Verejné financie a politika

Keď vyberieš najbonitnejšiu fabriku, tak dostaneš to čo si chcel, štatistiky sa nerobia na jednej fabrike, ale v celom odvetví. Skús spriemerovať celé odvetvie automobilového priemyslu a potom dostaneš pravdivé číslo.

Tu dole ide o hrubú mzdu https://www.platy.sk/platy/automobilovy-priemysel

číslo nie je úplne presné ale dostatočne ukazuje že čistá mzda v AP nebude veru 2200 EUR

Tento príspevok len dokresľuje to, čo tu tvrdím stále. Neexistuje dobrý a zlý politik.

K novele zákona o cestnej premávke 8/2009 momentálne prerokovávanej v parlamente:

Okrem skupiny poslancov zo Smeru okolo Vážneho, od ktorých som nič normálne a prospešné ani nečakal a budú ničiť dobre nastavené pravidlá v novele cestnej premávky pozmeňujúcimi návrhmi v 2. čítaní, som sa dočkal sklamania aj z radov opozície od ľudí, ktorých som považoval za to lepšie v politike.

Facebook

Dana Kollára poznám osobne (určite nie je prívrženec tejto koalície). Poznám osobne aj Maroša Viskupiča. Tiež som sklamaní z postojov klubu SaS k tejto novele (od PS som nič pozitívne ani nečakal), na ktorej pracoval tím odborníkov aj z verejnej správy VÚC, ZMOS, Únia miest a dokonca aj z MagBA.

3 lajkov

podľa mňa politik, jen len ďalšia nadávka. Osobne by som sa veľmi hanbil, keby ma niekto oslovil “politik”.

2 lajkov

To už keď sa politizujú aj pravidlá cestnej premávky, tak to s našou spoločnosťou nevyzerá naozaj dobre. A niektorí členovia tohto fóra to tu s tou svojou nadradenosťou a elitárskym prístupom dokazujú tiež denno-denne.

1 lajk

o čo ide v tej novele?

Za mna obrovske plus pre viskupica, aj ked volit sas uz nebudem. S tym meranim rychlosti ma pravdu, travim v aute desiatky hodin mesacne a podla mna mimo dialnice 90% vodicov prekracuje 90% limitov (hovorim o osobakoch). Zakon ktory postihuje taketo spravanie je rovnako debilny ako napr zakon zakazujuci fukat do vreckovky a cim menej sa vynucuje tym lepsie pre normalneho cloveka

1 lajk

Zákony : Vyhľadávanie v návrhoch zákonov : Detaily návrhu zákona - Národná rada Slovenskej republiky

Návrh zákona je vypracovaný predovšetkým s cieľom zlepšenia bezpečnosti cestnej premávky, keďže vývoj dopravnej nehodovosti – najmä tej s následkami na životoch – sa javí ako neuspokojivý. Navrhované zmeny majú tento cieľ dosiahnuť najmä prostredníctvom:

-posilnenia postavenia a ochrany najzraniteľnejšieho účastníka cestnej premávky – chodca (zavedením jeho zvýšenej ochrany pri prechode cez priechod pre chodcov a zvýšením jeho dominantného postavenia na chodníku),

-zosúladenie niektorých pravidiel cestnej premávky s medzinárodnými štandardmi (napr. státie na ceste mimo obce, predchádzanie na ceste s dvoma jazdnými pruhmi v jednom smere jazdy),

-precizovanie mechanizmov zameraných na recidivistov, t. j. vodičov opakovane porušujúcich pravidlá cestnej premávky závažným spôsobom,

-sprísnenia sankcií za prekročenie rýchlosti,

-rozšírenia okruhu porušení pravidiel cestnej premávky, ktoré možno riešiť v rámci objektívnej zodpovednosti držiteľa vozidla,

-upravenia pravidiel jazdy malých elektrických vozidiel,

-rozdelenia výcviku v autoškole a rozdelenia skúšky z odbornej spôsobilosti (zaradenie účastníka vodičského kurzu do praktického výcviku až po tom, ako prospel na teoretickej skúške).

Dôvodová správa:

nrsr.sk/web/Dynamic/DocumentPreview.aspx?DocID=577477

Priechody pre chodcov I - ocestnejpremavke.sk

1 lajk

Rešpektujem tvoje videnie tejto problematiky, no nesúhlasím všeobecne s takýmito postojmi.

Kvôli korupcii sa tu mnohí idú rozdrapiť, ale ak ide o ľudské životy a snahu o ochranu najzraniteľnejších účastníkov CP, tak sa podľa môjho názoru správame veľmi sebecky. Čo je spoločensky nebezpečnejšie? Zabiť z nedbanlivosti človeka v obci alebo riešiť človeka za bedničku jabĺk, ktorý sa chcel poďakovať lekárovi? To naozaj? Takto máme nastavený rebríček hodnôt?

Účelom návrhu novely zákona nie je primárne pokutovať vodičov, ale primäť ich k ohľaduplnému správaniu voči chodcom a cyklistom najmä v obci. A keď k tomu majú pomôcť radary na princípe objektívnej zodpovednosti, tak prečo nie? Veď každý takýto radar musí byť vopred označený Z 334.

Ľudia sa dožadujú dodržiavania pravidiel, avšak len do okamihu, keď začnú konať v rozpore s nimi. Potom je zlý nie ten čo koná nesprávne, ale ten čo na to upozorní, nedajbože to nesprávne konanie sankcionuje.

3 lajkov

ja sa ani nejdem vyjadrovať k politike a pár príspevkom vyššie. Poviem len toľko, že politici nie sú dobrí a zlí, ale zlí a ešte horší (v globálnom meradle, lebo ako jednotlivci by sa aj našli, ale cez stranu neprejdú). a smutné je to, že každý normálny človek (alebo aspoň väčšina) povie, že by chcelo koniec tejto vlády ale v zapätí povie, že aj tak nie je koho voliť.

čo sa týka dopravy, ja som za radar za každou búdkou v meste, aj s policajtami s radarmi, do momentu, kým nebudú "poľovať” na hranici obce niekde za zákrutou. áno, bežné auto už má navigáciu, ale nie je to štandard. a keď nie je to isté, keď ma budú pokutovať za 70tku v strede obce vs. 10m za značkou. ale dať úplnú prednosť chodcom na prechode je cesta do pekla. ľudia už teraz nepozerajú či môžu vstúpiť na vozovku, kapucne a telefóny a čokoľvek, a skočia na cestu rovno pred Teba- čo bude potom, keď budú mať vždy prednosť?

inak čo sa tej korupcie týka, dobre to povedal raz jeden policajt z jeho osobnej skúsenosti - všetci sú proti úplatkom, ale keď príde na lámanie chleba - “pán policajt - za dvacku bez bločka by sa nedalo?” u lekára to isté.

5 lajky

Dal som like na tento príspevok, ale zároveň cítim potrebu vyjadriť svoj údiv nad tými riadkami, kde je korupcia zjednodušene popísaná prostredníctvom bedničky jabĺk pre doktora. Všetci vieme, že nie o tomto je reč.

3 lajkov

Poviem toto. V Cechach maju obce moznost instalovat radary a kopec tu moznost aj vyuzilo. Vsetko samozrejme v zaujme bezpecnosti.

Ked padol navrh, ze obciam ostanu z vybranych pokut len peniaze na prevadzku tych radarov a co vyberu navyse pojde do statneho rozpoctu, tak par obci sa nechalo pocut, ze tie radary radsej odmontuje.

Takze ked na tom radare obec nezaraba, uz to miesto kde obec pacla radar je zrazu bezpecne ? Ci v prvom rade islo aby si obec financne prilepsila a len sa to schovalo za bezpecnost ?

Napr. mesto Benesov u Prahy. Nejakych 17 tis. obyvatelov.
V jeho oblasti 14 radarov. Za rok 2025 vybrali 40 mil. Kc, z toho cisty zisk tak 20 mil. Kc.

Pokial neostane ten cisty zisk, tak radary odmontujeme. Takze cielom tych radarov je aby zarabala obec alebo bezpecnost ?

3 lajkov

A tupelo Fantozzi alias Erik Tomáš sa tvári, akoby peniaze pre SP na 13. dôchodky tiekli z nejakého externého zdroja (napr. z Nórskych fondov si možno myslí, ale netečú).

