Bezpečnosť na cestách v SR - dopravné nehody

Pozor na zbytočné nehody. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=4583

Už sa vám stalo, že ste vošli do križovatky a zrazu neviete či ste na hlavnej ceste alebo máte dať prednosť, pretože značka je prekrytá lístím z neďalekého stromu? Pokiaľ poznáte tunajšie dopravné značenie nie je to až taký veľký problém. No v prípade, ak takýmto úsekom prechádzate po prvýkrát, môže podobná „banalita“ spôsobiť nehodu s následkami, ktoré už také banálne nebudú. Všeobecne záväzné nariadenie mesta Prievidza o zdravom životnom prostredí, udržiavaní čistoty a poriadku hovorí jasne: „Konáre stromov a kríkov na verejnej zeleni a v súkromných pozemkoch nesmú obmedzovať bezpečnosť chodcov na chodníku, dopravu na komunikáciách a zakrývať dopravné značenia.“
Ak stromy, zakrývajúce značenie, rastú na súkromnom pozemku, je na majiteľovi, aby odstránil prečnievajúce konáre a listy. Za nedodržanie VZN môže byť sankcionovaný vo forme pokuty.

Pokiaľ lístie a konáre prekrývajú smerovú tabuľu a nie napríklad „stopku“, nejde o tragédiu. Horšie sú však na tom návštevníci Prievidze, ktorí sa chcú napríklad dostať do centra. Snímka: autorka

Týmto žiadam všetkých obyvateľov hlavne rodinných domov, aby si hlavne svoje stromy, ktoré presahujú ploty ostrihali aspoň v miestach, kde sú dopravné značky. :wink:

Táto sieť je zadefinovaná ako centrá pre servis pokazených áut, záchrannú službu pre prípadné dopravné nehody ako aj servis v podobe cestnej-dopravnej polície. V SR je časť pre políciu prakticky nepoužiteľná, toto má význam v krajinách, kde je vysoko rozvinutá motorizácia, ako napríklad v Nemecku, USA atď.

Pôvodne v SR existovali tzv. cestní anjeli, táto služba však bola v r. 1998 zrušená, ako “pozostatok mečiarizmu”, čo bola jednoznačne chyba, pretože to boli centrá vysoko kvalitné a funkčné a bola to služba jedna z najlepších v EÚ, jej náklady na zriadenie boli 1,5 mld. SKK. Dnes zostala technika, len sa zrušila pôvodná jednotná forma, niektoré centrá boli zavreté úplne, pričom ročná prevádzka bola určená do 250 mil. SKK.

Náhrada existuje v podobe doplnenia špeciálnych vozidiel pre hasičské centrá a nové určenie siete rýchlej záchrannej služby.

Bezpečnosť na našich cestách by sa dala zvýšiť aj minimálnymi investíciami v podobe lepších osvetlení prechodov pre chodcov. :arrow_right:

dialnice.info/album_page.php?pic_id=717
dialnice.info/album_page.php?pic_id=718

Ďalej je určite praktické aj toto:

dialnice.info/album_page.php?pic_id=331
dialnice.info/album_page.php?pic_id=332
dialnice.info/album_page.php?pic_id=333

Štandardné upozornenie na viditeľnosť v hmle:

dialnice.info/album_page.php?pic_id=163
dialnice.info/album_page.php?pic_id=165
dialnice.info/album_page.php?pic_id=166

Na Slovensku z tohto všetkého nie je nič. :bulb:

Veľmi dobrý odhad toho, kedy bude červená na semafóre:

dialnice.info/album_page.php?pic_id=1290

Toto síce v SR nie je, ale už sa začínajú inštalovať také semafóry, kde zelená farba pri prechode na žltú začne blikať, … ešte vtedy sa dá samozrejme prejsť, ale pre tých, čo sú ďalej od križovatky, tí už môžu začať brzdiť namiesto zrýchľovania/váhania.

Dokonca sa v SR stále ani nemodernizuje tak ako napríklad v susednom Maďarsku/ČR/Rakúsku:

Obce na hlavných cestných ťahoch trpia tým, že hlavne kamióny cez ne jazdia rýchlejšie, … tak sa začali stavať pri vstupoch do obcí “vstupné ostrovčeky”, kde je každý kamión aj osobné auto donútené spomaliť. Ak je obec dlhá, dá sa takáto úprava spraviť aj v strede obce.

Ale jednoducho v SR kde nič, tu nič. :unamused:

Tieto ostrovceky fakt dobre funguju (=lezu na nervy= donutia spomalit).

Na Slovensku sa uz niekde vyskutuje taky exemplar?

Plašič zveri:

Retroreflexný prvok slúži k výraznému zníženiu dopravnej nehodovosti a zároveň k ochrane voľne žijúcich zvierat v zmysle zákona o ochrane prírody a zvierat.

Prvky je vhodné inštalovať na úseky, ktoré majú zvýšenú nehodovosť v dôsledku stretu vozidla so zverou.

