Alexander Velky a ďalšie smutné správy

Nie je to vazne. :sunglasses:

Ale mam otazku: Co to znamena tato veta: “predide to dakym sumom” - co to je “sumom:question: - sumcom alebo to je nieco ine s nejakou diakritika :question: - sorry ale toto som nikde nenasiel. :unamused:

Nie je to vazne. :sunglasses:

Ale mam otazku: Co to znamena tato veta: “predide to dakym sumom” - co to je “sumom:question: - sumcom alebo to je nieco ine s nejakou diakritika :question: - sorry ale toto som nikde nenasiel. :unamused:

Dy - toto sa ti ako podarit :question:

Dy - toto ako sa ti podarit :question:

Ja neviem, ja som to nepísal. Mňa to prehodilo na tvoje meno a potom ma to zase vrátilo. :blush:

Tak toto je jasne - mne sa to stavalo tiez ale s inym uzivatelom na forume a je to OK - viac mate (Dy, junior) v IS.

Teda uplne OK to nie je, ale netreba sa nad tym zamyslat.

Moje zdravie je dost dobre na to aby som toto forum aspon trochu sledoval.

A junior - slovo na ktore sa pytas “sumom” je zaklad “šum” - a viac mas v e-mail. :wink:

K tomu sa mi uz iba jedno ziada dodat - keby mal kazdy na tomto fore iba jednu identitu, nedochadzalo by k zbytocnym sumom a zmatkom.

Nech tu má identitu kto che akú je to jedno. Ale konkrétne tu ide o spôsob prístupu, pristupuje sa cez iné … je jedno čo a to spôsobuje problémy lebo z toho istého zdroja “prenesene” sem pristupujú viacerí. To nie je o identite. To je o niečom inom. Aj kedď ja nevylučujem, že niektorí tu nemajú viac krát nejaké konto na seba, nakoniec už Diaľničiar písal že tvorí veľkú časť fóra a je mu to nepríjemné atď.

Ponechal by som túto tému už radšej bez správ.

Uprimnu sustrast vsetkym pozostalym slovenskych vojakov ktori zahynuli pri nehode dopravneho vojenskeho letiska dnes vecer v Madarsku. :cry: :cry: :cry:

SR mala uz davno investovat do dopravnych lietadiel - aj tu sa to stale len planuje. :exclamation:

dialnice.info/viewtopic.php?t=2625

Toto je skutočne smutné a je to veľké nešťastie. Tragédia, ktorá sa dotkla celej krajiny. :cry:

Taky se připojuji k vyjádření úpřimné soustrasti. Docela mě to vzalo, protože má u armády spoustu dobrých kamarádů. :cry:

Keď sa šetrí kde sa nemá.

dialnice.info/viewtopic.php?t=2723

Uz je to viac ako 1 rok co tu nie je Dialniciar. On zostane legendou fora pretoze jeho prispevky o slovenskych dialniciach boli len cast toho co on vedel a preto mal o com pisat a bol tu vzdy vitany. Takmer vsetky jeho prispevky su este aj dnes aktualne a vela vysvetluju. Spomente si … :bulb:

Spomínam s úctou.

Aj keď už tu nie je prítomný, tak Vám chcem oznámiť, že Adaiosa previezli tento týždeň v hlavnom meste Grécka do nemocnice s infarktom. Ako ďalej uvádza môj zdroj, hlavná príčina je zrejme dlhodobá prepracovanosť, stres atď. :unamused:

Aj keď podľa mňa bude jeden z hlavných faktorov (nevylučujem prepracovanosť ani stres) jeho vzťah k cigaretám, ktorý nikdy netajil ani na tomto fóre:

dialnice.info/viewtopic.php?p=15526#15526

Myslím si, že teraz bude dôvod prestať. :bulb:

Rýchle vyliečenie a ešte rýchlejší návrat na toto fórum. :laughing:

Tak ako čas plynie, tak plynú aj spomienky na našich najdrahších. Svojvoľne myslíme na tých, ktorí nám najviac chýbajú, ale spolu s tým, ako čas plynie, myslíme na ich smrť a na nich samostných stále menej, o to však potom intenzívnejšie. :bulb:

Na tomto fóre boli tými najdrahšími podľa mňa Diaľničiar a Alexander Velky. Patrilo by sa ich aspoň trochu priblížiť a vysvetliť aj niekoľko významov. :arrow_right:

