ŽSR - elektrifikácia tratí

Ondrej: Nemusíš sa báť. V GVD 09/10 sa už zrejme prepriahať nebude … diesle budú chodiť už z Košíc … A takisto bude riešená obsluha oných oceliarní. Dieselom už z Košíc.

Takisto netreba dúfať, že by zmena priniesla nejaké veľké množstvo rýchlikov z Bratislavy. Zaprvé sa tam ich dlhé súpravy neuživia (a pobyt v Bánovciach tak bude nahradený dlhým pobytom v Košiciach) zadruhé nikto nebude chcieť riskovať vozenie posledného ako tak efektívneho ramena vlakov (BA-ZA-KE) hneď v úvode po jednokoľajnej trati, so všetkými následkami na spoľahlivosť jazdy vlakov. Lebo to je ostatne jeden z dôvodov, prečo rýchliky do Košíc na dolnom ramene okrem vyslovene špičkových časov takmer zívajú prázdnotou.

Na elektrifikáciu trate Zvolen - Banská Bystrica môžete zaspomínať tu:

zeleznicne.info/view.php?naz … 2009120006

Včera uplynuli tri roky od začatia elektrickej prevádzky :wink:

Konečne !!! webnoviny.sk/ekonomika/zelez … lanok.html

ja to skor vidim na nekonecno :frowning:

železnice dnes uzatvorili zmluvu so spoločnosťou REMING na projekčné práce elektrifikácia a optimalizácia - trate - Šurany-Nitra-Leopoldov.
čím sa de fakto projekčne začína realizácia očakávanej modernizácie trate a staníc na uvedenom úseku
viac tu: http://crz.gov.sk/index.php?ID=1004370&l=sk

16.1. o 15.00 bude verejné prerokovanie elektrifikácie a optimalizácie trate Leopoldov-Nitra-Šurany. O čom som nevedel, že je v tom zahrnutá aj spojka Trnovec nad Váhom - Nitra, ale nepočíta sa na nej so žiadnou stanicou či zástavkou.
http://www.cabajcapor.sk/download_file_f.php?id=531793

Následne sa mi podarilo nájsť aj pozvánky pre iné obce a v iné dátumy. (určite ich bude viac, ale nehľadal som)
http://www.aleksince.sk/data/nastenka/pozvanka-verejne-prerokovanie-zsr-elektrifikacia-a-optimalizacia-trate-leopoldov–nitra-surany.pdf
http://data.surany.sk/msu/SR_str1.pdf

Starší článok o tom, či len elektrifikácia, vôbec niečo vyrieši http://www.vlaky.net/zeleznice/spravy/4829-Co-nevyriesi-elektrifikacia/

Nepodarilo sa mi už násť verejný odkaz na projekt, ale našiel som ho ešte u seba, (stiahol som ho začiatkom novembra minulého roku), tak som ho sprístupnil na tejto adrese: http://www.cavo.sk/ZSR-elektrifikacia_trate-Leopoldev-Nitra-Surany.zip

Možno by nebolo úplne na škodu realizovať zastávku Cabaj - Čápor, to je pomerne veľká dedina a predpokladám, že denne odtiaľ dochádza veľmi veľa ľudí do NR a SA, ale to by sa tá trať musela viac priblížiť k zastavenému územiu.

V každom prípade dúfam, že sa bude realizovať modrý variant, teda ten s oblúkom s polomerom 2000 m pri Trnovci nad Váhom, aby tadiaľ vlaky mohli výhľadovo jazdiť aj 200 km/h.

Niečo z tej štúdie je tu:

zeleznicne.info/view.php?naz … 2015010002

Chcel by som podotknúť, že je tak veľa variantov, že mi to pripadá tak, ako by sa ani nevedelo, čo sa vlastne chce. Zase to skončí vypracovaním nejakých projektov a nič sa nebude realizovať - viď filiálku. Novú trať nikto nebude stavať. Pochybujem, že EÚ dá na to peniaze.

Výhľadové časové horizonty zmeny trakcie z jednosmernej na striedavú sú nasledovné:
2015: ŽST Púchov,
2017: Púchov – Lúky pod Makytou št. hr.,
2022: Púchov – Žilina /mimo/,
2025: Odbočka Potok – Varín/Žilina-Teplička – Žilina - Čadca št. hr./Skalité št. hr.

A Cesi budu tiez menit Trakciu ? Makyta alebo Jablunkov? alebo za Cadcou smer CZ uz bude jednosmer ?

