Balkansky polostrov

Zakladam tuto temu. Obsahom bude vstup/nevstup Chorvatska, Bosny, Albanska, Macedonska, Srbska, Ciernej Hory do EU a diskusie k tymto krajinam, pripadne aj k dalsim ako su Slovinsko ci Grecko.

Ja sam sa najblizsie budem venovat tomu preco Srbsko do EU nie a nieco k tomu ako vnima Chorvatsko (obyvatelia) EU a je to priama reakcia na temu v Off-topic Bulharsko a Rumunsko, lebo si myslim, ze by sme to nemali mylit.

Na zaciatok si myslim ze do EU jednoducho nepatria krajiny: Turecko (nikdy), Albansko (nikdy), Bosna (nikdy), Srbsko (nikdy), Bielorusko (nikdy). Naopak po istej transformacii pomerov tam urcite patria Chorvatsko, Macedonsko, Cierna Hora a aj Ukrajina. Problemy by nemali byt ani s takymi krajinami (ak budu chciet obyvatelia) ako Norsko, Svajciarsko alebo Andorra, Monako atd.

Dovody, preco nie Srbsko uvediem v dalsom prispevku v tejto teme. :wink:

Srbsko a Čierna Hora

Štát Srbsko a Čierna Hora sa skladá z Republiky Srbsko, Kosova a Republiky Čierna Hora. Po konflikte v roku 1999 OSN umiestnilo provinciu Kosovo pod správu dočasnej medzinárodnej civilnej a vojenskej administrácie.
Celková finančná pomoc Európskych spoločenstiev Srbsku a Čiernej Hore dosiahla od roku 1991 viac než 2,9 miliardy euro (prostredníctvom programu CARDS, predtým OBNOVA, makrofinančných a humanitárnych príspevkov)
v apríli 2005 schválila Európska komisia balíček finančnej pomoci pre Srbsko a Čiernu Horu na rok 2005 prostredníctvom programu CARDS vo výške 184 miliónov eur
Na základe spoločného „dvojitého“ postupu (podľa ktorého budú obe republiky rokovať s EÚ oddelene v oblastiach, ktoré si riadia samostatne, ale zároveň bude ich cieľom uzavrieť spoločnú Stabilizačnú a asociačnú dohodu) Rada súhlasila so znovuotvorením rokovaní o budúcom možnom členstve krajiny v EÚ
v apríli 2005 Rada vyzvala Komisiu, aby „čo najskôr" začala rokovania o Stabilizačnej a asociačnej dohode (SAD)
v apríli 2005 Komisia schválila správu o realizovateľnosti, v ktorej sa uvádza, že Srbsko a Čierna Hora je pripravená na rokovania o Stabilizačnej a asociačnej dohode s EÚ.
november 2005: Komisia vydala výročnú správu o pokroku Srbska a Čiernej Hory.

Ďalšie kroky

Pre krajiny v regióne, ktoré dosiahli dostatočný pokrok v presadzovaní politických a ekonomických reforiem a sú dostatočné administratívne schopné, je ďalším krokom formálny zmluvný vzťah s EÚ. Ten znamená „na mieru“ vytvorenú Stabilizačnú a asociačnú dohodu s EÚ. Doteraz podpísali takéto dohody Chorvátsko a bývalá Juhoslovanská republika Macedónsko. Ostatné krajiny ich podpíšu po dosiahnutí potrebného reformného pokroku.

euractiv.sk/links/115/Rozsirovanie

a tu to máme priamo od zdroja. ináč “preklikávacia” cesta vedie cez zoznam.sk-Európa-Rozširovanie.

