Si nerob srandu, minimálka na dialnici je 80km/h, kamióny chodia 90km/h. To je rozdiel 11%. V najhoršom prípade.
V reálnom živote prechodom cez Slovensko stratí ten kamión 0-3% času, to absolútne nie je nič s čím by sa dalo rátať pri prechode.
Z mojej skúsenosti a to mám najazdené okolo 600.000km sa kamióny VŽDY predbiehajú rozdielom rýchlostí 1-3km/h.
Na to potrebuješ min. 1s medzi kamiónmi, čo je 25m, dĺžka predbiehaného kamióna 17m, medzera na 1s bezpečný odstup 25m, dĺžka predbiehajúceho kamióna 17m.
Celkovo 84m minimálne na manéver. Pri rozdiele rýchlostí 1 km/h je to 302s najhoršie scenário a pri rozdiele rýchlostí 10km/h 30,2s.
Reálne je to stále okolo minúty.
Teraz si predstav, že koľko takých kamiónov stretnem cestou cez SK?
10-20 priemerne.
Takze sa tu rozprávame o bezdôvodnom spomalení áut o desiatky minút.
Pri takomto predbiehaní sa ti za kamiónom nahromadí 15 - 50 áut, ktoré sa už nikdy legálne od seba nevzdialia a ostanú na kope.
To je nehoda čakajúca na to aby sa stala.
A to kvôli čomu? Aby kamionisti prešli Slovenskom o 3 minúty rýchlejšie?
Tak spomalíme osobné autá o 20 minút?
Je to jednoducho sprostosť.
Toto je riešiteľné lokálnymi zákazmi vyznačenými dopravnými značkami; ideálne premennými podla aktuálnej intenzity premávky, resp. aspoň s časovým obmedzením
Jediné obmedzenie ktoré by to vyriešilo je, že kamión nesmie predbiehať ak obmedzí premávku v ľavom pruhu, ale to je nesledovateľné a nepokutovateľné.
Okrem toho rozdiel v rýchlosti kamióna a osobného je 139 - 90 = 49km/h, čo je 13,6m/s. Takže kamionista musí vidieť 30s-300s x 13,6m/s 408-4080m dozadu, čo je v realite nemožné, takže nevie garantovať, že niekoho neobmedzí.
Takže ako vravím, je to sprostosť. Tu sa ukáže, či tomuto štátu záleží na jeho občanoch, alebo sme len pracovný tábor.
Za mňa je hlúposť plošný zákaz, zbytočne vznikajú vláčiky kamiónov aj tam, kde nemusia. Ak zákaz, tak v konkrétnom úseku či už fixne alebo podľa potreby premenlivými značkami. Diaľnice tu nie sú iba kvôli osobným autám.
A diaľnice tu nie sú iba kvôli kamiónom, kde súčasný stav obmedzuje kamióny minimálne, majú garantovanú rýchlosť medzi 80-90km/h v rozmedzí 11%.
Ak sa pustia kamióny do ľavého pruhu, tak obmedzia osobné autá zo 139km/h na 80km/h a zablokujú premávku na minúty.
Neviem, čo tá panika a a zároveň mimo témy…
- bude to len na niektorých úsekoch
- len ak pôjde výrazne vyššou rýchlosťou (to sa bude ešte definovať)
- pracuje sa i s možnosťou, že by to bolo povolené len v noci
Výrazne vyššou rýchlosťou? Ak je minimálka na diaľnici 80km/h a maximálka kamiónov 90km/h?
Aktuálne stretávam predbiehajúce sa kamióny, ale nadrzovku to robia len nejaké poľské, alebo turecké kamióny. Väčšina si počká na prehľadný úsek aby neobmedzila ľavý pruh.
A takto to má byť.
Nikto nebude vytrubovať kamión ktorý predbieha zablúdený traktor.
