Azia - Arabia - Saudska Arabia, Irak, Kuvajt, ...

Tato tema sa bude venovat infrastrukture v Arabskych statoch Azie:

Saudska Arabia, Spojene Arabske Emiraty, Bahrajn, Iran, Irak, Jordansko, Kuvajt, Libanon, Oman, Katar a Palestina. Teda spolu tu bude postupne 11 statov Azie, kde spolocnym poznavacim znakom su Arabi.

Je to spolocna tema, pretoze je to jedna oblast sveta, aj ked nie je uplne jednotna, ale v ramci vnimania svetom je to jedna oblast a aj velke medzinarodne firmy k tomu tak pristupuju.

Ak by niekde chybali nejake info, alebo by ste chceli pridat nejaky stat rychlejsie, nez ho ja sem dam, kludne sem napiste, ja to doplnim, alebo aj niekto iny, kto bude vediet. :wink:

Aj ked zatial tu nie je ziadny konkretny link (dat link, kde je anglicky jazyk a seriozne info a tak aby sa to zobrazilo vsetkym zadarmo je narocne), tak som pridal aspon niekolko foto z dialnic v tejto oblasti:

Kuvajt:

dialnice.info/album_page.php?pic_id=496
dialnice.info/album_page.php?pic_id=497

Iran:

dialnice.info/album_page.php?pic_id=488

Irak:

dialnice.info/album_page.php?pic_id=487
dialnice.info/album_page.php?pic_id=508

Saudska Arabia:

dialnice.info/album_page.php?pic_id=481

Spojene Arabske Emiraty:

dialnice.info/album_page.php?pic_id=486

Tu najdete vzdy vsetky foto z dialnic na Strednom Vychode:

dialnice.info/album_cat.php?cat_id=89

Nejake info o King Fahd Causeway (Bahrain Causeway)

saudinf.com/main/g13.htm
perljam.net/google-satellite-map … d_Causeway

A niečo o diaľniciach v Saudskej Arábii

saudinf.com/main/g11.htm

Adoas, myslim, ze Irancov by prilis nepotesilo, ze si ich zaradil medzi Arabov

Irancov mozno nie, ale v obchodnych pomeroch je to jedno (aj v Irane). Iran nebude mat samostatnu kategoriu a je zaradeny tu. Tak ako Palestina, aj ked to stale nie je samostatny stat. :wink:

Cast uzemia Iran tvoria aj Arabovia. To len na doplnenie info.

A okrem toho: Pridal som foto z dialnic v Bahrajne do Fotogalerie:

dialnice.info/album_page.php?pic_id=518
dialnice.info/album_page.php?pic_id=519

V Kuvajte bude raz stat najvysia budova na svete, vysoka bude 1001 metrov (dnes je max. cca. 500 m) a cena bude 124 mld. EUR. :arrow_right:

V Kuvajte chcú postaviť mrakodrap vysoký 1001 metrov - dialnice.info/viewtopic.php?t=2243

A inak velmi dobra stranka o tomto projekte, ale aj o dalsich takychto projektoch v Kuvajte najdete na stranke: burjdubai.com , najdete tam vela video aj obrazky a texty atd.

A aby toho nebolo malo, tak UAE, konkretne Dubai nakupuje dalsie pristavy vo svete a stane sa 3. najvacsim prevadzkovatelom pristavov na svete. :arrow_right:

Dubaj s plným mešcom peňazí nakupuje prístavy - dialnice.info/viewtopic.php?t=2240

UAE/SAE jednoducho skutocne investuju po celom svete do roznych akcii, firiem atd. a premienaju svoje ropnedolare do realnych investicii uz teraz. Preto tam su take atrakcie, ktore nie su nikde vo svete - zimny svet, letny svet. V zimnom pada normalne sneh a je tam zjazdovka, lanovka atd. (je to so strechou, ked vonku je normalne teplo) a letny svet je tiez “areal”, kde su umele vlny atd. :wink:

Pridal som foto dialnic v Libanone:

dialnice.info/album_page.php?pic_id=543

Alexandros sem pridal foto hlavnej dopravnej tepny v Dubai (Spojene Arabske Emiraty) - cesta sejka Zayeda:

dialnice.info/viewtopic.php?t=2314:sunglasses:

A nakoniec som ja pridal este dve foto dialnic v Spojenych Arabskych Emiratoch, tiez Dubai:

dialnice.info/album_page.php?pic_id=606
dialnice.info/album_page.php?pic_id=631:sunglasses:

Takto sa parkuje v Kuvajte. :arrow_right:

