Balkansky polostrov

Ešte budem reagovať aj na toto:

Kanada:

Kanada prijme ďalších 2000 utečencov z Mjanmarska
Londýn 10. februára (TASR) - Kanada oznámila, že prijme v priebehu dvoch nasledujúcich rokov ďalších 2000 utečencov z Mjanmarskej republiky, kedysi známej ako Barma.

Utečenci sú členmi menšinového karenského etnika. Utiekli zo svojej krajiny v roku 1995 po veľkej ofenzíve barmskej armády proti Národnému karenskému zväzu (KNU). Patria medzi 140.000 barmských utečencov, ktorí žijú v thajských utečeneckých táboroch približne 20 rokov.

Kanada vlani privítala prvú skupinu utečencov, ktorí žili v neznesiteľných podmienkach mnohé roky. Z 810 karenských utečencov, ktorým Kanada dala súhlas k pobytu, 712 už pricestovalo a žije v mestách po celej krajine.

Organizácia Spojených národov (OSN) označila karenských utečencov v Thajsku za ohrozenú sociálnu skupinu a vyzvala medzinárodnú komunitu, aby pomohla s ich presídlením.

1. 2007 19:30:00 | Copyright © TASR 2007

sme.sk/c/3140616/Kanada-prij … arska.html

Kanada prijme ročne niekolko 100 tisíc ludí na prácu a 25% tu zostane žiť. Kanada ani zďaleka nedáva na armádu tolko čo EÚ alebo USA a dosť dlhú dobu dávali od 1,2-1,6% HDP, pretože ich HDP išlo rýchlo nahore, aj ide stabilne nahore a budovali infraštruktúru a splácali dlhy aj keď ich nemali vysoké. Až od r. 2006 dáva Kanada 2-2,2% HDP.

Možeme mať rozne názory. Zo Slovenska viem že napríklad Gašparovič (3. prezident SR) pochádza od Chorvátska a predsa tu mal škandál, keď sa pomýlil .. kdo vie, ten vie. Rozpisovat to nebudem lebo sa mi nexce.

Žiadna chyba sa nestala. Ja som si nevšimol, že by niekomu vadili nové štáty Slovinsko, Chorvátsko, Bosna a Macedónsko. A po novom aj Čierna Hora. A ja proti Srbom nič nemám. Svetové spoločenstvo zasiahlo a tak by aj malo spraviť poriadok. Že ho nerobí dostatočne je chybné, ale USA chceli, lenže EÚ to stále jaksi odmieta a Brusel hovorí, že EÚ si tam nsadí viac vojakov. A čo s tým má Kanada ?

Keď vypukla vojna NATO vs. Miloševič tak nad slovenským územím lietali rozne lietadlá a je pravda, že vela z nich bolo kanadských. Transportné, tankovacie a stíhačky. Aj dnes nad Slovenskom lieta kanadská armáda. Na všetko sú povolenia. A rád by som pripomenul každému Slovákovi, že Kanada bola 1. krajina, ktorá ratifikovala so SR vstup do NATO. :bulb:

Napísať že nebol žiadny štát NATO ohrozený tým čo sa dialo pod vládou Miloševiča je tiež totálna blbosť .. Balkán bol zatial vždy rozbuška s pušným prachom (aj nové učebnice dejepisu to majú dneska) a je správne, že NATO zasiahlo skor jako by tie problémy vznikli.

A vojna v Afganistane. To som mal dosť málo rokov .. ale viem, že v správach dávali ešte pár mesiacov pred tým ako Taliban livkiduje tisíce rokov staré sochy lebo im to vadí že to tam nepostavil Aláh. Ničili ich skoro 2 mesiace lebo nemali na to tanky. A potom New York. Takže Afganistan by som sem vobec neplietol.

Ja by som dal pochovať toho čo vynašiel zbraň. Ale to by sme nežili lebo my sme zbrane mali už na mamutov. :astonished: A premyslený systém jako ho chytit do pasce. :astonished:

Ale zvádzať Kosovo na Kanadu a extra na Diaľničiara je zvrhlé a nepomože to ospravedlniť ani nejaký generál. A je úplne jedno, kto som ja. :bulb:

