DrX no som si 100% isty, ze zeleznicna doprava sa nebude na Slovensku rozvyjat, mozno ked tak rozvijat.
Citaj a rozmyslaj, pisal som, ze primestske vlaky do 100km maju buducnost. Specialne by mali v sucinnosti s hore popisanou VRT.
Ale pokus natrepat rychlostne vlaky na tie iste kolaje kde jazdi nakladna doprava a osobaky je proste somarina.
Predpokladam, ze ty nie si dedinske individuum z diery a si na to hrdy. Si mozno aj biely a si na to hrdy…
Takto nazvat niekoho len preto, ze nebyva v meste by som sa v zivote neodvazil.
V Číne je to lacné lebo neriešia veci ako vyvlastnenie, súkromný majetok, ekológiu, verejnú zákazku.
Proste si to bachnú kde chcú a hotovo. Nikoho sa nepýtajú.
A globálne otepľovanie vzniká práve kvôli tomuto čistému vzduchu. Lebo však čo oko nevidí…
To aspoň ja netvrdím. Ale na to ti dám protiotázku. Nemyslíš si, že vďaka mantre diaľníc a nepodporovania železníc (v súčasnosti) je zvýhodnená práve AD? (napriek cenám palív)
Pod toto sa podpisujem. Avšak naháňanie ľudí do lietadiel BA - KE mi stále príde ako blbosť.
Ano s niektorymi argumentami co si napisal o Cine suhlasim, ale nie je to vsetko. Kedze to robia na pylonoch aj to vyvlastnovanie moze fungovat inac. Staci ti pozemok pod stlpami, ze ide vlak ponad pole, alebo ponad les je v podstate suma fuk. Nepotrebujes ani vyvlastnit, len zapisat tarchu za kompenzaciu. Netrapia ta lokalne terenne nerovnosti ako potoky, alebo elektricke droty pre dedinu, kopceky plus minus 10m, ides nad tym.
Globalne oteplovanie je hoax. Uvidis cas ukaze, len ako chutovky si pozri tuto: tropicaltidbits.com/analysi … a_eu_1.png
V Europe je zima ako nebolo. spis.korzar.sme.sk/c/22164751/u … -mraz.html
Moja mama po 10 rokoch na Sarisi znova nedopestuje paradajky.
-1C v 5cm v Poprade, oficialna hodnota je 3,7C v 2m co je aj tak absolutny rekord 10. Jula. Mimochodom polka jula je najteplejsie obdobie u nas.
CO2 dokaze regulovat teplotu do + 3W/m2. Vodne pary, mraky reguluju teplotu +/- 900W/m2.
Teplota na Zemi je dana polohou a intenzitou Jet Streamov. Hadleyho cell, Ferrel cell a polar cell urcuju polohu a velkost bazenov tropickeho a polarneho vzduchu. A tieto su dane aj interakciou elektromagnetickeho pola Zeme a Slnka.
Co sa deje teraz je, ze Jet Stream na severnej pologuli je slaby: tropicaltidbits.com/analysi … obal_1.png
a dochadza k premiesavaniu polarneho vzduchu s tropickym az po rovnik, co znizuje teploty na severnej pologuli v miernom pasme.
S klesajucou slnecnou aktivitou ktora vyzera, ze bude najnizsia za desiatky az stovky rokov mozme ocakavat aj klesajucu intenzitu Jet Streamu ktory nas oddeluje od polarneho vzduchu.
Ako bola zvyhodnena AD? Do zeleznic sa zbytocne naliali miliardy. 2 ci 4 to boli? 15 rokov sa “zvysovala rychlost” po Zilinu, tak boli obmedzenia a teraz po akoze dokonceni usetrene casy ani nepokryvaju tie obmedzenia. Samozrejme pri rekonstrukcii trate smerom na vychod zo Ziliny budu obmedzenia znova a bude to stat 8 miliard? Samozrejme nic z toho nevyriesilo nic a nevyriesi na zeleznici u nas.
Zeleznice neboli znevyhodnene, len peniaze naliate nespravne. Za tie peniaze sme uz mohli mat VRT BA - KE a povodna trat mohla sluzit nakladnej doprave, osobnej lokalnej bez kolizii s dialkovymi vlakmi.
Pre boha, taketo hluposti trieskat - to by malo byt zakazazane aj pre individua, ktore cestuju len z jednej diery do druhej, a vzdy piati v jednom aute.
O klime, prestuduj si en.wikipedia.org/wiki/Paris_Agreement , a nie nejake internetove zvasty.
