Verejné financie a politika

a nestacila by eutanazia Antone Pavlovici ?? vies dovrsis 68 a sup ho rovno na ihlu.. ??
35r sa tu kazdy ohana, usetrime a uskromnite sa pre deti a vnucence… a PRD
takze nemyslim si ze ten 13 dochodok pre nich je nieco extra..

Odpoved ved kazdy je strojcom svojho stastia je sice pekna ale neda sa uplatnit vseobecne. ANO suhlasim: dajme tomu ze generacia od 2005 sa uz ma starat o seba a diverzifikovat svoj buduci dochodok.. priklad: stara mama bola ucitelka na ZS sla do dochodku cca 2010 a ten dochodok neako extra velky nie je,

• odpoved: nech sa prestahuje do mensieho, ano z 1izb toho vela moznosti nie je…
    Starobince: ..hmm rusia sa, cakacka dlha, poplatok vyssi ako cela penzia ?

Kolko ze to danovych ulav sme tu uplatnili a co z toho? Kolko strategickych podnikov predali ?? kolko ze je je tu mld dovoz absolutne zbytocnych potravin, kt si fakt mozme doriesit doma ??

Prosim napis nam CO nam prinesie uspech ? Univerzity kt tu mame uz v kazdej dedine ? IT kt pada a prepusta ?? alebo skusime pokracovat v montovani AUT a dotiahneme 6 automobilku ku napr. BB ??
Vies aky je plat profesora na VS ?? tak nenapises tuto blbost…
ak Ti vyrastla generacia idiotov lebo rodicia nieco zanedbali pri vychove tak Ti VS nepomoze, akokolvek bude budova pekna a preplatena profesormi…
Tvarime sa ze kvalitna VS je vtedy ked ma vela doc. profesorov = kriterium UC a PIS odborne CLANKY minimalne 5 rocne, co potom, ze uz nic nevymyslis a vacsina vyskumu sa deje bud v zahranici alebo max na SAV..
/beriem Lekarsku fakultu a IT, kde ten vyskum ma este co ponuknut/

Velmi sa mi paci statistika KOLKO ze to deti ide studovat do zahranicia staci len do Ciech… Ale nikde nie je KOLKO ich aj dostuduje…

1 lajk

nejde o to, ze kolko toho pestujeme doma alebo nie. ide o to, ze majitelia ornej pody pestuju to co je pre nich najvynosnejsie. roky dozadu to bola repka olejna, myslim ze doteraz sa nic nezmenilo. keby bol nejaky konflikt alebo nieco, tak do roka vieme domacu spotrebu uplne v pohode pokryt.

fakt nema zmysel pestovat napr. zemiaky, ked je to malo vynosna plodina a dokazeme ju kupit za lacno napr. z polska.

co by ale malo slovensko riesit je produkcia mlieka… kedze v tomto uplne zaostavame.

na slovensku sa vyprodukuje 883 000ton mlieka, zatial co v cesku je to 3 373 000ton. cize bolo by dobre sa dostat aspon na uroven ceska. nasledne by aj klesli ceny masla, smotan, jogurtov a podobne.

Eutanáziu si nechaj pre tých, ktorí po nej túžia.
35 rokov sa tu málokto oháňa koľko ušetríme možno jeden 4-ročný cyklus za 35 rokov bol taký (2002 - 2006). Fico sa za 14 rokov nezvykol oháňať koľko ušetríme, naopak on sústavne míňal viac ako mal (žeby amnézia na tvojej strane)
Si si vedomý toho, že jediná veková skupina, ktorá od roku 2019 neklesla so svojím čistým prímom sú dôchodcovia? Ak nie tak sa nečudujem tvojim názorom.

Ak si predstavím, že tá skoro miliarda čo ide ročne dôchodcom by sa investovala do vzdelania, štátnych služieb a iných dôležitejších kapitol (z ktorých by časom profitovali aj dôchodcovia), tak mi je až zle z toho ako ľahko sa vyhadzujú peniaze.

