Video postrehy z ciest

repka.blog.sme.sk/r/2327/postrehy-z-ciest.html

nahodou som narazil na taketo nieco.

pozrel som si zopar zaberov, ale mam z toho taky dojem, ze niekto sa chce len podobat na Drahovskeho :slight_smile:

fakt sa rozculuje nad vecami, ktore su podla mna uplne bezne, napriklad predbiehanie cez plnu ciaru (30 metrov pred zaciatkom prerusovanej), pripadne “uprava” na 3 pruhy, pokial je siroka krajnica.

namiesto rozculovania sa nad arogantnymi A8, ktore predbiehaju na trase NR-ZM, by sa mohol naucit trochu ohladuplnosti k ostatnym. napriklad ak sa na mna niekto “lepi”, tak urcite nebudem sliapat na brzdu, aby som ho vystrasil/potrestal, ale sa mu inteligentne uhnem, a sme spokojni vsetci - on ma obehne, ja si idem spokojne dalej mojim tempom. v idealnom pripade sa ti A8 este aj podakuje :slight_smile:

neviem, tie videa mi pripadaju zvlastne, ako keby niekto chcel urobit senzaciu z toho, ze bmw obehne traktor v zakrute cez plnu ciaru…

noo… lepenie na zadny naraznik je nebezpecne a aj hlupe, lebo pri nalsednom predbiehani auto horsie akceleruje…

sikovnych vodicov, ktori idu sice rychlo, ale dodrzuju odstup, rad pustim pred seba… na idiotov, ktory sa lepia na useku so zakazom prebiehania radsej bliknem.

k teme - ja som nasiel tento kanal na youtube - youtube.com/user/iZurnal bohuzial uz rok tam ziadne video nepribudlo

no to je cela veda…

s jednym kamaratom dost casto polemizujem na podobne temy, na ktore mame diametralne odlisny nazor:

a) lavy pruh = rychly vs. subezna jazda v meste

ja som prisny zastanca toho, ze ked je na to priestor (prakticky stale mimo zapchy), tak treba jazdit v pravom pruhu a lavy nechat pre rychle vozidla. irituje ma, ak nejaky cezpolny ide 50 v lavom pruhu, lebo o 3 km odbocuje dolava…

kamarat to obhajuje “pravom” na subeznu jazdu v obci :slight_smile: neda si povedat, ze obiehanie z prava je absolutne rizikove, pretoze dany pan v kalape sa moze kedykolvek spamatat a preradit do praveho pruhu…

b) jazda po krajnici (uhnutie sa) vs. jazda v strede (vsak je tu zakaz obiehania)

pri dlhych cestach sa fakt neda ist 100% predpisovo, ak nechce clovek cestovat KE-BA 7 hodin + prestavky. takze povazujem za slusne uhnut sa niekomu, kto ma chce predbehnut aj za cenu toho, keby som mal ist po krajnici (vynimku robim ked je krajnica neprehladna - pravotociva zakruta, predo mnou kamion a pod…, kedy nemam vyhlad na krajnicu a neodprisaham, ze tam nie je cyklista alebo odstavene vozidlo..)

kamarat tvrdi, ze treba jazdit po strede cesty, lebo na krajnici su kamienky a klince… vysla z neho veta, ked som sa raz uhol na krajnicu, aby som pustil auto v zhone pred seba: “co si nenormalny? chces defekt?”, takze jeho nazor je, ze nemaju ludia co predbiehat, ked je dakde zakaz

obdobna situacia je pri 1+1 so sirokymi krajnicami, ked vidim kolonu v protismere, tak prirodzene zajdem na krajnicu, co im da moznost obiehat (za predpokladu, ze pomale vozidla v protismere sa trochu uhnu tiez)

Jednoznacny suhlas.

Takisto plne súhlasím so sorgom. Snažím sa jazdiť podobným štýlom.

Naozaj nemam problem uhnut na rovnych sirokych cestach, ale auto nalepene na zadny naraznik ma irituje, lebo pri vynutenom brzdeni mi moze rozbit kufor. A ak ho pustim na neprehladom useku so zakazom predbiehania a on zrusi niekoho v protismere, ciastocne budem vinny za zrazku.

samozrejme prehanat to netreba :wink:)) nebudem teraz suchat pravu stranu o zvodidla za kazdu cenu :stuck_out_tongue:

pisem len o tom, ze ovela inteligentnejsia (a prospesnejsia pre obe strany) je reakcia uhnut sa o 1 meter doprava ako sa rozculovat, rozhadzovat rukami, kliat, narocky brzdit a trubit :slight_smile:

co sa tyka akceleracie po “lepeni sa”, mas pravdu, je vyhodnejsie akcelerovat z vacsej vzdialenosti, ale priznavam, obcas prebliknem nejakeho zaspateho sofera predomnou aj ja. ked niekto “blokuje” pomalou jazdou lavy pruh napr. na dialnici, tak namiesto sustavneho blikania dialkovymi sa mi celkom osvedcilo v klude vyhodit smerovku dolava, ono to uz blika same, tak ked sa dotycny spamata, moze sa zaradit doprava.