V súčasnosti sa v noci v riedkej premávke kamióny predbiehajú, ale snažia sa neobmedziť (hanba výnimkám), ak sa im to povolí, budú predbiehať úplne bezohľadne.
Oni to možno nerobia nadrzovku, robia to proste preto, že sú tak zvyknutí z každej krajiny EÚ a na tom kúsku Slovenska im možno ani nenapadne, že to sa nemôže. Vidno to hlavne na D2.
Už máme zákon, že pri predbiehaní sa nemôže obmedziť vozidlo, ktoré v pruhu už ide, tak radšej si vymáhajme čo máme ako vymýšlať koleso.
600k síce najazdené nemám, iba cca 400k, ale čo ja viem tak v drvivej väčšine kamióny sa snažia obiehať keď majú za sebou dlho voľno, a väčšinou to je určite s rozdielom vyšším ako 1-3km/h. Určité tipy nákladov, napr. cisterny idú 80/85, čo je už celkom rozdiel oproti 90.
mne osobne omnoho viac vadia buď to dodávky, alebo pomalé osobáky, ktoré idú 100-110 a bez hanby sa ti vopchajú do cesty keď predbiehajú a ani ich nenapadne pridať plyn a predbehnú kľudne celý vláčik kamiónov, kdežto kamióny ak sa predbiehajú tak väčšinou po jednom.
Pokiaľ viem, momentálne zákon pri prebiehaní hovorí, že nesmies ohroziť, to znamená, ak sa ti niekto narve z pravého pruhu spoza kamióna 80km/h 300m pred tebou a ty musíš zabrzdiť zo 139 na 80 tak nič neporušil. To že je to hulvátstvo súhlasím.
Hore som ti vyrátal, koľko musí byť voľné miesto v ľavom pruhu aby kamionista nikoho neobmedzil, pri 5km/h rozdieli je to 2km, čo je v realite prakticky nemožné.
To, že všetci skočia z útesu, neznamená, že máme aj my.
Predbiehanie kamiónov je nazvané “Elephant races”, alebo “Elefanterennen”, Preteky slonov.
A mimochodom zákaz predbiehania kamiónov nie je vôbec unikát, práve naopak.
Napríklad Poľsko vyzerá, že zaviedlo zákaz predbiehania kamíonov na dvojpruhových diaľniciach. V Nemecku je max. doba predbiehania 45s, čo v podstate pokrýva len rozdiel rýchlosti 9,5-10km/h a viac.
V
je pre nákladné vozidlá s maximálnou povolenou hmotnosťou nad 7,5 tony (a jazdné súpravy nad 3,5 tony) zakázané predbiehať na všetkých diaľniciach a rýchlostných cestách.
Ide o plošný zákaz, ktorý platí nepretržite, pokiaľ to dopravné značenie výslovne nepovoľuje (čo je zriedkavé).
Ďalšie krajiny EÚ s obmedzeniami predbiehania kamiónov
Okrem Slovenska platia podobné, hoci niekedy mierne odlišné, obmedzenia pre nákladné vozidlá aj v iných členských štátoch EÚ:
-
Poľsko
: Od júla 2023 platí prísny zákaz predbiehania na všetkých cestách a diaľniciach s menej ako tromi pruhmi v jednom smere.
-
Slovinsko
: Predbiehanie je zakázané pre kamióny na najdlhšej slovinskej diaľnici A1 na trase Šentilj – Koper.
-
Česko
: Na určitých úsekoch diaľnic (napríklad na D1) platí zákaz predbiehania, zvyčajne v čase od 6:00 do 22:00. Na trojpruhových úsekoch môžu nákladné vozidlá použiť stredný pruh na predbiehanie iných vozidiel.
-
Nemecko
: Predbiehanie je povolené, len ak je rýchlostný rozdiel dostatočný (aspoň 10 km/h) a manéver netrvá dlhšie ako 45 sekúnd, inak len na úsekoch povolených dopravným značením.
