historicky dokument o elektrifikacii na slovensku, konkretne trat kuty - bratislava
youtube.com/watch?v=ITWLnvbPixw
skoda len, ze tie iste vlaky jazdia po nasich tratiach aj 40 rokov od tohoto momentu
historicky dokument o elektrifikacii na slovensku, konkretne trat kuty - bratislava
youtube.com/watch?v=ITWLnvbPixw
skoda len, ze tie iste vlaky jazdia po nasich tratiach aj 40 rokov od tohoto momentu
aquila: Pri pohlade na vozne SRm vladnej supravy by som povedal, ze aj horsie …
Plánuje sa elektrifikovať niečo do r. 2013
Financie cez EÚ
Je nejaký plán rozvoja elektrifikácie
Plán je takýto:
Koridor: Celá severná vetva reelektrifikovaná 25kV/50Hz (čo je podľa mňa dosť kontroverzný a skôr kontraproduktívny krok).
Mimo koridoru by malo dôjsť k elektrifikácii ťahu ZV - LC - KE. Plánuje sa aj dotiahnutie elektrifikácie z Bánoviec n. Ondavou do Humenného.
Taký je asi plán rozvoja elektrifikácie a nevidím veľký priestor pre jej ďalší rozvoj. Ten príde asi až s (veľmi) výrazným zdražením pohonných hmôť … tam by sa mohli doelektrifikovať trate BB - VR (čo bude veľmi nákladná stavba). a ev. trať z Leopoldova do Prievidze hudbou vzdialenej budúcnosti je BB - BR - GE - MG. Toľko k elektrifikácii u nás …
No to je celkom dosť. Ďakujem JoHnZ.
Koľko % tratí je v SR elektrifikovaných
cca 40% je elektrifikovaných, přesné číslo je v strukturalni-fondy.cz/upload … II_OPD.pdf
presne je to 43%, na porovnanie rakusko ma 63, belgicko 83, francuzsko 46 a CR 30%. ale CR ma zase o vyse 60% vacsiu hustotu trati, cize to neni az take smerodatne cislo.
Podľa mňa podiel elektrifikácie vôbec nie je smerodatné číslo, sú trate ktoré nemá zmysel elektrifikovať či ich nemožno elektrifikovať (takých moc neni, ale napr. BB-VR) a vôbec, elektrifikácia nie je žiadnym smerodatným číslom (napr. USA majú pod prúdom myslím okolo 3% tratí, alebo tak nejak …)
Ake mesto je VR? Myslim, ze to nie je prvykrat, co s tuto skratku uviedol.
Ano. Záleží hlavně na tom, jak je trať frekventovaná. Elektrifikovat tratě, po kterých projede denně např. osm vlaků osobních a dva nákladní, není efektivní. (Na BB-VR by se v případě elektrifikace musely předělávat tunely.)
Andrej: VR su u mna Vrútky
Tak mam dalsiu otazku - preco nie je mozne elektrifikovat trat BB-Vrutky? Na rail.sk som cital, ze sa nedavno znizovala niveleta kolaje v tuneloch kvoli planovanej elektrifikacii trate.
Ono to viacmenej nie je nemozne, ale naklady sa kvoli tym tunelom a spodnej vode tlacia niekam k 10 az 11 miestnym sumam, takze je to nerealizovatelne … neviem o tom, ze by sa na tej trati niekde znizovala niveleta, … aspon teda z toho titulu neboli ziadne vyluky (predsa len to nie je robota na dva tyzdne)
Myslel som konkretne tento text:
Vhodná príležitosť na prestavbu tunelovej rúry vznikla až roku 1993, kedy sa začali práce spojené s elektrifikáciou trate. Na tento cieľ bolo treba zvýšiť prejazdný profil tunela, aby sa doňho zmestila elektrická trolej a pantograf elektrického rušňa. Optimálnym riešením bolo zníženie nivelety koľaje, pri ktorom sa odstránil železničný zvršok včítane štrkového lôžka.
rail.sk/skhist/tunely/170/22.htm
Vyluka bola od marca do augusta 1993.
Zrovna s USA by som SR neporovnával, čo sa týka železníc.