Diaľničiar priznal, že písal aj pod nickom Eminem. To je fakt. Môj príspevok na ktorý reaguješ bol citácou a nie mojim komentárom To je rozdiel. Srbi nás podporili po Mníchove aj po okupácii ´68. To je tiež fakt. Nikde tu nenájdeš moju podporu genocíde, Miloševiča a celkove politiky, ktorú robil. Píšeš, že mám pomýlené názory. Mám len iné názory ako Eminem (Diaľničiar),alebo v tomto prípade ty, ale to je predsa normálne. Keď máš iný názor ako ja nepíšem, že tvoj je pomýlený. Rýchlo súdiš iných. Ja ti žiadne nálepky nedávam, nerob to ani ty mne.Kosovo nie je bývalý štát YU ako napr. Slovinsko. Aj to je fakt. Nikde nezvádzam ani Kosovo, ani Kanadu na Diaľničiara ako si tu napísal,podsúvaš mi niečo, čo neroíbm . Bol to len príspevok do diskusie a nie nejaký útok. Len iný názor. A to je rozdiel. Odpovedal som ti na IS, predpokladám, že nebudeš mať problém pozrieť sa na to bez pocitu, že niekoho napádam.

kronika.sk/citaj.phtml?st=90&id=dialnice :wink:
kronika.sk/citaj.phtml?st=90&id=dialnice :wink:

Oprava

Toto ja nespochybňujem. Nakoniec som to aj videl, aj mi povedal, že tu má ovela viac príspevkov jako to na prvý pohlad vyzerá. Tak mne snáď neklamal. Ja som moderátorom na českom fóre, tam je cez 100 000 príspevkov a 5000 užívatelov. Netoleruje sa viac nickov pri jednom človeku ale ťažko sa to zisťuje. Može ísť o net-café, o školu, o firmu. Ale až má jedna IP adresa viac jako 5 nickov, je to divné. Ja by som to netoleroval. Možno výnimka by bol prípad, že kdo o čom píše. Ale to neni podstatné.

Jeho plán bol čo mi povedal, keď som písal jeden príspevok do Off-topic, keď on nemohol, že bola situácia, ked si vplyvní ludia nepriali aby tu on prispieval. Lebo vysvetloval systém, vysvetloval ceny, možné prakticky a podobne. Ale on neni v polohe aby sa mu niekdo reálne mohol vyhrážať. .. (jeho ticho) .. rozhodol sa že tu bude pokračovať ale tak jako chcel cez inú osobu. Cez iné sekcie než dialnice a peniaze. A cez iný nick. A že mu to admin toleroval. A potom sa situácia zmenila. Že už mohol zase písať kolko chcel a k čomu chcel. Chcel to tu oznámiť ale potom si to netrúfol, lebo že nemože vstat z mŕtvych. A tak že to spravil cez nové nicky. Lenže medzitým že došla nejaká grécka skupina do ktorej ma nič neni a admin to prestal tolerovať. Jeho plán ktorý už nestihol spraviť bol taký že by mal každý nick pre každú sekciu. Ja ako moderátor iného fóra by som toto zatrhol na začiatku. Na druhú stranu ako jeho vnuk som mu to aj povedal. Nakonec aj ja tu teraz píšem z jeho domu z jeho počítača a nemám jako dokázať že som to ja a nie dedko, lebo čerpám infos z jeho dokumentov .. mám aj svoje názory a svoje infos ale čo čítam z jeho správ tak aj niekde pridám. Možem tak to robím. Možno za 5 dní ma to prestane baviť.

Dialniciar nemá korene v Chorvátsku. To neznamená, že si takto nemohol vytvoriť nick. :wink:
Dialniciar realizoval výstavbu ciest pre armádu v Kanade. Ale jeho osobný názor na Kosovo nepoznám. A názor zo žiadneho nicku neni viac. :wink:
Ked sa priznal pod nejaký nick tak to tak asi bude ale platí prvá veta o pár riadkov hore v tomto odseku. :wink:

Samozrejme, ja to rešpektujem. Ale väčšinou človek aj súhlasí s napísaným a keď nie, tak to jasne napíše. :bulb:

Vyriešené cez SS. Len doplním: nesúdim iných, na to ja nemám. :wink:

Ale podla mňa Kosovo smeruje k samostatnému štátu. Čo sa tam stalo, už sa nedá zobrať naspäť a jediný náš minister zahraničných vecí to povedal jako to je. A nemusí sa to Srbom páčiť. Na druhú stranu, diplomat by mal byť radšej ticho ..

Nepodsúval som, len so vybral z príspevku. Možno som mal dať preč tvoje meno z citácie.

Až je IS = SS, súkromná správa, tak je to vyriešené. :stuck_out_tongue:

To si mohol rovno napísať: Ja tu jediný mám normálne názory.