Dy,

Len skoda ze fotka je z Izraelu, pozri sa na SPZtky a vzadu napravo je plagat s zidovskim pismom. :smiley:

eucitizen - ty na tie znacky aut vidis :question: … lebo zlta farba je v roznych statoch sveta (aj v F). :wink:

Pridal som 1 peknu foto dialnice na pobrezi statu Libanon:

dialnice.info/album_page.php?pic_id=671:sunglasses:

A rozrastla sa vyrazne cast vo Fotogaleri Stredny vychod:

dialnice.info/album_cat.php?cat_id=89

Napriklad foto dialnic v state Oman:

dialnice.info/album_page.php?pic_id=680:sunglasses:
dialnice.info/album_page.php?pic_id=681:sunglasses:
dialnice.info/album_page.php?pic_id=682:sunglasses:

Ale pribudli aj foto dialnic v Irane:

dialnice.info/album_page.php?pic_id=678
dialnice.info/album_page.php?pic_id=679

Dialnice v Spojenych Arabskych Emiratoch:

dialnice.info/album_page.php?pic_id=669
dialnice.info/album_page.php?pic_id=670
dialnice.info/album_page.php?pic_id=672:sunglasses:
dialnice.info/album_page.php?pic_id=673:sunglasses:

Dialnice v state Saudskej Arabia:

dialnice.info/album_page.php?pic_id=667
dialnice.info/album_page.php?pic_id=668:sunglasses:

Adoas,
F predne SPZtky su biele.
Ale hlavne vzadu je ten plagat kde je ziodovske pismo a nie arabske :smiley:

Je ale niekolko statov vo svete aj arabskych ktore maju zlte znacky, takze ja by som to na zaklade znaciek na 100% netvrdil a ani ohladom nejakeho plagatu v pozadi - pretoze v “arabskych” statoch aj akokolvek naklonene USA su rozne “provokacne plagaty” a rozny vyznam to ma pri reklame atd.

Tato foto je znama na viacerych “zabavnych strankach” a vsade je tam jasne uvedene “Parking in Kuwait”. … Dokonca aj ten “styl” arcitektury a vozoveho parku je skor blizsi “Arabom” ktori maju ropu a nieco z nej buduju.

Mozem sa mylit, ale skor by som dal za pravdu Dy. :wink:

Takto vyzeraju SPZtky v Kuvajte:

worldlicenseplates.com/world/AS_KUWA.html

A takto v Izraeli:

worldlicenseplates.com/world/AS_ISRA.html

Tak este stale si myslis ze fotka je z Kuwaitu? :wink:

Preklep update by B;

eucitizen,

OK. Je to inak zaujimave. :wink:

Do Fotogalerie som pridal niekolko dalsich foto z dialnic v Irane (Teheran):

dialnice.info/album_page.php?pic_id=751:sunglasses:
dialnice.info/album_page.php?pic_id=752
dialnice.info/album_page.php?pic_id=753:sunglasses:
dialnice.info/album_page.php?pic_id=754

A okrem toho aj foto z ciest v Afganistane:

dialnice.info/album_page.php?pic_id=349:sunglasses:
dialnice.info/album_page.php?pic_id=750:sunglasses:

A este aj foto z ciest v Jordansku:

dialnice.info/album_page.php?pic_id=683:sunglasses:

Češi, konkrétně Pragoprojekt projektoval silnice a dálnice v Iraků, konkrétně:

• silnici Taslooja - Derbendikhan, 1972 - 1974
  • most Hilla, 1974 – 1976
  • mosty v Iráku, 1978 - 1984
  • most Daura a příjezdy, Bagdád, 1979 – 1995
  • mezinárodní letiště Bagdád, 1980 – 1986
  • dálnice D1 Bagdád – Samava, 1982 - 1990
  • dálnice D2 Bagdád – Mosul, 1983 – 1986
  • Um - Quaser Tunel, Irák, 1988 – 1989

V Kuvajtu projektoval mosty, vodohospodářské objekty, odvodnění v letech 1987 – 1995 a Íránu Systém trolejbusové dopravy v Teheránu v letech 1991 - 1993

To je znama zalezitost, ze Ceskoslovensko malo svojich ludi v arabsky hovoriacich krajinach - hlavne inzinieri a dnes je to presne tak isto - len uz chodia inzinieri aj z CR aj z SR. Kuvajt, Irak, UAE, … :wink:

Vysoké ceny ropy prinášajú arabským štátom prosperitu. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=3168

Z clanku :arrow_right:

1. Saudská Arábia hospodárila s prebytkom rozpočtu 58 miliárd USD. Stavebný priemysel, telekomunikačná oblasť a odvetvie transportu zaznamenali rast 6 až 10 %. V päťročnom pláne sa ráta s realizáciou železničného projektu Jeddah-Rijád, výstavbou letiska Jeddah.

