Verejné financie a politika

O čom hovoríš, že “opozícia si ma navrhnúť zníženie platov hlavne pre seba”. Skús si to po sebe prečítať, to si už niekde videl taký zákon niekde na svete, že polovica parlamentu ma znížené platy?

Opozícia môže leda tak navrhnúť zníženie platov komplet pre všetkých a hádaj ako to dopadne, keďže nemá väčšinu, ktorá pôvodne to zvýšenie odhlasovala.

Pacho len toľko o tebe, čo veta to perla, na tomto fóre začínaš pripomínať, kapitána Danka.

A ešte jedna pripomienka, platy poslancov sú v porovnaní s 13. dôchodkami kvapkou v mori. Ak sa niečo začína robiť v ekonomike, tak normálny ľudia začínajú s nízko visiacim ovocím, t.j. málo námahy a veľký efekt a hádaj čo je úplne najnižšie visiace ovocie v slovenských výdavkoch? Možno budeš prekvapený ale sú to 13. dôchodky. Jedna jednoduchá zmena zákona a fuk 1 milarda Eur je v štátnej kase.

Kým platy poslancov sú tiež relatívne nízko, ale efekt zanedbateľný.

Budú musieť ísť zároveň ľudia z úradov do fabrík, ináč to nedáme dokopy, akurát mám pocit, že PS ako sociálna strana s tým bude mať problém, viď Čaputová, ktorá podpísala 13. dôchodky.

Tu treba nejakého poriadneho finančného jastraba, nech sa zoškrtajú neefektívne výdavky a ľudia a nech sa konečne otočí krajina z hlavy na nohy. Bude to síce bolieť, ale každá párty raz musí skončiť, fyzika a peniaze nepustia a nepomôže už nič len pot, slzy a škrípanie zubov, kým nedosiahneme pevné dno, od ktorého sa dá odraziť.

Ak by toto niekto propagoval pred voľbami, neváham ho voliť pročom som si istý, že nepohoda zasiahne aj mňa a moju rodinu, ako dôsledok zlej voľby iných voličov, ale čo už, musíme si to vyžrať aj my, ktorí volíme rozumne, tak to v rodinách býva.

9 lajky

Predimenzovane urady je už trocha zložitejšie riešenie… zatiaľ na výdavkovej strane neprišlo ani k tým najjednochuším opatreniam, pochopiteľne sú nepopulárne, najmä u voličov vládnej koalície. Priemerný dôchodca totiž nerozumie čo spravia 3% na DPH (aj keď jemu vlastne nič, však infláciu čo to spôsobí štát bukompenzuje valorizačným vzorcom), ale zrušenému 13. Dôchodku už rozumie. A preto sa robia ľahkéopatrenia takmer výhradne na prijímovej strane. Dane sa zdvíhajú najmä právnickým osobám, lebo tie bežný človek vníma ako bezodnú studňu peňazí, aj ti na fóre som sa dočítal, že zdržanie kamionitu nevadí, lebo jemu ten čas preplatí zamestnávateľ, preto je pochopiteľné, že ľahké opatrenia sa robia aj tam a najmä tam.

Lenže dobrý hospodár musí robiť aj nepopulárne a zložité opatrenia, Ficovci už od nástupu do vlády melú o tom, v akom strašnom stave dostali verejné financie, ako je každý tretí úradník zbytočný, ako treba konsolidovať. Reálne som zatiaľ nepočul, za 2 roky, že by sa chystal audit verejnej správy, ktorý by určil ktorý úradník je potrebný a ktorý nie, nečudo, ono okrem toho, že to je pracné, je aj nepopulárne, to Hranolovi nevoní. Nepočul som ani o audite nepotrebného štátneho majetku, ten sa zatiaľ rozpadá a často sa dá identifikovať už od pohľadu, lebo pripomína zrúcaninu. Nepočul som ani o pláne na zabezpečenie ekonomického rastu a investícií. Práve naopak, okrem zvyšovania daňového zaťaženia sa tu koketuje s Putinom a hovorí o vystúpení z EÚ, no kto investuje do takéhoto prostredia? Však aj investori, ktorí vlastnia len byty (10+) tak časť predávajú a kupujú radšej inde, presne kvôli tomuto riziku. Ako môžeme chcieť aby sem niekto nosil 100+ miliónov na fabriku?