Vo svete dnes existuje cca. 80 významných diaľničiarov. Sú to ľudia, ktorí sa priamym spôsobom zúčastňujú rozvoja diaľničných sietí kdekoľvek na svete. Pod termínom rozvoj myslím predovšetkým výstavbu, ktorá môže byť aj spojením výstavby a ďalších aktivít ako projektovanie, financovanie či modernizácia diaľničnej siete. Je to “kasta” v diaľničnom svete, ktorá nie je nijako medializovaná (nemajú vlastnú stránku, nemajú vlastné zastúpenie po svete, priamo nič nereprezentujú), avšak tam, kde pôsobia, tak tam majú veľký vplyv a pravidelne, už viac ako 25 rokov sa aj jedenkrát ročne stretávajú. Významní sú preto, lebo prakticky každý, kto má niečo spoločné s výstavbou diaľnic, je označený médiami a ďalšími inštitúciami za diaľničiara, čo by boli napríklad všetci užívatelia tohto fóra. :bulb:

Každý z tých 80 diaľničiarov pôsobí min. v jednej stavebnej skupine/holdingu/firme, pričom však nie je ani jeden z nich generálnym riaditeľom či predsedom správnej rady žiadnej z nich, čo je zároveň ďalším pravidlom tohto zoskupenia. Okrem toho pôsobia často aj na príslušných ministerstvách, či v asociáciách a sú častými hosťami odborných seminárov, konferencií, sú pozývaní VŠ na rôzne prednášky atď. a samozrejme každý z nich má svoj hlavný vplyv, či už firemný alebo regionálny. A k tomu aj svetový, t.j. nadnárodný. Dôvodom je, že sú rešpektovaní svetom, ktorý rozhoduje o diaľniciach. Predovšetkým tým odborným svetom, nie teda politickým, pričom však už ale neplatí, že by títo významní diaľničiari nepôsobili v politike, to skôr naopak, veľmi často pôsobia hlavne v regionálnej politike.

Dnes je hlavným problémom tohto klubu fakt, že neexistuje možnosť väčšieho priameho rozšírenia počtu členov, pretože nie sú stanovené presné kritériá a preto počet neustále každým rokom klesá. Až v r. 2005 sa prijala zásada, že stačí súhlas min. 10 diaľničiarov na prijatie nového diaľničiara do klubu. Je však smutným faktom, že v r. 2005 zomrelo viac diaľničiarov ako bolo do klubu prijatých a tento trend trvá už od r. 2000 a zrejme až r. 2006 bude vyrovnaným rokom.

Pôvodným zámerom bolo, aby každá krajina mala min. jedného diaľničiara, to však neplatilo a ani neplatí. Treba povedať, že dnešná EÚ má už len 12 diaľničiarov. Podobný stav je v USA, kde ich je tiež už len 11 a nasleduje Japonsko, kde dnes pôsobí 7 diaľničiarov. Inak nájdete diaľničiarov na každom svetadieli a prakticky v každom nejakom významnejšom hospodárskom zoskupení, či tam, kde sa nachádzajú sídla významných stavebných firiem.

Tento Diaľničiar bol jedným zo zakladateľov klubu diaľničiarov, jedným z mála uznávaných členov klubu ako aj mal rozhodovacie práva v tomto klube a niekoľko rokov aktívne viedol a zastupoval EÚ pri rôznych príležitostiach pri rôznych procesoch, ktoré ovplyvňujú výstavbu diaľničnej siete. Preto si aj myslím, že je správne, že na tomto fóre má ocenenie ako “legenda fóra”, aj keď až in memoriam.

Tento diaľničiar Alexander Velky bol zaradený do tohto klubu hneď ako splnil poslednú podmienku, ktorú nepĺňal pri predbežnom projatí - dosiahnutý vek. Presadzoval spolu s Diaľničiarom zásadnú myšlienku, stručne napísané - “stavať také diaľnice, ktoré presiahnu hranice štátov tak, aby sa zároveň splnilo aj kritérium maximálneho využitia technických možností pri ich výstavbe” a preto si myslím, že je podobne pekné od admina, že má ocenenie “eminencia fóra”, aj keď až in memoriam.

Obaja diaľničiari pôsobiaci na fóre pochádzali z Grécka, kde boli podobne ocenení štátnymi vyznamenaniami a podobne im bola venovaná pozornosť aj za aktívneho života z rôznych ostrovov, ktoré zastupovali.

Nikto zo štátov V4 nie je členom spomínaného klubu diaľničiarov.

Inak sa založil aj klub cestných diaľničiarov, avšak nás je tak veľa, že to už nie je jednoduché vysvetliť. :laughing:

Písmo, kto bolo v príspevku nado mnou bolo sposobene tym ze som sa silno trasiol. Teda alkohol, aj keď by to bolo pre mňa lepšie.

kaviarista - ďakujem. Chcel som ešte sa každým cez IS rozlúčiť, ale nie je kedy. Takže je to to flamewars a povedzme, že je to niečo takéto, aj keď to je celé off topic. :arrow_right:

Využívam čas, kedy som relatívne fit, ale včera ma mimoriadne silno bolela hlava a to je silný signál buď nových ťažkých začiatkov, alebo naopak možno aj koniec. Takže musím odísť na dlhšiu dobu preč a naozaj nemám veľa času písať teraz každému IS.

Chcel som len pár vecí. :arrow_right:

1. Keby bolo najhoršie, duch diaľničiara tu bude vždy. A dovolím si povedať a šikovní čitatelia médií si všimli, že diaľničiar je každý človek, ktorý stavia diaľnice - teda napríklad aj doprastavák. Ja som tu titul diaľničiara obsadil, lebo ho v odborných kruhoch aj mám ako prezývku. Ale diaľničiarov sú stovky tisíce. Diaľnice len v SR priamo stavia dnes cca. 10 000 ľudí. Nepriamo takmer 17 000. Nie je to ako za Mečiara, keď to bolo 20 resp. 30 000, ale ani diaľnice netvoria 1/3 celého stavebníctva. Niekto možno povie, že je to druhý “magický trik” zmeny nicku, ale myslím si, že je úplne zrejmé, že aquila už by to netoleroval a ja nie som povaha, aby som 2x spravil niečo, čo je pre verejnosť (fórum) neprijateľné.

2. Keď som sa včera viezol v sanitke, ne neuveriteľné, ako ten povrch (vozovka) D2 už je na tom zle. Je smutné, že NDS, a.s. má v rozpočtoch vždy na opravu v jednom roku tak na 1 km na každej strane, aj to často len jeden pruh. Už len 3 roky a vozovka D2 má po životnosti. Morálne, technicky. To je aj voľným okom vidieť. Je taktiež voľným okom vidieť, že opravované úseky majú znovu vyjazdené koľaje, dokonca skôr ako neopravené úseky - to je prosím pekne chybné podložie, teda chcelo by to väčšie opravy - to je sen samozrejme. Na výmenu celej vozovky na D2 by bolo treba cca. 2-2,5 mld. SKK. Keď by sme vzali do úvahy len samotnú cestu a nie odstavný pruh a len neopravené úseky alebo len niektoré časti (nie v celej dĺžke všetky jazdné pruhy), tak by to bola 1 mld. SKK. NDS, a.s. to nerobí a nechce spraviť, pretože na to za 1. nemá, za 2. má iné priority (nová výstavba) a za 3., kým to docielila, tak za 15 rokov dôjde aj k prejdenej životnosti celej D2 - BA-MA-Kúty.

3. Môj návrat sem, na Slovensko bol v časoch, ktoré by som dnes nezopakoval. Bolo to v období vznikajúcej krajiny. Myslel som si, že pomôžem vybudovať silnú ekonomiku. Bolo na to treba: privatizovať 1/3-40% podiely v celej energetike, surovo sa zbaviť neprosperujúcich firiem, mierne pozdvihnúť sociálne opatrenia, urýchlene budovať vysokokvalitnú infraštruktúru a mať 3 ciele: OECD, EÚ a NATO. Byť hospodársky silný, byť tam, kde je vzájomná podpora: dvaja sú jeden a jeden nie je nikto a byť tam, kde je bezpečné investovať. Chcel som pomôcť s diaľnicami a cestami I. triedy - 600 mld. SKK. Vtedy neboli dlhy. Keby bola do 15 rokov aktívne budovaná diaľničná sieť D1, R1 a mnohé úseky na D4, R2, R3, R4 a k tomu aktívne riešená cestná sieť, teda prestavba ciest II. triedy v dĺžke 900 km na cesty I. triedy, tak by sem rýchlejšie prišli investori - aj bez členstva EÚ, ale tam by všetci vedeli, že to krajina chce. K tomu samozrejme modernizácia koridorov - severný, západný-Štúrovo a časť južného. Podarilo sa mi po preškrtaní (nie mojom) rozbehnúť diaľničnú výstavbu, ale žiaľ ja som sa politicky v mnohom nezhodol vo vysokých vodách, odborníci so mnou ano, ale ja nie s tými niektorými. Mohol som byť … - nechcel som. A teraz som rád, že som nebol. Tým som už nechcel byť nikdy. Môj život mnohí poznáte, mnohí nie. A mnohí nebudete, že prečo nevystúpim z tieňa, alebo:

To, čo som napísal jemu, som napísal mnohým iným a nikdy som neodpovedal, až teraz jemu, teda zverejním odpoveď.

