Verejné financie a politika

s tych darovanych migov financuju chod strany? Ci ako.

niečo pre kolegu Pacha, kde môže hľadať svoj budúci 11. a 12. a pol 10-teho dôchodku, na 3. treba čím skôr zabudnúť, ak samozrejme nechce vytvoriť republiku dôchodcov, ktorí sa budú musieť vrátiť do montérok, lebo na dôchodky už nebude. Ak nebudú mladí milí Pacho, na dôchodok zabudni, jedine cez rozpredaj štátu a stratu suverenity, napr. rozložením Slovenska medzi okolité krajiny a pričlenením jednotlivých okresov k susedným územiam. Juh k Maďarsku, krajný východ k UA, sever k PL, severozápad k CR a Bratislava by si asi vybrala Viedeň, veď kedysi ich spájala električka.

Mám pocit, že táto krajina si nezaslúži ani vlastnú existenciu. NEčudo, keď si volí Fica, ktorý by mal byť podľa mňa obvinený z vlastizrady za paktovanie s Putinom. Vôbec by som sa nečudoval, keby im púšťal nejaké informácie ako to robil Sidharto v Maďarsku, ktorý medzitým hodil Fidesz cez palubu a stal sa manžérom čínskeho BYD-u (asi to nebolo zadarmo).

1 lajk

Vždy keď si myslím že už nevieš prísť s väčšou kravinou tak ty to dáš :smiley: Tiež mi Naď neni sympatický ale toto vyplodiť fakt neviem čo chce za myšlienkový pochod

3 lajkov

ja len napíšem “slušné slovensko”, a la demokrati.

Tym, ze forint posilnil, tak v madarsku maju vyssie priemerne mzdy v cistom…

1 lajk

pozeram ze uz nas predbehli aj oni resp keby len predbehli, madari tym slusne zacali dobiehat polsko aj cesko ako vidno..ktore sa tiez platovo celkom slusne odtrhlo od nas.. 1641 vs 1211e je uz celkom slusny rozdiel v hrubom.. na hanbu sme ostali s rumunmi a bulharmi na chvoste celej eu, otazka casu kedy nas predbehnu aj ti.. :face_vomiting:

Horsi je uz len fakt, ze nas zachvilu predbehnu aj srbi. Kto ze nam potom bude chodit pracovat do fabrik? Ci dotiahneme indov?

1 lajk

presne tou cestou ideme.. do velkej ciernej vesmirnej diery.. ktora nas pomaly pekne pohlcuje a vtahuje do seba to je ta avizovana grecka cesta ktoru viaceri odbornici avizovali a varovali ale nik to nechcel pocut a prijat z tych co su pri moci.. cisla vsak hovoria jasnou recou (skoda ze sa nedaju dat 2 smajle, suhlasim aj stve ma to, tentokrat by to sedelo:) idealne

az neskutocne ako sa otvorili platove noznice medzi nami a ceskom +polskom a nabera to kazdym mesiacom vacsie a vacsie grady

a co je horsie z vychodu tu mame migrujucich ukrajincov ktori tu nasincom ktori sa chcu zamestnat(najma takym co nemaju prax a odrobene roky a potrebuju startovne pozicie) beru pracu najma vo vacsich mestach a vytvaraju neustaly tlak aby sa este aj tieto mzdy znizovali smerom dole a tym ze tu zavolame ako si spomenul indov tak ten tlak na nizsie mzdy este nasobne zvysime tou lacnou pracovnou silou.. cele zle! takymto systemom sa k tym vyssim platom nikdy v zivote neprekopeme..

add: pozeram ze cesi defacto platovo dobehli napredujucich slovincov (teda ak su to oni lebo tie cisla su tam dost natlacene) tych 1653e vs cesko 1641e to su uz defacto narovnako

4 lajkov

Ked som bol nedavno naposledy na vychode, tak som neustale pocuval, ze ako sa tu mame dobre, to len zla opozicia skodi. :grinning_face:

Ako keby to, ze niekto spravi nakup v kauflande ci kde za 50euro aby PREZIL, bola ta zaruka prosperity. Vsak lebo pred 20 rokmi ludia bezne nerobili nakupy za take ciastky. A take kinderko bolo ze ultimatny luxus a teraz vnucatam kupa nie len jedno, ale par, aby mali do zasoby… Ked uz aj to kinderko je pomaly lacnejsie ako horalka…

Ano, slovensky trh je velmi krehky. Problemom je hlavne neexistujuci slovensky kapital a da sa povedat, ze neexistujuca spolocenska zodpovednost.

A tiez ekonomika postavena na vode aka dotiahnite investora, dajte mu danove prazdniny, nech si zamestna zahranicnych. :slightly_smiling_face:

5 lajky

to sú čísla v čistom

1 lajk

Ale vedia to veľmi dobre kam a čo smeruje, len nemôžu to otvorene priznať. Cieľom aktuálnej garnitúry bola len beztrestnosť a doklepkať to tam (relatívne - aspoň pre jednoduchších) so cťou, to v preklade znamená len prskať na druhých ako oni za to môžu. Najnovšie hranol tvrdí ako si všetci vymýšľajú, že Slovensko je na tom dobre, pričom argumentuje najnezmyslenejším údajom - absolútnym dlhom, však 61% je menej ako 80-100+ na západe. Oni hospodárili výborne, však nechali v roku 2019 len 48%, o rok to už bolo 61%, čo na tom, že vtedy bol pol roka lockdown a logicky keď nerobíš HDP tak dlh ide skokovo hore, to už si ich publikum neoverí, ich publikum si neoverí nič, lebo aj keby chce, nemá mentálnu kapacitu to pochopiť.

