Bezpečnosť na cestách v SR - dopravné nehody

A poviem vám aj príklad: nemocnica Martin a nemocnica Žilina; prevoz krvi kvôli vážnej dopr. autonehody, … sanitka meškala 10 min. “oproti normálnu preťaženej cesty” a ešte 5 min. a pcient zomrel … :smiling_imp: :smiling_imp:

Riskantná jazda v protismere 80-ročného dôchodcu

tvnoviny.sk/spravy/krimi/tragedi … html#video

preco dispecing nereagoval hned? bol problem stopnut premavku premenlivym znacenim?

Aj podľa záberov je vidno, že vodiči sa presúvali skôr do prehusteného jazdného pruhu a nemohli ešte vidieť dedka v protismere, takže tá reakcia tam bola, ale tunel má ani nie 1,5 km a tak za 1 min. nečakaj zázraky, ktoré sa v praxi hneď aj prejavia. Nebuď naivný. :wink:

Je otazne, ci sa to vobec da (oznacenie zakaz vjazdu na premenlivom znaceni). Druha vec je, ako by na to reagovali samotni vodici. Ci by vobec zastavili alebo aspon spomalili. Nie sme na to u nas zvyknuti a hlavne nie na dialnici. Je pravda, ze dispecer by mal len kratky cas sa rozhodnut a pripadne takto zabranit nehode. Ved ani posledny pripad dedka v tuneli Sitina nenaznacuje ziadnu reakciu dispecerov na riadenie dopravy (mozno sa vsak mylim a premenlive znacenie pouzili).

Je tam možnosť červeného krížika.

no prave na ten cerveny krizik sa pytam, myslim, ze by to bolo vcelku vhodne v tomto pripade. a poslat hliadku na zaciatok (koniec) tunela, kde by bola zastavena doprava.

mohli by tam byť snímače (ďalšie “kamery”), ktoré zisťujú smer a v prípade opačného by spustili vyrovanie dispečera, prípadne by hneď uzatvorili vstup do tunela premerovaním dopravy na paralelnú cestu. Neviem odhadnúť ako by reagovali prví vodiči ihneď po zmene ZDZ - mňa sa to už týka? stihnem sa preradiť na odbočenie? …

sorgo, tak znovu: za 1 min. môžeš poslať hliadku kam chceš, kým tam príde, dedo už tam dávno nebude …

ano bola možnosť zareagovať a uzavrieť tunel. dispečing nezareagoval.

sú tam závory ?

Su :arrow_right: highways.sk/tunnels/img/Sitina/Sitina60.jpg

Otázka je (a nie som expert v tejto problematike), či má zmysel zatvoriť premávku - vzhľadom na to množstvo áut v tuneli a fakt, že kým sa tak stane, prejde skutočne nejakých 70s a dedo je z tunela von a ohrozuje ďalších …

Ked zatvoris tunel, tak dedo z tunela nevyjde a nikoho uz neohrozi.

Dedo z tunela navyjde, ale je v ňom a autá sú v tuneli. Nevyriešil si nič.

[/quote]

Vyriesil, lebo zatvorenim tunela dedo z neho nevyjde a nebude ohrozovat dalsich.

Nevyriešil, lebo neriešiš premávku v tuneli, akurát fakt, že tam už nevojdú ďalšie autá.
Ale ty si samozrejme expert, tak si to vyriešil, rovnako ako opravy ciest za 21 mil. €, kde si dokola opakoval že sa za to opraví len 24 km ciest.

Ty si tvrdil, ze dedo vyjde z tunela, a bude ohrozovat dalsich vodicov. Ja konstatuje, ze uzavretim tunela toto dedovi znemoznis.

Nie, ja som sa bavil so sorgom. O inom. O premávke v tuneli samotnom a o krokoch dispečingu NDS.

Tvrdil:
a dedo je z tunela von a ohrozuje ďalších …