Ďalej, že ako som sa dostal k diaľniciam a cestám. :arrow_right:

Ja som sa dostal k diaľniciam a cestám cez môjho otca. On ako prvú prácu získal v Kanade ručné odpratávanie snehu. Neskôr dostal pluhové auto, neskôr šéfoval svojej oblasti. A ja som sa učil (všetkých nás živil, ja mám ešte dvoch bratov a dve sestry) sám, aby sme mali na školy a s ním som sa často v sypačoch vozil. Fascinovala ma tá práca, aj tá práca cez leto - opravovanie výtlkov, perfektné vykrojenie cesty takým strojom, ktorý ani v strednej Európe nie je, asfalt ako sa leje, finišér, valec. Ja som mal 10-14 rokov a vedel som o tých cestách všetko, čo mi otec povedal a chcel som stavať cesty a diaľnice - pozoroval som dopravu na diaľnici vždy z nadjazdu. Fantázia. 4+4 pruhy (dnes už 8+8 a ešte paralelné 2 pruhové cesty po oboch stranách), proste Toronto tam sa investovalo (proti Quebecu) a toto ma naozaj bavilo. Aj v pieskovisku som vždy perfektne staval hrady, zásadne len cez bágre a tak. … Bože moj, kde už to je :smiley: … otec inak tragicky zomrel, zrazil sa na železničnom priecestí v zime s vlakom, vlak zachytil pluh, auto otočilo a otec nemal šancu. Aj preto ja nemám rád vlaky a neverím železničiarom a dlho som sa nezaujímal o železnice a ignorujem ich ešte stále. Neviem, proste tak to je. Toto som sa dozvedel, keď som mal niečo cez 25 rokov, kariéra začínala, to som robil tam, kde otec lebo som bol na praxi a už keď som prichádzal tak som videl na tých ľuďoch že sa niečo stalo … tak to bolo kruté obdobie, ktoré nenávidím, ale musel som jednoducho robiť ja na maximum a starať sa o súrodencov (bol som 2. najstarší) a teraz spätne vidím, že tieto roky mi dopomohli získať fakt cenné skúsenosti. Aj manželku som takto spoznal - servírka u nás na správe údržby, jej rodina dosť chudobná - ale to bol asi každý vysťahovalec. Pôvodom Talianka. No ale to som sa rozpísal. Zaspomínal som si. Ale poďme ďalej. :arrow_right:

Odpoveď. Tak už si sa stretol.

Čiže tak ako si niekto cení mňa, si cením aj ja ostatných. Niekedy naozaj ma nebaví alebo nevidím, že vy neviete niektoré veci a ja áno a potom som v diskusii zbytočne precitlivený - avšak je to môj štýl. A nikdy nenastala situácia, že by som zverejnil niečo po hádke alebo vyprovokovaní - len ja určím, čo napíšem a či napíšem a kedy to napíšem a akým štýlom to napíšem. Čo naozaj nemám rád je, keď mi niekto hovorí: aký som dobrý na infraštruktúru, ale že nech sa starám do politiky a ekonomiky. Vážení, ja som človek a občan aj tohoto štátu a ja mám právo na svoj názor a mám právo tak ako vy ho zverejniť. Nemusí sa vám páčiť, že ho mám iný a že teda mám potom aj vplyv na široké okolie. Môžete ma presvedčiť o opaku, ale veľa sa už muselo presvedčiť, že to nie je ľahké - mám veľký prehľad o školstve, niektorých firmách a teda ich problémoch, niektorých ľudí považujem za priateľov a iní ich považujú za zlodejov. Niektoré veci obhajujem a iné kritizujem. Je mi srdečne jedno, že sa v niečom nevyznám a niečo k tomu hovorím - energetika, železnice, … väčšinou sa len pýtam.

1. Že ako ja robím, že mám takýto fantastický prehľad o cestách. Klamal som ťa devil, keď som hovoril, že sa nepozerám do mapy - nepozerám a predsa na ňu čumím. Pochválim sa teraz, pretože na toto som naozaj hrdý:

Mám doma elektrocnikú mapu (téma off-topic, počítače - tam som to uviedol). A teraz urývky z IS. Napísal mi napríklad mapman, že jeho snom je mať takúto mapu. Neviem prečo, ale rozpísal som sa.

Samotná mapa stojí cca. 2,5 mil. SKK, aj s počítačovým programom k tomu stojí skoro 5 mil. SKK. Popis:

Nachádza sa v pivničných priestoroch:

V jednej miestnosti na jednej stene je mapa, na druhej stene je plátno na zobrazenie textu a ešte je tu jeden reproduktor.
Vo vedľajšej miestnosti je laptop pripojený na už tebe raz spomínaný server a cestné federácie a asociácie. Tento laptop je prepojený s mapou.

Popis mapy: Je reliéfová (nie som geograf) - sú vytvarované pohoria, celé územie SR, zaznamenaných je tu 120 miest a ďalších 1951 obcí, k tomu 410 úsekov na diaľničnej sieti + privádzače.

Cez laptop sa dá kliknúť na konkrétne miesta a zobrazujú sa konkrétne projekty - a potom sa dajú zobraziť aj na plátne.

