Železnice v SR a všetko s tým súvisiace všeobecne

Ja proti Filialke nic nemam pokial bude riesena komplet s prepojenim popod Dunaj ako aj na trate bratislavskeho uzlu, vratane prepojenia Hlavna stanica - Filialka + letisko. Takto komplexne to po dobudovani mestkych zeleznicnych zastavok moze znacne odbremenit MHD ktora pri aktualnom vyvoji poctu aut v Bratislave a postoji kompetentnych bude coskoro kolabovat. Tato siet spolu s elektrickami by mala tvorit kostru mestskej dopravy.
Otazka je ake su realne moznosti taky megaprojekt financovat.

no ano, ta masa co denne dochadza do BA najviac potrebuje tunel pod dunajom…

MHD prekvapivo pouzivaju aj samotni bratislavcania, a mohli by este viac keby trolejbusy a autobusy nestali v spickach v zapchach a na radialach elektricky nacakali na kazdej cervenej

TIP v Lužiankách postaví Strabag. Cena cca 52 miliónov euro. V súťaži bolo 7 uchádzačov: ekonomika.sme.sk/c/20178663/stra … ref=njctse
Teraz neviem, či si projekty nejako mýlim, no predpokladaná cena bola 40,3 milióna eur: nitralive.sk/vystavba/infras … j-prepravy

Ako som cital idu zmodernizovat trat DNV- Kuty. Chcem sa vas opytat, ma zmysel pre niektore vlaky aby sa zastavovali v Kutoch a v Breclave? Podla mna EC vlaky by sa mohli zastavit len v staniciach Bratislava, Brno, Pardubice a Praha.

Na českej strane by som nevyraďoval ani Kolín a Českú Třebovú, keďže sú to veľké prestupné stanice a podľa môjho odhadu sú využívané slušným počtom cestujúcich. Čo sa týka Kútov, tak tu logiku zastavovania nevidím, v malej dedinke predsa EC vlaky nemajú z princípu prečo zastavovať. A Břeclav je pre mňa otázna, túto stanicu a jej intenzity vôbec nepoznám, takže jej význam neviem posúdiť.

Čo sa týka Kútov a Břeclavi, jedna z tých zastávok musí byť určite zachovaná, pretože sa v nej musí vykonávať zmena personálu (kontrolóri lístkov, polícia a pod..) zo slovenského na český a naopak. Brno je už dosť ďaleko od hraníc, preto je výmena efektívna napr. v Břeclavi, ktorú by som určite nevynechával v zastavovaní EC vlakov. Kúty sú prestupný uzol regionálneho, až mierne nadregionálneho charakteru (prestup zo smerov Trnava a Skalica) a ak by ostatné osobné vlaky ktoré tvoria od BA a od Trnavy prípoj na EC vlaky namiesto Kútov končili v Břeclavi, pokojne by zastavovanie v Kútoch mohlo byť vynechané. Břeclav je veľmi významná železničná križovatka. Historicky sa nachádza na tzv. Severnej rakúskej železnici a aj teraz tadiaľ jazdí mnoho vlakov medzi Rakúskom, Českom, Poľskom, Nemeckom, Bieloruskom, Ruskom, Litvou a pod.. Prakticky každý medzinárodný vlak, idúci z Viedne na sever, stojí v Břeclavi. V Česku sú len 3 významné miesta, kde sa stretávajú 3 medzinárodné tranzitné koridory. Sú to Praha, Břeclav a Česká Třebová.
Takže Břeclav určite ponechať, nechať Brno, Českú Třebovú (kvôli prestupom z iných koridorov), Pardubice (kvôli počtu obyvateľov v silne urbanizovanom priestore Hradec Králové - Pardubice) a Prahu. Všetko ostatné vynechať.

podla mna by to islo, ked s tym neni problem v ramci WE, preco by to mal byt problem u nas ? vsak tusim aj v cechach cesi jazdia az do drazdnan. tam by som problem nevidel a uprimne to vychadza skor na zastavku v breclavi, kedze kuty az taky vely uzol nie su. skor by to chcelo predlzit nejake vlaky TT - SE - kuty - breclav, co by zlepsilo napojenie aj zahoria/trnavy na vlaky smer cechy.