EurLex: Rozhodnutie Rady o princípoch, prioritáchn a podmienkach obsiahnutých v európskom partnerstve so Srbskom a Čiernou horou, vrátane Kosova (30,.január 2006) (EN)

eur-lex.europa.eu/smartapi/cgi/s … c=306D0056

Rakúske predsedníctvo: Ursula Plassnik: Zjednotenie Európy je bez Balkánu neúplné (EN) (11. marec 2006) (EN)

eu2006.at/en/News/Press_Rele … ssnik.html

a dalšie linky na tej istej strane…

Hovorí sa, že Balkán je ako sud pušného prachu. A aj na tu na fóre to zovrie, keď sa o ňom diskutuje. Dokonca tu padla aj vyhrážka.
Slovensko bolo prijaté do EU ako krajina, ktorá bola najskôr problematická, ale potom urobila pokroky. Takže máme svoju skúsenosť a bolo by férové odovzdať ju iným. Predstavte si Nemca, alebo Francúza, ktorého napr. v Bratislave niekedy v 90-tych rokoch okradnú, zmlátia a sú to mafiánski kamoši s políciou. Policajti sa budú s poškodeným baviť podozrievavo, nebudú mu rozumieť a pretože sa im bude zdať spupný, dajú mu pocíťiť, kto je v tejto krajine pánom. Ten človek bude asi na pochybách, či taká krajina patrí do EU. A predsa sme tam, aj keď takýto prípad sa stal, to viem.
Ja som proti vstupu Turecka do EU nie z osobných dôvodov, ale preto, lebo je to ázijská krajina.
Ja som za vstup Srbska do EU, lebo je to európsky štát so strategickou polohou na Balkáne. Musí splniť podmienky pre vstup do EU.
My nemáme - tým myslím Slovensko čo vylučovať Srbsko z tejto integrácie. V EU bude Srbsko hrať podľa EU pravidiel, mimo nej tu budeme mať zas len sud s pušným prachom.

Tadič chce Srbsko vytrhnúť z “balkánskej minulosti”

Belehrad 28. septembra (TASR) - Srbský prezident Boris Tadič a jeho opozičná Demokratická strana (DS) sa plánujú sústrediť na “európsku” budúcnosť Srbska a zatvoriť dvere jeho “balkánskej budúcnosti” víťazstvom nad ultranacionalistami v predčasných voľbách, ktoré sa očakávajú koncom roka.

Tadič (48) označil nasledujúcich šesť mesiacov za jedno z najťažších období v histórii Srbov. V rozhovore pre tlačovú agentúru REUTERS podotkol, že Západ má pravdu, keď nástojí na vydaní unikajúceho generála Ratka Mladiča. Mýli sa však, keď sa rúti smerom k udeleniu nezávislosti juhosrbskému regiónu Kosovo. Tieto dve záležitosti križujú cestu Srbska k členstvu v Európskej únii, čo je Tadičovým hlavným cieľom. Mladič sa musí zoči-voči postaviť spravodlivosti, riešenie pre Kosovo sa však nesmie prenáhliť, upozornil srbský prezident. “Medzinárodné spoločenstvo to musí posúdiť opatrne. Nežiadam o odloženie rokovaní, ale žiadam o trpezlivosť a jasné a trvácne rozhodnutie,” uviedol. Intervenciou Západu boli srbské sily prinútené opustiť územie Kosova v roku 1999, v časoch vlády Slobodana Miloševiča.

Dnes, o sedem rokov neskôr, Západ podporuje požiadavky 90-percentnej kosovskoalbánskej väčšiny o nezávislosť regiónu. Obáva sa totiž násilia, ak ju Kosovu neudelia, a nevidí dôvod na odkladanie riešenia. Podľa Tadiča však susedné štáty Srbska sympatizujú s Belehradom. “Všetky balkánske krajiny sú komplikované, všetky majú rozsiahle národnostné menšiny… Dva milióny Maďarov žijú v Rumunsku, je tu početná turecká menšina v Bulharsku. V Čiernej Hore je silná bosnianska a albánska minorita. V Macedónsku tvoria tretinu populácie Albánci… Berie Západ do úvahy potenciálne negatívne dôsledky precedensu, akým by bolo nezávislé Kosovo?” pripomenul Tadič.

