Vysoké ceny ropy prinášajú arabským štátom prosperitu. 
dialnice.info/viewtopic.php?t=3168
Z clanku 
-
Saudská Arábia hospodárila s prebytkom rozpočtu 58 miliárd USD. Stavebný priemysel, telekomunikačná oblasť a odvetvie transportu zaznamenali rast 6 až 10 %. V päťročnom pláne sa ráta s realizáciou železničného projektu Jeddah-Rijád, výstavbou letiska Jeddah.
-
Spojene Arabske Emiraty (SAE - anglicka skratka je UAE) podnikli rozsiahle kroky, aby diverzifikovali svoj dominantný ropný sektor. Prognóza hrubého domáceho produktu (HDP) hovorí o 6-% raste. Dubaj presadzuje predovšetkým rozvoj zón voľného obchodu. Zóny Media City, Health Care City, Internet City a Knowledge Village sú združené do zóny voľného obchodu Jebel Ali Free Zone. Táto zóna patrí medzi najväčšie na svete a pre zahraničné podniky je veľmi atraktívna. Po vzore Dubaja chcú takéto zóny budovať aj emiráty Sharjah, Ras, Khaiman a Ayman. Za posledných 20 rokov sa v krajine do infrašturktúry a stavebníctva investovalo viac ako 130 miliárd EUR, čo je v prepočte 4,88 bilióna SKK. V samotnom Dubaji sa v súčasnosti realizujú projekty v hodnote 200 miliárd EUR. K najvýznamnejším investičným zámerom patrí budovanie ciest a metra v Dubaji, vybudovanie 3 umelých ostrovov, výstavba luxusných hotelov, oddychových a relaxačných zariadení a nákupných centier.
…
Treba tiez napisat ze Dubai je dnes centrom celej krajiny UAE, a takisto tu maju sidla mnohych svetovych firiem a diplomatickych misi. Projekty su dokonca uz vacsie ako je suma 200 mld. EUR. Dominantne slovo tu ma stat nie PPP. Takmer vsetko je v rukach “emira” ale je to stat, nie je to PPP - ktore vsak tiez niektore projekty realizuje.
…
Krajiny ako UAE alebo Brunei alebo Iraq (pred vojnou a pred hospodarskymi sankciami - vysoka zivotna uroven) alebo Kuwait alebo … “tazia peniaze” hlavne z ropy ale tu je vidiet ze UAE dokazali za 40 rokov cele svoje hospodarstvo vybudovat (oceliarstvo neexistovalo, financny raj neexistoval, problemy s vodou existovali, …) tak ze dnes ma podiel ropy na celkovych prijmoch tejto krajiny uz menej ako 50% a planom je postupne dokazat max. 1/3 co pri financnych prebytkoch a socialnej pomoci bude znamenat ze tento stat dokaze existovat aj bez ropy. Nikto neveril pred 40 rokami - dnes zase vela ludi neveri. UAE ma velmi dobre vztahy s arabskymi krajinami - aj s USA aj s EU aj s vela krajinami na Azia svetadiel, vzdelanych ludi, relativne dobre prava zien, … tato krajina si stanovuje extremne ciele - ale zatial ich vzdy dosiahla. Je tu jediny 6* hotel sveta a planuje sa stavat 7* alebo 8*. Je tu na dosah luxus pre vsetkych (ceny napriklad elektroniky v Dubai su o 40% mensie ako v EU) a neuveritelny luxus dostupny len pre tych najbohatsich ludi na svete - pre “hornych 10 000” z kazdej krajiny.
…
A hlavne oblasti kam sa investuje su stavebnictvo a energetika. Ale to nie je cielom “zivit” vacsinou hlavne zahranicne firmy a “davat svoje cierne zlato prec”, … cielom je prave odstranit “zavislost” z dnesnych hlavnych prijmov - z ropy a zemneho plynu a to sa da dosiahnut - len cez stavebnictvo a zmenenu strukturu energetiky.
…
Taketo postupy sa nedaju uplatnit takmer nikde na svete pre zakladne nedostatky - neexistencia ropy a zemneho plynu alebo inych surovin atd.
…
A nie kazdy stat ktory ma ropu je na takej urovni ako UAE - celkovo v UAE nie je chudoba ani kriminalita. …
…
Vela ludi na svete hovori ze “niekto tych Arabov musi kontrolovat, ze nemozu ohrozovat cely svet ropou ktora patri vsetkym ludom na svete”, … preto existuje OPEC a sidlo je kde
- preto nie kazdy stat je v OPEC. … Ale USA, Rusko, Nigeria, … maju ropu - ale USA ju netazia, Rusko nema vacsie kapacity, Nigeria je politicky nestabilna krajina. … a mohla by byt ropa kazdeho z nas - ale nie je tomu tak ani pri vode, jedle, obleceni, … to co patri susedovi - to nie je moje.
Tento prispevok sa priamo dotyka dopravnej infrastruktury, podobne aj energetiky - ale je umiestneny v tejto teme z logickych dovodov.