Bezpečnosť na cestách v SR - dopravné nehody

Zákon ako taký je vždy pozadu oproti realite, v ktorej spoločnosť žije. To je definícia. :slight_smile:

Toto mi pripomenulo, ze na kopci sa udajne nema co pokutovat (vraj podla nejakych internych predpisov z dovodu bezpecnosti). Je na tom nieco pravdy ? Logiku by to malo.

Platil som uz desiatky pokut, ale ani raz to nebolo v kopci…

Nedávno zastavili policajti mojho známeho kamionistu a jeho troch ďalších kolegov za to, že na D1 obiehali dodávku, ktorá išla 60kou. Dodávku samozrejme nezastavili (?!!!), zo 150 eur nakoniec každému naparili 50..Otázne je, prečo neodstavili aj spomínanú dodávku - žeby pomoc polícii a štátnemu rozpočtu?

Nedalo sa to klasifikovat ako obchadzanie?

Nie. Obchádzanie je jedna vec, predchádzanie zas druhá.

Co je obchadzanie?

Obchádzaním sa myslí vybočenie zo smeru jazdy kvôli vozidlu, ktoré zastavilo/stojí, poprípade obchádza sa chodec alebo prekážka (myslená zrejme ako pevná). Ale auto idúce 60 km/h obchádzať? Tak potom všade, kde je plná čiara alebo DZ zákaz predchádzania sa začneme vyhovárať, že sme nepredchádzali, ale obchádzali.

Doteraz som si myslel, ze iduce traktory sa obchadzaju, nie obiehaju.

Traktory sa obiehajú, to vysvetlil policajt sediaci v traktore na ceste Trnovec n./Váhom - Cabaj-Čápor, niekoľkým, ktorý tento traktor obehli. Ak si dobre spomínam. Čítal som to tak pol roka dozadu.

Aby som to potvrdil, tak na niektorých úsekoch (tuším okolo BA) som videl značku, že traktory a poľnohospodárske stroje je možné obehnúť, i keď je tam zákaz predbiehania. Čiže to musí byť explicitne povolené.

Taká značka je aj na začiatku Považskej Bystrice smerom od BA.

Nie som istý, či sa to dá považovať za obiehanie alebo obchádzanie. Obchádzanie by to bolo v prípade, ak by napríklad dávala výstražné svetlá a stála by v núdzovom pruhu..ale neviem, ako to je v prípade, keď auto dostane poruchu a nemože dosiahnuť dostatočnú rýchlosť..
V tom prípade by sa to mohlo považovať za obchádzanie.. alebo musia všetci vodiči ND ísť za takýmto pokazeným vozidlom aj 20km rýchlosťou, kým neodíde najbližším výjazdom??

Zrejme predchádzanie cez dvojitú plnú…

tvnoviny.sk/spravy/krimi/cesta-s … aneni.html

No známa cesta smrti NR-ZM. Samozrejme, predchádzanie cez plnú čiaru ešte k tomu dvojitú. Po tejto ceste som ešte nejazdil, ale pripadá mi to ako niekoľko známych úsekov, t. j. pomerne rovná cesta, takže mnohí vodiči si dovolia riskovať. žiaľ, následky môžu byť tragické, ako napr. teraz.

Možno by namiesto R1 pomohlo, keby sa tu rozšírili krajnice a cesta sa premaľovala na 2+2. :smiling_imp: Však to funguje aj na iných preťažených ťahoch, je jedno, že by to bolo dočasné, ale bolo by to. :smiling_imp:

[size=75]myslené ironicky[/size]

no rozhodne si myslím, že dať tam miesto dvojitej čiary ten 12-cm ostrovček (ako spravili pod strečnom), aby sa nedalo prechádzať do protismeru, je proti takýmto kreténom veľmi účinné opatrenie.

Podľa šmykových stôp na fotografii to skôr vyzerá tak, že vodič opla brzdil a stočil auto do protismeru..voči takýmto prípadom sú zábrany zbytočné…proti bláznom pomôže jedine rýchla výstavbna R1ky..dovtedy je to na šoféroch a policajtoch.

Aj proti záchranným zložkám…

Ako sa k tomu vlastne pri Strecne zachranne zlozky postavili?

Záchranné žložky protestovali a Medzinárodná cestná federácia im dala za pravdu. Toto opatrenie musí do konca r. 2010 zmiznúť alebo sa zmeniť na nejaký iný typ (napr. každých 100 m prerušované) pre možnosť predbehnúť do protismeru. Inak príde táto cesta o medzidnárodné postavenie.