ECcka v spickach vyuzivaju denne dochadzajuci do/z BA na Zahorie, keby sa toto poriesilo lokalnymi spojmi, tak jednoznacne zastavka v Breclavi, to je uzol ako na Vieden od Prahy, tak opacne zas Praha/Ostrava

Ešte som zabudol na toto: “V súčasnosti sa tiež pripravuje investičná akcia Púchov – Lúky pod Makytou – Horní Lideč - komplexná rekonštrukcia trakčného vedenia, ktorej predmetom je aj úprava geometrickej polohy koľaje voči trakčnému vedeniu, výmena zabezpečovacieho zariadenia a zmena trakčnej sústavy z jednosmernej na striedavú.”

Nevedel som, kde to dať, ale zaujal ma tento projekt:
ec.europa.eu/eipp/desktop/sk/pr … ct-54.html
railbaltica.org/en/contacts
Trať z Tallinu do Varšavy cez Rigu a Kaunas navrhovaná pre rýchlosť 240 km/h s normálnym rozchodom.
V zozname navrhovaných projektov pre financovanie z CEFu je tento projekt spomínaný a je navrhnutých pre neho skoro 238 miliónov eur, aj keď odhadované náklady sú trochu na inej úrovni.

by ma zaujimalo, ze ked sa uz robi reko trankcneho vedenia, ci aj zmenia napatie z 3kV na striedave ..

precitaj poriadne jarinovu prvu vetu, hlavnej jej poslednu cast :wink:

heh, mas pravdu :stuck_out_tongue: tak potom super :slight_smile:

“V rámci európskych fondov (OPII, CEF) plánujeme modernizovať do roku 2020 ešte nasledovné rozhodujúce úseky modernizácie tratí, príp. stavby:
úsek Púchov - Považská Teplá, doba výstavby je 40 mesiacov od odovzdania stanoviska (OPII),
úsek Čadca – št.hr. ČR/SR predpokladané termíny 2017 – 2020 (CEF),
Výh. Palúdza – Liptovský Hrádok (predpokladané termíny 2018 – 2021 (OPII),
Poprad – Lučivná – predpokladané termíny 2017 – 2020 (CEF),
Poprad – Spišská Nová Ves - predpokladané termíny 2017 – 2020 (CEF),
ŽST Žilina, modernizácia uzla 2017 – 2020 (CEF).”
Tak toto stanovisko neviem dokedy bude platné, povedal by som podľa diania, že už teraz je neaktuálne, no zrejme aktuálne budú uverejňovať až pokým nebude platný zoznam projektov navrhnutých Komisiou financovaných cez CEF. Úseky na Kysuciach a na Spiši neboli úspešné, minimálne tie roky už nie sú zrejme pravdivé. Chýba tam DNV - Kúty resp. Kúty - hranica SR/ČR. Aj keď z toho asi iba jeden úsek. Uvidíme, aké projekty sa predložia v ďalšej výzve.
Uzol ZA už v budúcom roku? To asi nie…
Palúdza - Liptovský Hrádok sa očividne zasa posúva. V OPII majú skoro 1,2 miliardy eur. Z toho zoznamu to vyzerá na ešte nejaké voľné financie v OPII.

Takže zatiaľ iba Púchov - Považská Teplá a DNV - Kúty resp. Kúty - hranica SR/ČR? Je to celé divné a pôsobí to dosť neorganizovaným dojmom keď projekty, čo sú na papieri sa nerealizujú a nakoniec sa realizuje niečo, čo oficiálne nie je ani v pláne. Ale jasne, papier znesie všetko…

Púchov - Považská Teplá; podpis zmluvy, čaká sa na odovzdanie staveniska; cca 360 mil. eur
Poprad-Tatry - Lučivná; neoficiálne úspešný projekt na financovanie z CEFu, po zoficiálnení tender na realizáciu; vyčlenené financie: 100,6 mil. eur
Palúdza - Liptovský Hrádok; OPII
DNV - hranica ČR/SR; neoficiálne úspešný projekt na financovanie z CEFu, po zoficiálnení tender na projektovanie a podľa priebehu prípravy aj výstavbu; vyčlenené financie: 273 mil. eur, ŽSR pre celé odhadovali náklady cca 360 mil. eur; neviem v ako štádiu prípravy to je
Tieto projekty vidím v blízkej dobe reálne na financovanie z EÚ, či už projekcia alebo realizácia. Môže sa niečo zmeniť, som zvedavý na ďalšie projekty. Financie ešte sú.

A co usek PP-SNV? Ved si pisal ze sa ma robit subezne s usekom PP-Lucivna, realizacia od r.2017, v co pevne verim a dufam, kedze tam niesu potrebne ziadne nove tunely, usek trate ide viacmenej po rovine,akurat zakruty sa zrezu, kazdopadne treba zacat robit a porobit co najviac usekov kym su este eurofondy k dispozicii.. Dufam ze si to Brecely uvedomuje..

To by bolo možné, ak by mali na ten projekt vyčlenené financie. Pre financovanie projektov z CEFu bola vypísaná výzva. Železnice požiadali aj o financovanie modernizácie PP-SNV z prostriedkov CEFu. Zatiaľ je to neoficiálne, no PP-SNV medzi úspešnými projektmi nebol. EK schválila iné projekty, už zmieňované Lučivná - Poprad, DNV - Kúty - hranica ČR/SR. Posledná info hovorí, že členské štáty zoznam projektov schválili. Ďalšia výzva by mala byť ku koncu roka, tak si aspoň myslia v Čechách. Plánujem do Glosára niečo napísať o CEF. Zatiaľ som tam nevidel o tom niečo napísané.
Trať by mala byť po modernizácii vedená prevažne v trase súčasnej trase. Je tam tunel Španí Háj s dĺžkou 720 m. Zatiaľ úsek má podľa info iba územné rozhodnutie a ŽSR chceli tender cez žltý FIDIC. To je ale teraz zrejme už bezvýznamné riešiť.

Začína stavebné konanie na UČS 408 Žst. Liptovský Hrádok, ktorý je súčasťou Palúdza - Liptovský Hrádok.
Stavebné povolenie bolo vydané pre UČS 44 na úseku Púchov - Považská Teplá.

Celý úsek DNV - hranica SR/ČR má ukončený proces EIA a spracovanú štúdiu realizovateľnosti. Podľa ŽSR jedna časť už má územné rozhodnutie (čo som našiel Kúty - hranica SR/ČR), ale iné časti už vraj majú aj stavebné povolenie. To ale neviem zistiť, ktorý z tých úsekov by mohol mať stavebné povolenie. Pripravujú súťaže na projektovanie ďalších úsekov.

a v tychto vsetkych projektoch sa kde stratila elektrifikacia trate Banovce nad Ondavou - Humenne? :smiley:
nemate niekto info, kde to zas skoncilo?

To je projekt v Prioritnej osi 5 Železničná infraštruktúra (mimo TEN-T).
Aktuálne realizácia sa predpokladá v období 5/2018 až 5/2020.
Zatiaľ bola spracovaná Dokumentácia stavebného zámeru. Dodanie protokolu o vykonaní štátnej expertízy bolo koncom roka 2015. Teraz by sa mala spracovávať DÚR. Zrejme príprava mešká, keďže v zmluve so zhotoviteľom sa uvádzajú predbežné termíny. Z nich vyplýva, že už mala byť dodaná DSP a tento rok mali byť stavebné povolenia a budúci rok pravdepodobne realizácia.
zsr.sk/slovensky/media-room/ … ge_id=4634
Rýchlosť ostane, teda 100 km/h s existujúcimi obmedzeniami na železničnom zvršku. V miestach obmedzení rýchlosti smerovými pomermi a nevhodnou dispozíciou sa mala zvýšiť rýchlosť vo finančne únosnej miere. Elektrifikovať pre sústavu 3 kV s izolačnou hladinou pre striedavú sústavu 25 kV, 50 Hz. Prístup na nástupištia bezbariérový. NA zastávkach dlžka nástupísť 150 m a na Žst v Humennom, Michalovciach, Strážskom a Bánovciach nad Ondavou aspoň jedna nástupná hrana s dĺžkou 380 m, ostatné 150 m. V Michalovciach projektovať terminál integrovanej osobnej prepravy typu C. Na úseku Strážske - Humenné projektovať s možnosťou zdvojkoľajnenia do budúcna.
Sú tam aj projekty elektrifikácia Haniska - Moldava atď. A aj Terminál integrovanej osobnej prepravy Trebišov. Tam z predošlého obdobia sa financovala príprava na úrovni EIA, DSZ a DÚR. Teraz by sa malo pokračovať ďalej.
Ešte aj takéto niečo som našiel, ale neviem, či je to aktuálne: artexcenter.sk/projekt/tiop- … o=20&typ=4