To je strasna blbost, su aj kamionisti sukromnici robiaci na seba. Navyse kolko aj osobnych aut na cestach je firemnych.
Kamionisti nie su ludia? Zasobovanie, ktore robia kamiony nie je pre ludi? Ty by si mal ist do politky.
Strata ale nebude 30minut, rozdiel 130kmh vs 90kmh za 3min je 2km. Okrem toho, ze kamiony sa fakt bezne nepredbiehaju 3 minuty tak 20km to je pri 130kmh ani nie 10 minut.
Aj tí kamionisti robiaci na seba to robia v pracovnom čase. A to je ten rozdiel, pracovný čas, vs. súkromný.
Všetko čo robia je pre ľudí, ale je to len druhotný prospech, v prvom rade nech ľudom nezoberú čas.
Áno, máš pravdu, že 30 minút za kamiónom nepredlží cestu o 30 minút, ale realita bude, 139-90 je 49km/h rozdiel, čize po tých 10 kamiónoch budem za 30 minút 24,5km ďalej od cieľa. To je stále 10 minút.
A stále tu chýba pointa, že načo, keď kamióny majú garantovanú rýchlosť na diaľnici medzi 80-90km/h čo je rozptyl 11%. A reálne v premávke im vychádza priemerná rýchlosť možno okolo 87km/h.
Zákaz predchádzania vozidiel nad 7,5 t nie je paušálne zakázané nikde na svete (okrem toho nešťastného pokusu v Poľsku), slúži na to dopravná značka Z 256 v súlade s Dohovorom o cestnej premávke (Viedeň 1968) čl. 25.
Toto podivné pravidlo si dokonca niekde vyslúžilo svoje miesto aj na starej hraničnej tabuli E75 – Mapy Google, pretože je tak atypické a nezvyčajné pre zahraničných profesionálov. Ťažko totiž hľadať zmysel v tom, že vodič nákladného vozidla má absolútne zakázané predbiehanie na najbezpečnejšom type ciest (smerové rozdelenie, mimoúrovňové križovania, odbočovacie a pripájacie pruhy, žiadni chodci či cyklisti) ani keby dodržal pravidlá o predbiehaní (§ 15), ale na všetkých ostatných cestách to pri ich dodržaní má povolené.
Dôvody tohto zákazu – keď na to samozrejme máme značku – sú asi také, že na diaľnici je väčší rozdiel medzi rýchlosťou nákladných vozidiel (90 km/h) oproti najvyššej rýchlosti osobných vozidiel (130 km/h), a teda predbiehanie s nákladným vozidlom má praktický negatívny vplyv na plynulosť cestnej premávky (rozumej premávky osobných vozidiel) a teoreticky aj negatívny vplyv na bezpečnosť.
Paradoxom je, že na toto podivné pravidlo NDS začala osádzať nové infotabule Bratislava, Bratislavský kraj – Mapy Google podľa § 8 ods. 2 vyhlášky 30/2020, miesto toho, aby sa označili úseky dopravnými značkami tam, kde predchádzanie kamiónov je naozaj nežiaduce. Mimochodom bratislavský centrálny riadiaci systém – líniové riadenie už má v sebe zabudovaný modul zákazu predchádzania, len je vypnutý, nakoľko platí toto podivné všeobecné pravidlo.
Paradoxne toto pravidlo ohrozuje plynulosť a bezpečnosť cestnej premávky, čoho dôsledky sú časté nehody nákladných vozidiel na diaľniciach s fatálnymi následkami. Viď hlavne D2.
Predchádzanie kamiónov pozitívne vplýva na bezpečnosť a plynulosť premávky aj v Nemecku, kde nie je stanovená najvyššia dovolená rýchlosť. Je to spôsobené tým, že vodiči osobných vozidiel rátajú s tým, že môže predchádzať aj kamión a prispôsobujú tomuto faktu vedenie vozidla a rýchlosť jazdy.
Akurat teda az na to, ze stat a dialnice je plateny z toho co sa vygeneruje pocas pracovneho casu a nie sukromneho.
Cisto z toho co to prinesie pre ekonomiku by mal mat plne nalozeny kamion prednost pred autom, v ktorom je castokrat jeden clovek.