-
Taliansko
: Zákazy predbiehania pre nákladné vozidlá sú zavedené na špecifických úsekoch, napríklad na 90 km dlhom úseku diaľnice A1.
V cesku to maju s vynimkami na celom useku D1 Praha - Vyskov (to je az za Brnom) a tiez D2 pred Brnom. Planuju to ale rozsirovat a tiez pribudnu kamery, ktore to budu kontrolovat.
A treba povedat, ze sa to absolutne nedodrzuje.
Pritom na Praha-Brno je fix vcelku jednoduchy, nechat kamionom moznost obiehat sa na stupacich 3 pruhoch a premalovat ich tak, aby sa odpajal a pripajal lavy pruh a nie pomaly. Riesenie na kybel farby a par znaciek
Na tych stupaniach sa praveze pravidelne predbiehaju… Skor by som povedal, ze hlavnym problemom je intenzita a neexistujuca alternativna trasa… Pri takom velkom pocte NA asi kazdy strati trpezlivost…
Na celej D1 medzi Brnom a Prahou je intenzita minimalne 16tisic NA, nieco take u nas nemame…
- Poľsko - áno prešla tam táto kravina a Poľské ministerstvo infraštruktúry navrhlo zrušiť tento povinný zákaz predbiehania v nočných hodinách, konkrétne od 23:00 do 5:00. Táto zmena má prejsť parlamentným procesom.
- Slovinsko - je to riešené ako sa má a to DZ - žiadna všeobecná právna úprava
- Česko - je to riešené ako sa má a to DZ - žiadna všeobecná právna úprava
- Nemecko - je to riešené ako sa má a to DZ - žiadna všeobecná právna úprava
- Taliansko - je to riešené ako sa má a to DZ - žiadna všeobecná právna úprava
Čiže, kde tu vidíš okrem Poľska podobný celoplošný zákaz predchádzania kamiónov???
Všade sa to rieši ako má - default je povolené predchádzanie za dodržania nejakých pravidiel a ZÁKAZ je explicitne vyjadrený DZ.
Nie je to zriedkavé, lebo také dopravné značenie totiž neexistuje. Takže sa z toho nedá ani povoliť žiadna výnimka.
Poľsko, to mi stačí. Ale ide o trend, zákaz predbiehania kamiónov je trend ktorý sa rozširuje. Ak sme ho my zaviedli tak sme boli prví. Zrušiť to je krok späť.
Je to jasný signál či je tento štát pre ľudí, obyvateľov, alebo len pre biznis.
Expwy, máš špedičnú spoločnosť, že to tu tak obhajuješ?
Napíš, čo konkrétne pozitívne prinesie zrušenie zákazu u nás? Pretože ja tam nevidím nič. Jedine hromady obmedzovania plynulosti premávky.
Áno, podľa niektorých ľudí mám veľa firiem. Aj autobusovú, aj špedičnú, aj stavebnú, aj značkársku, záleží k akej téme sa vyjadrujem. ![]()
Napíš, čo konkrétne pozitívne prinesie zrušenie zákazu u nás? Pretože ja tam nevidím nič. Jedine hromady obmedzovania plynulosti premávky.
To, že sa vytipujú úseky diaľnic, kde to obmedzenie má aj reálny význam. Napr. v tuneloch, na mestských diaľniciach v Bratislave počas špičiek a pod. Naozaj nevidím zmysel na 3-pruhu Bratislava - Trnava, aby bolo obmedzené predchádzanie NV mimo špičky.
Vyššiu plynulosť a hlavne bezpečnosť. Teraz väčšina vodičov v ľavom pruhu jazdí medzi 140-160 km/h, lebo rátajú s tým, že sa im tam neobjaví žiadny kamión = menšia ostražitosť.
Takto, keď vodiči budú rátať s tým, že sa im tam môže objaviť aj kamión je predpoklad, že sa priemerná rýchlosť v ľavom pruhu zníži.