Retroreflexné prvky na plašenie zveri sa upevňujú tak, že svojimi reflexnými plochami smerujú do priestoru, ktorý sa má zabezpečiť. Prvky sú konštrukčne upravené tak, že umožňujú vytvoriť efekt varovného plotu v rovinatom priestore, alebo ak kraj komunikácie (diaľnice) prechádza do šikmého svahu. Väčšinou sa prvky upevňujú na cestné stĺpiky aktívnou plochou smerom k lesu. V úsekoch , kde stĺpiky nie sú je možná ich náhrada (pre tento účel) upravenými drevenými latkami.

Spodná hrana reflexných zariadení leží spravidla 50 cm nad vozovkou, pokiaľ terén alebo stavebné zariadenia (napr. zvodidlá) nevyžadujú inú výšku.

dialnice.info/album_page.php?pic_id=1499
dialnice.info/album_page.php?pic_id=1500
dialnice.info/album_page.php?pic_id=1501

Viac na: ardos.sk/

Zajímavé. Máš-li podrobnosti o těchto zařízeních, uvítal bych jejich zveřejnění na tomto fóru. Nevíš jaké jsou náklady na vybudování, jakou to má účinnost a jakou předpokládanou životnost?

Podrobnosti, samozrejme, mám.

Náklady, … záleží samozrejme od dĺžky úseku. To, čo je potrebné, je dostatok stĺpikov ukotvených na ceste. Lebo tieto špeciálne odrazky sa na ne montujú. Montáž nie je drahá, to naozaj nestojí za reč (neviem, ako daná firma), len horšie je toto: prejde rok a je potrebné to skontrolovať a narovnať. Životnosť, kým sa nezničia odrazky.

Systém je jasný: auto svieti, to priláka zver, ale tým, že tu je vytovrený ako keby plot (2 svetelné línie), tak zver zostane stáť, po dobu, kým neprejde auto.

Ale naozaj je základom mať dostatok týchto odraziek, neporušiť ich sled v zákrute, musia byť nahusto (pokusne už to existuje aj v ČR a v Rakúsku) a naozaj to funguje. Takže cena môže byť 10 tis. SKK na 1 km ročne, ale aj 100-200 tis. SKK na 1 km v závislosti od toho, koľko je na ceste smerových stĺpikov s odrazkami.

Uz sa to niekde v SR realizovalo??? Popripade v CR??? Nejako som to nezaregistroval, naozaj zaujimave . :bulb:

V ČR ano, nemôžem si spomenúť úseky, … ŘSD to má v skúšobnej prevádzke na 2,5 úseku na 2-3 miestach v ČR, hlboké lesy (samotná cesta má zlý povrch) na 1 rok a keď to bude fungovať, chce to vo väčšom rozsahu kúpiť.

Rakúsko už to má zavedené - pre horskú krajinu je to typické a dobré.

V SR to nie je nikde.

Všimne si to aj laik, veľmi nahusto sú osadené smerové stĺpiky:

dialnice.info/album_page.php?pic_id=1469

Približne 4x hustejšie ako na tej fotke a v SR by to bolo problém, niekde nie je aj 2 km ani jeden smerový stĺpik, cena jedného je 250 SKK v závislosti od druhu, väčšia je cena je jeho ukotvenie, lebo to ide do viac ako metrovej hĺbky. Výnimočne je to menej (podľa toho, aká pôda a ďalšie podmienky).

Mladiství havarovali - Poučia sa? A poučia sa aj ostatní? :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=4717

Toto je typická nehoda (väčšinou končiaca oveľa vážnejšie než táto v tom článku), keď sa mladí ľudia vracajú z diskotéky. :bulb:

dialnice.info/viewtopic.php?t=4747

To len také menšie zamyslenie, … chápem, že človek je mladý. Ja som bol mladý. Poznám aj štvrte v Toronte, kde toto bolo už pred 40 rokami. Ale poriadok taký ako v tom článku, ľudia mohli pokojne spať. To platí dodnes. Ale dnes dosť výrazne pije mládež, podľa článku, podľa toho, čo niekedy vidím aj ja. Kto im predáva alkohol ? Ale to je aj o tom, že 18 ročný si kúpi alkohol a ide von so 17 ročnými. Ale kto im naleje alkohol v originál nejakom lepšom discoclube - tam robia kontroly, nie ?

Tu vzniká to, že mladí ľudia si sadnú do auta napití a tým, že sú mladí, tak oveľa horšie odhadnú situáciu za volantom a následky sú katastrofálne. Neobhajujem ani to, keď si nejaký traktorista dá pri žatve 6 pív, ale on má predsa len skúsenosti a nielen pri jazdení ale aj s alkoholom. Potom možno si viac trúfa, keď prechádza cez železničné priecestie.

Ale jasne pijú aj starší a nedodržiavajú predpisy.

Alkohol za volant nepatrí. Ano, ja tiež schvaľujem/tolerujem 1 pivo alebo 1 pohár vína. Ale to by malo byť maximum. Nakoniec, aj rumové pralinky, niektoré lieky obsahujú alkohol, od toho je tolerancia, ale zdá sa mi, že v SR sa nielenže veľa pije, ale veľa sa pije a následne sadá za volant a to je chyba. To už v Kanade nie je. Ale to je príklad, SR a Kanada. To by sme mohli dať 100 krajín na jednu stranu a 100 krajín na druhú stranu (vyspelé a arabské krajiny - tamje zakázné piť).

