Na prvý pohľad ide o bežnú križovatku v širšom centre Žiliny, no pre mnohých vodičov sa stala miestom, ktoré im denne zdvíha tlak. Dôvod? Smerom z Ulice Juraja Fándlyho na Ulicu Komenského vedie spoločný jazdný pruh pre autá, ktoré odbočujú doprava a aj pre tie pokračujú rovno. Práve tento detail neraz spôsobuje trúbenie, rozhadzovanie rukami či slovné prestrelky.
Zelená, ktorá nie je pre všetkých
Vodiči, ktorí tadiaľ jazdia pravidelne, opisujú rovnaký scenár: prvé auto v rade chce ísť rovno, no na semafore sa rozsvieti zelená šípka doprava. Tá však povoľuje prejazd len vozidlám, ktoré odbočujú, zatiaľ čo tí, čo chcú pokračovať priamo, musia čakať na klasickú „zelenú“. Nie všetci vodiči za nimi to však vedia alebo si to uvedomujú, a tak sa v priebehu niekoľkých sekúnd mení bežné čakanie na križovatke na menší dopravný konflikt.
„Ja, ktorý idem rovno, cez tú križovatku neprejdem, takže tam nevytrubujte ako besní,“ rozhodol sa na sociálnej sieti upozorniť na situáciu jeden z rozhorčených vodičov, ktorý sa s problémom stretáva denne. „Bol som svedkom situácie, kedy som aj vystúpil z auta a kričím trúbiacemu trubirohovi za mnou, že idem rovno a on že: ‚Na to máš pruh vľavo.’ Včera sa to isté stalo chlapovi vedľa mňa,“ opisuje. Podobných skúseností sa v diskusii pod jeho príspevkom objavili desiatky.
Názory vodičov?
Diskutujúci sa väčšinou zhodujú, že hlavným problémom je nepochopenie pravidiel. „Každý deň tam niekto trúbi na tých, čo stoja na červenej, ale nejdú doprava. Paradox je, že oproti je ten semafor nastavený rovnako, ale tam nikto netrúbi,“ píše Damián. Ďalší pridávajú, že ide o klasický príklad nepozornosti a nedostatku znalostí. „Tu ľudia nie sú veľmi kamaráti s vyhláškou,“ poznamenal Marek.
Záhadou je, že rovnaké pravidlá na iných miestach v meste fungujú. „Ale veď to isté máme na križovatke pri HyperTescu v smere od mesta, kde je spoločný pruh rovno na Martin a doľava na Terchovú. A tam tiež ak prvé auto na semafore odbočuje doľava, čaká, aj keď smer rovno už má zelenú. Nikdy som tam nepočula nikoho trúbiť,“ poznamenala Jana.
Časť vodičov preto pre problematickú križovatku navrhuje jednoduché riešenie, upraviť dopravné značenie. Podľa nich by bolo logickejšie, keby pravý jazdný pruh slúžil výhradne na odbočenie doprava, zatiaľ čo ľavý by umožňoval jazdu rovno aj doľava. „Nemal by byť ľavý pruh rovno a doľava a pravý len doprava? Niekto sa asi pomýlil, ale nerváci trúbia ako o život,“ píše Pavol. Viacerí sú presvedčení, že ide o drobnú zmenu, ktorá by vyriešila nejednu napätú situáciu.
Križovatka na Ulici Juraja Fándlyho sa tak stala miestom, kde sa denne stretáva neznalosť pravidiel, netrpezlivosť a ľudská povaha. Kým jedni trúbia, kričia a mávajú rukami, iní si len povzdychnú a čakajú, kedy sa konečne rozsvieti „ich“ zelená. No jedno je isté, táto nenápadná križovatka bude ešte dlho skúšať nervy žilinských vodičov.