Je to momentalne velmi diskutovana tema a zaujima ma nazor tu na fore, co si myslite o vyske bankovych poplatkov. Zaujima ma aj vztah ku kvalite sluzieb a to ci ste so svojou bankou spokojni a ked to nie je tajomstvo, tak aj v ktorej mate ucet
Ja pridam hned moj nazor:
POdla mna je normalne, ze poplatky su a niektore aj vysoke … ale da sa usetrit, ak clovek vie, za co vsetko kolko plati … ja takto mesacne usetrim asi 150-200 Sk oproti stavu, ked som to nevedel … teraz robim vacsinu transakcii kartou, mam balik, kde to mam zadarmo …
ucet mam v sporitelni (mal som aj v TB, ale ten uz dlho nemam)
Osobne neviem posúdiť, či sú poplatky privysoké alebo nie, ale keďže sa o tom dosť na Slovensku píše a aj hovorí, tak na tom asi niečo bude.
Osobne mám účet v Tatrabanke a tam so mnou jednajú veľmi dobre, takže je normálne, že to niečo aj stojí.
Inak mám účty aj v zahraničí, vo Švajčiarsku, Rakúsku, Veľkej Británii-Škótsku a mňa skôr zaujímajú služby než ceny a so službami som maximálne spokojný.
Ja osobne neviem posúdiť, aké su poplatky na Slovensku, keďže už tu takmer vôbec nežijem a nemám tam účty okrem jedného a ten je vo VÚB. Tam mám však špeciálne služby, za ktoré síce platím, ale potom mám úplne všetko zadarmo.
V rámci iných krajín, ja mám účty vo viacerých štátoch a takmer všade sú nejaké poplatky, ale zase sú to celé balíky služieb, ktoré ja aj aktívne využívam, takže som spokojný.
Osobne ale neviem presné čísla, musel by som si to teraz ísť overiť, ale ja nemám dôvod byť nespokojný.
No, neviem to posúdiť, na Slovensku už nemám žiaden účet.
Ale počul som, že už aj na Slovensku sa stáva štandardom istá služba … keď už ste v banke a vybavujete si účet, … tak je k dispozícii káva/minerálna voda atď. A to je len a len dobre.
Je to inak dosť neskoro, ale zase niečo nové, to viem od uja …
Vo svete je štandard zase vyššie, no bez poplatkov. Aj keď ja platím poplatky, no za lepšie jednanie so mnou ako aj za špeciálne služby, …
Ten standard suvisi s tym, ze u nas vacsina ludi vyuziva tak bezny / sporozirovy ucet a sem tam kreditku, kontokorent alebo iny uver … v zahranici zarabaju banky na sprave cennych papierov a akcii - fondov a inych sluzbach s velkou pridanou hodnotou a teda si mozu dovolit i taky luxus ako BU bez poplatkov … ono to pride aj sem, ale zatial banky musia zarabat na poplatkoch, pretoze aj vela investuju do technologii a to sa nevracia okamzite, kedze spravanie klientov je viac zdrzanlive voci novym technologiam … Na Slovensku stale nie je uplne bezne mat kartu k uctu … ludia jednoducho tomu neveria (ale to skor zavisi od lokality …) … zaroven je trh dost konkurencny, teda sa banky musia snazit byt v predu … preto aj tie velke investicie.
presne tak. Na Slovensku bol bankový sektor na tom dosť zle, nedobytné úvery, … takmer nulové investície do nejakých výraznejších technológií, takmer žiadne lepšie služby, investovanie na trhoch a podobne sa mohlo iba snívať radovej verejnosti. Takže teraz sa investuje, … úroková sadzba pre štát je od 3 do 8%, pre podnikateľov od 5 do 15%, … proste nie je tu 15-25%, v extrémnych prípadoch až 28-32%. A preto banky musia zarábať inak, teda cez poplatky, to je istá fáza, … to ale prejde, naviac keď sa zvýši životná úroveň obyvateľstva a zároveň banky už budú ponúkať širokú paletu služieb a budú mať za sebou aj transformáciu napr. pobočiek, … tak sa to ustáli a nebude to také citeľné, … potom bude ešte aj “boj o klienta”, vstup ďalších bánk na slovenský trh atď.