Na mape je 689 svetielok, ktoré blikajú, dajú sa dotykom stlačiť a na plátne sa automaticky zobrazujú základné informácie, ktoré som si navolil z textov v laptope.

V prípade, že niekto stlačí mesto Bratislava alebo Nitra atď., tak sa v reproduktore ozve: “Bratislava”. Keď niekto stlačí napríklad Holíč, tak sa v reproduktore ozve: Holíč, prípravné práce pod cestný obchvat. A na plátne detailné informácie.

65% práce robí počítač a programy a automaticky sťahované informácie zo serverov a 35% práce robím ja, lebo to musím usporiadať - čo dám na plátno, čo do zvuku, čo do nejakého dokumentu atď.

Nepoznám na Slovensku človeka, ktorý by túto “vec” mal. Ale v podstate ju môže mať každý. Ale závidí mi ju moc ľudí, vrátane bývalých ministrov a riaditeľov napr. SSC. Tento môj podpivničený priestor zatiaľ videlo možno 200 ľudí mimo mojej rodiny.

1. Čosi zo súkromia. :arrow_right:

Pod domom mám pivnicu, prepojenú s garážou. Garáž má priestor pre auto a motorku, reálne tam je auto a komplet výbava, narádie pre auto a garáž. Z garáže sa dá prejsť do pivničnej časti (ja mám aj výjazd z garáže na ulicu do kopca, lebo už garáž je de facto podpivničená časť domu - jediný z celej ulice) a odtiaľ sa dá ísť po schodoch do domu a do vedľajšej miestnosti, kde mám práčovňu+priestor na sušenie prádla, priestor s veľkou mrazničkou (som síce sám, ale nie je týždeň, kedy ja nerobím párty/posedenie, v lete aj 2x v týždni pokiaľ nemám pracovné povinnosti) a zásoby malinoviek. A odtiaľto sa dá isť ešte ďalej do: miestnosť s mapu, miestnosť s počítačovým centrom - moje komunikačné centrum ako to nazývam. Komplet kancelársku výbavu tu mám, je tu príjemné - v zime kúrim, v lete chládok, svetla mám dosť a keďže mám na dome 2 mini kamery, tak presne z tohto centra vidím, kto vchádza cez plot do domu a keby náhodou nie, tak pred hlavným vchodom mám druhú mini kameru. Všetko ovládané elektronicky, možnosť pohybu kamier, možnosť otvoriť bránku na plote aj vstupné hlavné dvere elektronicky. Je to dôležité pre mňa, lebo ja som väčšinu dňa stále v práci a sledujem vývoj cestnej a diaľničnej siete v SR a vo svete. … Som človek, ktorý zlepší všetko možné. Mám dom, ktorý má pivničné priestory, prízemie a prvé poschodie. Mám rovnú strechu s nadstavbou v jednej časti domu do podkrovia (ďalekohľad na hviezdy - skoro vôbec ho nepoužívam) a okolo domu a pred domom trávnaté plochy s automatickým zavlažovaním. Okrem toho mám aj záhradu a keďže mám dom na rohu, tak aj dosť chodníku na starosti. Pozdĺž murovaného plotu vysokého 160 cm mám zasadené ihličnaté stromy a do bočnej menej frekventovanej ulice mám už odrastené jablone. Celkovo mám na pozemku 25 stromov: 14 jabloní, 6 marhulí, 1 broskyňu, 1 slivku, 1 čerešňu, 2 hrušky a to som tento rok 2 staršie jablone zrezal. K tomu záhradu, kde stále mám čas na fóliovník (papriky, rajčiny), mrkvu, uhorky a pár zemiakov. Mával som zajace, ale už ich nemám a tento rok som zlikvidoval aj kraľačník. Mám 2 psy: nemecký ovčiak a stredoázijský ovčiak. Nie je nič lepšie ako pes, ten vie vždy akú má človek náladu a podľa toho aj poteší - vždy pozdraví pána. Teraz na Vianoce ako každý rok som vytiahol svetelné vonkajšie reťaze s počtom žiaroviek rovných 11500 a vysvietil som dom aj stromy pri plote. K tomu som dal na strechu malé vysvietené sane so sobami (práca celej ulice) a ďalší rok tam dám aj figurína deda mráza, len musím nejakú zohnať. Ja som šetrný človek, ale v tomto sa elektromerové hodiny točili ako šialené, keď som tie žiarovky pustil … ale spravil som radosť každému dieťaťu, dokonca sa môj dom dostal do TV. Nemusím sa predvádzať, skôr iní ma dali do TV ako odkaz. A môj sused hovorí, že keď mám ten dom taký vysvietený, tak aspoň vždy trafí domov keď ide z krčmy.

