Verejné financie a politika

to je tiez trochu zlozitejsie…

ked sa nakupia nove BMW X3 pre policajtov, ktore sa ani nevyrabaju na slovensku, tak tymto moc trh nepodporime. takisto rozne veci pre armadu ako stihacky, tatry atd. (tymto nejak netvrdim, ze tieto veci nie su potrebne)

ale potom tu mame napr. predrazene ciapky, uniformy a co ja viem co. kde je jasne, ze ta cena je prefuknuta a tie peniaze sa mohli pouzit lepsie - napr. do zdravotnictva, skolstva ci aj take verejna priestranstva, lebo mesta na slovensku vyzeraju hrozne.

a prave tieto oblasti su tie, ktore priamo zvysia kvalitu zivota ludi.

no ved jasne, ze sa tu nic nerobi, ked realne ako ta to ma motivovat, ked vidis rozbite cesty a ulice? nehovoriac o tych nemocniach, tazko vymozitelne pravo atd. keby sme investovali do tychto veci, tak an slovensku by sa viac tvorilo a tiez by vznikali domace firmy, ktore by mohli prerazit. a to je vlastne cesta k nejakej ekonomickej prosperite, na zaklade ktorej aj tie dochodky pojdu vyssie a nebudu druhe najnizsie v eu. (ci aky sme teraz v poradi)

2 lajkov

presne tak.. nie je dlh ako dlh.. dlh z populistickej vlady tunelovania a prezratia z rozdavania dochodcom a inym skupinam a dlh z investicii do statu ako ma napr polsko je hodne velky rozdiel, takemu statu sa to s casom vzdy vrati a pridu v kratkom case lepsie statistiky..kdezto u nas to je prave to druhe.. ..zial..

2 lajkov

Všade čítam o “adresnej” energopomoci … sú nejaké reálne návrhy?

Na to neviem odpovedať, ale tu je ďalší jasný dôkaz že peniaze, ktoré by sme mali investovať do rozvoja aby prinášal nejaký dlhodobý osoh tak my tie peniaze prežerieme. Za spomínanú 1 miliardu € by sme nedeli postaviť R4 do Poľska alebo D1 do Ukrajiny, alebo z veľkej časti financovať úsek Turany-Hubová či tunel Karpaty, alebo postaviť zvyšnú R2 Zvolen-Košice, alebo postaviť 3-4 nemocnice, alebo v každom okresnom meste po jednom domove dôchodcov… a 2 roky budem na tom rovnako, že sa bude zvyšovať cena plynu.

3 lajkov

no schvalne, odkial mas tu 1 miliardu eur ? odkial vies ze co bude 2 roky o ? ceny plynu bola najvyssia v lete 2022 kvoli viacerym faktorom posobiacim naraz a odvtedy vyrazne poklesli.

Neviem aký model sa uvažuje ale neviem si predstaviť aký by mal byť aby to bolo “spravodlivé” …
V každom prípade už asi všetka energia nebude dotovaná, ale len

• pre vybratých ctihodných občanov podľa nejakého spravodlivého kľúča - príjem na osobu v domácnosti, celkový príjem domácnosti, atd.
  • Dotovať sa bude len časť energie
    • napr. 5MWh jedno aká komodita plyn, elektrina, teplo, …
    • napr. 2MWh na osobu jedno aká komodita
  • Vydajú sa energošeky (to ani neviem čo to bude za entitu) na kompenzáciu cien …

Od ministerky, ktorá má rovnaké uvažovanie ako ty.

2 lajkov

sa cudujem ze ty sledujes vyroky ministerky. ale kazdopadne vlani to bolo okolo 300 mega. to nie je ciastka ktore vyrazne pomoze investiciam zaroven ale “pomoze” dvihat ceny a a znizit hdp v prepocte na paritu kupnej sily. to je ten parameter co sa berie ako “hlavny” a v com upadame. takto uvazujem ja. ty mozno uvazujes ako ten co dvihal ceny a sluboval 2nasobne platy.

osobne si neviem predstavit zistovat ktora domacnost je na tom ako. presne kto ma aky prijem a kde sa kolko zdrziava to si ludia velkrat zariadia podla potreby… skor mi vychadza dotovat nejaky zakladny objem energie, tym sa vyriesi ze ked niekto ma velku nehnutelnost alebo luxusne casti typu bazen a pod, tak tuto cast spotreby si uz zaplati za trhove ceny.

1 lajk

Nesledujem ju, nie je môj typ :wink:
https://spravy.stvr.sk/2025/07/miliarda-z-eurofondov-sa-ma-vyuzit-na-energopomoc-stratena-prilezitost-hovori-predseda-rady-pre-rozpoctovu-zodpovednost

To sa objektívne ani nedá. Niekto dal tisíce € na zníženie energetickej náročnosti domu a niekto to použil na nové zariadenie či dovolenky. Niekto má domček 70m2 a niekto má 3 generačný dom, a pritom v oboch prípadoch môže ísť o osamelého dôchodcu. Nie je dom ako dom.
Niekto si aby ušetril nakúpi drevo (hoci má plyn), svojpomocne si ho spracuje a každé spálené polienko zváži a niekto len otočí regulátorom.

