Nemajú náhodou kamióny v EÚ povinný obmedzovač na 90 km/h? A už teraz je u nás mimo obce rovnaký limit pre všetky vozidlá, takže neviem, čo vlastne chceš dosiahnuť.
okrem toho nákladiak mimo obce nikdy nejazdí ani nemôže jazdiť mpr kvôli inému zákonu a to fyzikálnemu. Od stola to ale vyzerá pekne, však nikto nikoho nemusí predbiehať.
- vysoké ťažisko, asi by skončil v televíznych novinách
- ubrzdiť 40T kamión nie je ako ubrdziť 1,5t osobák, brzdná dráha je násobne dlhšia, reálne jazdia 60-80 mimo obec
Bezpečnosť, vlastne nie my, ale všetky rozumné krajiny.
Vieš si predstaviť ísť hodinu, dve alebo tých spontánnych 133 mim. za tou istou stenou?
Ano problem je, ze kamiony maju obmedzovac na 90 a nemozu vyuzit toleranciu do 99 ako osobne auta, to vytvara ten problem.
Dnes rano Senec - Bratislava, sneh, lad, osobaky vacsina 80km/h a predbiehali ich kamiony a autobusy iduce 90km/h
Nikto ich nepokutoval, ako som pisal momentalne kamiony ak to je nutne predbiehaju, aspon sa snazia to robit slusne.
Ak sa to povoli, vsetka slusnost zmizne.
A budu jazdit osobaky za stenou kamiona na dialnici.
Ak predbiehali kamióny, porušili zákaz. Výnimky nie sú, už vôbec nie, “že predbiehajú slušne”.
Dnes rano mi opat predbiehajuce kamiony nevadili ale zato dedo čo išiel v lavom pruhu asi 5 minut 95, ma dožral až som ho obehil sprava keď bola medera medzi kamiónmi. Samozrejme potom mi opätoval blikanie ktorým som mu urazil ego. Kamionisti to robia vždy slušne, bez ohladu na to, ci mozu ci nie.
Toto je ale už ale iný problém, že kamióny majú presné tachometre a autá majú len tak plus mínus. A tak sa aj jazdí. Na jednej strane máš posratych vodičov, ktorí idú " pre istotu" v obci 47 km/h tachomertových a na druhej tých čo idú 65, lebo "veď to ukazuje viac ako idem skutočne ". Na diaľnici sú tie odchýlky ešte výraznejšie. Za mňa by v dnešnej dobe nemalo mať auto odchýlku rýchlosti viac ako 1 km/h.
Problém je len v tom že na auto môžeš nacapnúť veľký rozsahu kolies (priemerov) a pri každom musím byť v rámci chyby rýchlosť nižšia ako skutočná (aj v rámci opotrebovanie gumy).
To su blbosti, bol som chvilu v US, mam US auto a predstav si tachometer tam vzdy sedel +/- 1km/h s GPS. Na mojom aktualnom aute je to zhruba 0,5km/h rozdiel oproti GPS. Ak si zapnem ciselny ukazovatel rychlosti tak to ukazuje prakticky rovnako s GPS, obcas o 1km/h viac ako GPS. Mal som uz kopu druhov pneu, rozdielne tlaky v pneu a nema to viditelny vplyv.
Ak mas blby tachometer, ktory ukazuje bludy, tak mas moznost si zapnut navigaciu a nakalibrovat si v hlave svoj tachometer. Zistim, ze pri 99 GPS ukazuje 107, tak chodim tolko. Mam tacho velkym v milach za hodinu a len malicke kmh a jednoducho som sa naucil na ktorych poziciach mam maximalky pri 45, 55, 69, 79, 89, 99, 119 a 139 a tie dodrziavam.
Problem nie je vo vodicoch a tachometroch, ale v blbych nejasnych zakonoch a pravidlach. Dnes mame max 90, ale “legalne” mozes chodit 99, ale kamiony nemozu.
Potom ti chodia po cestach taki co si myslia, ze maximalka 89 je akurat, taki co si myslia, ze maximalka 99 je akurat a kamionisti co mozu maximalne 90.
Jasne, to povedat, zjednotit, maximalka je 90 znamena toleranciu do 99 presne, pre osobaky aj nakladne.
Ale to by nam asi prilis klesol pocet nehod ze?
Obvod pneu je priamo umerny priemeru kolesa, co ma priamy vplyv na presnost tachometra. Obvod je 3,14 x priemer. Cize ak sa ti zmeni priemer o 1cm co je bezne ojazdenie pneu zo 100% na 0%, tak sa ti obvod zmeni o 3,14cm. Pri priemere kolesa 60cm je obvod priblizne 188cm, takze rozdiel v obvode je 3,4 / 188 = 0,016, cize 1,6%.
Takze ojazdenie pneu ti ma pri 100km/h spravit rozdiel 1,6km/h
Len drobna matematicka pripomienka - pocitat obvod nemusis, staci vediet tu prvu vetu, ze je priamo umerny priemeru - ako sam pises, takze mozes rovno dat pomer 1/60 ![]()
Takže to schválili, presne ako som hovoril, ukážu prostredník obyvateľom Slovenska.
Nic zatial neschvalili.