Graf jasne ukazuje, že 13. dôchodok je neudržateľný, ak dôchodcovia nechcú umierať v nemocniciach na problémy, ktoré v Čechách bežne zvládajú.

Fico roztočil dôchodkovú špirálu alebo začal hrať pyramídovú hru, nazvite to ako chcete, ale aj špirála má svoj koniec a aj pyramída má svoje posledné poschodie (lebo dôjde materiál).

Dôchodcovia si vôbec neuvedomujú, že čím viac mladých ľudí vyženie Fico z krajiny (lebo to nie sú jeho voliči) o to skôr sa dôjde na koniec špirály a pyramídy.

Chcelo by to urobiť edukatívny kreslený film pre dôchodcov a tam im jednoduchou formou ukázať, že zvolením Fica a všetkých podporovateľov 13. dôchodku si kopú vlastný hrob. Dôchodca nechápe, že mladí odísť môžu kedykoľvek a kľudne aj všetci, radi ich privítajú a zaplátajú svoje demografické diery kdekoľvek v EU, ale na dôchodcov sa každý vykašle a Fico si kdesi v Dubaji (ak stihne újsť) bude hovoriť: “Ale som tých dôchodcov odrbal, do psej matere; môžete ma bozať v riť moje milé sprosté dôchodkyne.“

3 lajkov

ja by som to považoval za mierne “vydieranie” štátu, ako keď prídeš k svojmu operátorovi a povieš, že buď Ti zníži poplatok alebo ideš ku konkurencii.
nikto príčetný by to nespravil. to by musela byť dohoda - ty plať prevádzku a ja si vezmem zisk. to by som to demontoval aj ja :slight_smile:
jasné, že nechcú prísť o peniaze ale keď im tam po demontovaní radarov začnú jazdiť ľudia ala Fittipaldi, budú ešte prosiť, aby im dali peniaze na prevádzku.

Porovnanie danoveho odvodoveho zatazenia prace v krajinach OECD za rok 2025.

V roku 2026 je zase o nieco vyzsie, kedze sa zvysili odvody zamestnanca do zdravotnych poistovni o 1%.

Pamatam si, ako pred par rokmi vyjednavali odbory vo VW Slovakia zvysovanie miezd, nakoniec po par hrozbach strajku sa dohodli na par percentach. O mesiac neskor sa s VW v DE robilo nieco podobne, a zvysili im mzdy o 2% viac, ako na SK. Takto sa nikdy neda dobehnut DE. SK len zvysuje dochodky Nemcom a Svajciarom miesto tych slubenych svajciarskych dochodkov.

1 lajk

Konečne si ma začal oslovovať po mene/nick-u, to sa cení. Dzurindova vláda niečo skonštatovala v roku 2001. V roku 2004 sme sa dostali do EÚ – neviem, ako za teba, ale za mňa je to paradigmatická zmena, asi najväčšia od roku 1989 pre nás. Takže asi treba niektoré záležitosti prehodnotiť (prečo? lebo EU fondy).

Vieš, ako rád by som debatu neťahal k Ficovi, ani si nevieš predstaviť, ale čo mám robiť, keď vládne mafia na Slovensku? Mám byť ticho, ako za socíku. Kurnik, keď niekto nevidí, že sú to mafiáni s jedinou ideou, a to vydrancovať Slovensko vo svoj prospech – OK – ja to beriem, ale to je ako keď mi niekto povie, že nebo je fialové.

Ak už nič, tak rozumný človek musí vedieť, že 12 noviel Trestného zákona (o chvíľu 13.) nebolo pre občanov, ale pre Smerákov a ich bandu. Nie je normálne v krajine EÚ, aby si obžalovaný a jeho advokát písali trestný zákon vo svoj prospech, alebo že by za rovnakú krádež zo slovenských a z EÚ peňazí bol odlišný trest a môžem pokračovať ešte 2 hodiny.