Štát sa môže prirývať len takou perinou akú má, to je základ ekonomiky a nie si požičiavať na prejedanie.
Všetci máme rodičov dôchodcov, aj moja mama bola učiteľka, ale nikdy nevolila SMER a podobné ohavonsti, pretože vie že 13. dôchodok je niečo za niečo, tzn. že nedostane iné dôležité služby.
Od ľudí na tomto fóre by som čakal, že ekonomicky sú nad priemerom bežnej populácie.

Keby si sa spýtal švajčiarskych dôchodcov, či chcú 13. dôchodky, myslím že drvivá väčšina by ich rázne odmietla, rovnako ako vo svojich referendách odmietajú niektoré zvrátené populistické návrhy, ktoré by u nás v referende určite prešli.

4 lajkov

Vlados, nehadas sa so mnou, hadas sa s faktami. ano prevalilo sa to s vacsim odstupom. dialnice severom za nase dane a efekt nie je adekvatny. nevedel si prezut ani intenzity 1995 lebo neboli take ako si si myslel. teraz mame dalsi zdroj, info z myta tam mas. npr. cez RK tranzituje iba 1500 kamionov, co nezodpoveda “zakladnemu prepojeniu” ci ako si to nazval. hlavne priorita nadovsetko D1.

Prečítal som si tú diskusiu a nehnevaj sa devil ale manipulácia ti ide perfektne. Zlatým klincom je veta “stale postradam co by sa malo robit inak ako ficove vlady”.

Odpoveď je jednoduchá: TAKMER VŠETKO
spomeniel len čo ma sfleku napadne:

• zrušiť 13. dôchodok, resp. ho oresať len pre najchudobnejších
  • zrušiť transakčnú daň
  • výrazne opraviť trestný zákon a záviesť vládu práva
  • tzn. zmeniť fungovanie prokuratúry, inak sa tu bude kradnúť donekonečna
  • neklamať ľudí ale naučiť ich žiť zodpovedne a nespoliehať sa na štát
  • v podstate všetko podstané už bolo kdesi vymyslené a len to aplikovať na naše pomery, niektoré reforme stačí len zobrať a zaviesť a potom ich udržiavať a upravovať aby prinášali maximálny prínos

Ale vieš, ak chceš kradnúť zo štátneho, potom asi nebudeš aplikovať to čo funguje vonku, lebo by sa horšie kradlo, čiže stačí ti ak krajina prešľapuje na mieste, kým iné sa posúvajú dopredu a ty si kradneš a ešte ťa aj volia a na tlačovkách opakuješ, že ak do pekla tak na krásnom bielom koni, no tvoji voliči sa ledva plazia po vlastných a asi to nepočujú, kam si ich ansmeroval.
Táto krajina nie je mladých, oni idú inam a tam sa skladajú na dôchodky Čechov, Nemcom, Angličanov a Fico odychuje vo svojej vile v CRO.
A takto si my tu žijeme.

7 lajky

ok, ale s cechmi uz nie sme v spolocnom state 32rokov.

ciastocne to kompenzovali fondy a na zapade Sk aj investicny boom po roku 2000.

a nemala by vlada prave pracovat na tom, aby sa podnikatelske prostredie zlepsilo?

nechce sa mi verit ze mame najnizsi alebo skoro najnizsi podiel turizmu na hdp v celej alebo skoro celej eu lebo nie je dobre podnikatelske prostredie.

ale to nie je mantra, dialnice prinesu rozvoj. tu zlyhali odbornici. nikto neprotestuje ze pre 15000 aut sa planuju meglomanske dialnice. a nikto neprotestuje ze pre menej ako 10000 aut sa planuju tiez dialnice a plne profily.