Nechapem, preco by si mal byt vinny za to, ze on niekoho v protismere zramoval. Skor je problem, ze aj ty to schytas, kedze si hned za nim a to je uz vacsi pruser.

tiez mi to pripada take mdle, obiehania cez “zebru na krizovatke”, ach jaj, senzacia :smiley:

pokial nemozme slusne cestovat dialnicou, tak sme nuteni obcas robit priestupky, aby sme necestovali tych spominanych 7 hodin…

dokonca, ak je dobry vyhlad, je lepsie zacat predbiehat cim skor a necakat na prerusovanu ciaru…

Srbsku to tak nejako funguje ako pvoedal Sorgo. od Madarskej hranice az po Novom Sade je dialnica v 1/2 profile a tam kamiony a pomale auto sa davaju co anjvaic na pravu stranu, dokonca ked vidis ze oproti tebe ide kolona pomalych aut a priblizuje sa rychle auto tak aj ty, protiiduci, sa das co najviac na pravo aby ten oproti mohol predbehnut. Kto tam je prvy raz bude mat chvilku problemy zvyknut si. Tam kde su MUK tak tam je policia ktora uz nemiera rychlost len je tam ako upozornenie ze tam sa nema predbiehat.

no pokutu sice nedostanes, ale mrziet ta to moze. uz sa mi stalo parkrat, ze predomnou blikol kamion, co je uplne jasny signal, ze mozem predbiehat a napokon odbocoval na odpocivadlo…

jedna zasada, ktorej sa snazim stale drzat je, ak mas co len najmensie pochybnosti o manevri (prebiehanie), tak to vzdaj. sice plati, ze ani ti oproti nechcu zomriet, tak sa ti uhnu, ale su aj ine adrenalinove sporty… relativne bezpecnejsie.

ano, to je dalsi problem.

Na useku KE-PP je viacero usekov, kde je prerusovana ciara, ale len samovrah by tam predbiehal.
Rovnako, su useky, kde su do kopca tri pruhy, ale ak nic nejde v protismere, tak dole kopcom to clovek strihne aj cez dvojitu plnu, ked ma vyhlad. Teleporty u nas zatial nezaviedli, auto sa z nicoho nic zrazu v polke kopca nezhmotni, takze riziko tu nie je ziadne.

cez PO alebo SNV ?

moj tip: SNV, hoci ani vrchom to nevyzera bohvieako

no riziko je pokuta :smiley: toto obvykle ja nerobim, zena nerodi, vsetko je ok :slight_smile:

samozrejme, ak by som sa mal pozerat na nejaku aviu, ktora ide dole kopcom 70, tak by som to asi poriadne zvazil…

Podobne aj v Polsku.

Myslel som cez PO - teraz presne nepoviem pri ktorych dedinach to bolo, ale je ich tam par. Domaci s tym problem nemaju, ale ked vidis, ako sa velka X5ka s CZ znackou v noci na tom useku vyruti predbiehat, tak ti nie je vsetko jedno. Fakt by ma zaujimalo, ze kto to ako vlastne schvaluje a rozhoduje.

Co Avia - staci, ze pred tebou ide cajocka v XC90, vidis ako dvihne mobil a zrazu jej rychlost klesne na 60 (dole kopcom) - nestiha aj telefonovat a aj drzat plyn :slight_smile:
Ziaden policajt mi nevyhovori, ze je bezpecne za nou ist a pockat kym sa vykeca.
Samozrejme, k tomu treba aj to, ze hore tym dvojpruhom zrovna nejdu ziadne auta - co je mimo vikendov tazke sci-fi…

Pokuty skratka patria k nakladom na cestovanie - rovnako ako sa nikto nepozastavuje na tym, ze treba kupovat naftu, dialnicne znamky, STK znamky, olej, rovnako aj pokuty - akurat su tazsie predvidatelne - obcas pol roka nic, potom za 2 tyzdne niekolko…

u nas mame prilis tvrde normy a predpisy…

Osobne si myslim, ze keby na niektorych rovnych a prehladnych 1+1 usekoch dali 110tku, bolo by menej nehod, lebo by sa menej predbiehalo. Dnes je to tak, ze zopar exotov ide 90, dalsi “bezpokutovou” 100 kou, dalsi “vodicakovou” 120 kou, navzajom sa predbiehaju a vznikaju kolizie.

Toto je síce zaujímava teória, ale v konečnom dôsledku s tebou musím súhlasiť, pretože pri chýbajúcej dostatočnej diaľničnej sieti a ak pri pravidelnom cestovaní autom po Slovensku nechceš stráviť pol života v aute, tak to asi inak nejde.

:smiley::D:D kasne napisane

napadla ma v suvislosti jedno zdovodnenie od nesofera, preco su cestovne naklady 5 Sk / km, ked benzin ta vyjde menej: ze “to nie je len benzin, ale aj gumy a sroby do auta” :smiley:

takze k tomu treba este pripocitat aj pokuty :slight_smile:

Jajaaaaj, kebyze aspon tych 90. To mozno tak cez vikend poobede :slight_smile: Ked mas pred sebou 5-7 kamionov (± s navesmi), aky ma zmysel ich predbiehat, ked vies ze pred nimi je dalsich 5-7 kamionov ? Na trase PO-PP usetris mozno tak 7 minut (a aj to si dovolim pochybovat, pokial vylozene clovek nejde 180-200 medzi dedinami, co je dost problem za plnej premavky).