Srbsko je podľa neho pripravené zaručiť Kosovu najširšiu možnú autonómiu. Kosovo by “nemalo kreslo v OSN, ozbrojené sily a medzinárodne uznané hranice, nemalo by však ani srbské zásahy do svojich vnútorných záležitostí,” uviedol. Je nanajvýš nepravdepodobné, že srbskí voliči podporia stranu, ktorá by obhajovala prenechanie Kosova Albáncom alebo by sa podrobila nanútenému riešeniu jeho štatútu. Juhosrbský región je totiž kolískou 1000-ročnej srbskej histórie.

Tadič v každom prípade vyjadril presvedčenie, že reformné strany porazia radikálov. Srbská radikálna strana (SRS) je najväčšou stranou v krajine a má okolo 35-percentnú podporu. Radikáli odporujú vydaniu Mladiča a uviedli, že v prípade nezávislosti vyhlásia Kosovo za okupované územie, čo by mohlo viesť k dlhoročnej studenej vojne. “Nevenujem veľa pozornosti ich argumentom,” poznamenal Tadič. “Dnes máme len dva možnosti. Jednou je európska budúcnosť, tou druhou balkánska minulosť. Tú reprezentujú srbskí radikáli,” uzavrel.

bleskovky.sk/akt/423986/Tadi … minulosti-

To myslis akoze mna :question:
Kto si ze ma sudis :question:

Srbsko ako krajina nema ziadny mierovy potencial v EU.
Chceme tam mat HR, SLO (uz je), Ciernu Horu a niektori aj Bosnu.
Je to pekne, ale so Srbskom to nepojde.
Kludne tu mozete pisat ako EU nieco hodnoti, ona EU rada hodnoti aj USA a Rusko, takze by som to moc sem nepisal.
Niekto mi niekde napisal ze vnimam krajiny ako rovne a rovnejsie. Spravne, pretoze takto tento svet funguje tisice rokov a je sen a naivita si mysliet nieco ine, ani EU nie je dnes rovnocenna, lebo keby ano tak Nemecko, Francuzsko, Grecko, Portugalsko, … maju pokuty za prekrocie 3%, ktoreho navrhovatelom bolo samotne Nemecko.
Niekto niekde napisal, ze mozeme ist diskutovat na temu slovensko-madarskych uzemi, kludne nech sa paci, ale nie v tejto teme.
Vyprosujem si, aby mi tu niekto pisal ze sa niekomu vyhrazam. Vazeny Pozorovatel, nestaraj sa medzi dvoch diskutujucich.
Su to vase nazory, ja mam svoje a neustupim z nich nikdy.
Porovnavate dialnice ako zakladne meradlo ???
Tak to potom SR nema krajinu prepojenu, z EU von, podobne Polsko, …
Nastastie to podla tohto nefunguje, lebo Irsko by v EU dlho nebolo a Svedsko takisto nie.
Srbsko je jedna super zaostala krajina, su tam super nasilni ludia, ktori nemienia dodrziavat medzinarodne dohody a medziludske vztahy su pre nich bezcenne slova.

