Dialniciar:
Kde vidíš tú prezamestnanosť? V kanceláriách? Možno v tých vyšších (ja sám teda tiež sedím v kancelárii, každopádne nepretržite komunikujem s ľudmi vonku). Vonku pri trati rozhodne už prezamestnanosť nie je. Na mašine bývali 2 ľudia, ostal jeden, v menšej stanici bývali 7 ľudia, ostali 2-3, na väčších staniciach tiež ostala menej než polovica ľudí. Vlakové čaty sa pozmenšovali na max. 1-2 ľudí. Dispečerský aparát nenabobtnal ani rozdelením ŽSR ani ČD. V depách sa porušilo ľudí, traťovka bola zúžená, osádky elektromontérov boli znížené o jedného človeka, atď.
Ďalšie znižovanie personálu (vlak bez vlakovej čaty, 0-1 človek v stanici, 1-2 ľudia vo väčšej stanici, ďalšie znižovanie údržbového personálu) už znamená výrazný zásah do spôsobu organizácie a zabezpečenia dopravy a vyžaduje stámiliónové až miliardové investície do vybavenia. Napr. na trati Bratislava - Nové Mesto nad Váhom sú v každej stanici 1-2 ľudia, plus sú k tomu 4 riadiaci dispečeri. Lenže zabezpečovacie zariadenie, ktoré to umožnilo, stálo okolo 20 mil. € … Obdobne v ČR na trati Břeclav - Přerov, Praha Holešovice - Kralupy a už zanedlho na trati Přerov - Ostrava. Takisto to, aby pri daných rýchlostiach a ramenách mohol byť na mašine len sám rušňovodič vyžaduje prítomnosť vlakového zabezpečovača, ktorý stojí cca. 500 tis. €.
Výborne janoz. ja som nepovedal, že vidím prezamestanosť - ale bola a je po nej, ale prepúšťať sa bude naďalej a aj keď ty budeš hromžiť, vlaky pôjdu ďalej …
Dialniciar: Ked pani tie rezervy najdu, tak prosim. Hromzit budem az ked budu vyhadzovat mna (coz ja vdaka rozdeleniu CD zatial chvalabohu nerealne). Len nech sa potom nikto necuduje az tie vlaky nepojdu (uz dnes nema v stanici napr. kto odhrnat sneh a v pripade tuhsieho nastupu zimy by sme sa mohli maximalne tak necinne prizerat ze co sa to deje … kazdopadne jazdit by sa nedalo …
Realita je taká, že v Nemecku, keď bola pred tromi rokmi posledná taká poriadnejšia zima, DB v okolí Silvestra železnica nefungovala 3 dni. U nás sa ju podarilo rozhýbať behom cca. 12 hodín počas Silvestra a na Nový Rok sa už jazdilo plusmínus normálne. Medzi tým však už bolo prepustených/do penzí odídených mnoho ľudí, čert vie, čo by sa stalo teraz.
V Holandsku pri najjemnejsich mrazoch a velkom vetri zastavuju komplet prevadzku. To je len potom sranda, ked najvacsi dopravny nosny system prestane fungovat. To uz ani bicykle nepomozu.
Meškania sú, otázka znie aké … ŽSR/ZSSK sa na onen Silvester podarilo už okolo obeda pretlačiť niekoľko vlakov a navečer sa už viac či menej jazdilo (a tak väčšina Slovákov dorazila na Silvestrovské oslavy včas) … DB stáli až do 2.1. … Dávam otázku: Čo je lepšie?
Mám známeho, čo robil dlhé roky vo Francúzsku a v Nemecku, teraz sa vrátil kvôli rodine domov a raz som tak, keď som bol u nich na návšteve zachytil v rozhlase správu o nejakom takom peknom rozklade dopravy v Nemecku … inu som položil otázku, že aké by tam asi boli meškania, keby tam fungovali ŽSR a ZSSK … načož sa mi dostalo celkom prekvapujúcej odpovede “aby si sa ešte nečudoval, že by boli polovičné” …
Na západe je tých meškaní možno menej (nová technika, lepšie trate, …), ale keď už k niečomu dôjde, tak to stojí za to. U nás je meškaní vplyvom stavu techniky viacej, ale viac či menej sa držia v nejakých tých prijateľných časoch (z vlastných ciest západe Európy môžem skonštatovať, že pri poruche rušňa tam 2-4 hodiny meškania nie sú problémom /náhradné autobusy alebo iné riešenie? Kdežééé, a informovanosť? Ako u nás…/, u nás je štandard 50-70 minút, pokiaľ sa to naozaj nestane v nejakom odľahlom kúte republiky). Porucha zabezpečovačky potom kľudne zastaví dopravu na celý deň. U nás? Pokiaľ to nie je na extra nahustenom úseku (Praha, Brno, I. a II. koridor) do 30 minút maximálne.
Pripomina mi to Americky a Rusky tank. Su vybavenostou neporovnatelne, ale ked sa americky tank pokazi, tak je uplne v prdeli, zatial co rusky je mozne opravit na kolene.