2. Spojene Arabske Emiraty (SAE - anglicka skratka je UAE) podnikli rozsiahle kroky, aby diverzifikovali svoj dominantný ropný sektor. Prognóza hrubého domáceho produktu (HDP) hovorí o 6-% raste. Dubaj presadzuje predovšetkým rozvoj zón voľného obchodu. Zóny Media City, Health Care City, Internet City a Knowledge Village sú združené do zóny voľného obchodu Jebel Ali Free Zone. Táto zóna patrí medzi najväčšie na svete a pre zahraničné podniky je veľmi atraktívna. Po vzore Dubaja chcú takéto zóny budovať aj emiráty Sharjah, Ras, Khaiman a Ayman. Za posledných 20 rokov sa v krajine do infrašturktúry a stavebníctva investovalo viac ako 130 miliárd EUR, čo je v prepočte 4,88 bilióna SKK. V samotnom Dubaji sa v súčasnosti realizujú projekty v hodnote 200 miliárd EUR. K najvýznamnejším investičným zámerom patrí budovanie ciest a metra v Dubaji, vybudovanie 3 umelých ostrovov, výstavba luxusných hotelov, oddychových a relaxačných zariadení a nákupných centier.

Treba tiez napisat ze Dubai je dnes centrom celej krajiny UAE, a takisto tu maju sidla mnohych svetovych firiem a diplomatickych misi. Projekty su dokonca uz vacsie ako je suma 200 mld. EUR. Dominantne slovo tu ma stat nie PPP. Takmer vsetko je v rukach “emira” ale je to stat, nie je to PPP - ktore vsak tiez niektore projekty realizuje.

Krajiny ako UAE alebo Brunei alebo Iraq (pred vojnou a pred hospodarskymi sankciami - vysoka zivotna uroven) alebo Kuwait alebo … “tazia peniaze” hlavne z ropy ale tu je vidiet ze UAE dokazali za 40 rokov cele svoje hospodarstvo vybudovat (oceliarstvo neexistovalo, financny raj neexistoval, problemy s vodou existovali, …) tak ze dnes ma podiel ropy na celkovych prijmoch tejto krajiny uz menej ako 50% a planom je postupne dokazat max. 1/3 co pri financnych prebytkoch a socialnej pomoci bude znamenat ze tento stat dokaze existovat aj bez ropy. Nikto neveril pred 40 rokami - dnes zase vela ludi neveri. UAE ma velmi dobre vztahy s arabskymi krajinami - aj s USA aj s EU aj s vela krajinami na Azia svetadiel, vzdelanych ludi, relativne dobre prava zien, … tato krajina si stanovuje extremne ciele - ale zatial ich vzdy dosiahla. Je tu jediny 6* hotel sveta a planuje sa stavat 7* alebo 8*. Je tu na dosah luxus pre vsetkych (ceny napriklad elektroniky v Dubai su o 40% mensie ako v EU) a neuveritelny luxus dostupny len pre tych najbohatsich ludi na svete - pre “hornych 10 000” z kazdej krajiny.

A hlavne oblasti kam sa investuje su stavebnictvo a energetika. Ale to nie je cielom “zivit” vacsinou hlavne zahranicne firmy a “davat svoje cierne zlato prec”, … cielom je prave odstranit “zavislost” z dnesnych hlavnych prijmov - z ropy a zemneho plynu a to sa da dosiahnut - len cez stavebnictvo a zmenenu strukturu energetiky.

Taketo postupy sa nedaju uplatnit takmer nikde na svete pre zakladne nedostatky - neexistencia ropy a zemneho plynu alebo inych surovin atd.

A nie kazdy stat ktory ma ropu je na takej urovni ako UAE - celkovo v UAE nie je chudoba ani kriminalita. …

Vela ludi na svete hovori ze “niekto tych Arabov musi kontrolovat, ze nemozu ohrozovat cely svet ropou ktora patri vsetkym ludom na svete”, … preto existuje OPEC a sidlo je kde :question: - preto nie kazdy stat je v OPEC. … Ale USA, Rusko, Nigeria, … maju ropu - ale USA ju netazia, Rusko nema vacsie kapacity, Nigeria je politicky nestabilna krajina. … a mohla by byt ropa kazdeho z nas - ale nie je tomu tak ani pri vode, jedle, obleceni, … to co patri susedovi - to nie je moje.

Tento prispevok sa priamo dotyka dopravnej infrastruktury, podobne aj energetiky - ale je umiestneny v tejto teme z logickych dovodov. :wink: