Neviem, či je dobre porovnávať ostatný piatok s bežnými piatkami. Končiace prázdniny výrazne znížili tranzit. Ľudia zo západu boli nedlho predtým týždeň mimo a nie každému sa chce cestovať na východ každý víkend. Aj v Ružomberku sa robil jeden netradičný “experiment” a nevyšiel podľa očakávaní oproti bežným piatkom. Cesty boli prázdne, ešte okolo 13-14h bol vstup od MT len na úrovni 300-350 vozidiel za hodinu. Špička potom okolo 600, čo je tak polovica až 60% oproti iným predvikendovym termínom.
Takže s tými porovnaniami by som bol opatrnejší, netreba si vyberať jeden “pekný” termín (ktorý mi vychádza do lega) ako ceresnicku na torte, treba si údaje pozrieť komplexne a pozrieť oveľa viac termínov.
prazdniny boli na vychode, pre zapad/stred to bol bezny piatok. podobna kolona vo ZV byva v piatok bezna, a postol som ju az vtedy ked som videl ze sa tahala po pusty hrad a google uz zacal navrhovat obchadzku cez mesto. podla mna je to 10x reprezetativnejsie ako tie kydy co pustali media po sviatkoch ked turhub upchavali dovolenkari. a co s tym ma RK ?
To si este dajaky cas pockas, Stavebne povolenie nebude skor ako druha polovica roka 2027,pripadne prva polovica 2028, Raz sa pochvalil ako vzdy predcasne ,voci EIA rozhodnutiu bol podany rozklad.
nechcem to verejne prilis rozoberat, ale ucelom aktualneho vedenia (od r.2024? - teda tato vlada) istej organizacie bolo ukazat, ze system dynamickej zelenej vlny je vraj pre RK zbytocny a bola skusobna poziadavka napchat auta naspat spred mesta do mesta.
(ak by sa experiment nerobil, stal by si mozno v cernovej, ale mestom by si presiel v pohode; celkovy cas prejazdu by ale mohol byt +/- ten isty)
zbytocny test v tych podmienkach nizkych intenzit - nic sa nepreukazalo (vlastne ano, ze aj to malo dopravy moze upchat “iba” polovicu mesta)
poziadavka zmarit investiciu EU za 2,5 miliona
absolutne nepochopenie myslienky, ze auta mozu cakat a smradit pred mestom na sirokej I/18 miesto toho, aby sa vopchali do mesta v 2 pruhoch bez krajnice, upchali nielen I/18 ale nasledne aj miestne komunikacie (lebo sa neda potom nikam dostat), nehovoriac o tom, ze to hranici s TC vseobecneho ohrozenia (kedze je to vedoma poziadavka bez akceptacie argumentov), lebo v takych kolonach ledva prejdu sanitky a o hasicskych tatrovkach ani nehovorim.
neviem, ci vobec ma zmysel sa k tejto veci vobec vyjadrovat, ale skusim. zrejme aj pre laika a nedajboze aj absolventa vysokej skoly zivota a bez nutnosti znalosti sirsich dopravnych vztahov a vyvoja dopravy, by mohlo byt jasne, ze pocas prazdnin, vikendov, sviatkov a mimoriadnych dni sa ziadne dopravne prieskumy nerobia. ani v termine +/- par dni pred a par dni po, nakolko spravanie obyvatelstva je sice predikovatelne, ale nie vzdy a uplne. niektore faktory su ale (minimalne nam, co sa venujeme doprave cca 20 rokov) uz celkom zname a jasne, a to napriklad su aj tieto:
prazdniny pre zapad boli tyzden ci dva predtym; nemusim robit sociologicky prieskum, aby som si uvedomil, ze pokial boli rodiny zo zapadneho slovenska na dovolenkach na severe/severovychode, tak sa im znova po tyzdni/dvoch nebude chciet znova cestovat a nechaju si aspon nejaky cas na opatovny navrat do tejto lokality; takze uz aj toto vplyva na znizovanie intenzit na prelome prazdnin, ktorym piatok urcite je;
uvedeny piatok bol zaroven prave dnom, kedy koncili prazdniny pre V Slovensko; co to znamena? ak mali prazdniny vychodne kraje, tak ak uz niekam sli, tak prevazne zrejme ostavali v zime vyuzit sneh vo vychodnej casti krajiny a koniec tychto prazdnin velmi neovplyvnil tranzitnu dopravu (teda mozno skor pozitivne ovplyvnil) pred vikendom; par vynimiek, ked sli na prazdniny k babke do trnavy alebo senca sa mohlo najst, ale ako pisem - nemusim byt sociolog, aby mi bolo jasne, ze babky su skor na vychode a mlade rodiny, ktore potrebuju pracovat a zarabat - su na zapade;
takze v piatkovom case, ked sa uz intenzity bezne pohybuju na vstupe do ruzomberka okolo 500-600, boli v tom case na urovni 300-350 (sledovane online).
v casoch spiciek, ked sa stoji pomaly v hubovej na intenzitach 700-800-900, vyjazd z mesta to nestiha a system riadenia automaticky obmedzuje vjazd na 400-450, tak boli maxima dany piatok na urovni 600 vozidiel za hodinu.
ukoncenie D1 v turanoch bolo uplne volne a prejazdne, co sa nestava ani len v bezny piatok.
btw - bude tu niekoho prekvapovat, ze “bezne” stvrtky su na severnej trasy uz popoludni viac zatazene ako piatky? devil, istotne mi vysvetlis tuto anomaliu, lebo lokalnu situaciu zrejme dobre poznas…
nemusel by som teda byt dopravny inzinier, aby som pochopil suvislosti. treba situaciu (aj lokalnu) poznat lepsie ako z google maps, pretoze tie nie vzdy informuju spravne…
te ze poznas kolko aut islo ktoru hodinu nema az taku vypovednu hodnotu o tom kde tie auta maju ciel. kedze kolony v RK su na dennom poriadku nemam dovod si mysliet ze zrovna prazdniny na V to az tak ovplyvnili ako to naznacujes.
zato vo ZV je piatok vyrazny a to napriek tomu ze pricina je zbiehanie 4 pruhov do 2, cize bezsemaforova kolona. pamatame si opravu mosta na R1 pri hronskej breznici so zuzenim na 1+1, cely tyzden v pohode ale piatky sa tahali kilometrove kolony a to existuje paralelna trojka co lokalka urcite dobre pozna. cize dost evidentne ze tu kolonu tvoril najma tranzit.
[quote=“mike007, post:528, topic:25003”]
ukoncenie D1 v turanoch bolo uplne volne a prejazdne, co sa nestava ani len v bezny piatok.[/quote]
ale stavalo, potom co presli zimne sviatky. skor nedele boli problem aj to kvoli kralovanom. a to este D1 davala prednost I/18 co sa uz nastastie zmeni.
ked mas pristup k takymto informaciam, mohol by si hodit intenzity cez ovciarsko alebo aj dsk-tur. my pozname akurat scitanie 22 a myto.
V pacholande, celý deň “čierne” cesty. žiaden problém, už mám “lentne” a všetko OK. Žiadne katastrofické scénare, ako vypisuju na imeteo… zo sibírskej beštie nakoniec zostali len vlhké cesty.
dr x no a čo?? dakedy bolo aj 2m snehu a sa to zvládlo. Dnes som išie cez huty na oravu aspäť. Idilka krásni sniežik na stromoch cesty v pohode. Dnes ak je cm snehu tak je už “dopravná kalamita” súčasní šoféri jednoducho nevedia jazdiť. také niečo ako snehové reťaze, alebo aspoň vyprošťovacie pásy je úplný neznámi pojem .