1. Ako je možné, že som tu tak často a dlho … málo ľudí a z fóra max. 1 človek vie, že veľmi málo spím. Reálne denne max. 5,5 hodiny. Len v prípade, že oslavujem, tak spím 8-10 hodín. Ale inak bez problémov sám od seba vstanem po 5 hodinách spánku. Som ako Napoleon. Pri predstave, že priemerný človek prespí 1/3 života, tak ja “len” 20%. A menej nedokážem: Gándhímu v Indii stačili 4 hodinky. Ale nie je nič horšie, ako byť nevyspaný.

2. Projekty, ktoré sú za mnou a som na nich hrdý:

• diaľnice v Kanade - provincie Ontario (viac) a Alberta
  • údržba cestnej siete v provincii Alberta (viac) a v meste Toronto
  • poradca výstavby diaľničnej siete počas finančnej krízy v Argentíne
  • poradca výstavby diaľničnej siete v Juhoafrickej republike
  • podpredseda komisie pre výstavbu diaľnice A1 v Chorvátsku
  • zaistenie financovania diaľnic vo výške 17 mld. USD cez diaľničné úvery
  • spolupráca na Egnatia Odos
  • rozbehnutie PPP v Mexiku
  • generálny manažér výstavby západnej vetvy diaľnice na Jamajke cez PPP (prvý nedokončený projekt pre môj zlý zdravotný stav)

Kedy to stíham. Posledné roky som doma, takže je jasné, kedy som to stíhal. Otázka ešte je, kde som ja doma. Manželka je už dávno preč a nie tu, je na krásnom mieste prakticky v Kanade tam, kde väčšina ľudí chodí len raz rok, je tam, kde sme prežili väčšinu času a želala si tam byť, takže aj ja budem tam, ale verím, že … ale to je jedno. Naspäť.

• najnovší projekt asi nestihnem, respektíve idem tam skôr a zrušiť spoluprácu, Maroko - môžete vidieť vo Fotogalérii že sam tam diaľnice naozaj stavajú a teraz sa idú za 8,5 mld. USD + pokrytie asfaltom prašné cesty. Andrej by povedal, že to bude chyba ako u nás - ale ja som byť na mieste v časoch napr. komunistov je pokrok pokryť asfaltom tisíce km ciest, len sa mali spraviť lepšie parametre na aspoň 40% z nich, to je tá chyba

No, už mi nie je dobre. Ale musím ešte čosi.

Podľa môjho názoru je tu veľa chýb. Nie je plne otvorený stavebný trh. Stav výstavby diaľnic je jasný: prepočty na 1 km sú skreslené akýmsi priemerom terénu, extrémy sú v cenách niekde to ide na 0,6 mld. SKK na 1/2 profil RC a niekde na 1,1 mld. SKK na 1 km na D, … potvrdil sa stavebný kartel - ale čo s ním ? Keby sa dal zákaz, reálne sa tu zastaví diaľničná výstavba. Keď sa nedá, tak je to o ničom. Každá firma, čo ho dostala má desiatky dcérskych alebo iných priateľských firiem.

Čo som mohol, som napísal po fóre. Čo som si pamätal. A čo si pamätám a čo viem. Aj keď viem veľmi veľa. Mrzí ma, že som nestihol ani za rok dať sem všetko, verte mi, že som sem dal tak 10% a z môjho života som stručne opísal možno 1%.

Verím kaviaristovi aj ďalším, že ste čerpali z mojich rád, často feroslav na blizsienaokolo.com - pridal diakritiku, upravil niektoré informácie, ale z kroniky je vidieť, že ich upravoval aj po výzvach iných.

Menovite zdravím:

aquila - dotiahol som ti sem Grékov a nedopadlo to zrovna najlepšie, ale Adoas je moja rodina a ja a to si si mohol všimnúť, som medzi vás nevstupoval, nakoľko vzťahy nemám stále ideálne a s tebou neutrálne

bystrik - ty to ďaleko dotiahneš. V týchto slovách ti chcem povedať, že si múdry a rozvážny človek.

johhan - fakty, informácie, mám ťa zapamätaného ako encyklopédiu dôležitých faktov.

romanca - Pezinčan, niekedy sme sa nezhodli. Ja jednoducho odsudzujem výstavbu polovičných riešení, nové malé cestné ťahy. Treba jednoducho poriadny obchvat, ja vám ho prajem, ale dopriaty vám akosi nie je.

eucitizen - drž sa na juhu Európy.

devil - máš prehľad v rýchlostných cestách. Niekedy som ťa síce premenoval, ale jednoducho porovnávaš len kilometráž a to nie je správne, lebo na zabúdaš na to, že treba rozvíjať aj regióny, ktoré majú problém s dopravou. A pri ZA sú veľké problémy s dopravou, čo aj značí rozvoj a tam treba D1. D3 počká, máš pravdu. Ale počká aj R4 - skôr treba stavať D1 po MI.

random - múdry človek. Niekde si napísal, že informácie sa sem vždy dostanú. Myslím si, že už tu je naozaj dosť odborníkov, aj stavbárov z praxe, ktorí vás budú informovať k diaľniciam.