30 minut dokopy za kamionmi realne nejdes na Slovensku nikde, ani na Ceskej D1 ked nestoji
Osobne auta maju na dialnici garantovanu rychlost 80-130kmh. Mne sa totiz aj pravidelne stava ze mi do laveho pruhu skoci pomaly obiehajuci osobak. ( a berie mi moj cas ) To chces riesit ako?
Keď sa ešte česká D1 modernizovala, tak som mal pocit, že tam ani nemá zmysel nastavovať tempomat na vyššiu rýchlosť ako 80 (keďže sa buď išlo v zúženom úseku alebo bol predo mnou v ľavom pruhu kamión)
No niekedy na ceskej D1 a D2 v lavom pruhu isli vsetci lebo v pravom boli tak vybuchane betonove panely, ze to bolo max na ten kamion.
Bohuzial sa to doteraz v CR na dialniciach vela osobakov neodnaucilo.
vliect sa niekolko hodin za kamionom ktory ide o 10kmh menej moze byt rozdiel ci bude kamionista vikendovat doma s rodinou alebo bude travit vikend na odpocivadle. ci sukromny cas vodicov kamionov je nepodstatny?
este si nepriniesol ani jediny argument okrem tvojich osobnych dojmov a preco by si ty mal byt obmedzovany a aka je to strasna tragedia ked budes doma o 3 minuty neskor
Argumentov a výpočtov som tu dal až až. Takže podľa vás ľudia a občania Slovenska, sú až na druhom mieste za biznisom?
To, že ten kamionista nestihne dôjsť do cieľa je blbosť, je to biznis, kde musí byť presné plánovanie a rozdiel 80-90 nie je nič s čím by sa nedalo rátať aby to stihol.
Je absolútne moja vec či to je 3 minúty, alebo 30 minút, tento argument počujem pri každom sprostom obmedzení ktoré sa na Slovensku zavádza, pri každom kruháči čo sa zjaví na ceste I. triedy, pri každom predĺžení obce, pri zmene rýchlosti z 50 na 60 v obciach.
Všetko to bolo argumentované, že to zvýši bezpečnosť, v realite sa nič nemení, nehôd je rovnako, len chodíme pomalšie.
Argumentácia, že moje očakávanie, že v ľavom pruhu sa mi zjaví kamión zvýši moju pozornosť je úplne z Melmaku. A že to zvýši bezpečnosť takisto.
Ako može príčetný človek povedať, že keď sa za predbiehajúcim kamiónom nakopí 20 áut, že to bude bezpečnejšie. Je to jedna z najnebezpečnejších situácii na diaľnici.
Reálna plynulosť je ak za BA nabehnem na diaľnicu, nastavím tempomat na 137 a okrem tunelov ho vypnem pred cieľom niekde na východe. A nemusím riešiť počas jazdy žiadne kolízne situácie a na tých diaľniciach je 20.000 áut/24h.
Ak do toho hodím 10-20 predbiehajúcich kamiónov tak samozrejme nervozita, agresia stúpa.
Kto si myslí, že to bude OK, lebo to nezažil, tak nech sa ide pár dní povoziť do Maďarska okolo Budapešti nech vytriezvie.
Takže kamionista bude mať nárok ísť celú trasu svojou maximálnou rýchlosťou, na úkor toho, že osobáky nie….
Ako vravím a trvám na tom, toto je prostredník do tváre ľudom.
Chcem tu vidieť reálne štatistiky zdržaní kamiónov, priemerné rýchlosti. Varí sa tu z vody, masíruje verejná mienka, šíri propaganda.
Hore som vypočítal pri akých intenzitách sa môžu kamióny predbiehať bez následkov, ok tak to povoľme na diaľniciach kde je intenzita pod 240 za 24h.
Akurat si nedal argument ze kolko by bolo pripadov ked ta bude obmedzovat kamion. Staci si pozriet kolko kamionov kadial jazdi a vieme spravit nastrel.
Stále píšeš, že kamión ide 80-90. A ty chceš ísť 139, lebo GPS plus tolerancia merania.
Ale rovnako sa môže ponáhľať aj ten kamionista, tak to dá na 95, alebo sa extrémne ponáhľa a dá to aj na 105, s tým, že to vyjde a nechytia ho.