Aha … tak tu nejak moja pamat nesiaha, viem ze na Cremosnom boli vyluky ale nie som si isty, ci sa aj znizovalo lozko … nie som si veru isty ci ma tunel dostatocny prierez …ale ak to sa urobilo, ale muselo by sa urcite znova prerobit cele oblozenie a izolacia tunela. Nechutne tam totiz presakuje spodna voda, mal som moznost sa tade niekolkokrat previezt na stanovisti rusna a obcas akoby tam prsalo … nehovoriac o tom, ze je to jeden tunel z 22 … sice najdlhsi, ale aj tak …
Elektrifikovať by sa mali trate za nejakú stabilnú sumu, napr. 1,5 mld. SKK ročne. (neviem koľko sa za to zelektrifikuje) a to z toho dôvodu, že až nebude dosť ropy alebo bude super drahá, tak stúpne tlak na prepravu vlakom. Preto by sa mali železničné trate rozšíriť, elektrifikovať a postupne modernizovať.
Železnice sú prioritou EÚ, sú prioritou aj v USA, Japonsku a mnohých ďalších krajinách. Prečo asi
Na elektrifikáciu tejto trate sa čaká už niekoľko desaťročí.Sľubovanie predchádzajúcich vlád o priorite tejto elektrifikácie traťového úseku skončia vždy hned po voľbách.Tento úsek dlhý asi 32km,pozostáva z jednokoľajovej trate,s výhybňou Petrovce Nad Laborcom,stanice:Strážske,Michalovce.Cesta v smere z Humenného do Košíc alebo v opačnom smere sa stáva zaujímavou v stanici Bánovce Nad Ondavou.Vlak zastaví a stojí min.štvrť hodiny kvoli výmene hnacieho vozidla.Plánovaná elektrifikácia by nemala presiahnuť sumu 980 mil,sk údaj z roku 2008.Taktiež intenzita nákladbej dopravy v smere do Poľska a do Košíc narastie po spustení výroby oceliarne,ktorú buduje kanadský investor v Strážskom.V súčasnosti sa buduje na úseku trate 193 asi 3km dlhá vlečka pre požiadavku investora oceliarne. Prednosť,teda zmena,resp. zmena priority dostali napr. projekty elektrifikácie trate Zvolen-Banská Bystrica,Bratislava-Marchegg,At,aj zdvojkoľajenie traťového úseku.Náhla zmena priorít a elektrifikácie iných tratí vyvolávajú viac než oprávnené domienky o obyčajnom zavádzaní ľudí a vytlkavaní politického kapitálu v predvolebnom období v ťažko skúšanom a zaostalom regione.Po elektrifikácii by sa výrazne zvýšila rýchlosť,nakoľko trať je vedená priamo rovno s miernym bočením vľavo.Vlaky zo smeru Bratislava-Košice by vo väčšej miere končili v stanici Humenné,aj vlak IC Tatran.Zvýšil by sa tým komfort cestovania,skrátila by sa cesta v smere do Košíc minimálne o 20 minút.V súčasnosti Humenčania musia čakať opäť asi 3 roky,no obavy opätovného prehodnocovania priorít v kontexte svetovej hospodárskej krízy vyvolávajú oprávnenú dávku pesimizmu aj do budúcnosti…
Ondrej, nejde o zmenu priorít, ale o to, že prioritou je všetko a potom sa na to vyčlení veľmi málo peňazí.
Napríklad všetky vlády od r. 2002 sľubujú obchvaty na I/51 od Trnavy, cez Boleráz, Jablonicu, Senicu a Holíč. Dodnes je zrealizovaná iba príprava obchvatov Senica a Jablonica a rozostavaný severný obchvat Trnavy. V Holíči sa začiatkom výstavby obchvatu stala akože prestavba svetelnej križovatky na kruhovú …
Aj tvoj príklad … na modernizáciu ide ročne cca. 5-6 mld. SKK. A sotva to stačí na modernizáciu koridorov. Neviem si osobne predstaviť, že by napr. na túto elektrifikáciu malo ísť 25% ročne … lebo je to 10% z modernizačného balíka peňazí. Ak by bolo nutnosťou elektrifkovať kvôli oceliarni, bolo by to vo vyvolanej investícií, rovnako ako napr. obchvat Galanty bola podmienka pre vstup Samsungu do Voderád.