Akou trasou sa momentálne oplatí ísť z BA na východ?

Podla wikipedie:

Beluša-Dolné Kočkovce
Tento úsek je dlhý 2,681 km a bol vystavaný v polovičnom profile v rokoch 2002 až 2005. Je označený ako rýchlostná cesta a je aj spoplatnený.

Dolné Kočkovce-Púchov
Ide o nadväzujúci úsek dlhý 4,866 km, ktorý bol vo výstavbe spoločne s predošlým. Nachádzajú sa tu však dočasné úrovňové križovania, preto nie je označený ako rýchlostná cesta a nie je ani spoplatnený. Slovenská správa ciest ho dočasne eviduje ako cestu I/49A. V budúcnosti budú tieto križovania odstránené a cesta I/49A prekategorizovaná na R6.

Podľa mňa je ale sakra rozdiel ísť po I/50 a po I/49. Po I/50 je na trase priamo v ceste z našej strany len Drietoma a z českej Starý Hrozenkov a neskôr až Bučovice a pár dediniek pred nimi (ako Malinky, Brankovice, Nesovice), ale tie sú tak malé a úseky cez ne krátke, že to nestojí ani za reč. Takže neuralgickými bodmi na trase cez I/50 sú de facto len na začiatku spomenuté sídla, všetko ostatné je riešené už obchvatmi ako napr. Bánov, Uherský Brod, Kunovice, Uherské Hradiště a Staré město.
To sa ale nedá povedať o trase cez I/49, kde sú na trase cesty prakticky samé dediny vrátane väčších sídiel ako Púchov, Zlín, Vizovice, tak to je teda už dobrý dôvod neísť trasou cez I/49 a to aj vzhľadom na zachádzku v km ktorá I/49 predstavuje a to aj zo smeru od Považskej Bystrice. Zo smeru od ZV, PD, BN a TN už vyložene nie je čo riešiť, ísť cez I/49 by bola absurdnosť!

Dakujem, takze to vyzera, ze az po KO v Puchove to je buduca R6. Urovnove krizovania su tu dva - jedno do Matadoru a jedno za zel. podjazdom.
Vrta mi v hlave ale to, ze prva cast useku, ktora je oznacena ako R6, ma predpripravu na plny profil, avsak druha cast uz nie. Vid tento zeleznicny podjazd, ktory je robeny na 1+1: maps.google.com/maps?hl=en&ie=UT … a&t=u&z=18
Rovnako tu miesto na druhy poplrofil nie je: maps.google.com/maps?saddr=Route … sz=17&z=17

To ano, ale od Slavkova az po Zlin je este 71km dialnice, zatial co na E50 je spominany Slavkov, Bucovice, Vicemilice, Nesovice, Brankovice a Malinky, a niekolko 70-tok pri krizovatkach, nehovoriac o beznej premavke, ktora spomaluje. Pri dodrziavani predpisov dosiahnes teda priemer cca 70km/h, zatial co na dialnici bez problemov 130, kedze za Slavkovom uz nie su takmer ziadne intezity.
Ak teda spravne pocitam, tak od Slavkova do Zlina je 70 km, co prejdem za cca polhodinu, avsak rovnaky, 70 kilometrovy usek po E50 za hodinu.

ja som mal skoro 75kmh (v piatok poobede a s minimalnym rizikom pokuty) a u teba to vychadza dokonca nad 80, co je uplny luxus na ceste bez dialnice

Ano, ale pisem, ze som isiel 120 tachometrovych, co bolo 111 GPSkovych. Ignoroval som aj vacsinu 70-tok na krizovatkach. Musel som predbiehat len dva kamiony, ktore ma vobec nezdrzali a isiel som na dobrom aute v kuse s tempomatom, takze aj do kopcov som to tahal 110kou. Predpisovo teda priemer cca 70-75km/h, vs 130.
A v neprospech trasy E50 hovori aj to mensie pohore (coze je to zac?).

pred chvilou na markize hlasili ze strecno bolo (zase) prejazdne, obrovska kolona bola pri ivachnovej. myslim ze nebyt tohto problemu tak tym ludom by bolo jedno ci to bude trvat o 10-15 min. dlhsie cez donovaly ako po suvislej dialnici cez ZA… niekedy v buducnosti.

roky sa na tzv. hlavnom tahu riesil sverepec, potom PB a vjazd do ZA a este najtazsie veci su a dlho budu nedoriesene. pritom uz pred ficovym PPP sa mala dokoncit R1 a spolu s podtatranskou dialnicou (alebo skor RC) aj dolezite useky na juhu. dnes by sa uz mohla stavat soroska. netvrdim ze okolo ZA by neboli problemy ale myslim ze by boli mensie. a ostatne kraje by sa mali vyrazne lepsie.

Mám taký pocit, že nový úsek R1 z NR, asi moc nepomohol Strečnu… ono Od konca , resp začiatku D1 v Ivachnovej až po križovatku pri Tescu v ZA je jeden problém.

Ono vzdy, ked sa stoji v Ivachnovej, tak Strecno je volnejsie. A napriek tomu, ze Donovaly sa uz celkom slusne naplnili (logicky, kedze ide o cca 20 minut rychlejsiu trasu), je cely usek ZA-RK stale jedna suvisla kolona.