700 mega je tusim na cesty bez zeleznic, so zeleznicami myslim ze viac ale aj tak menej ako polsko.

ake vysoke danovo-odvodove zatazenie? vidis tam nejaky zasadny rozdiel oproti polsku, cesku ?

raz som zachytil ze nejaky zastupca agrosektora hovoril ze rozloha lánov u nas je najvacsia v europe, co je paradox lebo sa povazujeme sa clenitu krajinu. a naozaj viac ako 50% poľnohospodárskej pôdy na Slovensku tvoria lány s rozlohou nad 30 hektárov. vacsinou obilie, repka…,mozno pozostatok socializmu a jrd. pokial viem, polsko funguje viac na mensich farmach. je k tomu lepsi vztah ludi aj preto je aj lepsi pristup od statu. lebo to ma proste svojho majitela co tomu venuje cely zivot. tu sme zaspali nie 10 rokov ale 30 rokov.

velke nemecke firmy idu investovat vraj vyse 600 milliard (co je okolo 15 percent ich hdp) aby vytiahli ekonomiku z recesie. stat zatial dava 500 milliard a riesia co sa este da.

to co pises je konsolidacia len stale nikde nevidim plan rozvoja. … niektoré reformy stačí len zobrať a zaviesť a potom ich udržiavať a upravovať aby prinášali maximálny prínos…plny suhlas, ja takych nevidim ani vo vlade ale ani v opozicii. smer bluzni o vychodnom spojeni a opozicia nema ziadnu perspektivu max. do bodky preberu to co pride zo zapadu. ale to co vyhovuje v niekde v holandsku tu nemusi byt zivotaschopne.

realne hdp/osobu 2024:
slovensko 19.130
polsko 16.470
ceny (100 percent je priemer EU):
slovensko 84,7
polsko 72,2

mat vlastne podniky a vlastny trh niekedy znamena ze menej je viac.

ano, ved kvoli tomu som sa prestahoval do ceska. v cesku mas pausalnu dan okolo 4000euro do prijmu 60000euro, ake mas dane na slovensku? a este ani nemusis podavat danove priznania ani nic.

to iste ked prides do polska na trhy, tak kolki ti vlastne davaju blocky? skoro nikto, skus to ale spravit na slovensku a uvidis. u nas to mas strasne preregulovane a uplne zabijame podnikatelskeho ducha…

ja by som skor povedal, ze sa to ludom nechce robit a tak radsej svoju podu prenajmu niekomu velkemu… robime to napr. aj my s nasimi pozemkami…

ako som uz pisal - su to najvynosnejsie plodiny… ty by si nebodaj pestoval nieco ine na com zarobis menej a tazko sa to predava?

Odkial vlastne mas, ze mame najnizsi podiel turizmu? Nejde o to, ze mame nizky podiel, ale ze ten potencional je strasne velky, kedze v okoli nemaju take hory ako my…

a vidis niekde odbornikov vo vlade?

ja tiez netvrdim, ze vsade sa maju stavat neviem ake cesty, ale aspon zakladne prepojenie musi byt rychle a niekedy ta intenzita nehra ani taku rolu. samozrejme ze niektore tahy su zbytocne ako R2 od Trencina, R1 BB-RK a severna R3 by sa mala riesit ako obycajna cesta prvej triedy, ked uz vedla je D3.

s plnymi profilmi nie je az taky problem, ale problem je, ze v akych parametroch sa to stavia a ake su polomery zakrut a podobne, to vsetko predrazuje vystavbu. uz roky tu omlielam ten zarubny mur na slovensko polskej hranici… nieco na tom proste bude.

nech postavia takuto cestu z SK do PO, ja sa tomu nebranim.

1 lajk

Niektore veci su uplne primitivne, napr. dostat infrastrukturu do dobreho stavu, nie len cesty a mosty, ale aj nemocnice, urady atd.

Potom tiez aj skoly ci internaty. ked ma ist nejaky student byvat na internat, ktory zazil komunizmus niekde v cesku vs nove internaty so samostatnymi garzonkami na slovensku tak co si vyberie? migracia mladych zavisi aj od takych malych veci… niekde som minule cital, ze mlada ceska pisala, ze na aku skolu ma ist cez erazmus, ze ma tam len na vyber nejaku bansku bystricu, potom litvu alebo nieco atd. a ku slovensku potom dodala, ze tam urcite nechce ist, kedze tam je este komunisticke skolstvo.