Na temu Chorvatska. Chorvatsko samozrejme ze ma podobne problemy. Ale ujasnime si fakty. Bola vojna, Chorvati nevrazdili civilistov ako prvi. A nemali take zbrane ako Srbi. V HR bola kruta vojna, Varazdin, Karlovac, Dubrovnik, Osijek, … na Istriu sa nedostalo takmer nic a Zagreb prezil v pohode tiez. Samozrejme, ze dnes Chorvat Srba nenavidi. Ma dovod. Ak niekde boli zavrazdeni Srbi inak ako plati cez vojnu, je to chyba, urcite, cez vojnu idu city nabok a mali by byt prislusni generali potrestani, Chorvati sa ich snazia najst.
Ale ujasnime si fakty, Koksolam tu tvrdi, ze keby HR nespolupracovalo s Haaaagoooooom :smiley: , tak ze nebudu turisti. Vazeny Koksolam, HR rastie poctom turistov od r. 1995 vzdy o viac ako 40% kazdym rokom, bez ohladu na nejakych generalov. To, ze ty do HR nechodis, to je tvoj problem. Chodia do HR Slovinci, Bosniaci (niektori), vela Cechov, Slovakov, Poliakov, Madarov, vychodni Nemci, … turisticky ruch ma podiel na HDP viac ako 26%, takze by som nekecal voloviny.
Chorvatsko nepotrebuje nutne vstup do EU, prezilo sa bez EU, zije sa dalej. Dialnice sa stavaju take, ze Slovaci mozu zavidie, rozostavanych je dnes viac ako 120 km, v r. 2007 sa na A1 otvori 37 km usek a rozostavia sa dalsich 26 km. Keby sme mali vsetko chapat podla dialnic, tak HR je ako prve z novych krajin v EU.
Chorvati povazuju ale za nutne vstupit do EU, ktora je garanciou stability.
Chorvati si nesmierne vazia aj slovenskych vojakov, ktori odminovavali uzemia, ktori zapozicali techniku na odminovanie, 1/4 vnutrozemia je stale nepouzitelneho a nemysli si Koksolam ze to si Chorvati sami zaminovali.
Chorvati su nesmierne hrdy narod, to poznas podla vsade pritomnych statnych vlajok, nesmierne hrdost na sporty, vsetky rad radom, futbal, tenis, lyzovanie, … a maju byt na co hrdi, od roku 1990 do r. 1995 tam bola vojna, je to mlady stat. A myslim si, ze je narozdiel od Srbska dobre nastartovany a ma svoje problemy ktore bude musiet riesit.
Srbsko ked bude v EU, krajiny ako HR+SLO budu mat vzdy problemy so Srbskom.
A neviem kde si napisal ze SLO a HR sa nemaju v laske. Jeden spor o jednu zatoku ale to je medialna hra … tieto 2 krajiny vyuzivaju jednu spolocnu atomovu elektraren.

Citát:
"Eminem
návštevník

Založený: 24.08.2006

Zaslal: Št Sep 28, 2006 12:45 Predmet:

Koksolam, nechaj si svoj nazor niekde inde a neutoc na mna lebo ti to vratim.

Tomas "

Ja takýto výrok považujem za vyhrážku. Je to môj názor a je mi jedno, že sa ti nepáči. Pýtaš sa kto som? Najprv sa predstav a potom možno porozmýšľam, či ti odpoviem, keď máš takéto spôsoby. Si agresívny, to napísal aj Dy. Ocitujem:
"Dy
veterán fóra

Založený: 23.06.2005

Zaslal: Št Sep 28, 2006 21:29 Predmet:

Rozumiem, ja ano, to eminem tu bol na teba agresívny, tomu by som ja napísal IS. Ale vidím, že už má novú tému Balkán.

Dany "

Nestarám sa do teba, konštatoval som len fakt, že tu padla urážka. Ani ťa nesúdim, ale píšem si svoje názory. Komu sa nepáčia, jeho problém.
A ešte jedna vec Eminem. Rozkazuj, alebo zakazuj si niečo vo svojej firme. Tu si na fóre, mne tu ty nič nezakážeš, ani vyhrážky ti nepomôžu, zadup nohami od jedu, buchni päsťou do stola, ale tu sa ťa nikto nezľakne :wink:

Pozorovatel, buď taký dobrý a kroť sa. :laughing:
Eminem sa v tej téme ospravedlnil, má právo kritizovať, aj ostro, žájdi niekedy na pravdu a toto tu je slabý odvar, ty máš v poslednej dobe problémy so všetkými. To, že je niekto agresívny, to ešte neznamená, že sa vyhráža, ja som to tiež ako vyhrážku nepochopil, tak má láskavo necituj. :bulb:

Pozorvatel a Dy, co sa deje? Nejaka prilisna averzia tu zacala panovat :exclamation: :question:

Pušný prach, Balkánsky, je úplne zrejmé, že tí, čo sú za vstup Srbska do EÚ, tak tí totálne obviňujú mňa a Eminema, … mňa už mcmillan napadol, že mám “falošné slovká”. :angry:

Tak potom keď vojna, tak vojna.