Ty si na prášky, lebo ideš 30s za kamiónom 90. A čo má robiť ten kamionista, ktorý je zaseknutý za iným 85 a nemôže aj keby chcel. A vidí, že po dvoch hodinách, ktoré ešte môže ísť mu cieľa ostane 15km a do cieľa nedôjde. Musí dať puazu 8 hodín, zaplatiť pokutu za neskoré doručenie a môže ísť kľudne domov. Ale hlavne že manažér išiel 139 a prišiel domov včas.
Za mna v noci nech sa predbiehaju od 21:00-06:00 dajme tomu. Cez den by som to nechal zakazane ako je teraz. Staci ist do Prahy a zazit si tie zapchy na dialniciach kvoli kamionom kde v lavom pruhu je 15-20 aut a cakaju potom ich niekto obehne v pravom a chce sa zaradit dopredu tej kolony a podobne situacie
Musím priznať, že aj mne vadia kamióny na diaľnici, ale diaľnica bola ostavená aj pre nákladnú dopravu, či sa To to páči alebo nie, biznis živí túto krajinu. Či zakážeme aj jazdu v ľavom pruhu menšou rýchlosťou ako 130? A čo ti, čo idú na spotrebu 110-120 a chcú predbehnúť vláčik kamiónov v pravom pruhu? Ešte raz, ak zákaz, nie plošne, ale cielene na konkrétn úseku. A už vôbec nie na 3-prhovej diaľnici.
5000 až 10000 kamiónov za 24h. V jednom smere 2500 až 5000 kamiónov. To je zhruba 250 až 500 za hodinu. Čiže kamión každých 7 až 14s.
Dajme tomu, že 5% pojde 80km/h, to znamená, že na 90km úseku bude 12,5 až 25 kamiónov idúcich 80 a 237,5 až 475 idúcich 90. Vzdialenosti medzi 80tnikmi budú 7,2 až 3,6km.
Auto idúce rýchlosťou 139km/h prejde tieto vzdialenosti za 5 minút a 2,5 minúty.
To je v podstate rate akým budeš na diaľnici stretávať tých pomalých kamionistov a v podstate aj tých rýchlejších čo ich budú predbiehať.
Takže každých 2,5 až 5minút si postojíš za kamiónom 30s až 5 minút. Úžasná perspektiva.
Absolútne nemám problém s tým aby kamióny išli 95, 100 alebo aj 130. Jazdil som v US kde kamióny nie sú obmedzené, nárazník na nárazníku s kamiónom idúcim 75mph - 120km/h a prežil som.
Nikto tu biznis okolo kamiónov neobmedzuje, chodia ich tu desattisíce a fungujú. Tak prečo by oni mali obmedzovať ostatných.
Pre zelené hlavy, nech si spočítajú koľko spáli 30 áut paliva zbytočne, keď bude musiet v ľavom pruhu zabrzdiť za kamíónom zo 139 na 90 a rozbehnúť naspäť. Pri priemernej váhe auta 1300kg je to 563000 Joule, to je 0,16kWh. Pri účinnosti auta 33% je to 0,48kWh a to je zhruba pol deci paliva na jedno auto. Takže pre 30 áut je to 1,5l paliva spáleneho zbytočne.
V USA je vo viacerých štátoch zavedené pravidlo, že kamióny nesmú používať najľavejší pruh. Čiže je to plošný zákaz predbiehania na dvojpruhových diaľniciach.
A to tam ako som povedal kamióny nemajú obmedzenú rýchlosť.
Zaviesť takéto pravidlo u nás nemám problém, aj keď na D1 po TT to bude znamenať okamžitý kolaps dopravy na troch pruhoch. Tam to ošetriť značkou.
Ibaže tie argumenty a výpočty absolútne neodrážajú realitu. Cítim sa skoro ako keby som čítal prepis rozhovoru s Ficom, dám si nejaké čísla a výpočty aby podporovali čo si myslím a všetky ostatné argumenty označím za bullshit, prípadne neodpoviem alebo urazím/ zaškatulkujem oponenta.