B; - tebe ešte napíšem IS, tebe ano. Je to odo mňa zlé, že som bol v meste, kde pracuješ x krát a nestretli sme sa. Okrem návštev na STRABAG HAUS som tam chodil hlavne relaxovať. Tam je naozaj kde.

Branco - je mýtus si myslieť, že len tí, čo reagujú celoplošne v sekciách by mali byť moderátorom. Prevetral som mnohé témy a rozvíril som diskusie, odovzdal som posledné fakty, čo som mohol a nemôžem byť predsa moderátor všetkého - to je zodpovednosť a ja nestíham ani sekcie, ktoré mám. Históriu … a ešte som len chcel Mosty. Ano - chcel som, lebo ja už keď mám všetko prečítané a prediskutované, zdá sa mi toto fórum malé. Prejsť všetky znamená ale iné (okrem toho, že to chcelo čas) - ja mám fantastický prehľad a môžem dávať okamžité odpovede. No naozaj keby sa dalo zistiť ako často ja som použil Hľadať - tak takmer nikdy. Mne to vždy nájde 120-200 odpovedí … ale viem, že aquila hovorí, že to funguje - takže ostatných na to navádzam.

mel - pripomínaš mi menom môjho kolegu ešte v Kanade, on mal teda 180 kg, ale zase tá sila, to sme raz išli autom a nemohol som zaparkovať, on mi auto normálne posunul. Zdvihol a posunul. Ako v tej reklame na mentos. Horšie je, že ja som potom nemohol ani vyjsť. Chcel som čosi ale nemôžem si spomenúť.

čavo - prajem Nitre aj severný aj južný obchvat, ale do r. 2010 nebude ani jeden a doprava v NR bude na tom horšie. Je mi to ľúto, ale je to tak.

Andrej - Pezinok - ako som povedal, netreba hneď 11 km sen, ale treba vám obchvat. Nie je normálny stav, kde je nad 20 tis áut aby tam nebol obchvat. Ja byť na vašom občianskom mieste, tak spravím normálne demonštráciu pred MDPT, alebo na protest zastavím dopravu na pár hodín - UPOZORNITE. ZAUJMITE, ŠOKUJTE. Je pekné mať projekt, ale miliardu-dve mesto nemá.

kaviarista - verím, že mi praješ len dobré. Keď si sa dostal až sem, tak ti gratulujem - lebo je to určite celé jedna dlhá telenovela. Ale je to môj štýl a ako hovorím - keby bol problém s počtom príspevkov, kľudne ma celého zmažte.

Diaľničiar - no čo len k nemu napíšem. :stuck_out_tongue:

Sergej - tak informuj teda za mˇˇna za Oravu v cestnej sieti.

Scotty - no čo len k nemu napíšem. :stuck_out_tongue:

mapman - tebe napíšem ešte IS.

digitman - Poprad - čo nevidieť, tipujem rok 2008 pribudne vám 40 km diaľnic. Gratulujem konečne sa dočkáte. Súvislej diaľnice po BA asi nie do r. 2015, ale tak čo už. Ja vám ju prajem. Ona si bude skôr po PO ako po BA.

puff dady - nech sa ti darí.

MH - raz budeš GR NDS - bodaj by si bol hneď, ale tie odpočívadlá, tam sa nezhodneme. Možno som už staromódny. :wink:

magnus - teba som raz urazil, možno neprávom. Dúfaj v zmenu v ZA. V lepšiu zmenu, nebudeš veriť, ale mne je jedno, kto tam je primátor.

Ludo - mám ťa zapísaného v pamäti ako faktografcu voči feroslavovi.

elinkac - krásne si vysvetlil mýtny systém. Ďakujem za seba.

Majkl - pekné fotky prinášaš.

Pozorovatel - Grékofil. My sa vo veľa veciach nezhodneme, ale hold ty robíš často prirýchle závery a nehnevaj sa na mňa - bol som ta ja, kto si tu prvý všimol, že si mažeš obsah príspevkov a bol som to len ja, kto sa postaral o to, aby ti kompetentný moderátor (Adoas alebo Alexander teraz neviem) obsah vrátil. A bol som to len ja, aby sa ti ako občanovi PB dostali informácie, ktoré sa ti dostali. Neveríš ? Never.

wazari - tebe prajem byť eurokomisárom.