Do zeleznic investujeme neefektivne, rovnako ako megalomansky neefektivne investujeme do dialnic. To nikto nepopiera. Ale, bohuzial, nic moc sa s tym tak skoro ani nespravi. Najlepsia sranda je, ze jedina VRT pre obsluhu Slovenska bude v Madarsku. A napr. spojenie Cierna nT - Bratislava moze byt celkom slusne, ak sa z CnT ludia zvezu na vlak do Zahony.
Efektivne pre nas v zelezniciach je hlavne optimalizovat trat. Ak by sa ta juzna zoptimalizovala, aby bola dlzka KE-BA nie ovela viac ako 390km, tak priemernou 130kou sa to zvlada za 3h (120kou o trocha dlhsie). A nic viac by nebolo treba, akurat aby vlaky nezachadzali zbytocne do Lenartoviec a podobne.
Ten clanok co uvadzas:“Vedel si, že 16 najväčších lodí znečistí ovzdušie viac ako všetky autá sveta?”
To si zobral ako fakt a dalej to siris?
Pisu v clanku:
“Pri plnom zaťažení lode spotrebujú približne 9 ton paliva za hodinu, čo predstavuje približne 10-tisíc litrov.”
Je tam uvedena aj lod s max. spotrebou 14 000 l/h. Tak odhadnem, ze tych 16 lodi spotrebuje 200 000 l/h. To by bolo za rok 200 000 * 24 * 365 = 1 752 000 000 litrov/rok ked by isly cely rok na plny vykon.
Tu rocnu spotrebu 16 lodi, ktore by isli na max. vykon cely rok, spotrebuje za rok
1 752 000 000/1300 = 1 347 692 Americanov, len obyvatelov USA je 327 milionov
“V roku 2021 by globálna spotreba benzínu mala podľa WoodMackenzie dosiahnuť 25,89 milióna barelov denne.” Teda 4 116 510 000 litrov denne. Opat tych 16 lodi iducich cely rok na max.vykon spotrebuje 42% z jedneho dna spotreby benzinu (odhad pre rok 2021), alebo 0.11% rocnej spotreby benzinu, okrem toho svet spotrebuva naftu ci dokonca aj oleje. https://spravy.pravda.sk/ekonomika/clanok/421786-svetova-spotreba-benzinu-ma-dosiahnut-vrchol-v-roku-2021/
Tie lodne motory zrejme nie su tak ekologicke ako bezne motory v autach, ale zas aby boli najmenej 1000-krat menej ekologicke ma nepresvedcis.
Toto nie. To vtip, však? Ešte povedz, že vakcíny spôsobujú autizmus, liek na rakovinu existuje len ho taja alebo že Savom sa dá liečiť všetko
Ďalej nasleduje argumentácia aka Trump (nemôže byť globálne otepľovanie keď vonku sneží - argument kategórie “wtf”).
Pretože globálne otepľovanie je len o otepľovaní. Miznú nám ľadové póly lebo sa ľadovce roztápajú ale však čo oko nevidí…
Globálne otepľovanie je aj o výkyvoch počasia (teplé týždne prudko striedajú studené týždne, zima je jeden rok neprimerane teplá, raz príliš treskúca. Cez leto nám tu padajú nové teplotné rekordy. Hladiny oceánov stúpajú a zaplavujú ostrovy, ale globálne otepľovanie je hoax… Žasnem nad tvojou mentálnou akrobaciou.
To by nejaké vyvlastneňovanie muselo existovať. Proste povedia tu bude pilon a bodka.
Tiež chcete všetko stavať na pilónoch a potom plačete, že je to drahé, pričom to nemusí byť.
Mne sa nezdá, že toto práve DrX napísal, skôr tu.
A i tam uvedeným nedozrievajúcim rajčinám, stane sa, že raz za čas sú na Šariši nevhodné podmienky, ale z jedného “obdobia” sa nedá zovšeobecňovať.
Nám v záhrade podrástli granátovníky púnske (granátové jablko) a rodia, dozrievajú. I figy na figovníku, čo dávnejšie u nás bolo dosť výnimočné, teraz nie, ani nevymŕzajú, ako voľakedy.
[size=77]1071[/size]
Jaj sorry. Zabudol som, že toto fórum nevie citovať citáciu v inom príspevku.
Napísal to PK.