1 lajk

na upresnenie:

Zatiaľ je isté iba to, že zo štátnej pokladnice smerovali od roku 2022 do roku 2024 na pomoc s platením účtov za plyn pre všetky domácnosti viac ako štyri miliardy eur. Tento rok by to podľa odhadov mohlo stáť ďalších vyše 370 miliónov eur.

takze usetri sa cast z 370 mega a z toho ziadne velke veci nepostavite. a inak neviem si predstavit co by sa dialo keby boli ceny plynu na urovni 2022. ludia by platili o 100 alebo 200 percent viac??

1 lajk

370 miliónov je napríklad 200 opravených mostov, 800km nového povrchu na jedničkách, alebo 2 nemocnice, rozhodne nie zanedbateľná suma, ktorá nepomôže. Prípadne zadotovanie zateplenia pre 35 000 domácností, tepelných čerpadiel pre 30 tisíc domácností, alebo solárnych panelov pre 50 000 domácností. Keď už dotovať, prečo nie zníženie spotreby?

4mld, ktoré sa prežrali na energie za 3 roky sú s prehľadom celá R4, Východná D1 a R2, rozdiel je, že tie peniaze by pomohli aj okamžite aj dlhodobo, energopomoc len dočasne. Ono ťažko sa potom dodržiavajú tie odporúčania ako sa má kúriť na 20°C, keď mi niekto zadotuje prekurovanie na 24°C atď. Z veľkej časti sa dotuje aj plytvanie.

5 lajky

Len tak pre predstavu, co sa da urobit za 370 mil. eur.
Na projekt Zelena domacnostiam, z ktoreho sa dotoval nakup FVE, solarnych kolektorov, tepelnych cerpadiel, veternych bolo vyclenych 107 mil. eur a ten projekt mal prebiehat od roku 2024 do roku 2029.
V juni tohto roka bol zastaveny prijem novych ziadosti pre vsetky kraje okrem bratislavskeho, kedze vyclenene prostriedky pre ostatne kraje uz boli pridelene.
Takze zelena domacnostiam by mohla fungovat este dalsich 3.5 roka.

1 lajk

Na margo energopomoci. Energopomoc isla aj mestam.
Napriklad mesto, kde byvam vysutazilo dodanie 390 MWh elektrickej energie na osvetlenie od 1.10.2022 do 31.12.2022 za 960 eur/MWh. Evidentne tych miest s divokymi cenami energii bolo viacej, tak si ZMOS vyplakal, ze stat uhradi 80% nakladov nad cenu za 200 MWh. Takze mesta mali zastropovanu cenu elektrickej energie na 250 eur/ MWh.

Pokiaľ som dobre počúval, tak za minulý rok to bolo 1,4mld € …

1 lajk

mareks96, napisem to takto…nic v zlom ale ty netusis co je pomer naklady-vynosy. mame tak 2,3 miliona domacnosti. nejakych 3,5-4.000 km jedniciek. 80-100 nemocnic. potom tie benefity co si uviedol su nic, alebo skoro nic. 800 km asfaltu by sme si vsimli to je asi jedine. ale aj to je nieco co by stat mohol zaplatit keby chcel.

tie fantazmagorie u suvislych Rkach ani netreba komentovat. mame pripravenych ledva cez 20 km na R2 a ani tie sa netendruju. mame nepripravenu megalomansku tur-hub a nedotiahnutu D3 a tie sa tendruju. alebo megalomanske trate ktore ani eu nechce zaplatit… kam by to asi islo?

tie 4 mld. je vela ale tam si neviem predstavit tie ucty bez dotacii pred 2-3 rokmi. kludne to nazyvaj prezieranie ale bud si si neuvedomil ze by si platil aj 100-200 eur mesacne alebo mas taky prijem ze ti to je jedno. ale to si uz vo velmi vyraznej mensine.

1 lajk

Aby to nesklzlo do invektív, v zásade treba odpovedať na základnú otázku: “Dotovať všetkých v plnom rozsahu?” Každé ušetrené € sa dá použiť inde (nie ukradnúť)
A ak nedotovať v plnom rozsahu, aký model použiť …

3 lajkov

ani teraz sa nedotuje v plnom rozsahu a dotacie sa budu musiet este kratit ale evidentne existuje nejaka cast populacie ziadajuca plne trhove ceny na vsetko, hoci vie ze je v uplnej mensine tak krici o to viac.

