Akou trasou sa momentálne oplatí ísť z BA na východ?

ano, to co pises ma svoje racio - len par pripomienok:

• co sa tyka dialnicnej, ano je drahsia, ale pre niekoho, kto jazdi castejsie sa cena moze “vratit” v kludnejsej a bezpecnejsej jazde (mensie riziko), mozno aj na spotrebe (tu je to velmi individualne) - celkovo pri castom jazdeni celorocne sa tak cena dialnicnej “strati”, naviac bonus pre tych co jadia na dovolenky na juh (chorvatsko/bulharsko/..) - uz nemusia kupovat dialnicnu na dovolenku (teda dalsia “zlava”)
  • co sa tyka “zaujmoveho uzemia” tak mas pravdu, ze je to zaujimave hlavne pre KE a okolie + dolny Zemplin (nezriedka som tam stretaval aj znacky z HE), ked sa dokonci obchvat kosic, tak bude to mozno aj alternativa uz aj pre cast Presova - ale asi len v case zleho pocasia (co ale zas “zneprijemni” dialnicna, kedze ta je zaujimava pre castejsie vyuzitie)

ja som tadial jazdil pravidelne roky (je pravda ze hlavne v menej exponovany cas - vecerny/nocny prelet), od kovidu sa frekvencia znizila, tak som sa vratil na juznu trasu (RV/ZV), ale po tom ako mi pred vianocami chcela nastupit do auta lan, tak zvazujem o obnoveni trasy cez HU
blbe je ze vdaka ekonomickej situacii, asi tak skoro M1 nebudu rozsirovat :frowning:

nepriznáš že stavajú… ani to že len rok pred otvorením posledného otvoreného úseku A1 rozšírili paralelnú jednotku na 2+2 google.com/maps/@45.6504577 … 384!8i8192

aka paralelna jednotka zase… ?? naco mi tu ukazujes lahke stavby ked sa bavime o odsuvani tunelov ? toto je to co sa otvorilo koncom 2022 youtube.com/watch?v=RSF2wtS0A74 toto je podla teba narocny usek ??

130km.ro/a1_en.html
este nestavaju. tu mas zoznam 2. 3. a 4. usek sa este len projektuje. minimalne na visnove a na turany-hubova sa to nechyta.

To nie je stavby paraelnej jednotky, ale budúci “privádzač”. Je to riešenie bodovej závady, kým nebude postavená diaľnica na A13 na Fagaraš. Inak, to rozšírenie mešká 8 rokov. Vtedy sa dalo ešte hovoriť, ako paraélnej cesty 1. triedy k budúcej A1. Pozri si štúdie, napojenia okolitých ciest po dobudovaní uzla A1 s A13.

Ich A13 Sibiu-Brasov je rovnako vzdialená ako naša južná R3. Po presune tranzitu na A1 rozšírenie nemá bez A13 zmysel. Možno raz bude mať…

tiez som takto uvazoval, az kym mi minuly rok na novej dialnici v noci pred Miskolcom nevybehol niekde spoza zvodidiel obrovsky psisko a sposobil niekolko tisicovu skodu na aute :frowning: na ceste RV/ZV s tym aspon ratam, ze je vsade na okolo zver, neletim teda a som v strehu. Avsak v noci na prazdnej dialnici kde to clovek necaka a ide si 130 na tempomate…odvtedy v noci po dialnici uz 130 nejdem, nie je sanca ubrzdit v takej rychlosti. Samozrejme to ale nic nemeni na tom, ze je stale vacsia pravdepodobnost stretu so zverou mimo dialnice

Toto o dialnici v noci mi pripade ako velmi podivny argument - sirka cesta=potencialne miesto na uhybny a brzdny manever, navyse min. 80% siete je oplotenej, dialkove ti osvetluju ovela vzdialenejsi a sirsi priestor ako na jednotke, takze mas vysoku pravdepodobnost ze ak aj to zviera vynimocne na dialnicu vbehne tak vies reagovat. Na jednotke aj ked ides v noci 70-80 kvoli zvery, ti moze vybehnut z krikov, ktore su priamo v dotyku cesty a mas bezne 2-3,m aby si reagoval a ak zareagujes nespravne alebo mas smolu a ide oproti auto, tak naraz moze byt fatalny. Pri naraze na dialnici je sice horsi faktor rychlost ale mas dost priestoru na predidenie tomu najhorsiemu a nehrozi celna zrazka s protismerom.

Pamatam ze nie tak davno vybehla srna alebo jelen na R1 v tej lesnej oblasti blizsie k ZV.. kvoli psovi mas skodu na aute ale skus zrazit jelena a cely ti moze vletiet do kabiny.. kazdopadne ano percentualna sanca zrazky je nizsia na dialnici. Tusim ani BA-TT D1 nie je oplotena a ani D2? Na tychto usekoch tiez hlasia srny casto

Iste samotna zrazka napr. s jelenom je nebezpecnejsia pri dialnicnej rychlosti avsak prave na dialnici mas moznost zbadat zver vcas resp. ak nestihnes postrehnut tak tie posledne “zachranne” moznosti pred mas stale zrazkou lepsie. Uz len ked to strhnes na dialnici vpravo alebo vlavo, tak sice auto zrusis, ale pravdepodobnost tazsich zraneni je prave na jednotkach, ked trafis priepust, strom, plot alebo cokolvek co sa nachadza priamo pri ceste, na dialnici mas premavku len v tvojom smere, co tiez znizuje nasledky v pripade kontaktu. Ano D1 BA-TT nie je oplotena, tam je to v noci nebezpecnejsie, D2 ma oplotenie v celej dlzke, ale kedze velka cast ide lesom, tak sa zver dostava aj cez vetvy krizovatiek, alebo cez poskodene oplotenie.

Momentálne je kvôli počasiu nepoužiteľná trasa cez Maďarsko domov.sme.sk/c/23145455/dialnic … po-d4.html

DRX, ako je mozne, ze fuka na juznom slovensku? Ty stale tvrdis, ze len na severe sa to deje :smiley:

To si rad pozriem, kde som kedy napisal, ze “na juznom slovensku nikdy nefuka” :slight_smile: :slight_smile: :slight_smile:
Pokial ale ja dobre vidim, zasnezene su zas iba cesty na severe: zjazdnost.sk/map/view.html . I/16-R2 KE-ZV skoro cela sucha.

Ale nie D1, keby si si klikol na tu vlocku, tak najdes toto:

II/537 km 0–18, Liptovský Hrádok (I/18) – Podbanské
miestami utlačený sneh, 2 cm, nutné zimné pneumatiky

ja by som sa drx, radšej spýtal čo je horšie 1 dňova metelica v pacholande, v čase obvyklom, čiže v zime, alebo púštny piesok nečakane. alebo keď odfukuje z cesty kamiony, bez presnejšieho termínu.

No, pokial dobre sledujem vyvoj, tak snezna fujavica je pekne krasne pozdlz D1 v Pacholande a strechy strhava az v Starej lubovni. Na R2 pohoda, klidek…

A uz je zas vsetko s kostolnym poriadkom:
Výstrahy pred vetrom platia v noci najmä pre severné okresy Slovenska
sme.sk/minuta/23145570/vyst … -slovenska

zaujimave, tak ohlasena vichrica je s kostolnym poriadkom, hlavne ak fuka na severe, to je DRX najspokojnejsi :smiley:

Presne tak - je to s kostolnym poriadkom, presnejsie s dlhodobymi meteorologickymi pozorovaniami, ze na severe fuka a snezi a prsi viac.

zeby to bolo tym, ze proste v Gdansku bude zimsie ako v Rime?