Naučme sa byť vyspelí, najprv správaním.

V celom tomto článku mi niekde chýba: kde sú rodičia ? A nejaké iné záujmy ako každotýždenné pitie ? :bulb:

Svetelná signalizácia a bezpečnosť :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?p=27002#27002

Na bezpečnosť na cestách by mala dohliadať aktívne dopravná polícia. Tá pozná úseky, ktoré sú nehodové, ktoré sú nebezpečné a aj úseky, kde sa najčastejšie porušujú dopravné predpisy.

Osobne sa mi páči akcia “citrón-jablko”, keď sa podľa toho, či vodič dodržal na danom kontrolovanom úseku pravidlá cestnej premávky dáva vodičovi jablko (dodržanie) alebo ako výstraha citrón (nedodržanie), toto má účinok hlavne v mestách na miestach, kde je potrebné znížiť rýchlosť napríklad kvôli deťom. Tie aj rozdávajú citróny a jablká. Tým, čo prekročia rýchlosť výrazne, tí dostávajú k citrónu aj pokutu.

Podobne je potrebné, aby vodič mal vždy v aute autolekárničku, nejde o pokutu, ide o to, že aj “vy” môžete mať autonehodu, kedy budete potrebovať pomoc a určite by ste si želali, aby ten, čo vám bude chcieť pomôcť, aby on sám autolekárničku mal (tá vaša bude napríklad nedostupná), okrem toho je priam nutné ovládať poskytnutie prvej pomoci. Inak ťažko sa posudzuje, či s človekom hýbať alebo nie - chrbtica - radšej nie ako áno. Keď už nič iné, tak treba aspoň zavolať sanitku.

Ako doplnok, ktorý sa síce len odporúča, by som však ja jednoznačne dal do povinností, mať pri sebe (dostupný v aute pri vodičovi) hasiaci prístroj. Ďalšie doplnky sú samozrejme výstražný trojuholník (hlavne nezabudnúť ho na ceste, keď si auto opravíte - defekt) a výstražná/reflexná vesta, ktorá v SR ešte povinná nie je.

Dôvody, prečo pribúda povinnosť tieto doplnky v aute mať sú jasné: nárast smrteľných nehôd na niektorých cestách, rast počtu vážnych dopravných nehôd, väčšia motorizácia, … náklady sú minimálne oproti prevádzke auta: hasiaci prístroj od 500 SKK, reflexná vesta od 90 SKK.

Vždy ide len o vás. Keď to dodržia všetci, pôjde o všetkých. :bulb:

Naučte svoje deti ako prechádzať cestu - ide o život! :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=5037

Článok som farebne vylepšil. :laughing:

Za polovicu mŕtvych na cestách môže vysoká rýchlosť. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=5058

Minulý rok zahynulo pri dopravných nehodách na Slovensku 560 osôb, takmer polovicu z týchto smrteľných nehôd spôsobila neprimeraná rýchlosť. Alkohol bol z celkového počtu dopravných nehôd u vinníkov zistený pri každom 20. prípade. :smiling_imp:

V obci sa asi bude jazdiť päťdesiatkou. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=5451

Bezpečnosť na cestách v SR. Na túto tému prebiehajú viaceré semináre/konferencie práve k záveru roka.

Áut pribúda, ciest nie, zväčšuje sa tlak aj v obývaných oblastiach, kde pribúda áut rýchlejšie ako nové cesty či parkoviská.

Veľa sa s tým robiť nedá. Je to o výchove šoférov. O vybvení áut. O doplnkoch - reflexné vesty. O vedomostiach k poskytnutniu prvej pomoci. O výchove chodcov. O opatrnosti. O predvídaní. Vždy, keď nie je slnečno a sucho, treba dávať väčší pozor. Je to aj o ohľaduplnosti. Atď.

Ja väčšinu spĺňam, snažím sa. Ale priznám sa, že si nie som istý hlavne, čo sa týka tej prvej pomoci … dať masáž srdca, to mám 1000x teoreticky vyskúšané, ale v praxi … čo ja viem :unamused: … alebo niekto je v aute po nehode a teraz cítim únik benzínu … ale to neznamená, že auto musí vybuchnúť, čo ja teraz :question: Mám vytiahnuť pasažiera alebo preventívne hasiť :question: Čo ak tomu človeku poškodím chrbticu :question: … akurát prvá vec je zavolať 112. :stuck_out_tongue:

Ja napríklad som videl veľa nehôd, ale okrem dvoch som nebol prvým svedkom. Jedna bola taká, že človek bol OK, že si zavolal pomoc atď. a druhá bola moja vlastná.

Aké máte skúsenosti vy :question:

Vráti sa dopravná výchova do škôl? :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=5615

Malo by sa tak stať podľa mňa nielen v TT. :bulb:

V nedeľu 17. decembra 2006 zomrelo na slovenských cestách min. 7 ľudí. :confused: