Verejné financie a politika

Keď ti dám jednu facku alebo 100 tak ten rozdiel ver mi pocítiš na vlastnom tele, ak neveríš skús si to, možno sa niekto podujme ti to dokázať. Prajem veľa šťastia.

Ešte jeden príklad, ak ukradneš 200Eur si zlodej, ak ukradneš jednu miliardu tiež si len zlodej. Prajem ti, aby ťa radšej okradol ten 1. zlodej, ak by ťa mal už niekto okradnúť, lebo ty tvrdíš, že je to jedno, ale chápem, že nie každému bolo zhora dané (to podstatné je mnohokrát skryté v detailoch, no nie každý ide do hĺbky, a nie každý vie ísť do hĺbky).

6 lajky

@yoggy monopol je uspesny najma vdaka tomu ze je monopol. Ak keby sa ukradne kazde tretie zlate vajce sa neoplati predat sliepku

1 lajk

To máte zato, že tu miešate politiku. Svet nie je čierno-biely. Nie všetko čo je “for me” je dobré a platí to aj naopak. :wink:

1 lajk

Ok, ak ideme takto ziadam BAN pre nick SVACO, za vyzvy k fyzickemu nasiliu.

3 lajkov

Čo sa týka štátnych firiem, stačí pár dobrých zákonov s kontrolným mechanizmom a hneď by bolo lepšie, problém Slovenska je ale, že na farbe vlády nezáleží. Tak ako červená, tak aj modrá nechce zákon čo zamedzí sprenevere.

Problémom je vymožiteľnosť práva.
Ja moc na rozprávky o super funkčných štátnych podnikoch neverím, lebo vedenie sa tam každé 4 roky mení a zväčša im nejde o rozvoj podniku, ale vyprdkať sa prinajlepšom 4 roky, zarobiť, možno dať zarobiť svojim kamošom a nech je malá domov pre tých, čo ich tam dostali (oligarchovia, politické strany, lobisti).
Všetko sú to len pekné rozprávky pre naivných.

Darmo sme mali zákon, že eurofondové zákazky pred podpisom zmluvy musí obstarávateľ posielať na kontrolu pred podpisom zmluvy, keď za Počiatka a Erseka NDS na to z vysoka. Formálne posielali dokumenty na kontrolu po podpise, v každej zákazke x pochybení… a teda korekcií, následky pre zainteresovaných žiadne.
Len všetci ostatní si to plnili a pri akomkoľvek pochybení sa im tendre rušili (aby štát nemusel sanovať korekcie eurofondov…, lebo by sa zvyšovali výdavky).
A mohol by som pokračovať.

3 lajkov

a čo zákon, o preukazovaní majetku? vôbec ešte existuje, ? bol už niekedy na niekoho aplykovný?? v niektorých štátoch to funguje.

a tu je ten problém, chýba buď zákon, alebo vymožiteľnosť. Tam by mali byť uzákonené aj kontrolné mechanizmy s následným postihom (aj kontroly).

Predpokladal som, že chápeš metafory. Výzvy k násiliu sú mi bytostne cudzie. Snažil som sa vysvetliť ti rozdiel na konkrétnom vymyslenom príklade. That’s All

5 lajky

Dnes ma zaujalo toto video, hovorí o zotrvačnosti v ekonomike ako zlého tak a dobrého a tak aj zmýšľania obyvateľov. Za veľkú časť ekonomickej zaostalosti, ale aj pomýlených názorov, ktoré tu stále sú a držia gaunerov pri moci môžeme vďačit bratom RuSSom ako nás v 40tych “zachránili”. Východné Nemecko je len menšia časť Nemecka, čiže jeho vplyv na výkonnú moc je obmedzená a rozdiely sú stále výrazné.

1 lajk

toto je vseobecne zname, kto toto nechape nie je sa o com bavit. ale pre nasu debatu su zaujimavejsie porovnania s okolitymi statmi.
eurostat REAL GDP 2025 cize HDP bez prepoctu na ceny/kupyschopnost.
slovensko 19 270 eur/obyvatel
polsko 17 130 eur/obyvatel

ako je teda mozne ze polsko sa ma lepsie? nizsie hdp ciastocne vysvetluje nizsie ceny. ale ze su vyssie platy pri nizsom hdp je velmi zaujimave. struktura ekonomiky, regionalne rozdiely by som povedal…

V piatok kolega v Trencine siel natankovat, na Slovnafte aj OMW tabulka “nafta dosla”.
Naco nam vlastne tie dialnice budu? Kolko aut zostane jazdit pri cene 5E/l benzin/nafta? Elektroaut je tak 5%.

za mňa to budú:

• vysoké ceny energií
  • energeticky náročnejšie pracovné miesta (automotive a ťažký priemysel)
  • vysoké daňovo-odvodové zaťaženie

Inými slovami, dlhšie robíš na náklady.

