Čo si myslíte, bude najbližšia vojna vo svete, ktorej sa zúčastnia vyspelé štáty sveta (+ možno Rusko, Čína, …) s Iránom?
Dal som sem hlasovanie, ale kľudne napíšte svoj názor aj verejne. A ja len stručne vysvetlím:
Iránsky prezident otvorene hlása svoj odpor k Izraelu, západu a USA.
Irán chce začať výrazne stavať jadrové elektrárne, viac ako 20 ak mám dobré informácie, aj keď je krajina veľmi bohatá na zemný plyn a ropu a tieto suroviny aj vyváža.
Irán bude mať nové rakety s doletom viac ako 4 000 km, čo by znamenalo priame ohrozenie takmer celej Európy.
Irán zneužíva svoje postavenie vo svete z hľadiska spolupráce s medzinárodnou agentúrou pre atomóvu energiu a s OSN, pretože vie, že USA sú vyčerpané vojnami v Iraku a v Afganistane a že EÚ má tiež podobné problémy po celom svete.
Aj keď podľa mňa zase nie je až také začať vojnu s Iránom, … ale horšie by bolo čo na to ďalší “arabský a islamský svet”?
Uvažuje sa dokonca “o preventívnych náletoch”, … na vojenské jadrové ciele Iránu skôr než bude neskoro.
…
Teoreticky:
Keby bola vojna s Iránom, tak cena ropy na 100% pôjde nad 100 USD za 1 barel a vojenské výdavky štátov NATO výrazne stúpnu, zastavia sa niektoré potrebné reformy, ale hlavne sa celkovo zníži stabilita vo svete a zníži sa pomoc takým krajinám ako je Afrika, zvýšia sa možné teroristické útoky vo svete a celý islamský svet bude možno reagovať zastavením dodávok ropy atď.
Ale pri predstave, že Irán bude mať za 10 rokov jadrové hlavice namierené aj na Slovensko - to radšej nech “svet” koná dnes.
Tak urcite sa nebude nejaky Iran vyhrazat celemu svetu ako bude mat rakety s dlhym doletom + obohacovanie uranu + nekontrolovatelny rozvoj vystavby jadrovych elektrarni.
Tento svet je zalozeny na nejakych principoch - a MAAE a UNO treba posluchat a ked nie tak potom prichadzaju rozne opatrenia a niekedy pomoze az vojensky zasah - preventivny utok alebo aj vojna.
USA su teraz oslabene - hlavne financne v Iraku a v Afganistane - ale tentokrat aj EU bude mat svoj vyznam ked by mal byt nejaky konflikt s Iranom.
Tam si ludia zvolili “sialenca” - ked ktorykolvek vodca statu povie ze by sa mal iny stat zmazat zo sveta - tak to nie je 21. storocie.
toto je velmi zlozita otazka a osobne som dal ze neviem ci bude vojna .. mozno niekedy bude ale nie v dohladnom case 10 rokov .. USA a EU na to nemaju vojenske kapacity a Iran by to skaredo ale velmi skaredo vratil, navyse ma spojenca akym je Rusko .. Iran nie je Irak .. tam vladne narod ludia nechceli zmeny lebo to boli uplatky a chcu mat islam a maximalne v islam veria takze odspodu ludi nenaklonia .. dalsia vec je ze iran je ovela vacsia a ludnatejsia krajina a navyse aj mocnejsia krajina ako irak .. tak mocna ze ani USA s irakom ju neporazili .. musela by to byt totalna vojna s nasadenim jadrovych zbrani inac je to nerealne a preventivny nalet na nejake zariadenie nie je jednoduche .. iran navyse vojnu nechce oni zas nemaju kapacity napadnut USA a v EU nemaju zaujmy .. maju uran maju pravo mat atomove elektrarne rovnako ako ktokolvek iny .. takze skor vojna tak skoro nebude a vsetko sa riesi diplomatickou cestou