Ale no, nie som tu predsa sám. :stuck_out_tongue:

Balkánsky polostrov dnes (nejdem do histórie):

1. Slovinsko a Chorvátsko sa sporia o prístup k zátoke zo strany Slovinska. Na druhú stranu krajiny majú spoločnú jadrovú elektráreň a kultúrne a medziľudské vzťahy medzi obyvateľmi sú na dobrej úrovni.

2. Chorvátsko a Bosna i Hercegovina sa sporia o územie a výstavbu infraštruktúry v oblasti mesta Neum. Vzťahy sú neutrálne.

3. Chorvátsko má najlepšie vzťahy s bývalým územím Srbska, s dnešnou Čiernou Horou. Aj tak sú však vzťahy skôr neutrálne.

4. Srbsko má dnes neutrálne, hoci chladné vzťahy so Slovinskom, Chorvátskom, Bosnou i Hercegovinou. O niečo lepšie s Macedónskom a v pozitívnom svetle s Čiernou Horou.

5. Albánsko a Macedónsko sú v dlhotrvajúcom konflikte a sporia sa o územie, práva albánskej menšiny v Macedónsku atď.

6. Grécko a Albánsko majú horšie vzťahy predovšetkým pre časté výjazdy Albáncov cez hranice na grécke územie, pričom prichádza k okrádaniu miestneho gréckeho obyvateľstva a albánska vláda s tým podľa Grécka nič nerobí.

7. Grécko a Macedónsko majú neutrálne vzťahy. Krajiny sa sporia o názov Macedónska a Grécko ho oficiálne volá F.Y.R.O.M, pričom krajiny spolupracujú v hospodárskej oblasti a vojenskej pomoci.

8. Rumunsko nemá žiadne vážnejšie problémy s inou krajinou Balkánskeho polostrovu, podobne ani Bulharsko.

V čom tieto štáty vynikajú (sú známe):

turistický ruch - Chorvátsko (25% HDP), Grécko (18% HDP), Bulharsko
vojnou najviac zničené krajiny - Srbsko, Bosna i Hercegovina
dostatok energie - Bulharsko (už nie ako pred vstupom do EÚ), Slovinsko
najchudobnejší štát Európy - Albánsko
najväčšie výdavky k HDP v Európe na armádu - Grécko
Dracula ( :stuck_out_tongue: ) - Rumunsko

dialniciar trosku ta doplnim:

1. slovinci sa s chorvatmi podpichuju aj kvoli tej jadrovej elektrarni, ale nie je to nejaky zavazny problem :sunglasses:
    ale na druhej strane bol dost velky skandal ked chorvati zacali z nicoho nic upravovat koryto rieky mura na slovinskej strane a zatkli tam slovinskych novinarov na slovinskom uzemi :smiling_imp:
    ci su vztahy medzi tymito dvomi narodmi (nemyslim na oficialnej urovni ale medzi ludmi) na dobrej urovni som si nie prilis isty,v chorvatoch stale prevlada akasi zatrpknutost, zrejme kvoli slovinskemu postoju vo vojne…ver ci never pre mnoho chorvatov su slovinci “alpski srbi” a to je slovo SRB momentalne asi najhorsia chorvatska nadavka :laughing:

Nuž neverím a dôkazom toho je, že Slovinci vo veľkom cestujú k moru na dovolenku do Chorvátska a práve to ich vzájomne zbližuje a by si sa čudoval nad tými čísľami, dokonca stúpaju aj návštevy historických pamiatok mimo letnej sezóny.

A aký bol postoj SLO vo vojne ? To, že nebojovali a nepadol výstrel ? Veď ale taký bol odjakživa aj vzťah SLO a Juhoslávie, že bolo najvyspelejšie a vždy bližšie k Bruselu aj geograficky.

ver ci never, je to tak, v tomto naozaj nemas pravdu, viem svoje :sunglasses:

ja viem ze slovinci su po nemcoch 2. najpocetnejsi navstevnici v HR…pred rokom ich tam bolo myslim okolo 850tis, co je pri ich necelych 2 milionoch doost vela…

chorvati vycitaju slovincom ze sa za nich nepostavili vo vojne :bulb: ze to bolo zrejme najlepsie co mohli urobit je uz o inom :sunglasses:

No a ja viem tiež svoje, pretože do HR už 20 rokov chodím na 3 týždne, dokonca som tam 6 rokov pracoval na jednom projekte s názvom A1.