Tiez treba zacat masivne investovat do miest, nie obchvaty a ine nakladne stavby, ale zacat s chodnikmi, cestami. napr. Bratislava ako magistrat ma investicny dlh niekde okolo 600milionov eur, ak to rozlozime na 20 rokov, tak to je 30milionov rocne. spolu s mestskymi castami je to 60milionov rocne. co je vlastne desatina obyvatelov slovenska. Ked to dame do scopu celeho slovenska, tak to je 600milionov rocne.

Tieto peniaze by sa dali v pohode ziskat reformovanim samosprav na slovensku, napr. v Bratislave a kosiciach zrusit mestske casti, dalej vytvorit nejake spadove oblasti… Kazdy ale o tom len hovori a nic sa s tym nerobi.

1 lajk

tak ale to ze ti nedavaju blocek na trhu predsa nie je opatrenie polskej vlady. dph maju aj v polsku. to je akurat praktika toho obchodnika.

to ze nie je zaujem o farmarcenie je mozno preto lebo sa davno nastolil kolchoznicky sposob s velkymi lanmi. ani pri polnohospodarstve by to nemalo fungovat tak ze pestujme len to co sa zrovna teraz oplati. taka zivocisna vyroba a ovocie-zelenina su toho prikladom. to tak nefunguje ze jeden rok zrusis chov/sad a o tri roky budes chovat zase. my fungujeme na repke a obili. lebo to je najjednoduchsie.

neviem, videl som tabulky s udajmi tesne po covide 22-23 mozno. a boli sme 1-2-3 od konca. polsko bolo podobne ale oni nemaju hory. madari/ cesi urcite si pamatam ze pred nami. okrem toho cesko 57 mil. prenocovani, slovensko 15 mil. prenocovani, madarsko 45 mil. prenocovani, rakusko 154 (!) milionov prenocovani.

Este raz AK mas sproste deti- vychovane na Influenceroch, Farmach, Superstar a Varime tak Ti ziadna skola nepomoze !! Dojde rodic a zaplati to je holy fakt. Pred kt si tu zakryvame vsetci oci, ucitel Nema autoritu ani dalsie XY funkcie v state..

Takze ziadna VS tomu nepomoze..
To ze Fico minal je sice fakt ale minal alebo ,kradol, tak to kradnu vsetci od 90r.. nazvi si to ako chces: dotacie,fondy pricatizacie..
WAU dochodcovia neklesli super maju svojich 600e uzasne.. co tam ale po cenach kt vsak rastu.
Prosim povedz co tvojej mame ako dochodkyni tak chyba ? Uprimne ma to zaujima.
Samozrejme ze Svajciar nepotrebuje 13dochodok ked jeho normalny dochodok pokryva vsetko a umoznuje mu mat normalnu jesen zivot a cestovat po svete. Co tunajsi dochodca moze tak snivat a jeho cestovatelsky highlight bude 2 dni na kupalisku v Madarsku..

Mozme sa bavit o znizeni zamestnancov v statnej sprave, nenakupovanie zbrani, nevyplacanie davok etniku kt neodrobili ani rok.. alebo ,diskriminacne, zrusenie 13d pre ludi kt sli do dochodku za poslednych 5r..

ked si pozries hlavne tahy co su trasy E, potom este povedzme MT-ZH, NR-KN a TT-holic kde mas porovnatelne mnozstva kamionov tak nic ine poriadne nie je iba D1, D2, R1.

ak si das mapy a pozries casy tak pravaze TN-ZH je bezne 70 km/h, zrovna tam mas obchvat BN a ZH. a potom juh 75-80 km/h co tiez vela nechyba k 80 priemer.

vsetko ostatne 60-70, cize

• KE-MI
  • PO-komarnik
  • RK-trstena
  • stred obe trasy
  • ZV-sahy
  • NR/GA-KN
  • TT-holic

vsetko toto by sa dalo zlepsit na uroven 70+ a zaroven zvysit priepustnost pomocou par obchvatov. giraltovce, stiavnik, secovce, krupina, sahy, komarno, zamky, senica, holic. plny profil akurat dialnica okolo secoviec na MI a potom este obchvat ZV a KE. a juh na 80+ ak by bola batka.

take co pises by stalo viac ale stale menej nez vsade R24,5.

ale ved to nema nic spolocne s DPH.

ked stat chce, aby sa pestovalo nieco ine, tak moze dat na to dotacie, alebo ako to presne funguje. keby to bol taky problem, tak sa to uz davno riesi. znova opakujem, ze uz nie je rok 1880, kde vsetci pracujeme na poliach, ale aktualne je vsetkeho dost, ze ani nevieme co s tym.

prave ovocie je take, ze je ho dostatok… ved kolko rodin ma zahrady. my mame napr. vela jabloni, ceresne ci orechy a kazdym rokom to hnije, lebo to nikto nechce a to volame aj rodinu rodinu, nech si pridu pooberat. ale vacsina ludi je takych, ze ked im to neprinesies rovno pod nos, tak to ani nechcu.

co sa tyka napr. masa, tak sliepky zabijas po 2-3 mesiacoch. prasata 4-5 mesicov. nic strasne, ze by si to nevedel vybudovat od nuly.

s tymi prenocovaniami mas pravdu. ale znova, boli tu dotacie na vystavbu penzionov ci hotelov a doslova sa rozkradli. ja neviem najst ani obycajny hotel v Bratislave, tak je tam na tom hotelierstvo biedne.

ale ved tu nejde o nejaku priemerku, stale tu pisem o bezpecnosti. ako to, ze ked idem z Brna do Svidnika, tak v pohode prejdem az do Presove a potom usek od Lipnikov po Svidnik je taky, ze mam pocit, ze tam niekde zomriem, no preco asi. tu celu cestu treba prelozit, nie ze len jeden usek je nejaky problemovy. mozno taky strocin/chmelov vie pockat.

nech poliaci otvoria S19 od Rzeszowa a budem asi chodit tamadial.

1 lajk

to nie je o tom ze kolko zeleniny a ovocia tu mame. alebo aj masa. to je import.

ked som bol v tatrach 2x 2023, najskor pred sezonou v maji a potom po nej na jesen. a vyzeralo to tam dost prazdne. takze neviem ci je problem pocet penzionov, skor uroven, ceny, a co za to dostanes.

tych par obchvatov je uplne minimum, tym ze odstranis najhosie miesta bude nielen vyssia priemerka ale aj bezpecnost. ked chces komplet prelozky co by bolo stovky km na viac tahoch tak to uz su take peniaze ktore stat neusetri len tak. lebo potrebujes rozvoj nielen na cestach, na to treba zdroje navyse. to co som uviedol ja stat da hocikedy lavou zadnou.

Cim je vacsia konkurencia, tym je to lacnejsie. Dnes ked dovolenka niekde v Turecku vychadza drahsie ako navsteva tatier, tak to je uz co povedat.

No ved. Keby sme pouzili peniaze z D1 Turany - Hubova, tak by sme toho vedeli postavit dost vela…

1 lajk

Sproste deti vychovane na Influenceroch su v kazdej krajine FYI. Jasne vsetci kradli rovnako, čím ďalej tým múdrejšie na to ideš. Školy ti nepomôžu za rok ani za 5, vieš trpezlivosť je niečo čo nám chýba, preto ani nezačíname s reformami, lebo veď sa ich nedožijeme.
Ceny rastú pre všetkých nie len pre dôchodcov, aby si nezabudol.
Pozri za koho najviac pribudli zamestnanci v štátnej správe v ére počítačov, keď kopec vecí by vedel urobiť dobre nastavený SW.
Ale vidím, že ľudia stále snívajú, že to tu za nich niekto vyrieši. Bohužiaľ nikto, ale OK, každý má právo na názor.