Každý si tu meliete o nevinnej krajinke typu Srbsko a že treba dať šancu. Tak potom dajte šancu aj Albánsku aj Kosovu. A rovno si to môže ísť EÚ hodiť.

Pozorovatel, čakám ospravedlnenie, keď nepadne, u mňa si skončil - chápeš to ako vyhrážku ? - tak ja ti to upresním, koniec priateľstva na internete. :bulb: Lebo to si prehnal, neodválavaj sa na druhých, pokiaľ nepoznáš ich názor.

A poviem to ešte jasnejšie, Eminem tu má jediný normálne názory.

Neviem Koksolam. Ja som sa vyjadril k Eminemovi a Dy pchá nos všade kde som aj ja a strašne rád “vychováva”. Mne je to jedno, čo napíše a averziu ja nemám. Odkedy prišiel na fórum sa do mňa naváža. Potom mi vypisuje IS, ale už mu neodpíšem, lebo je dosť zákerný. Tomu hovorím, že jednu ruku ti podáva a v druhej má za chrbtom nôž. :wink:

Ano, tak to si prehnal, beriem to ako tvoj osobný prejav. Nevieš, nemáš argumenty, tak pcháš nos do mňa a berieš ma ako kus handry, kamsi pred eminema.

Ja som zákerný ? Tak prečo stále otravuješ a cituješ ma :question:

To je tvoja mienka, že Eminem tu má normálne názory. Vy ste obaja prejavili silnú xenofóbiu, tak si logicky hráte do nôty. Ty si mal problémy v Grécku pre svoje chovanie, neznášaš Srbov, ja sa ti nemám začo osptavedlňovať. A Eminemovi? Veď on vyskočil na mňa nie ja na neho. Takže si Dy daj pohov a nereaguj na mňa keď si napísal koniec priateľstva. Niet o čo stáť. :unamused:

Dy, na tú IS nebudem reagovať , lebo na vulgárnosti nereagujem. Od teraz ich od teba ani nečítam. :unamused:

Pauza
Tema odomknuta.
Prosim zdrzte sa expresivynch vyrazov a osobnostnych privlastkov.
Dakujem.
B;

Toto napísal Diaľničiar pod nickom Eminem.
Nedávno som čítal toto: "Bombardovali sme nesprávnu stranu

Pred piatimi rokmi dominovali našim televíznym obrazovkám obrázky kosovských Albáncov utekajúcich cez kosovské hranice do útočíšť v Macedónsku a Albánsku. Ukričaní spravodajcovia hlásili, že bezpečnostné zložky Slobodana Miloševića sa dopúšťajú genocídy. Zavraždili a do masových hrobov vraj nahádzali prinajmenšom 100 000 kosovských Albáncov. NATO zasiahlo rýchlo – napriek tomu, že žiaden jeho člen nebol ohrozovaný. Lietadlá aliancie začali bombardovať nielen Kosovo, ale tiež infraštruktúru a obyvateľstvo samotného Srbska. Všetko bez rezolúcie OSN, pred ktorou sa kanadskí lídri vždy tak ochotne klonia. 

Tí z nás, čo dvíhali varovný prst, že Západ sa pridal na stranu extrémistického a militantného albánskeho oslobodzovacieho hnutia, boli označení za appeasenikov. Všetci ignorovali fakt, že stelesnenie boja za nezávislosť, Kosovská oslobodzovacia armáda (UCK), bola všeobecne považovaná za teroristickú organizáciu, napojenú na al-Qá´idu. 

V porovnaní s európskymi masmédiami zavládli u nás v Severnej Amerike informačné suchoty. O eskalujúcom násilí v Kosove sa tu informuje prinajmenšom skreslene. My Kanaďania, zdá sa, nechceme priznať chybu. Práve naopak, zostrihané televízne obrázky v našich televíziách podporujú zaužívané vnímanie, že zločiny páchajú zase tí podliaci Srbi.