Zmenu žiaľ okrem postoju k Rusku a EÚ nevidím ani v časoch po Ficovi. Ktokoľvek, kto sa pustí do upratovania tohto bordelu si vystaví politický pohreb. Aktuálne najpravdepodobnejšia možná varianta je, že keď sa priblížime k bankrotu, ECB pošle komisiu nech to tu uprace - Grécka cesta.

2 lajkov

hmmm.. ale pred nami ju posle do Talianka, Francuzska, Spanielska…

Z celej Eurozóny je horšie od Slovenska na tom iba Francúzko, neviem akú konsolidáciu mali tam, ak mali tak zatiaľ to nezvládajú podobne ako my, uvidíme aké budú údaje za 2025, nezabúdajme, že tu sme po 3 kolách konsolidácie a za rok 2025 sa očakáva takmer 6%.

1 lajk

ta tabulka je akoze naco dobra?…treba pozerat celkove zadlzenie… plus ak chce niekto porovnavat nejaky deficit/hospodarsky rast tak urcite nie iba medzi rokovom 2024/2023 ale z dlhsich casovych radov aspon 5 alebo 10 rocne .. atd

1 lajk

Celkové zadlženie a deficit 5-10 rokov dozadu nehovorí absolútne nič o aktuálnom finančnom zdraví, 3 roky sú dostatočné obdobie na obraz o aktuálnej situácii a kam to smeruje a ako sa bude dariť platit záväzky a získať ďalšie financie. Alebo sa mýlim? Rád sa nechám poučiť.

aktualne financne zdravie hovori len malo o dlhodobej udrzatelnosti dlhu nehovori prakticky nic o tom aky bude rast, alebo proste perspektiva.

tu nehrozi grecky pad ale skor talianska stagnacia. aj ked v princinach sa do znacnej miery zhodneme, univerzalne riesenie nie je. treba aj setrit, treba aj rozumne investovat, treba aj znizit dane ale prakticky nic z toho netreba robit plosne.

2 lajkov

nech svako vysvetlí, že kde som napísal, že opozícia si má znížiť platy???. Napísal som, že majú dať návrh zákona, na zníženie platu, akeby to koalícia neschválila, tak by im mohla pri každej príležitosti to oplieskať o hlavu, že aká sú sociálna vláda, ale len potial, pokial sa to netýka ích vrecka. Argument, že tie platy majú len minimálny dosah na ŠR, je tiež hlboko zavádzajúci. V prvom rade, by mali ísť vzorom pre ostatných, že každí musí začať šetriť v prvom rade od seba. Čo sa týka, téj gréckej cesty, tak bohu žiaľ nie len slovensko, ale celá únia sa dáva na grécku cestu, zadlžujeme sa kôly zbrojeniu, a potom samozrejme nemáme na nič peniaze. Nech mi tu niekto rozumný, vysvetlí, z čoho chce EU splácať všetký popžičky čo dáva Na UA. Myslím si, že každému trocha reálne zmýšlajúcemu človeku, je jasné, že tie pôžičky UA sa v živote nesplatia, jednoducho nech mi niekto napíš, ako a z čoho ??? UA ích napíšem obrazne, rozdrbe na zlaté záchody, a rusko v živote nebude platiť žiadne reparačné náhrady.

1 lajk

splatia sa tak ze zapadne krajiny si ukrajinu fakticky kupili, od pody, cez nerasty az po fabriky…tak ako povedal Bohumil Stejskal Tak, a teď si vás kupim všecky!

a este stale si neodpovedal ze ci predtym volil meciara ?

1 lajk

nie nie mečiara ani fica nie. Veľký omyl bol matovič, a naposledy som volil stranu dôchodcov, ktroá získala 0,8% :grinning_face: Väčšinou som sa pohyboval v pravicovom spektre, od dzrindu, mikloša… Teraz som už rozhodnutý, že voliť nepôjdem, nech mladší si rozhodnú o osude, naše krajiny. Možno je to z mojej strany, trocha alibizmus. To, že zrušia 13. dôchodok, s tým si ťažkú hlavu nerobím, . V celku sa mi páči, ako som tu postupne obviňovaný za pacholandistu a dnes dokonca ma prilrovnali k semaforovičovy , výložkoveho , :waving_hand:

1 lajk

5 krajin ma dlh v pomere k HDP v roku 2024 vacsi ako 100% a to Grecko, Talianskom, Francuzsko, Belgicko a Spanielsko. Pricom len v medzirocnom porovnani Grecko a Spanielsko svoj dlh znizili. Ostatatnym rastol.