Zaverecne stanovisko na elektrifikaciu trate Banovce - MI - HE: enviroportal.sk/sk/eia/detai … ou-humenne

Odporucany je minimalisticky variant c. 3, ktory zahrna:

• najvyššia traťová rýchlosť v celom úseku Bánovce nad Ondavou - Humenné 120 km/hod. obmedzená v lokalitách : Michalovce žkm 39,5 – 40,0, rýchlosť 70 km/hod a na zhlaviach v ZST Strážske (stanica nemá priebežnú koľaj) prechod cez výhybky rýchlosťou V=50 km/hod,
  • v koľajových rozvetveniach z hlavnej traťovej koľaje cez výhybky na koľaje s nástupištnou hranou rýchlosť 50 km/hod,
  • priechodný prierez min. 1 - SM s nadstavcom pre elektrifikované trate, minimálna únosnosť pre nápravový tlak 22,51,
  • elektrifikácia jednosmernou sústavou 3 kV s izolačnou hladinou pre striedavú trakciu ~25kV/50 Hz,
  • nová trakčná napájacia stanica Nacina Ves,
  • nová trakčná napájacia stanica Humenné,
  • elektrifikácia staničných koľají bez elektrifikácie Špičiek koľají v staniciach,
  • nevyhnutné koľajové úpravy vyplývajúce s realizácie TV. zabezpečenia izolačného stavu koľajiska, vybudovanie nástupíšť dĺžky 150m (v železničných zastávkach Laškovce, zastávka Michalovce, Petrovce nad Laborcom, Nacina Ves a Pusté Čememé), nástupišťa v zastávke Brekov dĺžky 240 m a nástupíšť v ZST Strážske s úrovňovým bezbariérovým prístupom cestujúcich a ostrovných nástupíšť v ZST Michalovce a ZST Humenné s mimoúrovňovým prístupom,
  • v žel. stanici ZST Humenné a v ZST Michalovce vizuálny informačný systém aj rozhlas pre cestujúcich, v upravovaných priestoroch v železničných staniciach a nových KTM elektrická požiarna signalizácia, poplachový systém narušenia,
  • v ZST Humenné a v ZST Strážske zabezpečovacie zariadenie 3. kategórie, elektronické stavadlo,
  • v ZST Bánovce nad Ondavou a Michalovce riešenie úprav na existujúcom zabezpečovacom zariadení z dôvodu previazania s TZZ priľahlých traťových úsekov,
  • v medzistaničných úsekoch traťové zabezpečovacie zariadenie 3.kategórie automatické hradlo, v medzistaničnom úseku Michalovce - Strážske. Strážske - Humenné s automatickým hradlom v Petrovciach nad Laborcom a Brekove,
  • komplexná rekonštrukcia vonkajšieho osvetlenia žel. staníc (Michalovce, Strážske, Humenné) a zastávok (Laškovce, zastávka Michalovce, Petrovce nad Laborcom, Nacina Ves, Pusté Cemerné, Brekov) s miestnym ovládaním,
  • elektrický ohrev výhybiek ZST Humenné,
  • nevyhnutné úpravy a prestavby existujúcich mostných objektov a priepustov vyplývajúce z elektrifikácie trate a zo zabezpečenia vyhovujúceho stavu objektov,
  • rekonštrukcia priecestných konštrukcií,
  • vybudovanie nových a úpravy existujúcich prístupových komunikácií, spevnených plôch a komunikácií priecestí,
  • stavebné úpravy existujúcich priestorov pre umiestnenie nových technológií,
  • TIOP v Michalovciach – terminál integrovanej osobnej prepravy zabezpečuje prestup cestujúcich medzi rôznymi druhmi dopravy. Zriaďuje sa s cieľom priblíženia a prepojenia dopravných systémov a dôrazom na bezkolízny a bezpečný pohyb cestujúcich, prehľadnú orientáciu a informačný systém.

Čiže zdvojkoľajnenie úseku HE - Strážske sa nekoná.

ŽSR, Elektrifikácia trate Haniska - Veľká Ida - Moldava nad Bodvou mesto
otváranie ponúk predĺžené do 20.2.2020

:mrgreen:

Mozno bude nakoniec aj dobre, ked sa cela sutaz zrusi.

Uplna zbytocnost, neriesi to absolutne nic…

naUVO bolo zverejnené vyhodnotenie sútaže na elektrifikáciu Haniska - Moldava. Víťaz ELTRA a TSS GRADE.
uvo.gov.sk/vyhladavanie-dok … il/3093037

fiha, tento tyzden je nejaky plodny pre ŽSR… najpr Žilina uzol a teraz Haniska

Veď nový minister a nový šéf ŽSR, potrebujú sa ukázať a pritlacili na meskajuce záležitosti, ja len verím že to aj takto ostane a pôjde v takomto nastolenom tempe aj ďalej.. Snáď to neboli len svetlé záblesky do tej dlhoročnej tmy v ŽSR

:laughing: