Niektorí odborníci sú fakt na figu. Ale niektorí majú celkom rozumné návrhy.
Spišiakov cieľ - o 5 tisíc nehôd menej za rok - je v nedohľadne. Asi sa už môže aj baliť (ak splní, čo sľúbil). O mŕtvych na cestách je asi škoda hovoriť - viď dnes : tvnoviny.sk/sekcia/spravy/krimi- … aneny.html .
To, že v zime sneží a mrzne, je známe dávno. Švédi vraj ani nesolia a jazdia. No a my - poväčšine o jazde na snehu a ľade nemáme ani potuchy, školu šmyku si možno nevyskúšalo ani 1% vodičov. Keď sa k tomu pridá známa arogancia a podceňovanie aktuálnych podmienok (…neprispôsobenie rýchlosti stavu a povahe vozovky, poveternostným podmienkam a schopnostiam vodiča…) - tak to vyzerá ako na fotkách - a je jedno, kde na Slovensku.
To neprispôsobenie je často len výhovorka policajtov. Jednoducho sa to v zime môže stať, túto zimu som dostal osobne šmyk 2x - obidva razy to bolo v zákrutách v obci pričom prvý raz som šiel do 10 km/h na obslužnej a druhý do 20 km/h na hlavnej ceste. Nehodou sa to neskončilo lebo oproti nič nešlo. A to mám kvalitné zimné gumy a ESP. Lenže keď je raz na ceste ľad ako sklo…
Pred pár rokmi šiel známy zo Starého mosta do Petržalky. Keďže bol skúsený vodič a na ceste v tom klesaní bol “poprašok”, aj podľa slov spolujazdca šiel s malou dodávkou takmer krokom. Lenže čo nemal robiť - pribrzdil. Auto sa mu začalo pomaličky otáčať na ľade ktorý bol pod popraškom. Keď koleso narazilo na obrubník pomaličky sa auto otočilo na bok na chodník, pričom sa zlomilo spätné zrkadlo. Nikomu sa nič nestalo, ani lak sa neoškrel. Chlapi vystúpili že auto prevrátia nazad a budú pokračovať. Zrazu sa pri nich zastavili iniciatívni Petržalskí policajti a chceli 2000 Sk vraj za neprispôsobenie rýchlosti. To vodiča rozčúlilo, darmo tvrdil on aj spolujazdec že šli minimálnou možnou rýchlosťou a z kopca sa auto šmýkalo samé. A keď vodič povedal policajtovi že v žiadnom prípade nezaplatí lebo ak za podmienok na ceste mal ísť ešte pomalšie že to by musel zostať stáť zobrali mu vodičák. V správnom konaní bol mesiac bez vodičáku, dostal nakoniec ešte viac za “spôsobenie dopravnej nehody a ohrozenie chodcov na chodníku” Pritom keď sa to ráno o 6-tej stalo nebol v okolí žiadny chodec.
Tým som ale nechcel obhajovať tých čo naozaj jazdia ako blázni, ale niekedy naozaj ak by chcel človek riziko nehody úplne vylúčiť musel by zostať doma. Veď ani pešo to veľakrát nejde bez pošmyknutí. Na druhej strane keď niekto predbieha po ceste evidentne pokrytej ľadom a snehom mal by hneď prísť o vodičák. Za takých podmienok by malo byť predbiehanie na cestách s obojsmernou premávkou zákonom zakázané.
policajt da vzdy pokutu len niekomu kto sa nevie spravne branit a tomu kto nema znamosti to sa nezmeni sme moc mala krajina.
preco 2,5m odstavny pruh nie je zbytocny luxus:
je to sice obrovska tragedia ale vymienat koleso na dialnici resp RCcke je jeden z tych najhorsich napadov…
Ano a vinnikom je zrejme rychlo iduci vodic BMW, ale odstavne pruhy sa robia standardne siroke, aby sa nikdy nic podobne nestalo.
Na ceste I/62 (panelka Senec - Sered) budte opatrni - na 9. kilometri v smere na Sladkovicovo je na krajnici odstavene zhorene osobne vozidlo Renault Laguna Kombi. Vozidlo sme si prvykrat vsimli v pondelok 29.10.2012. Nic sa nedialo a tak sme pripad v stredu 31.10.2012 nahlasili na policiu. Vcera vecer o osmej hodine sme prechadzali okolo a vozidlo uz bolo zhorene do tla - t.j. uz nevidiet ani odrazky !!!
Pripad sme opat nahlasili na policiu, odpoved z ich strany bola ta, ze na tom uz pracuju a riesia to s majitelom (pani na telefone bola velmi otravena a iritovana). Verim, ze auto sa podari odstranit z cesty skor, ako sa stane nejaka tragedia. Je pravda, ze sa nachadza az za bielou ciarou, teda na krajnici, ale je to velmi natesno a staci, aby vas v noci oslepilo vozidlo a zasli ste autom 10 cm za bielu ciaru…
Včera som bol opäť svedkom arogancie moci. Okolo 16:50 išla po Einsteinovej ulici v Bratislave policajná kolóna, na úrovni Auparku obiehali aj mňa, takže som bol svedkom neskutočne arogantného prejavu policajných šoférov. Potrebovali oba jazdné pruhy, takže ytláčanie áut štýlom cestných pirátov a amerických filmov im neprekážalo..Nabudúce sa asi uhnem radšej do priekopy, vtedy budú spokojní
Nehoda na Zelenom dvore (I/68-R4):
kosice.korzar.sme.sk/c/6865401/c … votom.html
V stredu večer som prechádzal okolo.
tam treba davat velky pozor na chodcov, za tmy neodporucam ist 130
tu by stacilo, aby NDS do stredoveho pasu dala huste pletivo. to je silna zbran voci chodcom, zvacsa to su romovia, ale obcas aj obyvatelia prilahleho sidliska ci zahradkari. na kraji dialnice si chodec lahko urobi dieru, poskodi, ci ukradne pletivo, ale v strede dialnice nie.
Obetí havárii je u nás najmenej v histórii,polícia sa chváli viewtopic.php?f=35&t=18379
clanok je z 11.7. a hned dalsi tyzden bol zatial najtragickejsi tento rok (9 mrtvych):
minv.sk/swift_data/source/po … tyzden.pdf
…takze najlepsie je asi nechvalit sa statistikami medzirocne je na tom stale najhorsie PO kraj
dnes skoro rano medzi 5-6 hod. si mozu zapisat dalsiu nehodu medzi Polipnikmi a Lipnikmi…vyzeralo to dost skaredo
neskor hlasili aj zdrzania
Priamo na Petiči?
nie na Petici, presne tu… maps.google.sk/maps?q=Podlipn%C … 45,0,8.39
a presne ten strom tam zavadzal
v sucasnosti je prave tam najhorsi povrch
na zelenom dvore sa zas niekto otacal nevyzeralo to tragicky, ale ani pekne. bola tam len nehodovka v rychlom pruhu, sice mala tabulu, ale aj tak som sa jej ledva vyhol. preco tu nedaju betonove zvodidla?
a prečo sa neotáčajú cez MUK? to je až taký problém vyjsť s autom na most? alebo sa nedá tam otočiť, sú tam obmedzenia?
jasne ze sa da otocit, ale to je predsa skoro minuta navyse!
tak radšej riskovať život…to je fakt múdre.