Tu su vydavky na obranu 5 najzdlzenejsich krajin v EU.

Spanielsko. 2% hdp do obrany naposledy dalo v roku 1994. Co je viacej ako pred 30 rokmi. Najmenej davali v roku 2016 a to 1.1% a v roku 2024 davali 1.4%

Belgicko 2.1% HDP do obrany naposledy v 1991. Najnizsie davalo v roku 2019 a to zavratnych 0.9% HDP a roku 2024 az 1.3% HDP. Najviac mali 3.4% a to v roku 1981.

Taliani 2% HDP v roku 1989. Najnizsie v roku 2015 - 1.2% HDP. V roku 2024 im ide az 1.6% HDP.

Este tak by som bral ze relativne najviac dava na obranu Grecko. To napr. v roku 2000 davalo do obrany 3.6% HDP. V roku 2024 to bolo 3.1% HDP.

Francuzsko od roku 2000 sa placa okolo tych 2% HDP rocne. Za poslednych 25 rokov, malo najnizsie 1.8% a v roku 2024 davalo 2.1% HDP

Chces mi tvrdit, ze tie krajiny si tie dlhy nahonobili na zaklade vydavkov na obranu ?

Tu je link odkial som tahal tie data.

2 lajkov

nie ja skôr vidím súčasne zadlžovanie, a zbrojenie, ktoré dovedie eu ku katastrofe. K tomu treba pripočítať zničenie automobilového priemyslu, tak máme v eu “vystaráno”

Ibaže to nemá nič spoločné s realitou, väšina krajín neplatí ani 2% HDP, pôžičky Ukrajine (ktoré zabezpečia napríklad kvantum lítia z UA, čo vie spraviť automobilový priemysel opäť konkurencieschopný) sú tiež v porovnaní s rozpočtom EÚ vcelku zanedbateľné a napríklad túto našu krajinku zázrakov delí od recesie prosperujúci zbrojársky priemysel.

Automobilový priemysel sa “zničil” najmä kvôli nižšiemu dopytu zo strany číny - nie je už konkurencieschopný pre tamojšie automobilky.

1 lajk

hmm… ako citam tie tvoje prispevky… nie ze by si nemal pravdu ale z celkoveho “kolaca” tak vyberas hrozienka … cize ano mas pravdu ale strasne iba ciastocnu taku promile … vid tento posledny prispevok o automobilovom priemysle v EU a cina ….

Ono keď tam je vždy veľa faktorov, v zhrnutí vždy vyberiem to, čo je najpodststnejšie, automobilový priemysel to chronologicky schytal hneď niekoľkokrát.

1. Prílišná regulácia zo strany EÚ plus plánovaný zákaz spaľovacích motorov
  2. Čipová kríza
  3. Znížený domáci dopyt
  4. Znížený dopyt v Číne
  5. Clá zo strany USA

Najväčší vplyv mala Čína, kde sa ekvivalentné autá domácich značiek k modelom VW predávajú za polovičnú cenu. To má samozrejme svoj dôvod a tým boli napríklad odhalené špionáže u VW zo stany čínskej rozvietky. Okrem toho je tam rozmach činskych elektromobilov, kde okrem kradnutej technológie úradujú aj masívne subvencie ako do výroby, tak pri kúpe.

Faktom ale je, že dopyt z Číny zasiahol automobilový priemysel zo všetkých problémov ktoré boli najviac.

Zas treba niečo zopakovať a síce, že zadržiavanie Rusa na Donbase je nie že rádovo ale o rádovo na druhú lacnejšie ako mať Rusa v Užhorode a v Ľvove. A kto to nechápe, tak by mal ďakovať ostatným, že nie sú ako on a že aj proti jeho vôli mu prinášajú lepší život.

