených koľají, výrazne rozpadnuté sú aj nespevnené krajnice atď.

Je šanca, že stav sa bude od r. 2007 reálne zlepšovať spolu s tým, ako bude SSC a jednotlivé VÚC viac investovať do opráv a nových stavieb v rámci cestnej infraštruktúry.

Stav v jednotlivých VÚC:

BA VÚC:

Cesty sú v nevyhovujúcom zaradení, sú preťažené a z toho vyplývajú ďalšie nedostatky. Cesty v BA sú poznačené náročnou zimou, je tu cca. 10000 výtlkov.

TT VÚC:

Neexistuje koncepcia opráv cestnej siete, veľa z nich je preťažených a z toho vyplývajú ďalšie nedostatky.

TN VÚC:

Cestná sieť sa pomaly opravuje, cesty nie sú vo vyhovujúcom stave.

NR VÚC:

Cestná sieť nie je vo vyhovujúcom stave, nie je stanovená koncepcia opráv cestnej siete.

BB VÚC:

Cestná sieť je v katastrofálnom stave, neexistuje koncepcia opráv cestnej siete, stav sa neustále zhoršuje.

ZA VÚC:

Cestná sieť sa udržiava na rovnakej úrovni, respektíve je mierny pokrok od opráv v r. 2005 v hodnote 800 mil. SKK. Opravy sú potrebné ešte raz v podobnej výške a cestná sieť je preťažená.

PO VÚC:

Cestná sieť je v nevyhovujúcom stave, opravy boli vo výške 500 mil. SKK, momentálne sa rieši problém ako znovu investovať podobnú sumu. Cesty nie sú preťažené.

KE VÚC:

Cestná sieť je v nevyhovujúcom stave, opravy boli vo výške 500 mil. SKK, momentálne sa rieši problém ako znovu investovať podobnú sumu.

Len na opravy je potrebné vyčleniť v rámci cestnej siete sumu cca. 20 mld. SKK do r. 2010. Keď máme 8 krajov a SSC, reálne to je. Avšak to sú len opravy a min. suma - a my potrebujeme aj investovať do nových ciest, privádzačov a cestných obchvatov. Minimálna preto, že cesty sa budú ničiť aj od r. 2006 do r. 2010. Je to 1 rozpočet na výstavbu diaľničnej siete, ale z toho sa nedá nič zobrať, pretože diaľnice pomáhajú k tomu stavu, aby cesty neboli preťažené.

Chcem informovať fórum, že Cestná sieť prechádza ďalšou zmenou, ktorú už som začal uplatňovať. Všeobecne chcem upozorniť, že Cestná sieť v rámci SR je náročnou časťou na tomto fóre. Rozčlenenie na jednotlivé oblasti už tu existuje, konkrétne informácie sú tu uvedené už na 80% všetkých oblastí SR a priebežne sa dopĺňajú, takisto som zaviedol možnosť dopĺňania správ z MDPT a SSC.

Cestná sieť súvisí aj s takými stavbami ako železnice, vodárenstvo, bývanie, kanalizácia, ale ja sa snažím tieto oblasti písať skôr priamo do konkrétnych sekcií, keďže tu existujú a skutočným základom na 99% sú tu len cesty I., II. a III. triedy, niekedy spomenutá je tu aj diaľničná sieť a cestné obchvaty.

Konkrétna zmena: Je mojím zámerom zaviesť systém, že tu budú vždy aktuálne informácie o plánovaných opravách, výstavbe nových ciest a na toto mi slúžia rôzne zdroje ako regionálne noviny alebo SSC alebo MDPT ako aj vlastné informácie.

Od apríla som sa rozhodol, že všetky témy doplním tak, aby boli aktuálne a poskytovali užívateľom čo najviac informácií. To znamená, že každá téma (možno všetky nie) bude mať nejaký príspevok naposledy pridaný v apríli r. 2006. A samozrejme, že diskutované témy sa dopĺňajú priebežne o rôzne názory, kým takmer nediskutované (ale výrazne čítané) témy sa len dopĺňajú novými informáciami a ja chcem, aby toto dopĺňanie tu bolo realizované min. 2x v roku, takže toto je 1. krát. Možno to bude aj častejšie. Dôvodom na mesiac apríl je fakt, že sú známe rozpočty, je lepšie počasie pre stavebné práce a je začatý II. štvrťrok.

Na tomto fóre je Cestná sieť skôr len doplnením v rámci fóra, kým v realite je cestná sieť oveľa rozsiahlejšia ako len samotná diaľničná sieť. Aj preto mi neprekáža, že v mnohých témach “diskutujem sám so sebou” - ja len dopĺňam informácie.

A ďakujem všetkým za ich názory/otázky alebo za pridávanie rôznych správ. :laughing:

Kraje si požičiavajú najmä na cesty. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=3386

A je to logické, štát zanechal 25 ročný investičný dlh.

Končiace sa sviatky opäť upchali slovenské cesty. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=3442

PB only 15 minút? WOW!

tieto spravy kraasne a este k tomu pekne empiricky ilustuju, kde je treba sa poponahlat s vystavbou :wink:

proste exponovane miesta su na severe kde ma byt D1, na R1 medzi ZV a NR a samozrjeme D1 pri PB :wink:

Župan je za dobudovanie úseku. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=3461

Samozrejme, žilinský župan Blanár je za dobudovanie úseku Skalité-Čadca a to ma dosť zaráža, pretože ja si myslím, že župan by mal skôr myslieť na to, aby sa hlavne rýchlejším tempom stavali obchvaty na trase R3. Pre ZA VÚC by bolo lepšie keby bola aj R3 a D3 na 1/2 profil s tým, že D3 by sa aj reálne do 10 rokov dostavala.