Skutocne by pomohlo, keby sa docasne rozsiril vjazd do RK na 2+1. I/18 tam ma parametre C 11,5/80, cize nemal by to byt problem.

v RK je hlavne problém svetelná križovatka pri SCP(Mondi) a potom priam dokonalá červená vlna smer ZA kde zo 4 semaforov sa stojí aspoň na troch, smer BB je na tom lepšie aj menej áut aj lepšie synchronizované semafory ale zase na dvoch miestach je tam len jeden pruh lebo druhý zaberá nové odbočenie vľavo (lidl a ešte niečo )

Čiže identifikovaný začiatok a koniec sú križovatky pred Mondi v RK a Tescom v ZA. Pred nimi sa zo strán smerujúcich do pomalého úseku tvoria kolóny. V ZA bola vo štvrtok okolo tretej popoludní cez celú Ľavobrežnú až po most cez železnicu, smerom na CA (CZ/PL). Nepochybujem, že dnes to v Ivachnovej bolo ešte omnoho horšie.
V RK to vyrieši úsek D1 do Hubovej (kde ešte, žiaľ, nevieme víťaza a dodávateľa stavebno/tunelového riešenia), lebo čakať, že by bol skôr hotový V obchvat RK (smerom na BB) je asi len sen.
V ZA sa dá ísť cez Hliny, ale skončíme na tej istej križovatke. Tunel Višňové má jedinú istotu, že - skôr ako za 5 rokov stáť nebude. Most cez Váh pri Varíne by pomohol. Ale stálo by sa asi na Strečne.

ono problém je už lievik v Ivachnovéj, a semafory pri SCP to len “zaklincujú”. Smer BB je skôr nepríjemný, že fakticky až po koniec L. Osady sú stále obmedzenie 50/70 veľmi malá časť 90. Ono trojpruh by sa teoreticky mohol spraviť od Ivachnovej až po Križovatku pri SCP, lenže to nebude asi veľmi priechodné, lebo by to chcelo v prvom rade premenlivé značenie a povyše OMW smerom na LM ako aj späť stoja kamióny, ktoré čakajú na vykládku. Odbočka na OMW sa tiež dá ťažko zrušiť, ako aj autobusové zástavky. Veľmi nepríjemná je križovatka do Liskovej ako aj ostatné odbočenia na trase. Jediné riešenie je D1 Iva-Hubová, čo by v značnej miere vyriešilo aj prejazd do/z BB, potom by fakticky pôvodna cesta zostala len pre lokálnu dopravu a smer BB. Paradoxne by sa dostavaním IVA-Hubová fakticky smer na ZA odľahčil, lebo by možno viac aut mohlo konfortnejšie využívať smer BB.

so znamym sme si vcera podvecer zablikali pri odbocke na Hybe (Certovica), on jazdi cez Donovaly (ze chce byt cim skor v ba :slight_smile:), tak som ho nechal ist jeho cestou, na Certovici som stretol cca 15 vozidiel…ked som vchadzal do BA, tak som mu cinkol, bol pred Nitrou :slight_smile: obaja jedna zastavka v Budci.

Trojpruh nie, lebo tak ci tak tam uz coskoro budu obmedzenia kvoli vystavbe D1, ktora okrem ineho vyzaduje prelozenie I/18. Cize efekt by to nemalo ziadny a po dokonceni D1 bude trojpruh zbytocny a nebezpecny. Jednoducho to treba tie tri roky este vydrzat.

skor nejako to poriesit v RK, len tam je problem, ze kazdu krizovatku ma pod spravou niekto iny .. ale od toho je tu KDI aby pozadoval synchronizaciu

Sergej, nemyslim, ze by to nemalo efekt, pri rychlostnych obmedzeniach ma cesta vyssiu kapacitu ako pri svetelnej krizovatke. Navyse kludne by mohol trojpruh zacinat az cca 3 km pred krizovatkou I/18 a I/59 v RK (de facto “predlzenie” odbocovacieho pruhu, cize skutocne zvysenie kapacity krizovatky). Samozrejme docasne, do spustenia Hubova-Ivachnova.

Ked otvoria obchvat BB a bude sa zaroven stavat pri Ivachnovej, Certovica uz bude smerom na BA jednoznacna volba, aj ked vela vodicov si to vôbec neuvedomuje :slight_smile:

Lenze stale budes mat lievik v Ivachnovej, nasledne o par km obmedzenia kvoli vystavbe D1, o par km semafory. Ak pomedzi to napchas trojpruh, tak si velmi nepomozes. Naviac zhorsis situaciu na Tatranskej ceste. Ked si vezmes, kolko bude trvat schvalovaci proces trojpruhu a nasledne jeho realizacia, tak to naozaj na velky prinos nevidim. Treba verit, ze tender na D1 sa ukonci do par tyzdnov a co najskor sa rozbehne vystavba. Tym sa do podstatnej miery situacia vyriesi.

Este raz - nemyslel som ziadne rozsirovanie cesty, len docasne “premalovanie”, I/18 je v tomto mieste dostatocne siroka (11,5 m), dajme tomu od odbocky na Stiavnicku. Lievik v Ivachnovej samozrejme ostane, avsak znacna cast problemov sa tym vyriesi - nebude zdrzanie 15-30 minut ale 5-10 minut. Ako pozitivny priklad rozsirenia o 1 pruh pred svetelnou krizovatkou (aj ked v tomto pripade slo o skutocne rozsirenie) sa da uviest Botanicka ul.v BA.

V Ruzomberku by pomohla lepsia koordinacia semaforov na hlavnom tahu. Cesta smerom na Ivachnovu je frekventovana a skoro vzdy sa tam taha kolona, ale pomala jazda v kolone vzdy o dost rychlejsia, ako statie na kazdom semafore.

ano, primalovanie 3. pruhu a koordinacia semaforov sa da vymysliet a urobit do par tyzdnov/mesiacov. dialnica bude najskor o 4 roky.