Devil, keď tak to uprav a tento príspevok hoď do koša. Ďakujem
P.S.: Ospravedlňujem sa DrXovi, nabudúce si to už budem všímať
Stavim sa, ze ty si na tom severnom pole bol a videl ako sa roztapa, ze? Ako posledni ti na jachte co chceli dokazat, ako sa topia ladovce a museli ich zachranovat z ladu. notalotofpeopleknowthat.wordpre … thick-ice/
Ziadna mentalna akrobacia, moje zavery su zalozene na faktoch ktore som si zistil sam.
Tvoje tvrdenia su zalozene na tom co pani povedali…
Fakt je, ze po 30 rokoch kontinualneho globalneho oteplovania by prakticky nebolo mozne aby nastal minusovy teplotny rekord.
Tvrdit ine a argumentovat vykyvmi je mentalna akrobacia.
Je sakra rozdiel vyvlastnit 20 pylonov na km s pozemkom 4500m2 na km ako vyvlastnit kus dialnice 3x1000m = 30.000m2.
Nikto tu nemlci, povedane bolo, ze do zeleznic nebolo investovane na ukor dialnic. To nie je pravda. Svoje miliardy mali aj zeleznice, len vysledok je prakticky nula.
je to pravda. investovane bolo z eurofondov a nefunguje to stylom ze SR si povie ze my chceme preliat fondy zo zeleznic do dialnic, pretoze to takto EU nikdy neschvali. to ze sme zeleznicne fondy neminuli efektivne nie je chyba EU.
Ospravedlnujem sa 4mil./km som napisal z hlavy je to 17-21 mil. $/km co je 15-19 mil.E/km.
tu je clanok o ziskovosti vlaku Shanghai - Beijing: globaltimes.cn/content/1131205.shtml
cena vystavby bola 32 miliard $, zisk maju okolo 2 miliardy $ rocne.
Pozeral si na wikipedii, ake velke mesta su to vobec?
Podmienky na vybudovanie VRT v cine:
-mesto s viac ako 500k
A uz to nesplna nic na slovensku.
V cine to funguje, pretoze je tam vysoka hustota obyvatelstva, dostatocny dopyt a netreba zabudnut na dostatocnu kupnu silu. Ved si daj 1+1 dokopy.
Sprav si research: Kolko ludi cestuje z ba do ke? Ake by boli naklady na vystavbu? Kolko by mal stat jeden listok po load factore 60%? Aka by bola navratnost?
A potom ti dojde, ze je to totalna kravina. Minule som cital studiu, ze zeleznicna ma najmansiu navratnost zo vsetkych druhov dopravy. Najvacsiu navrtanost mala prave letecka, pretoze sa skoro vobec nemusi dotovat a naklady na prevadzku se extremne nizke.
Prave rozmyslam aku ulohu hra navratnost u statom budovanych projektov. Su to peniaze z dani, ktore skoncia naspat v ekonomike statu. A maju vytvorit infrastrukturne projekty ktore su prakticky navzdy a komercna sfera by ich nikdy nevytvorila.
Navratnost takejto trate by bola podobna ako navratnost dialnice vybudovanej pre 10.000 aut/24h.
Okolo 70 rokov ked privrieme vsetky kurie oka.
Platit za Pribinu na R1 150 milionov rocne 30 rokov dokazeme, to sa tiez nikdy nevrati, to je 4,5 miliardy Eur za 40km rychlostnej.
Tak preco nie 6,6 miliardy Eur za 330km zeleznicnej trate 20 milionov E/km?
Pretoze existuju lepsie moznosti? napr obsluhovat to lietadlom?
VRT riesi len BA-KE za cenu obrovskych nakladov, to je viac ako neprechodne.
Pri dialnici mas viac faktorovov… mas tam prijem z myta, odstranenie aut z intravilanu, znizenie dopadu dopravy na obyvatelsvo a evnironmentalneho dopadu atd. Postavit by sa to muselo tak aj tak.
V normalnej krajine je proces nasledovny:
-lacnejsie riesenie
-drahsie riesenie (pokial lacne je uz nedostatocne, co predpokladam, ze sa na slovensku nikdy nestane)
V takom pripade treba skusit nasadit letecku linku… Podobne to spravili aj v Cine (wow co)… V nemecku ICE zacali jazdit skor ako letecka doprava zazila rozmach. (90s) a to iste aj TGV vo FR a ES. (60s resp 90s)
Na slovensku nemame nic a chceli by sme ist rovno na to najlepsie.
Atd.
Na stole mame kopu veci, ktore by nam zarucili lepsiu navratnost a nie, my vsetky peniaze investujeme do projektu s pochybnou navratnostou Pretoze na to, aby si ekonomiku budoval, tak musis investovat do projektov s najrychlejsou a takmer zarucenou navratnostou. netreba zabudat, ze stat ma dane vyuzivat co najefektivnejsie… Cize namiesto toho aby sme dotovali maximalne 10milionov rocne, tak rovno pojdeme do projektu za 6.6miliardy, hmm.
Mensia hovadina ako VRT BA-KE mi pride uz len metro v BA
Šanghaj má pomaly 5x viac obyvateľov ako Slovensko. Na takýchto rušných tratiach chodí 70-100 vysokorýchlostných vlakov denne. Slovensko nemá na to ani len prevádzkovať niečo takéto…, nie to postaviť.
Ale potom tam majú trate, kde jazdí 8 vlakov za deň a podľa istého čínskeho profesora si nezarobia ani na faktúry za elektrickú energiu (ťažko povedať, či tomu veriť).
Akurát možno tie ziskové trate dokážu zaplatiť prevádzku aj na tých ťažko stratových.
Týmto modelom by VRT na Slovensku bolo reálnejšie, ak by ich mali v správe povedzme európske železnice zriadené pre VRT. No nenapadá ma žiaden dôvod, prečo by kto mal stavať VRT práve na Slovensku a ešte financovať aj prevádzku.
Nikto by nebol proti VRT, ale je to žiaľ nereálne a ja pochybujem aj o VRT Budapešť - BA - Brno - Varšava.
Čo sa týka nákladov, tak podľa zdrojov Číňania šetria tak ako píšeš, napr. jednotnou technológiou stavania mostov atď. Kilometer tunela pre VRT stojí 10 - 15 mil. eur/km a tam má najväčší vplyv lacná pracovná sila a geológia.
Len štát mohol dať peniaze do iných projektov s vyššou návranosťou, t.j. mali by väčší efekt.
Argumentácia s R1 nie je moc vhodná, keďže z eurofondov by nás to nestálo 150 miliónov ročne po dobu 30 rokov.
Až na to Savo ja sa ani nečudujem.
Síce sa smeješ, ale autizmus a všetky tieto syndrómy sú už ako mor. Nechcem byť negativista, ale zachvíľku v banánistane sa bude riešiť, čo s tými deťmi, nakoľko dostať decko na gymnázium alebo VŠ (tam berú všetko s maturitou, až na pár fakúlt) je ľahšie ako do špeciálnej školy, ktoré sú plné. Mamičky si všimli, že deti po očkovaní začali zaostávať a tak vďaka komunikácii (čakáreň u doktora, sociálne siete) si vymenili svoje skúsenosti a vytvorili spojitosť očkovanie - autizmus. Aj Pavlovove psi si vytvorili spojitosť jedlo - svetlo a človek sa tiež tak učí.
Problém je, že kauzalita podanie vakcíny - autizmus nebola dokázaná resp. štúdia v ktorej bola dokázaná bola spochybnená lebo výsledky v nej boli umelo dosadené.
Prípady autizmu štatistiky narastajú. Problém je, že je tu veľa premenných - je väčšia populácia, ľudia majú väčšia povedomie o tejto chorobe (vďaka internetu/médiám) a častejšie teda idú k lekárovi.
Lenže tvrdiť, že je to spôsobené vakcínou je nezmysel.
Keď chcem horiaci olej uhasiť vodou, nastane ešte väčší oheň. To však neznamená, že voda je horľavá.
obmedzenia na batozinu (do auta si dam “cokolvek” na letisku mi to vyhodia prip. si dobre priplatim)
flexibilita obsadenia (na poslednu chvilu mozem pribrat kolegu - aj troch a za takmer nezmenene naklady-malicko sa mi zdvihne spotreba)
celkovy cas presunu door2door (linka KE-BA) som autom porovnatelne, niekedy aj rychlejsie - zalezi od lietadla, batoziny, podmienok pre check-in,.. ( a staci trochu vacsia hmla na letisku a pristanes o cca 100km vedla)
za tychto podmienok/obmedzeni by musela byt letenka velmi lacna a spoje vyrazne castejsie, aby sa ludia rozlietali a prisposobili sa rezimu lietadiel (kabinova batozina..), nez by to zacalo mat rozumnu obsadenost, tak linka 10x skrachuje a jediny vysledok bude, ze sa to pozuije ako argument, ze o danu trasu nie je zaujem ..