1 lajk

Vo “velmi vyraznej mensine” asi som, ale určite nie príjmom, ten mám priemerný až podpriemerný, ale možno správaním. Žijem v 2i byte, poslednú zimu sme prikurovali tak do 10x aj to len v 1 izbe, pri spotrebičoch pozerám aj na ich spotrebu atď. Veľmi teda pochybujem, že bez dotácii by sa moje účty zdvihli tak výrazne.

“Velmi vyrazna vacsina” žije v energeticky neefektívnych budovách, častokrát je človek sám v obrovskom dome, nezateplenom, zakúri si na 24° lebo si to môže dovoliť a štát toto zaplatí. Pritom nikto ho nenúti tam žiť, vždy sa dá predať a ísť do menšieho, ale však načo, štát zaplatí a to je lacnejšie a jednoduchšie.

S dotáciami ako takými problém nemám, ale s dotovaním plytvania áno. Úplne jednoduchý model by mohol byť - zadotovať domácnosť podľa počtu osôb do mediánovej spotreby na obyvateľa, to znamená, že plytvanie by sa nedotovalo, navyše by to pomohlo uprataniu pobytu osôb, viac by sa nahlasovali trvalé aj prechodné pobyty.

Dotovanie plytvania energiami je veľmi kontraproduktívne aj voči klimatickej kríze a green EU politike. Každá jedna dotácia totiž kriví trh a vytvára buď to nedostatok alebo prispieva k samotnému zvýšeniu ceny, nakoľko trh dotáciu započíta.

A k číslam… " mame tak 2,3 miliona domacnosti" a 4mld enerogopomoci za 3 roky to je 1740€ na domácnosť na celé obdobie, teda necených 50euro mesačne na domácnosť, teda ten, komu by sa zdvihli účty o 100-200€ bohovsky plytva a neviem prečo by som ho mal dotovať cez zvýšenú dph, zdravotku, transakčnú daň, prípadne chýbajúcu alebo neopravenú cestu.

4 lajkov

“zadotovať domácnosť podľa počtu osôb do mediánovej spotreby na obyvateľa”. presne tak si to predstavujem. ja nemam problem fungovat v 17-18 stupnoch a v noci spat aj v 15 stupnoch. 24 v noci mi je az neprijemne. a zrovna si nemyslim ze vsade sa kuri na 20+ stupnov. ale teda netusim kolko presne by sa dalo skrtnut aby sa dotoval iba median/obyvatel.

3 roky dozadu boli trhove ceny niekolkonasobne, a plynari museli kupovat aj za take ceny lebo nemohli sme si dovolit nezasobit sa. a ten dopyt co byva zvyseny ked prichadza vykurovacia sezona este vyhnala ceny hore + vojna, + extremne sucho v 22, + inflacia ked sa ekonomika rozbehla po covide. v takej situacii si nepomozes. bud to zadotujes alebo sa zdvihnu ucty o 100-200 eur aj bez plytvania. tam je gro tych 4 milliard co tvrdis ze sa prezrali. dufajme ze to sa uz nezopakuje.

Ja si myslim, ze tato tema je rovnaka ako vsetky predtym - laviciari vs praviciari aka stat sa ma o mna postarat vs kazdy sa ma o seba postarat sam. A najst nejaky konzensus je velmi tazke.

Hlavne treba povedat, ze tie peniaze na energo pomoc nespadli z neba, ale znova len z jednej “keseni” vyberame a do druhej davame a realne sme nic neziskali. Plus je tam plno externalit, co uz to bolo povedane, ze vobec nepodporujeme setrenie, ale sme v pohode s plytvanim atd. Nebudem to znova rozpytvavat, kedze to uz bolo vsetko spomenute.

Ale co by som chcel hlavne spomenut je to, ze tie peniaze na energo pomoc musime niekde vybrat na daniach. A tak mame napr. transakcnu dan, ktora nastvala dost vela podnikatelov, ci dokonca vyhnala do zahranicia alebo prestali mat chut podnikat. To ako tu devil tvrdis, ze sa to vrati spatne na DPH, co je celkom pekne, tak ale aj kazde zdanenie navyse ma rovnaku externalitu a to je to, ze obmedzujeme rast HDP, rast miezd a inych ukazovatelov. A hlavne v dnesnej dobe je to problem, ked mame volny trh a vies sa zobrat a v podstate len tak prestahovat nie len seba ale aj svoju firmu. A ked stratime tych, co nieco v state robia, tak potom uz asi nebude z coho rozdavat. Takisto aj ludia to pocitia a budu si klast otazku, ze preco by som mal zostat na slovensku, ked v susednom cesku maju o 500e vyssie mzdy? To, ze za plyn tam platia dvojnasobok nikoho nezaujima, ked mas o dost vyssiu mzdu, lebo sa neskrti ekonomika populistickymi rieseniami a na konci dna aj tak sa mas lepsie, ci platis plyn 100e v cesku alebo len 50euro na slovensku.

A ano, niekedy v roku 2022 ta energopomoc bola mozno obhajitelna, ale v dnesnej dobe uz nie.

9 lajky