V Nemecku je na tomto princípe založená neobmedzená rýchlosť na diaľnici. Na úsekoch, ktorých je stále väčšina bez limitu, nie je obmedzenie predchádzania pre kamióny. A to sa bavíme, že v AT a DE je na diaľniciach max 80 km/h pre NV. Mizivé percento vodičov v DE na úsekoch bez limitu jazdia viac ako 140 km/h.
Nie je to žiadny trend, len poľský pokus-omyl. Zrušiť to, to je správna cesta.
Tak na to nemám slov toto sú čisté bullshity. Tvrdiť, že zvýšim plynulosť premávky, tým, že povolím kamiónom blokovať ľavý pruh.
Naučil som sa od pána profesora bližšie naokolo. Skúšam či to ide.
asi si po polsku moc nejazdil ked chces aby sme s odtial brali priklad ![]()
z tohto si mame brat priklad ako vyzera krajina kde sa robia pravidla spravne a zrozumitelne
versus ako to vyzera napr. v rakusku
V Poľsku je krajšia cesta?
Napadol ma ďalší argument proti obiehaniu kamiónov. Pri zákaze kamióny teoreticky strácajú čas, ale je to čas šoférov zamestnancov, je to ich čas v práci, majú to zaplatené.
Kdežto ak predbiehaním spomalia osobné autá, tak v drvivej väčsine pripravia o čas súkromné osoby, cestujúce do práce, alebo za oddychom, návštevami a to je ich vlastný životný čas mimo práce. Ak cestou cez SK kvôli kamiónom stratím 15 minút, tak je to môj čas života ktorý mi už nikto nevráti, nezaplatí. A nie śú to vôbec malé časy, ak cestou cez Sk stretnem 10 predbiehajúcich sa kamiónov po 3 minúty, je to 30 minút môjho času.
Tu sa uvidí, či je tu vláda pre ľudí, alebo ukáže ľudom, obyvateľom Slovenska prostredný prst.
Ak zoberieme časy predbiehania 30-300s, stredná hodnota 165s, tak takéto medzery v ľavom pruhu môžeme očákávať pri 80s medzerách v premávke, to je 45 áut/h, alebo 450/24h.
Ak zoberieme aby neblokovali nikdy, tak treba rátat 300s, premávka jedno auto za 150s, čo je 24/h, alebo 240/24h. To sú také smiešne čísla, pre ktoré sa neoplatí budovať diaľnicu. Že vôbec pomyslieť aby to bolo povolené na diaľnici je bláznovstvo.
Kamión môže obísť aj dnes prekážku na ceste, za takú sa dá považovať aj auto idúce na diaľnici menej ako 80km/h. Predibiehať iné autá idúce 80-90km/h to už nie.
Cisterny a podobné max. 80km/h veci v drvivej väčšine idú po diaľnici len pár km po nejaký najbližší exit.
Stalo sa to aj mne s prívesom s člnom, max. 80km/h, chodím cez 3 exity, ak by som šiel 80km/h tak ma asi kamionisti vytlačia z cesty. Vtedy idem 89km/h a to už je pre kamionistov OK, žiaden normálny človek nepojde po diaľnici a náročky bude brzdiť kamióny.
Tiež sa mi stalo, že sa mi pokazila prevodovka na severnej D1, padla do núdzového režimu, iba tretí prevodový stupeň, dalo mi to max 70km/h trvale. Po exit ma dobehlo asi 10 kamiónov, tak som vždy dal výstražné svetlá a stiahol sa do odstavného pruhu. Asi polovica ma predbehla takto, polovica aj tak dala smerovku a predbehla cez ľavý pruh. Nikoho som neobmedzil. A toto som v podstate po mojich cestách po diaľniciach u nás ani nevidel, takže auto idúce menej ako 80km/h po diaľnici je v podstate extrémne výnimočný problém.