• vyšší podiel pracujúcich na Slovensku (možno - nemám podložené)
  • prípadne šedá ekonomika, kde vo firme je oficiálne 1 človek, spraví milión obratu, ale reálne je tam ďalších 20 = HDP na hlavu vyjde vyššie, skreslené štatistiky kde je minimálka na páske ostatné bokom, ale to sú všetko dôsledky neprimeraného daňovo odvodového zaťaženia.

Tak budes sediet na zadku. Podme sa pozriet trochu do historie.

Cena ropy brent v dolaroch za barel
rok minimalna maximalna priemer
2011 93.450 126.80 110.83
2012 89.430 126.35 111.63
2013 97.750 118.91 108.68
2014 57.330 115.02 99.314

Nezda sa mi ze by sa v tych rokoch tankovala za 5 eur/liter, ale nemusim si pamatat.

Tak podme nie tak daleko do minulosti.
rok 2022 76.500 130.32 98.937
Pre porovnanie, momentalne je cena brent na urovni 108 dolarov/ barel.

V tom roku 2022 bola najvyzsia cena nafty niekde na urovni 1.95 - 2 eur/liter.

2 lajkov

Zase sa netvárme, že to je výlučne problém Slovenska. Aktuálne tu máme ropné šoky ako v 70. rokoch. Problémy sú všade na svete, obmedzuje sa množstvo natankovaného paliva, nariadené home officy, tankovať sa môže párne a nepárne dni, obmedzuje sa klimatizovanie, letecké spoločnosti rušia lety pre ceny palív atď. Smutné je akurát to, že odolnosť svetovej ekoniky voči ropným šokom sa za 50 rokov posunula presne o 0. :smiley:

V realite na Slovensku:

• Hranol sa tvári, že za to môže výlučne Zelenskyj
  • Opozícia sa tvári, že za to môže výlučne Hranol

Realita je asi taká, že ani jeden z týchto ľudí na vzniknutú situáciu úplne nemôže, myslím že rozhodnutie použiť hmotné rezervy bolo správne, jediný problém je, že preto, ako je Hranol zaľúbený do ruských rúr, u nás chýbala ropa o mesiac skôr ako inde, čo môže ešte bolieť keď vyschnú hmotné rezervy skôr ako sa dajú aspoň sčasti do poriadku dodávky ropy a ropných produktov - aktuálne veľmi pravdepodobné.

3 lajkov

vysoke ceny energii na trhu preco, plyn dovazame vsetci, v elektrine sme prakticky dosiahli sebestacnost, polsko neviem ci je sebestacne ak ano jedine z dovodu staromodnych spalovacich elektrarni.
tazky priemysel moze byt aspon ciastocny argument
vysoke dane tiez ale zase len ciastocne

za mna skor vacsi vnutorny trh a potom
koncentracia hdp do istych odvetvi s alikvotne mensim poctom zamestnancov. aj v case najvacsieho boomu automobiloveho priemyslu bola vysoka nezamestnanost.

No tych 5E/l je moj tip na najblizsi rok - dva. Dobre si pamatam tie casy ked ropa isla k 150$ za barel a ceny paliv boli niekde okolo 1,70E/l.
Ale to je je ten problem, ceny paliv su zafixovane 15-20 rokov pricom inflacia stlacila realnu cenu penazi na viac ako 1/2.
Takze ak bola cena paliv 1,40 pri priemernom plate 700E, tak 3,20 je pri plate 1600E.
Tie paliva tam proste pojdu, lebo momentalne sli na inflacny dlh.

A dovod slovenskej stagnacie mareks96 napisal presne v jeho 3. bodoch.
Vcera som skontroloval danovu kalkulacku a moj podie cistej mzdy zo superhrubej dosiahol 50%, este prednedavnom to bolo 55%.
Samozrejme z toho este 23% dole DPH, takze zostava 38,5% ktore zostihlime na 20% kadejakymi poplatkami, spotrebnymi danami, pokutami, povinnymi platbami za STK, PZP
Ekonomika sa nemoze tocit pri 80% daniach.
Z tych 20% ma clovek problem vyzit a nie platit si sluzby v ekonomike.

2 lajkov

ekonomika nie je len o tom co ti zostane na konci. ale to asi vysvetlujem zbytocne aj na 150ty krat.

nieco ine… Poľsko zastropovalo ceny benzínu a nafty, platiť začnú od utorka

no kto by to bol povedal ze takyto statny zasah zrovna v polsku kde je tiez pravicova vlada ak sa nemylim.

Takze doplnim aj to B.
Zastropovala ceny palív a zároveň výrazne znížila dane – DPH na benzín a naftu klesla z 23 na osem percent, pričom štát siahol aj na spotrebné dane.

1 lajk

Takze vladu v polsku tvori

Občianska koalícia - centristicka koalicia,
Tretia cesta - pravicova aliancia
Nová ľavica - aliancia lavicovych hnuti a stran.

Takze vo vlade su zastupena pravica, stred aj lavica. Na zaklade coho chces oznacovat tu vladu za pravicovu ?

1 lajk