Zástupnou bola kríza z pätnásteho marca. Podľa médií vohnali dvaja Srbi s jedným psom (neidentifikovanej etnickej príslušnosti) štyroch albánskych chlapcov do rieky Ibar v Mitrovici. Traja albánski chlapci sa utopili. Štvrtému sa našťastie podarilo dostať sa na druhú stranu. Okamžite sa zmobilizovali tisícky Albáncov a prihrmeli do etnicky rozdelenej Mitrovice. Na území celej provincie sa rozmnožili útoky na Srbov. Výsledok: 30 zavraždených a 600 zranených. Moslimovia zničili 30 pravoslávnych chrámov a kláštorov, vyše 300 domov vypálili a etnicky vyčistili šesť srbských dedín. Stopäťdesiat vojakov mierových síl utrpelo zranenia. 

V Severnej Amerike však každý ignoroval nespočetné nezávislé svedectvá, že „riečny prípad“ je vymyslený. Hovorca NATO Derek Chappell skonštatoval 16. marca, že „rozhodne nie je pravda,“ že chlapcov vohnali do rieky Srbi. Štvrtý chlapec totiž prezradil doma rodičom, že všetci vošli do rieky sami. Prúd v nej však bol prisilný – a strhol všetkých jeho kamarátov. Vrchný veliteľ síl NATO admirál Gregory Johnson neskôr vyhlásil, že následné zrážky boli „vopred pripravenou etnickou čistkou“ v podaní kosovských Albáncov. K dvesto tisícom Srbov, ktorých z Kosova vyhnalo NATO svojím „humanitárnym“ bombardovaním, sa teraz pridali ďalšie tisíce. Z etnicky čistených sa akosi prirýchlo stali etnickí čističi. 

Ten istý týždeň napadlo niekoľko „Srbov“ policajtov OSN a dvoch z nich zabilo. Zranenie jedného „Srba“ počas prestrelky spôsobilo jeho náhlu „premenu“ na Albánca – „Dostal som to!“ totiž kričal v albánčine. Jednotky OSN sa vydali po stopách útočníkov a našli ich na albánskej farme; spolu so zbrojným arzenálom a vykrvácaným kumpánom. Zatkli štyroch Albáncov. Opäť – americké médiá o útoku informovali. Zamlčali však, že šlo o akciu albánskych teroristov.
Kosovo je pod správou OSN – tej istej organizácie, ktorú by mnohí Kanaďania radi videli spravovať aj Irak. OSN nemôže prikázať svojim civilným zamestnancom zdržovať sa na vybraných miestach; všade sú dobrovoľne. Aj v Iraku sa zbalili veľmi rýchlo po tom, čo teroristi (raz) brutálne zaútočili na ich hlavný stan. Rola, akú zohráva OSN v Kosove, ju však dokonale diskvalifikuje z akejkoľvek správcovskej úlohy – aj v Iraku. Od intervencie NATO v roku 1999 sa Kosovo stalo metropolou zločinu v Európe. Prekvitá obchod s bielym mäsom, sú tu tiež hlavné kanály zásobujúce Európu a Severnú Ameriku drogami. Je iróniou, že väčšina drog pochádza z ďalšieho štátu, ktorému darovalo slobodu západné bombardovanie – Afganistanu. Členovia demobilizovanej, ale v žiadnom prípade eliminovanej UCK sa aktívne podieľajú na kriminalite i vládnutí. Ak aj policajti OSN zadržia zopár zločincov, odovzdajú ich domácemu skorumpovanému súdnictvu, ktoré im vzápätí otvára dvierka na slobodu. Hlavným cieľom Albáncov je vyhnať z provincie všetkých Nealbáncov. A to vrátane predstaviteľov OSN. Etnicky čisté Kosovo by potom radi pripojili k svoje materskej krajine a vytvorili Veľké Albánsko. Plán uviedli do činnosti začiatkom deväťdesiatych rokov útokmi na srbské bezpečnostné sily. Neoceniteľným sa ukázalo získanie si sympatií Západu po tom, čo Milošević odpovedal tvrdou rukou. Treba otvorene povedať, že v Kosove sa neudiala žiadna genocída. V masových hroboch sa nenašlo 100 000 zavraždených Albáncov, ale iba 2 000 ľudí – aj to rôzneho etnického pôvodu a tiež vrátane zabitých v bojoch počas vojny.