7 lajky

Pozri ale ja suhlasim s tym ze reformy trvaju, ale ako vravi ucitel na Zrps : my ucime nie vychovavame… takze vo zmenis na reforme ? Ok nebudu sa memorovat Mor ho ale ta mstematika nepusti…
Jasnee zi vo svojej bublinke ze sa kradne len za Fica a zbytok si trhal od ust aby dal obcanovi.. este daj Matovicov bonus 200e… kt si zaplatil mestu na poplatkoch lebo tie peniaze mali ist pre obce..kde v reale Ti ostalo az 8.50… ale ano je to viac sko Ficovych 1.50..
Ja viem ze teraz sa prepusta 10-15% statnej spravy, v statnych podnikoch..
Predstav si ze v jednom krajskom meste kde uz 8r vladne pravica sa na magistrate zvysil pocet zamest. O 150%, takze nie je to len o jednej strane ale o konkretnych ludoch

1 lajk

Nikde som nenapisal,že sa kradne len za Fica, ale štatistika nepustí. Pozri si najväčšie kauzy Ficových vlád a povedzme dzurindových vlád a vytriezveš.
Kradne sa vždy a všade ale ide o rozsah a mnozstvo. V roku 2010 robila nejaka organizácia prieskum zlodejín počas 2. Dzurindovej vlády a 1. Ficovej vlády a vyšlo im po spočítaní, že za dzurindu sa ukradlo asi 10% toho čo za Fica (a to je už rádový skok).
Matoviča mi tu nespomínaj toho som kritizoval za každú blbosť, ktorú spravil, ale keď ho porovnám s Ficom musím povedať, že to nebolo horšie ako je to teraz, ideálne by bolo, ak by sa do parlamentu nedostal, ale neviem to zariadiť.
A som zvedavý na tých prepustených 10-15%, aj v roku 2016 boli vyhlásenia, že idú prepúšťať tuším 10% a nakoniec nabrali nových ľudí, veď voličov treba nejako živiť ale ekonomika nakoniec nepustí, ako to tvrdila barónka Tatcherová, že socializmus má tú smolu, že mu nakoniec vždy dojdú peniaze.
To, že sa v jednom krajskom meste zvýšil počet zamestnancov, to je hold smola toho mesta, mňa by však zaujímala objektívna štatistika a síce mestá, kde vládne pravica a kde ľavica a porovnanie na 100-ke samospráv nie na jednom meste (tipická manipulácia, ako keď sa oblbujú ľudia napr. s očkovaním, že 2 zomreli, ale to že rozdiel v úmrtiach zaočkovaných a nezaočkovaných je signifikantný to sa taktne zamlčí; viem matematická štatistika a pravdepodobnosť sa na úrovni učí asi len na univerzitách a možno aj na niektorých gymnáziách a preto sa ľudia dajú ľahko oblnúť na dobre vybraných príkaldoch).
Zatiaľ by mi úplne stačilo v diskusii, ak by si mi nevkladal do úst čo som nikde nenapísal, ani nikde nepovedal. Ak toho nie si schopný radšej hoď do ringu uterák, bude to gentlmenskejšie od teba.

2 lajkov

Za fica sa kradlo viac lebo vladol dlhsie. Za dzurindu bola ale najvacsia kauza. Konkrétne gorila. Vtedy som na nich definitivne zanevrel. Toto ich definitivne pochovalo a vlastne vtedy zacala vlada smeru 12-20.

1 lajk

Veď nikto ich za Gorilu neglorifikuje, prave naopak, vykopla ich z parlamentu. Akurat Fico mal takych Goril možno 5 a možno 10, ale jeho elektorat je bohužiaľ tupý, tak mu to toleruje. Už to zistil aj Fico. Kedysi boli časy, keď museli ísť dole Paška, Zmajkovičová, Jánoš a ďalší, ak na nich niečo vytiahli. Dnes by takéto kauzy prešiel bez povšimnutia a tí ľudia by zostali na svojich miestach, prípadne by boli ešte povýšení, ako majster otec Gašpar (t.č. stále obvinený a obžalovaný, ako aj mnoho iných, ale on to dal až na podpredsedu parlamentu, veď kto iný ako Bodorov človek by si to mal zaslúžiť)

9 lajky