Pacho nám chce načrtnúť, že nepodporujme teraz UA lebo nás to niečo stojí (tak to proste je) ale vyvstáva otázka, čo budeme robiť milý priateľ Pacho, ak sa pozdľž východnej línie EU roztiahne náš priateľ Rus a to čo zažívajú už teraz v Litve, Lotyšsku atď. budeme zažívať aj my.

Drony, balóny, stíhačky v našom vzdušnom priestore a Pacho sadne do lietadla a bude to riešiť.

5 lajky

citácia tvojho postu vyššie. Buď to napíš poriadne, aby to bolo jednoznačné, alebo potom nekritizuj a oprav sa. Nič sa nedeje, každý sa môže pomýliť. Sme ľudia nie stroje.

1 lajk

zatial ten zlý rus, nikdy a nikde oficiálne nedeklaroval , že ide obsadiť európu. Stále vraví, že mu vadí, že sa nato rozširuje k ich hraniciam. Zhruba od r2014, otvorene hovorí, že na ukrajine nato nie. Tiež má jednú liniu, a presne definuje, čo mu vadí, a čo treba spraviť aby bol pokoj, ale nik ho nepočúva. Týmto nechcem tvrdiť, že by nenapadol eu. A tie rôzne separatne vyhlásenie niektorých politikov, ,majú presne takú váhu ako dankové táraniny. Vojna nezačala r2022, ale nik v európe to nechce počuť, a myslia si, že svojími vyhláseniami a hlúpymi tančekami vystrašia rusov, a vzdajú sa dobytých území . Tak ako každý štát si chráni svoje záujmi presne to isté robia rusy. tie balóniky a drony, veď to sú take detinske zámienky na strašenie. V konečnom dôsledku tie balóniky púštajú pašeráci cigariet, čiže nie štát. Keˇd to predtým robili ukrajinci na našom území tak to bolo OK, nik o tom nepísal. A tie drony to sú tiež len také táraniny, ktoré sa nedokázali, že to robí priamo “nepriateľ”. Je to podobne ako keď vyhodili “nordstrím”, a po rokoch sa dokázalo , že to boli ukrajinci, ale o tom sa už nesmie písať, lebo cenzúra.

1 lajk

pacho vysveltis mi prosim ta ake zaujmy si chrani rusko tymito utokmi na bytovky v kyjeve?

ty tak neskutocne papagajujes rusku propagandu az mi je z toho zle ze takyto clovek moze existovat.

6 lajky

Rusko sa chce vrátiť k rozloženiu síl z roku 1997 a žiada odsun “zahraničných vojakov, techniky a výzbroje” zo všetkých krajín, ktoré neboli členmi NATO pred rokom 1997. Informovali o tom v piatok agentúry AFP a TASS.
Hovoríme o stiahnutí zahraničných vojakov, techniky a výzbroje a ďalších krokoch s cieľom vrátiť sa ku konfigurácii z roku 1997 na území krajín, ktoré k uvedenému dátumu neboli členmi NATO. Týka sa to Bulharska aj Rumunska,“ uvádza sa v odpovediach ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova na otázky doručené pred jeho tlačovou konferenciou, ako ich v piatok zverejnil ruský rezort diplomacie.
V roku 1999 vstúpili do NATO Maďarsko, Poľsko a Česko; v roku 2004 nasledovali Bulharsko, Lotyšsko, Litva, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko a Estónsko a v roku 2009 Albánsko a Chorvátsko. V roku 2017 získala členstvo Čierna Hora a v roku 2020 aj Severné Macedónsko. V súčasnosti NATO združuje 30 krajín a pokračuje v politike „otvorených dverí“.

Snad Lavrov je dost vysokopostaveny clovek aby sme tieto nazory brali vazne. A kto vie aspon trochu rozmyslat pochopi ze jediny záujem Ruska moze byt dostat tieto krajiny do svojej sfery vplyvu. Nehovorim ze kazdu jednu by napadli, sposoby su rozne. Btw este som nepocul nikdy zeby historicky existovala risa ktora by nechcela expandovat. Tento clanok davam vzdy do pozornosti ked citam alebo pocujem ze rusom ide vlastne len o Ukrajinu a vlastnu bezpecnost. A je velmi divne ze zrovna toto pocuvam od starej generáció.

10 lajky