Keď vládnu dvaja rozliční ľudia, väčšinou to má aj odlišný výsledok, a ja tvrdím na základe nezávislých čísel z našich aj zahraničných štatistík, že za Fica sú ekonomické výsledky Slovenska horšie (povedal by som badateľne horšie) ako za vlád z opačného spektra. Matoviča beriem mimo - on je nejaký 3. štýl politiky mimo vyššie spomínaných dvoch. Fico a MEčiar patria do jednej kategórie a Dzurinda s Radičovou do druhej (krátko tam bol ešte Moravčík v 1994 asi pol roka). Ja som technokrat a riadim sa faktami a, bohužiaľ, fakty hovoria proti Ficovi (je mi ľúto, rád by som bol, keby to bolo naopak, lebo Fico s Mečiarom vládli dlhšie). V podstate ich spája, ako vždy, tieto prúdy, neoľudácka linka, ktorá tu vznikla už za 1. republiky a stále sa tu drží (teraz k nim ešte patrí aj Republika). Tiso vytvoril štát, aby okradli Židov, a Mečiar vytvoril štát, aby okradol Slovákov, lebo Židia a Nemci tu už neboli, tak sa pustil aj do vlastných a Fico v tom pokračuje, len je prefíkanejší, tak to aj robí lepšie.

6 lajky

pokial EU fondy zacali nahradzat statne peniaze tak az taka zmena nenastala. a ked si pozries odovzdane kilometre za 20 rokov tak narasty su skor cyklicke a urcite nie kazdorocne. to co je este + su ppp.

k tomu tvojmu tradicnemu politickemu balastu, jednak je to OT a opat pripominam ze porovnavas odlisne ekonomicke prostredie v europe/svete co pre malu exportne orientovanu ekonomiku je mimoriadne dolezite. potom nevedno ze ake konkretne parametre porovnavas a cio zohladnujes bazicky efekt (z nizkeho zakladu sa lahsie rastie ako z vysokeho) alebo napriklad nezamestnanost co bola vtedy jedna z najvyssich siroko-daleko.

1 lajk

Točíme sa stále dookola, jasne že zohľadňujem bázický efekt a práve v tomto je najlepšie porovnanie s krajinami okolo nás, ktoré vyšli z približne rovnakých parametrov roku 1989. Pozri si štatistiky Svetovej banky alebo obdobnej inštitúcie. Ináč nedávno vyšla tiež zaujímavá štatistika a síce, že koľko robí rast HDP o ± 2% ročne v dlhodobom cykle cca 20 a viac rokov pre danú krajinu. výsledok je ten, že je po 20 rokoch môže byť krajina z bývalého východného bloku ako Slovensko v stave ako Srbsko alebo ako Česko a to práve podľa toho, či využije svoj rastový potenciál alebo nie v rozsahu -2%, bez rozdielu alebo +2%.

Neviem, čo k tomu ešte viac dodať, ale výsledky Fica sú žalostné a o rok budú ešte horšie. Ono je rozdiel vládnuť v stave, keď ekonomika je rozbehnutá, prípadne keď Nemecko a EU je v rastovej krivke alebo v stave po Covide a Matovičovi (ktorý v porovnaní s Ficom ani nebol horší, len sa za neho o dosť menej kradlo; a áno kradlo sa aj za Dzurindu len ten pomer medzi Ficom a Dzurindom odborníci vypočítala asi 1:10)

Ale veď kľudne tu na fóre urob anketu, s otazkou ako fungovala ekonomika Slovenska za jednotlivých vlád, nech je k tomu širší pohľad.

7 lajky

anketa/prieskum sa ma robit na reprezentativnej vzorke co tu urcite nie je. rast hdp nie je samo osebe postacujuci udaj. aj keby srbsko a cesko mali dlhodobo rovnaky rast tak cesko so svojou relativne dobre diverzifikovanou ekonomikou moze mat vyssiu zivotnu uroven. ale spomenme nas. cely rast zalozeny na par velkych fabrikach nie je mozne dlhodobo udrzat na tych cislach ako sa to startovalo. a nijako si neviem spomenut ako sa za dzurindu diverzifikovala ekonomika.

1 lajk

Dzurindova vlada skoncila 3.jula 2006. 4.jula 2006 nastupila prva smeracka vlada. Zachvilu tu oslavime 20 rokov od nastupu jeho prvej vlady. Od toho dna preslo vyse 14.5 roka jeho vlad. Kym mu skonci obdobie, bude vladnut takmer 2 nasobok casu ako vladol Dzurinda.

Skus my vymenovat, co urobil Fico pre diverzifikaciu ekonomiky? Casu mal na to dost

5 lajky