Ja pracujem v zahraničí, … poplatky žiadne vo väčšine bánk, len v dvoch poplatky mám, ale som tam GOLD klient. Lepší prístup, rady, keď chcem investovať na burze, záruky zo strany banky, … ale inak zase všetko ostatné zdarma, výpisy, výbery, platenie v inej mene, …
Takmer vsade su poplatky. Na “zapade” nie za sluzby, ktore su standardom na Slovensku, ale:
Vy na Slovensku ste v 1. fazi, naucili ste sa trochu pohybovat v bankovom sektore, ucite sa setrit, vyuzivate len sluzby, ktore naozaj potrebujete … mate nizke urokove sadzby, neoplati sa seztrit na uctoch, lebo inflacia je vyssia a peniaze sa znehodnocuju a teraz je teda na rade nieco ine:
Musite sa naucit nebat sa investovat do akcii, na burze, … toto vsetko postupne pride aj k vam.
Banky uz nemaju ako zarabat, tak zvysuju poplatky. Je to normalny jav.
Ja osobne mam cca. 10 uctov - v Grecku, v Taliansku, v Skotsku, vo Svajciarsku a niekde sa plati nieco a niekde nic, vobec nic a dokonca z jednej banky mi pravidelne uz niekolko rokov vracaju peniaze, lebo ze nevyuzivam sluzby, ktore som si predplatil.
Na Slovensku uz sa to bude len zlepsovat - bankovy sektor je ocisteny.
Bankovy sektor v SR v r. 1998 stal pred krachom. A tym by skrachovala cela ekonomika. Vtedy to bola hodnota 100 mld. SKK - nedobytne uvery a dalsich 100-150 mld. SKK boli vysoko rizikove uvery - takto vlada predtym financovala podniky, ktore mali skor skrachovat.
Zisky bank existuju - preto su to banky, ale dnes banky su v SR hlavne pre ludi nie hlavne pre firmy - dokaz su uvery a uverove produkty a ze stupaju poplatky - ano, stupaju, pretoze banky nemaju zisky z urokov, pretoze tie su od 2,5-3% do 9-10% a nie 20-30%.
Sporime sa tu o tom, ze na slovensku su vysoke poplatky za zeleznicnu dopravnu cestu … preco sa nesporime o to, ze okrem poplatkov za DC mame v SR voci HDP na obyvatela jedny z najvyssich bankovych poplatkov … oproti mozno roku 1998 stupli viac ako o 100-200% …
z tejto pozicie ja neustupim, pretoze banky v zahranici maju tiez poplatky a ty to proste nechapes - nemozes to pochopit, nevidis nic co bolo pred r. 1998 v bankovom sektore a ja Grek ti to vysvetlovat nebudem. Mysli si o mne co chces.
Mne sa jedna o toto … bol som tot nedavno v Rakusku … a doniesol som si stade letacik Erste Bank (Slovenska sporitelna) propagujuci aby si tam clovek zalozil ucet … bolo tam pospominane, co vsetko je k tomu (karta zadarmo, vybery z bankomatov cudzich bank len za poplatok ze 50 centov (u nas az 1E), internet banking zadarmo, prevody za 25 centov … a aj ostatne poplatky take ze bezny rakusan ani nevie ze mu cosi zmizlo … medzinarodne transakcie za bagatel a vybery z bankomatov na vsetkych zastupeniach ERSTE (teda aj tuna) bez priplatkov s tym ze u nas to nehrozi za vyber v rakuskom bankomate Erste sa plati len o nieco menej nez zo stroja ktorejkolvek inej banky …, vsetky poplatky naozaj nepoznam, ale z pohladu bezneho obcana sa mi to vidi ako zdieranie aby mali prostriedky, z ktorych financuju akvizicne zlavy v Austrii, kde je konkurencia trocha vyssia …
Nepolemizujem nad uspesnostou privatizacie, ale nadavam na to ze obycajny clovek na tej zmene skaredo utrel … uvery brat nejak mohutne nebudem a v ostatnych sluzbach skor zhorsenie nez zlepsenie … a zdrazenie …
johnz: slovensko je na tom este dobre .. v cechach napriklad platis poplatok 5-8 korun za to ze ti prijdu na ucet peniaze, alebo az 15 korun, ak si vlozis na pobocke.
za kazdy iny pohyb tiez platis tak 5 korun za polozku. a v CR platis napriklad az do 500 kc za zrusenie uctu …