2. balík projektov PPP

vies oni to nepochopia je to uhol pohladu podla mna je to dobre treba stavat za kazdu cenu a kazdy rok co najviac aj ked je kriza o par rokov nam to prinesie mnoho

Tiez sa tesim. Iste, nie je to lacne, ale ludske zivoty a pracovne prilezitosti je tazke porovnavat s financnymi nakladmi. Drzim palce Eurovii aby to zvladla.

Nech si myslí kto čo chce, ale tento projekt je ohromným prínosom. Prinesie prácu ľuďom (postaviť za 3 roky 50 km cesty vyžaduje veľké nasadenie ľudských zdrojov a technológií), podstatným spôsobom sa zvýši bezpečnosť premávky a v budúcnosti možno počítať aj s investíciami do oblastí, kde nebol záujem investorov. Kde niet poriadnej cesty, podnikateľ neprinesie svoje peniaze. Mnohí si pamätáte, aká bývala cesta do Bratislavy od Žiaru po Nitru. Už len úsek Žarnovica - Tekovské Nemce zvýšil BCP a znížil krvný tlak :slight_smile: . Výchoďnari nadávajú, lebo na ich území sa toľko nestavia. Ja by som to nevidel tak zle, tá cesta totižto ide dvoma smermi, nielen na západ. :wink:

DrX,

• ale zase len so strukturalnych fondov (teda bez kohezneho f.) je k dispozicii cca 750 mld. € pricom so znizenim grantu a zvysenim spolufinancovania by mohol existovat balik az 1,5 mld € (45 mld. SK). to co dava stat by islo viac-menej uz len na spolufinancovanie eurofondov (ako aj pri KF) a aj tak by sa to veelmi oplatilo. a uslo by sa nielen na R1.
  • ano ako pises kontrakt bol uzavrety v krize, cize lacne peniaze pred krizou sme nevyuzili a ani po krize a docerpani eurofondov. my to robime naopak, v krize si poziciavame draho a eurofondy odsuvame.
  • standartne si vlada najskor spocita co to pomoze ekonomike, u nas to ide naverimboha, vodca zaveli a az nakoniec sa to spocita. aj srotovne malo byt super nastroj a bolo z toho par stotin.
  • PPP ma byt ked nie je cas a nie su peniaze, casu uz ubehlo tolko od jesene 2007 ked vlada schvalila PPP ze R-ka uz mohla byt rozostavana keby vyuzili peniaze z EU.
  • mas pravdu v tom, ze to min. odsunie a mozno uplne znemozni spustenie dalsieho balika-balikov. nesplacali by sme rocne 0,6 mld. € (18 mld. SK) ale 0,35, prip. “iba” 0,13 mld.

Teraz uz len zostava dufat ze eurofomndy rozumne a hlavne co najskor vyuziju na dalsie potrebne useky. PPP ak by sa nasli peniaze by este mohlo byt na Visnove - Dubna skala ktore je pre Eurofondy nevyuzitelne.

Dva postrehy z spravy.pravda.sk/sukromna-cesta- … nomika_p01

1. “Bol robený obrovský nátlak na vládu SR a partneri odmietli financovať projekt za podmienok, ktoré boli vysúťažené,” odôvodňoval zmenu sľubu v piatok Fico.
  2. Pôvodné projekty sa v posledných týždňoch prekreslili tak, aby bola cesta čo najlacnejšia a technicky najmenej náročná.

Osobne som rád že sa to konečnne začne stavať, ale z profesionálneho hľadiska si myslím že to má veľmi ďaleko od serióznosti a férovosti, najmä voči ostatným uchádzačom, keď si potom “víťaz” môže dovoliť takéto veci. A už vôbec nechápem prečo by sa mali projekty prekreslovať aby zhotoviteľ mohol stavať lacnejšie = aby viac zarobil keď cena už bola daná predtým. To potom nemáme vládu ale bábky s ktorými si poniektoré podnikateľské lobby robia čo chcú.

a bude to vobec RC ?

Áno bude to rýchlostná cesta.

Ale vzhľadom na to, že stanog si nevie predstaviť dlhšie opravy na D1 ako v dĺžke do 2 km, tak pre neho možno nie.

stanog, toto je nechutná a škaredá lož :exclamation:

Poď to povedať verejne do médií a ukáž projekty, ktoré sa zmenili a v akej dĺžke. :bulb: :bulb:

Jediné, čo sa upravilo, sú 4 mostné objekty, ale kvôli zosilneniu pilierov (preto sa aj zvýšila investičná hodnota) a museli sa upraviť pôvodné plány na odpočívadlá a prístup k nim, pretože tieto veci má koncesionár už zhotovené. To sa ale nerátalo do ceny - to sa vráti naspäť, bude to v prevádzke NDS.

Takže nabudúce prosím ťa k veci.

Bodaj by sa Ficovi podarilo vsetky projekty PPP ukoncit co najskor , lebo ked to neurobime dnes tak to bude o par rokov drahe viac a viac a hlavne 3 balik , ja osobne drzim palce nemame co stratit ale iba ziskat !!! a kricia iba ty ktory idu od jedu prasknut ze nieco konečne začala vláda niečo robit ohladne ciest , netrpte predsudkom ze vsetci musia kradnút a tunelovat .

Ty si jeden z tych zaslepenych, ktorym este nedoslo, ze Fico nie je spasitel Slovenska?

Dialniciar, pouzívas osobné invektívy uz aj voci mne, keby si cítal pozorne je to citát z Pravdy (uvedený zdroj) tak si láskavo prečítaj kto to povedal a jeho označuj za klamára nie mňa !!! Rovnako neviem prečo spájaš s mojím menom nejaké opravy v dĺžke 2 km!!! Kedy som niečo také tvrdil?

presne tak, bolo to v clanku tak treba podat na vydavatela pravdy zalobu…samozrejme podpisanu.

Ospravedlňujem sa stanog.
devil: už máme podanie na jedno médium.

dialnice.info/viewtopic.php?t=12199

Schválený druhý dodatok predpokladá podľa ministra Vážneho navýšenie pôvodnej vysúťaženej ceny 1,5 mld. eur na 1,8 mld. eur vzhľadom na sťažené podmienky na finančnom trhu kvôli hospodárskej kríze.

investicne a prevadzkove naklady stupli o 20% kvoli stazenym podmienkam na financnych trhoch???

Je kríza, príjmy stranám klesajú ale oni sa nedajú, tak si “vypýtajú” viac kde sa dá. 20% je štandardná provízia :wink:

Žiadne provízie sa nedávajú. :slight_smile:

Vinci odvolalo aj vlastného GR minulý rok, keď sa zistilo že sa nabalil o 10 mil. € ešte naviac.
Skanska radšej odišla z Ruska pre korupciu.

Zahraničné firmy nedávajú úplatky. A PPP nie je biznis na úplatky. Nie je na to ani priestor.

Nazvy si to ako chceš… všimné je vždy :frowning:

A to že zahraničné firmy nedávajú, to sem ani nepíš… Takmer každý biznis je o úplatkoch a neverím, že ten čo tu hájiš nie. Nepíšem, že Ty s tým niečo máš alebo o tom musíš niečo vedieť.

Mysli si čo chceš, Vlados, ale verejne by si si to nedovolil povedať.

Nemám dôkazy kto, komu, koľko. Keďže ide o veľké peniaze, tak keď chceš preziť, tak je lepšie nerýpať.