To potom aj Slováci a Maďari majú asi medzi sebou katastrofálne vzťahy, však ? Ja nehovorím o pár jedincoch, ale o spoločnosti ako takej.

Chorváti dnes na vojnu už nemyslia. Nezabudli Srbom viaceré veci, ale nemyslia na to. Idú si svojou cestou pomalou na západ. A boria sa so svojimi hospodárskymi ťažkosťami a politickými prekážkami, keďže majú vydať Haagu ich najväčších hrdinov … keby prišlo na hlasovania, tak SLO podporí HR aj pri vstupe do EÚ aj pri vstupe do NATO.

to je sice pekne ale ja mam zase dooost blizke rodinne a priatelske vztahy na jednej aj druhej strane hranice a chodim tam 20x do roka, viem co znamena prist do zahrebu a bavit sa po slovinsky a viem ako zvrchu pozeraj niektori slovinci na chorvatov :smiling_imp:

co sa tyka nato a eu mas pravdu, na oficialnej urovni je to ine :sunglasses:

No aspoň niečo, v čom sme sa zhodli. :wink:

my sa vseobecne nie zrovna casto zhodneme :sunglasses:

ja hovorim o pohlade bezneho cloveka, fakt som si medzi tymi beznymi ludmi v HR aj SLO prezil dost a vnimam tu realitu z ineho pohladu ako je dovolenkovy resp. pracovny

Ibaže keď by si bol na tej dovolenke 21 dní v súkromí a že ich poznám už takých lepších po celom HR aj 10, tak by si sa nemal problém porozprávať o všetkom, aj o politike u nás, aj v Kanade, aj u nich. Jazyková bariéra: žiadna a ešte keď spomeniem A1, mám naliate najlepšie víno. :wink: Ja sa priznám, že netuším, ako sa vnímajú Slovinci niekde od Zagrebu na východ, ale na západ je to v dosť dobrom svetle a médiá často nafukujú spory. Na druhú stranu, chápem Slovincov, že by mohli Chorváti dať kúsok, pár km pobrežia ako prístup k moru, ale to už nie je na nás … je to HR územie a na to sú Chorváti nesmierne hrdí … mimochodom, dávajú na armádu 2,2% HDP.

V súkromí ti ten “domáci” nemá dôvod klamať. Oni nie sú biznisuchtivý, pretože ti dajú aj to posledné, čo majú a nemuseli by … a keďže som ma l tú možnosť posedieť aj s vyštudovanými a vysokovzdelanými Chorvátmi, tak viem, že sa vzťahy hlavne od r. 2004-2005 menia k lepšiemu. A tiež poznám názory v Slovinsku, že sú na nich Chorváti stále nahnevaní a nie dosť dobre rozumia, že prečo … a že to pri tom mori ešte stále nie je “ono”, že tí domáci sa môžu aj rozkrájať pre Maďarov, Slovákov, Čechov, ale k nim sa správajú “chladnejšie” … ale o tom je hold vojna a povojnové vzťahy. :bulb:

Mozno je to blbost, ale som si vsimol, ze na useku dialnice A3 v Chorvatsku od Zahrebu po Slavonski Brod (dokonca ani nikde v meste Zahreb) som ani raz nevidel na informacnych tabuliach smer Beograd. Ako by napr. v BA nebola ziadna informacia napr. o smere na Brno. Iba Kuty. Informacia hovorlila vzdy o smere Vukovar a Osijek. Ma napadlo, ze za tuto ignoraciu moze asi “laska” chorvatov voci srbom…akoby to bolo umyselne odignorovane.
V Slavonskom Brode som odbocoval na Sarajevo, takze ci sa nieco zmenila dalej v smere na srbsko, neviem.

Ak je to úmyselne odignorované, tak by to tak nemalo byť. DZ by malo byť čo najlepšie, je to vlastne v istom zmysle aj vizitka krajiny (Kittsse :unamused: )

Ked pojdem najblizsie do Srbska, pozriem, ci aj srbi podobnym sposobom “ignoruju” chorvatov. To by bol celkom zvlastny konflikt.
V Bosne nemaju ziaden problem s oznacovanim smeru na Beograd, ci uz v latinke alebo v cyrilike. A to by tam mohli byt podla mojho nazoru aj relativne viacej nasrdeni na srbov nez v chorvatsku.

A v Bosne a Hercegovine sa nehovorí o rozdelení na Bosnu a druhý štát Hercegovina?