Kosovskí Albánci nás parádne využili. Podporili sme ich krvavú kampaň za etnicky čisté a nezávislé Kosovo. Nikdy sme ich neobvinili z násilia zo začiatku 90. rokov. Ba stále ich líčime ako obeť. Napriek hŕbe dôkazov svedčiacich o opaku. Predstavte si ten efekt: nezávislé Kosovo – vďaka peniazom z našich daní, ktoré sa snúbia s bin Ládinovými finančnými injekciami. Teroristi všetkých krajín, tešte sa! 

Generálmajor Lewis MacKenzie , autor je bývalý veliteľ síl UNPROFOR v Bosne.,National Post, 6. apríla, 2004

Preložil Jaroslav Bublinec "

donquichotte.sk/index.php?type=1&cl=35

Takže 2000 ludí je pre nás nič :question: Pozorovatel tak ty máš hodne pomýlené názory ked obhajuješ takéto vojenské pohlady.

Ked sme pri tom tak celý svet je na vine stavu situácie v Somálsku, Sudáne .. USA si nevedia spravit dodnes poriadok v meste New Orleans a ešte dnes tam sú vojenské patrolovacie jednotky. :open_mouth:

NATO si vie spravit poriadok v Afganistane. Prebiehajú tam najväčšie boje od začiatku invázie a počet vojakov sa celkovo zvýšil na 55 000. A preto sú tam teraz extrémne prestrelky lebo sa konečne svet rozhodol spálit im tam tie ich makové polia. :smiling_imp:

A za Balkán nesie vinu celá EU. Jedno šťastie je že tyrania Miloševiča je už preč. Slovinsko a Chorvátsko sa postavili na vlastné nohy a je normálne že nechcú vydat medzunárodným súdom tých, čo im pomohli vybudovat štát a je správne že EU má svoj postoj aj s OSN. Ale to nebráni týmto štátom existovat ďalej.

Nový začiatok vyzerá byť aj v Macedónsku a Bosne a novej krajine Čiernej Hore. Macedónsku pomáhajú Gréci, Čierna Hora stavia na turistickom ruchu a lepšej spolupráci s Chorvátskom a Bosna je dnes dosť neutrálna.

Samotné Srbsko to nemá lahké. Problematické Kosovo aj Vojvodina. Do problémov Kosova zasahuje Albánsko a to ešte aj do Macedónska kde 1/3 obyvatelov sú Albánci.

Ale než tu písat tieto vojenské žvásty tak je lepšie najprv si pozrieť mapu a históriu. Na vine dnešného stavu sú všetci .. a ked už teda nejaký vojačik bude kritizovať že OSN chce spravovať Irak a že na to nemá :arrow_right: Ja som si nevšimol že by to tam USA a Velká Británia zvládali. Každý Amík čakal zisk z ropy. Tej sa ťaží menej než za Saddáma. A zatial USA vyhodili ven oknom 300 miliárd US dollars a stratili tam tisíce vojakov a tisíce Iračanov zomierajú mesačne. :bulb:

Si si istý že to bol on a nie nejaká jeho rodina :question: (ja som to nebol určite) ale nicky typu Eminem a Tiesto nevyzerajú na človeka ktorému to ide na dôchodok a ktorý okrem vážnej hudby a podobných žánrov jako jazz nepočúva nič iné .. je ale fest divné, že to tu píšeš až teraz, že si to nenapísal sem dávnejšie, ale až teraz ked je dedko v nemocnici. Búcha sa ti dobre, že ?