Bezpečnosť na cestách v SR - dopravné nehody

No, že dopravné nehody so smrteľnými následkami sa stávajú práveže aj v mestách a obciach a to: po nárazoch do stĺpov verejného osvetlenia, po zrážkach na križovatkách, po vyletení z vozovky a nárazu do domu, po náraze do prostriedkov MHD, po zrážke so žel. priecestím atď. sú tu toho plné správy. Ale ja naozaj teraz nebudem vyberať, že či úseky ako NR-ZM sú problematickejšie ako mestá a obce. Zomierajú tu všade ľudia, …

No logika hovori, ze v obciach su mensie rychlosti a teda nehody su menej tragicke (s vynimkou chodcov).

To ani nie. Pokuty zvacsa clovek rata do sekundarnych financnych nakladov na prevadzku vozidla - ako napr. poistky/opravy/doplnky.

Niekedy ale staci tak malo - mat v prevadzke pouzitelnu cestu pre ludi, ktora cloveka nenuti jazdit ako prasa (aby mal ten usek cim skor za sebou).
Zrazu nemam problem ist 40tkou (45 uz neriskujem kvoli pokute - ci sa plazim 40 alebo 45 je de facto jedno), kedze usetrim na danych 3 km ledva 10 sekund, no nie je tam zapcha, ktora cloveku dviha adrenalin a nuti jazdit ako prasa.

Otazka je, ze na kolko % je nizsia rychlost v mestach pricinou nizsej nehodovosti - nemate to niekto takto podelene (tu statistiku) ?

Pri dlhsich trasach to uz totiz jedno nie je a tam sa medzi dedinami stale jazdi cca 110-130 (± nesmrtelni 200kari), a kamion sa aj tak neda predbehnut inak ako prekrocenim rychlosti, cize tu je pravdepodobnejsie, ze je nizsia nehodovst zapricinena skor mensimi intenzitami nakl.dopravy.

Mimochodom, zmenila sa nejako diskotekova nehodovost (piatky/soboty nad ranom) ?

Mňa mrzí, že cesta I/66 je najmä v úseku Podbrezová - Červená Skala samá obec (navyše prejazdy obcami sú často vyše 1 km), čo výrazne znižuje priemernú rýchlosť. Na tomto úseku nie je ani jedna 70ka, pričom napríklad okolo Valaskej alebo Brezno-Halny by nebola na škodu. Myslím si, že štatistika nehôd by sa nezhoršila a pomohlo by to skráteniu jazdnej doby na tomto slimačom úseku.

Ak by to bola pravda, nepribúdali by merače rýchlostí v obciach a mestách na celom záp. Slovensku. :wink:

Citaj pozorne. Ja pisem o tom, ze na zapade sa po obciach jazdi pomalsie kvoli lepsej dopravnej infrasrtukture mimo miest.

A na ktorom západe myslíš ? V Bratislave ? Lebo tam sa teda pomalšie nejazdí. Alebo v Trnave, Senici, Jablonici, Galante ? Lebo tam sa rýchlo nedá kvôli súvislým kolónam … Alebo snáď myslíš cesty v okresoch Malacky v obciach ? Lebo tam sa na mnohých nedá ísť rýchlo kvôli tomu, že domy sú blízko vozovky.

Nie nie, zapad ako zapadna Europa.

Tretina obetí dopravných nehôd nesedela v aute :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=13146

Neuvěřitelné a zároveň i smutné :cry:

Tento článok sa týka hneď 2 vecí :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?p=103715#103715

*počet mŕtvych v okolitých štátoch
*zvýšenie bezpečnosti (celoplošne od zvodidiel cez lepšie VDZ a ZDZ až po orezanie vegetácie)

Nehovoril si naposledy, ze ZDZ nepomaha znizeniu nehodovosti?

Pravda, ZDZ tam nepatrí.

Aj keď týka sa to úsekov, kde nie je žiadne ZDZ a tam sa bude dávať, len také v TT VÚC už prakticky nie sú, keďže sa dosť ciest opravilo a upravilo aj po tejto stránke. :slight_smile: Ale ZDZ samotné nezvyšuje bezpečnosť, skôr ostatné prvky: reflexné prvky viditeľné na ceste.

A tomuto tvrdeniu ja nerozumiem. Ved ked ma raz znacka upozorni na nehodovu zakrutu, tak to moze predideniu nehody len pomoct.
Vid smutne slavna zakruta na 1/18 pred Spiskym stvrtkom, za Dravcami.

Už som to doplnil. :slight_smile:

Doplnil si, ze samotne ZDZ nezvysuje bezpecnost. Na to iste plati moj predchadzajuci prispevok. Pozor zakruta! :slight_smile:

Väčšian ZDZ nezvyšuje bezpečnosť, to je proste realita.