Realita je úplne inde:
predbiehanie ani náhodou nezaberie v priemere 3 minúty, v realite rozdiel rýchlosti je omnoho väčší, a predbiehaný kamión často pribrzdí prípadne blikne aby sa predbiehajúci zariadil. realita je medzi 30-60 sekúnd (ale možno keď tiež najazdím ešte 200k tak budem mať inú skúsenosť)
dojazd kamiónu na určené miesto je veľakrát otázka minút a nie je to, že príde o 10 minút neskôr, je to o to, že niekedy pár minút zdržanie znamenajú 11 hodinovú pauzu, alebo nestihnutie vykládky. V takom prípade si ako vodič/firma môžeš vybrať či buď dostaneš pokutu od zákazníka alebo od policajtov keď stiahnú tachograf. Nie nie je to o zlom plánovaní, ale hodina kolóny uberie vodičovi hodinu jazdy, tak potom dobieha kde sa dá keď nestíha. Predbiehanie je teda skôr výnimočné ako bežná prax, v realite veľká väčšina kamiónov jazdí radšej 85 ako 90, kvôli spotrebe a na to sa aj všetko plánuje, len občas je zdržanie tak sa predbieha.
sme krajina s nízkou úrovňou vzdelania a v drvivej väčšine ľudia pracujú v zamestnaní s nízkou pridanou hodnotou - v priemysle, na to je logicky naviazané veľa TIR, to že dávaš vyššiu prioritu jedincovi idúcemu na víkendový relax ako chrbtovej kosti ekonomiky, je až egoistické
V USA pokiaľ viem sa môže predbiehať sprava a kamióny nemajú špeciálne obmezdenia a môžu ísť rovnakou MPR ako všetci ostatní, to je neporovnateľné. Takisto tam nepotrebujú ani tachografy a nemajú ani dosť tvrdo obmedzovaný pracovný čas a povinné pauzy.
Podla mytnych udajov su pocty NA ale vyrazne nizsie. Na zapade po TT a NR sice ide tak ci tak o vysoke pocty okolo 6-7 000, na povazi 4-5 tisic na pohroni 2-4 tisic. Na severnej dialnici uz ale len okolo 2 tisic a podobne je na tom R2 co bolo zverejnene aj v mediach.
Pricom su to udaje za den a pre oba smery. Cize pri 5000 je to 2500 v jednom smere pricom od rána do vecera z nich prejde 60-70-80 percent. To je hodinovo cez den max 170 a minutovo max 2,5-3 NA. Pri 2000 intenzitach 1-1,5. A to nie su vsetko tazke kamiony. Takze bavit sa suvisly h prudoch kamionoch je proste nezmysel. A porovnavat to s prahou a budapestou tiez blbost.
To je dane najma tym, ze sme mala krajina na hranici únie, vnútroštátne vygenerovaná premávka prakticky nie je, resp je veľmi slabá a tranzit prakticky neexistuje.
Každá krajina vygeneruje určité množstvo premávky, plus nabaľuje tranzit. Cez Maďarsko, resp aj priamo cez Budapešť ide tranzit z RO, BG aj TR smerom ďalej na západ, hlavne do DE. ten do veľkej miery ide aj cez D2 a potom CZ D1, plus tranzit zo Slovenska. Tranzit V-Z cez Slovensko nejde, prečo by aj, na východ od Slovenska je už len chaos, dlho bol a dlho bude, potom pohorie a ďalší chaos, tam pre tranzit dáva zmysel ísť cez PL na Ľvov.
Jediný ako tak významný tranzitný tok je S-J cez považie a hovoria o tom aj dáta, aj keď stále sa to nerovná skutočne významným ťahom.
Takže intenzity kamiónov su asi polovičné ako som počítal, takže ak mi vyšlo, že kamión dobehne pomalšieho raz za 21-42 minút, tak reálne to bude raz za 42-84 minút. V krajine, kde je najdlhší diaľničný úsek asi 200km a kamión ho prejde za 133 minút, čo tu riešime? Je to neexistujúci problém. Ten rozptyl dojazdu kamióna cez republiku je na úrovni možno 15 minút. Ja keď idem na východ, moj rozptyl dojazdu je okolo 40 minút daný len premávkou.
Radšej povoľme kamíónom celkovo na území Slovenska do 99km/h, rovnako všetkým autám mimo obce, do 99km/h.
Tým zmažeme rozdiel v rýchlosti osobných a nákladných áut a počet predbiehaní prudko poklesne, tým aj počet vážnych čelných nehôd.
Kamionisti dostanú rýchlejšie presuny a budú spokojní.