1 lajk

Tretina Slovenska (lebo X- stotisíc žije v zahraničí) to je úplný debilizmus, Fico je Guru, ktorý čokoľvek povie uveria mu. Táto krajina musí padnúť asi na DNO, aby ľudia pochopili.

Pripravme sa na zlé časy, ešte aj budúci víťaz PS má problém povedať, že 13. dôchodky má dostávať tak 5% ľudí ak to preženiem tak 10%, ale 80% z tých 10 sú rómovia, takže nikto si netrúfne na takýto scénar.

Ak nejaká strana povie, že ide rušiť 13. dôchodky, obedy zadarmo, vlaky zadarmo a prepustiť 20 - 30% úradníkov s nadpriemernými platmi atď. tak takú stranu asi by som aj zvolil, len sa bojím, že atká asi nie je.

A čo sa týka Rumunska, tak majú nižší plat aj le aj nižšiu cenovú hladinu, takže domáci sa majú pravdepodobne o čosi lepšie ako my. Už v EU asi ostalo len BLG, a tí sa prikláňajú k Putinovi, tak aspoň vidno ten paradoc, že Putinovci sú tí najchudobnejší v EU. Ale nevadí, že sme chudobní, hlavne že sme s Rusmi a proti EU.

Čo sa týka HUN-ov, tak ich čaká štedrá finančná injekcia z Bruselu, tuším spolu 18mld EUR (v prvej várke len 16), ktoré im Orbán odkladal na “horšie časy”, pre svojho pritikandidáta. Ak to MAďar neposerie, má celkom slušný finančný vankúš na to, aby krajinu znormalizoval a pritom nemusel veľmi siahať na súčasný štandard. My ten vankúš nemáme, preto to bude bolistivé.

Nesledujem vôbec PS, ale kámoš mi včera povedal, že by aj voli PS, ale keď vidí tie posty na FB, ktoré tam hádžu ľudia ako Plaváková a jej frakcia, tak mu je z toho zle, že si vôbec neuvedomujú, že poraziť na hlavu Fica s postmi kde sa vášnivo vylyzujú 2 muži alebo ženy, proste na Slovensku v tomto čase nie je možné. Fico nemusí robiť prakticky nič, len zverejniť svojmu stádu, aha pozrite, toto chceme na Slovensku?

Ale tak tupci si naprieč politickým spektrom, myslia si, že vyhrajú komplet a potom to pôjde podľa nich len nechápu, že máme pomerný systém.

4 lajkov

Dobre toto povedal Rattay (aj keď osobnostne ho vôbec nemusím) - a síce, že ktokoľvek príde tak nebude tieto nezmysly rušiť a robiť dobrú a zodpovednú politiku, nakoľko je to politická samovražda, najpravdepodobnejší je ten grécky scenár, prídu 3 komisári poškrtajú a Slováci môžu na tú zlú EÚ nadávať ešte viac. A toto je asi ten pád na dno.

Inak 13. dôchodok by nemal dostávať nikto, žiadnych 5 ani 10%, nie sú na to peniaze, tak ho nemôže dostávať nikto a žiadna iná varianta v normálnom svete nie je.

Rumunsko nás v Parite kúpnej sily prekonalo už dávno, sčasti preto, že majú lacné nehnuteľnosti nakoľko súčasnému stavu prechádzal masívny desaťročia trvajúci exodus milónov rumunov za hranice.

Maďari po zmene vlády majú potenciál byť ťahúnmi regiónu, tu aj keby sa zmení vláda, tak škody ktoré sú napáchané sa budú ťahať ešte 10 rokov a bude ich vidieť všade… platy, dôchodky, infraštruktúra, zdravotníctvo…

Problém PS ale aj zvyšku opozície je, že targetujú menšiny - LGBTI je menšina, podnikatelia sú menšina, vzdelaní ľudia sú menšina (spoločný názov “Bratislavská kaviareň”) Naopak Hranol si targetuje väčšinu - dvojciferné IQ ako aj stav bankového konta, teda pracujúca chudoba v tých vychýrených fabrikách so štátnymi dotáciami. Ono toto koniec koncov vidieť aj na influenceroch, koľko majú sledovateľov.. Kto má asi viacej tí čo robia kvalitný obsah (VedatorSK, Dejepis inak, Ekonomia ludskou rečou) alebo na opačnej strane mladý sulík, Jovinečko, každá druhá čajka čo sa s niekým vychrápala v reality show atď..