Saget - peknú stránku máš.

flakst - vám prajem naozaj obchvat Prievidze, ale musíte pochopiť systém: dalo sa vám skoro 0,5 mld. SKK, 100% predražené, 100% dlhšie stavané dopravné riešenie v centre mesta a obchvat za 2 mld. SKK tak skoro nebude.

Nevedko - ty si ma často chytal za slvovíčka. Pri slove projekt som ti to vrátil a zrejme to zabralo. Ale inak si myslím, že ty nie si Nevedko, je to len maskovací ťah.

Lenny - no tebe ešte napíšem IS.

bodrik - veľa úspechov do ďalšieho života.

Jozef - len tak ďalej s fotogalériou ZA.

Koksolam - aj tebe ešte napísať IS.

JoHnZ - železnice. Nemám ich rád, ale ty si taký želežničný diaľničiar.

zahradnik - o tých ružiach som to teda nevedel.

Jarda - zaujímavý prehľad k cestnej aj diaľničnej sieti, je vidieť, že ťa to baví. Ja naozaj nepoznám veľa právnikov, ktorí majú takíto prehľad v cestnej infraštruktúre. Hovorím teraz o právnikoch rôznych firiem, ktoré dokonca aj stavajú cesty a diaľnice alebo ich financujú. Máš môj obdiv.

pohodak - až budeš starším, tak potom sa so mnohu hádaj o politike. Myslím, že politiku som detailne prebral s aquilom, B; a Andrejom a v podstate sa nikto so mnou nezhodol. Ja som hold: liberál, sociálny človek a niekedy extrémna pravica.

Redalinho - Moroccan Guy - evidentne sa neregistroval. Tento človek je generálnym riaditeľom marockej správy cestnej siete. Maroko, pochopilo. Dnes sa nedá bez diaľnic a ciest rozvíjať turistický ruch a vyšší ako ťažobný priemysel. Maroko od r. 2002 dalo 6 mld. USD len na diaľnice a pokrytie ciest asfaltom.

doprastavak - len tak ďalej na tomto fóre. Vieš diskutovať, narozdiel od iných nových prítomných stavbárov aj máš prehľad.

Ak som na niekoho zabudol, ospravedlňujem sa. Dávam sem do tejto témy, ak chcete, presuňte to.

Tento príspevok bol napísaný, čiastočne - už by som ho sám takto nenapísal, lebo … no bol napísaný mojím vnukom, jediným, ktorý ide v mojich šľapajách ciest. Ani jediný syn v nich neišiel, aj keď je jeden je architekt.

Totro si napíššem zase sám . Majte sa tu dobre. Čllovek, väčšinou cíti, keď mu nie je dobre. Veľmi sprývne kaviarista - máml tentokrát mám strach. Nechcel som vás spraviť smutnými ani veselými, ale mám ti ako som pozrel cez 5000 príspevko, keď zrátam moje nivky tak je to skoro 22%. Po mne príde iná éra a bude určite lepšia. Čo si želám, je aby ste diskutovali ďalej alebo keď fórum skončí, žite naplno, užívajte život a buďte so svojimi blízkymi alebo koho máte radi, čo najčastejšie. Aj by som si to po sebe prečítal, ale je to dlhé a naozaj mi nie je dobre. Nehľadajte ma a verím, že sa vrátim. Idem ešte teraz s vnukom, ukázať mu niektoré fotky, niečo mu chcem ešte dať a už zajtra asi sa tu neukážem. Je možné, že vnuk si bude fórum čítať - ale v žiadnom prípade nebude stav, aby tu bolo viac ako 2 užívatelia. Zaujalo ho, že takéto forum je a je dosť možné, že si bude chcieť moje názory prečítať. Doprajte mu to. Jeej, a hlavne ma neľutujte. Naopak - buďte radi že budete stíhať čítať fórum. Ako kaviarista, že nie zobohom ale dovidenia. Tak teda dovidinia. Ale na 100% si tentokrá istý nie som. :unamused:

D8m to predsa do Off-topic. Je to z 4 IS a vela som diktioval no pozrite sa ako píšem. :confused: Možno to je nsúvislé ale sú tu aj nové veci. Ešte raz - toto forum mi dlho robilo spoločnosť, ďakujem. :sunglasses:

Dal som to sem, lebo je to smutná téma. JE, spolu som to písal ja a vnuk 3 hodiny a on teda nie ale ja zrovna nie som veselý nie som. Ešte tie IS napíšem dnes lebo už zajtra idem preč. Bola chyba hrať sa s vlastnou smrťou, ale ja stále verím, že fórum informácie nikdy nestratilo, aj keˇ%d to bolo tvrdé. Ale život nie je lahký. Toto som ja - neviem skončiť,. Nikdy som nevedel.

Štefan, do skorého videnia :slight_smile: