Ako sa dostať optimalne ( čo najrýchlejšie) z... do...

Ja hovorim o vlak vs lietadlo ale. :slight_smile:

Tak ludia sa rozlietali v roku 2009, sice ceny boli extremne nizke, ale rovnake ceny vieme dosiahnut za pomoci malej dotacie (niekolko milioov rocne) vs miliardy na VRT. Bavime sa teraz samozrejme o VRT BA=KE bez ziadnej zastavky..

pán kapitán, to ste vy?

než sa objavil kapitán tak tu ako tak slušne jazdil regiojet. okrem BA a KE obslúžil dosť miest po trase. určite to bol efektívnejší spôsob dopravy ako by bolo lietanie medzi BA a KE.

Ach, niekedy mam fakt pocit, ze toto forum je pod moju uroven. :unamused:

a to EU zistila na zaklade podkladov odkial ? zeby od ZSR a Slovenskej vlady…

Pozeral som si viaceré témy spojenia západ - východ, ale nebolo by vhodné/ideálne nič z toho, tak som sa rozhodol napísať sem.

VTSÚ - Tatry, Hágy a naspäť do TT

Už som takto raz v lete t.r. cestoval a išiel som smer SE, MY, NM, napojenie na D1 a klasika severom po D1 do Hágov. Základný poznatok, ktorý z toho vyplynul bol, že ak ja vyrazím aj ráno (5:00), tak akurát v čase rannej špičky som na severe, kde je veľa komplikácií a ešte ako bonus opravovali cestu pri DK. Naspäť som išiel inú cestu a síce v RK som zišiel na BB a potom po R1 naspäť do TT. Bolo celkom pekne, ale už bolo popoludnie a tie úseky od ZV smer ZH nie sú stavané na 130 v celej dĺžke (aj tam sú zníženia) a je to dosť hustá premávka a pocitovo nie je istota, že čo je za najbližšou zákrutou a keď sa vynorí pomalšie vozidlo, ktoré predbieha ešte pomalšie, tak je to dosť nepríjemné. Ale zase to bolo súvislé cestovanie po diaľnici R1. Oproti severu žiadna kolóna, ale okrem toho RK až po BB. No a potom TT v meste napriek tomu, že už bolo podvečer.

Začiatkom mája som mal druhú cestu a rozhodol som sa ísť najprv juhom: TT, R1 až po koniec BB, ale pokračoval som viac východne smer Podbrezová, Čertovica, potom D1 a Tatry. Zase som vychádzal v 5:00. Bol pracovný týždeň, môžem konštatovať, že po TT bolo nadmerne veľa kamiónov, aj obchvat bol plný, až po Sereď to bolo hustejšie, ale potom sa cestovalo rýchlo a pohodlne. Premávka zoslabla, NR krásne obehnutá až po BB to išlo hladko. Na severe BB na R1 už sa ako sa schádzalo tak sa pracovalo, už bolo zúženie, ale mňa to nezasiahlo, zasiahlo to tých v protismere, ja čo som opúšťal BB tam kolóna nebola, ale naopak nezávidím (2 km). Po Podbrezovú je pekná široká cesta, čo poznám, ale v posledných rokoch som tu neišiel a zhustla premávka, takže sa ide v rýchlosti prvého. Horský priechod Čertovica sa prešiel v podstate hladko, v jednom úseku 3 kamióny, kde prvý mal drevo a tie možnosti na predbiehanie sú ale je ich málo. Ale žiadne zdržania, len sa spomalilo. Potom kúsok D1 a Tatry v dohľade, hned od zjazdu je vidieť cieľ v kopci. To bolo fajn, príchod s 1 prestávkou na D1 v 9:30. Tých prvých 300 km po D1 to vyšlo 3 hodiny, takže na SK pomery naozaj fajn. Z Tatier bol zámer cestovať cez Ružomberok (bod záujmu), ale rozhodol som sa pre zmenu, že nepôjdem na Donovaly, ale ísť po D1 až po TT. Tak asi takto: Ružomberok zdržanie 15 minút, v protismere to bolo horšie, až po úsek pri Martine to bola pomalá kolóna, opustená diaľnica pri Ružomberku. Potom Martin zrýchlenie, predbehnutie všetkých a všetkého, ale zase zdržania a pomalá jazda vrátane Žiliny (rekonštrukcia uzla zužuje 4 pruh na 2 pruh, a nehoda na jednej estakáde), takže prejazd Žilinou 3/4 hodiny. Od Žiliny až po TT hladký prejazd. Je možné pozorovať paralelnú I/61 ako ide tiež nalepená na svahou a občas je možné pozorovať rozpadajúce sa betónové podpery pod ňou.

Kvalita povrchov a iné postrehy: najhoršie je to na liptovskej D1. Aj sa tam robia mosty, je ich viac. Úsek pri Martine je ohurujúci s tými veľkými protihlukovými stenami a povrch je tam vyslobodením z toho dopravného pekla. Samotná I/18 vrátane Strečna je podľa mňa už nič moc. Aj vrátane dier aj priamo v jazdnej dráhe. Čo sa týka R1, tak najlepšie je to od Nitry smer ZM, tam sa stavia (už je pred dokončením) aj ďalšia pumpa a odpočívadlo. Toto je inak super, lebo moc ich na celej trase zrovna nie je. A to platí aj pre severné úseky D1, akože ak raz zaváhate, tak v tých kolónach potom treba čakať a čakať … zase kvitujem možnosti odpočívadiel sú na oboch trasách pri cestách urobené, zastaviť sa dá, ale ženy aby išli do lesa. :smiley: Na R1 ten povrch tiež už nie je v najlepšom stave, ale aj tam sa nejaký most robí a aj tam sa niečo opravilo. Regionálne cesty a štátne cesty sú ako kde: TT obchvat je dobrý, tie Donovaly s Čertovicou by chceli, aj ten úsek na Podbrezovú by chcel ale niečo všade je, nedá sa povedať, že by sa nikde nič nerobilo, ale ani jeden ten smer nie je zrovna najlepší, ale kopíruje to už spomínanú I/18 na severe, ktorá tiež nie je najlepšia, rozhodne sú už na západnom Slovensku tie cesty v lepšom stave. Pri zjazde z D1 smer Hágy cestári z Prešovského kraja práve opravovali most, boli riadne označení, možno až zbytočne s predstihom bolo treba spomaliť. Zaujímavé je, že tam boli ráno a boli tam aj poobede. Akože, že nezmizli. Neviem čo robili, lebo mali takú tú pracovnú lávku zavesenú na žeriave.

Slovenský okruh ako tomu hovorím tam a naspäť 6 krajov a dosť veľa okresov, na to, že sú to hlavné cesty, tak sa mi zdá, že ten komfort za posledné roky upadol. Akože áno, pred dekádou dvomi trčali piliere na Považí a chýbala R1 za Nitrou, no tak toto je hotové, ale teraz trčia vysoké mosty nad cestami a tiež bez robotníkov od Žiliny po Liptov a tá R1 je hotová. To pomohlo moc oboje, ale na to koľko rokov to je, tak na to sa mi to zdá dosť málo. Možno keď budem mať ďalšiu cestu, tak uprednostním inú trasu (ak uvediete) alebo zbehnem na regionálne cesty, ktoré sú možno v lepšom stave povrchovo, ale na moc veľké vzdialenosti je to nemysliteľné takto na otočku cestovať. Či severom, či juhom alebo stredom, nič moc. Viac obmedzení na D1, než na R1.

Alternatívne cestovanie cez kopanice na Myjave nie sú výhrou, preto som to 2. krát ignoroval. Povrchovo je to síce porobené, čiastočne aj rozšírené cez fondy porobené podľa tabuliek, ale cesta kopíruje topograficky terén, príliš veľa stúpaní, klesaní, krátkych rovných úsekov s neprehľadnými zákrutami z toho robí pomalé cestovanie, kde sa nedá dosiahnuť štatisticky navigáciou nastavených 90 :smiley: . Nehovoriac o NM a tamojšom semafore, ktorý hneď zrána vytvára kolónu … takže to napojenie na D1 sa predlžuje. Toto všetko sa dá pohodlne obísť upravením celej trasy. Preto II. jazda bola možno rýchlejšia.

Rýchlosti: limitne (v obci do 55, mimo obce na hlavnej ceste podľa kolóny alebo max 100, na diaľniciach do 140).

V Hágoch je nemocnica hosp. mobilizácie s bodom záujmu pre cestovanie. Nie, že by som sa z rozmaru vybral práve sem.

A z celeho tohto dlheho prispevku sme sa nedozvedeli ktora cesta je vlastne najrychlejsia a aka je naoptimalnejsia

Najlepsie asi po suvislej dialnici z TT smer Budapest Kosice a Hagy :smiley:

Akože nie? Najpriaznivejšie je ísť TT, R1, Čertovica a si v Hágoch, ale z rána do predpoludnia. Nemôžem objektívne potvrdiť, že by to v popoludní bolo priaznivejšie oproti severu, kde ale sever či dopoludnia alebo popoludní priaznivý nebol ani raz. (z dvoch od leta minulého roka) A aj postreh, že neísť najkratšie cez myjavské lazy, ale obísť to na Trnavu, zdanlivo google vypočíta lepšie severom, ale nie je to tak s tými časmi, cez ktoré končíš medzi diaľnicami v špičke.
Ale je to brané západ - Tatry, nie je to Západ - Východ.
Niekedy to vyskúšam aj popoludní po R1. :slight_smile: Ešte by som tam mal mať tento rok namierené. (lenže, zase budú rekonštruovať I/66 :smiley: aj keď nie priamo moja trasa, ale zjazdy/nájazdy ju ovplyvňujú. To ma na tom znervózňuje a ísť cez Donovaly je zbytočné, lebo tiež reko + RK ešte extra. Nehovoriac o tom, že na Donovaloch je oveľa vyššia premávka …

Ja som mal šťastie, že okrem jednej nehody v Žiline sa mi všetky ostatné vyhli a všetky zúženia kvôli reko mostov sa zaobišli bez zdržaní, stačilo spomaliť. Tak aj to je návod, že JE TO JEDNO kadiaľ, lebo všade to má svoje slabé stránky, ale tá R1 je priaznivejšia pri tomto spojení v tom čase. :mrgreen: (po D1 sa ide kúsok, aj tam je ideálne na pauzu odpočívadlo Štrba dobre vybavené)