2 lajkov

Ked je uz tak zle, ze aj romovia sa stahuju do madarska. :winking_face_with_tongue:

Otvoriť príspevok na Facebooku

V tele mu nekontrolovateľne rastú nádory, čaká ho tridsiata štvrtá operácia. Štát by vyšlo lacnejšie schváliť mi liečbu, vraví Marián — Denník N V tele mu nekontrolovateľne rastú nádory, čaká ho tridsiata štvrtá operácia. Štát by vyšlo lacnejšie schváliť mi liečbu, vraví Marián — Denník N

Dalsi priklad smutnej reality na Slovensku, inde by pán bol prabdepodobne liečený. Ale tak máme obedy zadarmo, 13. dochodky a Fafokany a Slayady.

1 lajk

neviem ako to pocitaju ale parita kupnej sily by snad mala zohladnovat najma bezne zivotne potreby, potom veci ktore sa kupuju menej casto, sluzby a nakoniec to co sa kupuje najmenej teda nehnutelnosti. pre mna totiz neposobi vierohodne ze odisli im miliony ludi ale inac sa maju lepsie. vraj v londyne je druhy najpouzivanejsi jazyk rumuncina, (asi 9 z 10 by tipovalo arabcinu a pod) a to sa nebavime o verejnych sluzbach ani o existujucich kilometroch D.

to su peniaze co my stale cerpame. len oni predpokladam nebudu stavat 26 km nejakej Mx za 900 mega ani par km trate na podobne sumy. ma sa to vyuzivat efektivne a zmysluplne. o tom je cerpanie fondov. ani u opozicie ani tu na fore nevidim hromadny distanc od megalomanie.

ved prave o tom je sutaz, ziskat si vacsinu. ked vacsina ludi ma skor lavicove zmyslanie je ciste harakiri targetovat iba mensiny a masive rusit socialne vyhody. to volici nebudu akceptovat.

ked vieme trosku pocitat tak vidime ze 13.dochodok je suverenne najvacsia polozka a dochodcovia su najma volici smeru. vlaky zadarmo jenaopak uplne smiesna suma. obedy a energie nieco medzi tym. rozpravat o podpore rodin (kdh, olano) -/ked sice by mali vyssi danovy bonus ale za stravu a energie by zaplatili tolko ale skor este viac/- sa da ale doveryhodne to nie je. PS by aj v zasade s pravicovym programom mohlo mat kludne 30 percent ale urcite nie ak jedina istota je rusenie vsetkeho mozneho.

verim tomu ze velka cast potencialnych volicov by to aj pochopila keby im to viac komunikovali. ale to je uz aj o tom ze smeraci a teda nielen fico maju dar reci co v opozicii sedia usmudlany psici s priemernymi alebo podpriemernymi komunikacnymi schopnostami.

2 lajkov

Vzasade suhlasim so vsetkym, len doplnim v ramci parity kupnej sily, nehnutelnosti sice su obcasny nakup, ale hypoteku slebo najom platis kazdy mesiac a je to podstatna cast vydajov, preto som poukazoval na to, ze lepsie sa asi uplne nemaju a udaj je skresleny nizkymi cenami nehnutelnosti ako dosledku masivneho exodusu. Ono aj keby sa maju lepsie ako my tak nezacnu masovo chodit naspat z anglicka, k tomu daleko viacej, vid PL kde zacinaju chodit naspat domov az teraz a zivotna uroven cca 30-40% nad nami.

1 lajk

Z anglicka sa vracaju vsetci, nie len poliaci. Akurat poliakov tam bolo hufne mnozstvo, cize aj ten rozdiel bude viac citelny…

A najdolezitejsia vec je ta, ze uz nevies ist len tak slobodne pracovat do UK. Preto asi logicky ten pocet klesa. Ale ako propaganda pre poliakov dobra. :winking_face_with_tongue:

Nasiel som si oficialne statistiky a pisu, ze v roku 2014 zilo v UK tak 75tisic ludi narodenych na slovensku, v roku 2021 uz len 48tisic… Poliakov bolo 790tisic, a v roku 2021 uz len 682tisic.

Cize ten exodus slovakov je percentualne vyssi, aj sam poznam dost ludi z okolia co sa vratili ci sa prestahovali do inej krajiny EU, popr. aj taka australia je moderna.

1 lajk

hej briti to zacinaju riadne zakonmi priskrcovat ten exodus.. pristahovalcov z inych krajin tam jasne nechcu ani vidiet takze logicky nastane presun migrantov za pracou do inych podobne alebo mozno aj lepsie prosperujucich statov ,bude otazne ci polsko navratom odidencov ziska alebo strati (bude o to o dost menej volnych prac miest pre domacich usadencov, nakolko navratilci su uz vacsinou zabehani a vedia dobre jazyky tak firmy prednostne siahnu po nich)

Vacsie riziko by som videl prave v ukrajincoch, ktori zaplavili dany pracovny trh, ale na to, ze kolko uz trva vojna na ukrajine, tak nemam pocit, ze by to poliaci nejak pocitili a ten rast sa dokonca aj zrychlil, ked predbehli nie len nas, ale aj cesko. Schopny pracovnici su velkym prinosom pre ekonomiku, pochopili to uz vsetci, okrem slovenska. Nam stacia ti nizko prijmovy…