Verejné financie a politika

Len na ten 13 dochodok si poziciavas.

Z vyrocnej spravy socialnej poistovne na rok 2024.
Prijmy od ekonomicky aktivneho obyvatelstva a od poistencov statu do dochodkoveho fondu v roku 2024 boli nejakych 7.6 mld. eur.

Vydavky z dochodkoveho fondu v roku 2024 boli 12.6 mld. eur. Pricom planovana vyska bola len 11.5 mld. eur.

1 lajk

No ved samozrejme, ze sa tam kradne. Preto hovorim, ze na druhej strane je tiez zbytocne neustale nakupovat novu techniku a neviem co, ked vacsina populacie vobec napr. na take auta nedosiahne. napr. policia ma BMW X3ky… Takto sa minaju peniaze na uplne blbosti.

Nerozumiem tomu prirovnaniu.

Nikdy nikto, žiadny štát nemá za cieľ splatiť dlh, len ho držať na úrovni aby boli aspoň ako tak dobré ratingy a od zvyšku tu máme infláciu.

Celkom vynimocne s tebou suhlasim, o tomto sme mali diskusiu este na starom fóre, dôchodky, už dnes by mali byť v počte 12 a tak o 20% nižšie aby boli reálne uplatiteľné. Ďalej investovať tam kde to prinesie hodnotu, miliardy treba už len na základné opravy cestnej a železničnej siete, skonsolidovať štátny aparát a hneď všetko krajšie vyzerá.

Za mňa prežrať je ďaleko horšie, keď sa rozkradne tak vždy len časť a tá zvyšná časť prinesie hodnotu, ale treba investovať rozumne… 7mičkové golfy meniť za X3 má od rozumného investovania ďaleko, žiaľ mali sme to tu, ale to neznamená, že by sa investovať nemalo. Mali sme zase aj veľa pozitívnych prípadov.

1 lajk

Prijmy od ekonomicky aktivneho obyvatelstva a od poistencov statu do dochodkoveho fondu v roku 2024 boli nejakych 7.6 mld. eur. Vydavky z dochodkoveho fondu v roku 2024 boli 12.6 mld. eur. Pricom planovana vyska bola len 11.5 mld. eur.

cize poziciavas si aj na bezne dochodky. rozdiel prijmy-vydavky je podla tvojich cisel 5 mld. 13 dochodok stoji par sto mega. 700 eu je priemerny dochodok, keby stat nedoplacal nic bolo by to 400-500 eur priemerny dochodok to znamena ze kopa dochodcov by mala menej mozno okolo 300 eur. vies si predstavit vyzit z 300 eur mesacne ??

neviem comu nerozumiete. ked si mam vybrat ci miliardovy projekt ako tur-hub alebo hocijaka suvisla R-ka pre 5.000 aut tak tu miliardu radsej dam dochodcom. teoria ze nech sa stavia cokolvek len nech sa stavia je blbost. ked za tu miliardu sa urobi 10 velkych obchvatov, alebo 15 mensich alebo vyriesi kopa zavad tak to uz je dobra investicia. a samozrejme ked si mam vybrat ci nove auta pre policajtov tak radsej to dam na dochodky alebo vlaky zadarmo.

vyrovnany rozpocet je nezmysel, to zadusi ekonomiku tak ze nebude ani 1-2 % rast a dostaneme sa do bludneho kruhu, nemame rast tak setrime, a nemame rast setrime este viac a tak dookola.

A kto tu hovori o nejakom vyrovnanom rozpocte? Deficit moze byt, pokial sa nim stimuluje rast HDP, to sa momentalne nedeje.

Pri tych dochodkoch je to 13dochodok + blbost na N - predcasne dochodky a hned by sme boli na nejakych 10miliard.

uctovne je jedno ci je to 13 dochodok alebo 13 nebude a budu vyssie tie bezne dochodky. ked statny rozpocet doplaca 5 miliard eur do socialnej poistovne a bez toho by boli 300-500 eurove dochodky tak je to v poriadku ?

a druha vec ako este by si stimuloval rast. bavime sa o infrastrukture. priemysel si myslim ze mame dost vyznamny aj v porovnani s okolitymi statmi. ale kde je cestovny ruch, sluzby a polnohospodarstvo ? kde su stredne firmy oproti okolitym statom ?

V princípe nie je čo namietať a všetko, čo píšeš je sčasti pravda…

Schodok SP na úrovni 5 mld je žiaľ fakt, netvrdím, že by štát nemal doplácať, ale bez 13. dochodkov takmer o 1mld menej, namiesto znižovania aspoň menej agresívne valorizovať, resp. reálne podľa možností, súčasný systém valorizácie o infláciu je dosť blbosť… v princípe zlé časy si odnášajú všetci, okrem dôchodcov, z dobrých benefitujú všetci, okrem dôchodcov. To chce ale komplet reformu, tak, aby dôchodku boli udržateľné a skôr či neskôr treba bude, lebo demografia.

Z 300 eur si neviem predstaviť vyžiť, dôchodcovia však majú objektívne výdaje nižšie (pravdepodobne nemajú hupotéku, nemusia sa šatiť do práce, dochádzať do práce atď), navyše štát tvrdí, že sa dá vyžiť z 273 eur (životné minimum), zároveň si neguje tvrdenie pri dôchodkoch.

Rozumiem tvojmu postoju, a v princípe s ním súhlasím, ale žiaľ to je mimo slovenskej reality:

• niekoľko mld treba na cesty 1. triedy a nižsích tried len na to aby sa nerozpadli, detto železnice.
  • takmer 30% obuvateľov nemá kanalizácie (za čo nám už EU dáva pokutu)
  • veľké množstvo ľudí nemá ani vodovod
  • zdravotníctvo, školstvo by tiež každé znieslo zopár mld., ako udržiavacích tak investičných.
  • podľa EU viac ako 10k vozidiel denne na medzinárodnom ťahu musí byť 2+2, tu máme úseky kde je 20k+, dokonca aj 30k+ opäť zopár mld. znesú

Ale to nie sú len dôchodky, tu je nulová snaha optimalizovať:

• prezamestnanosť v štátnej správe - tvrdia to aj predstavitelia vlády, aj klub 500, hovorí sa o 100 tisíc ľuďoch, de facto asi 3mld ročne.
  • organizácie, ktoré majú podobnú funkciu (SSC a NDS - medzinárodné ťahy)
  • paralelné medzinárodné ťahy (D/R a 1tky)
  • univerzity, ktoré chrlia absolventov, ktorí sa nevedia uplatniť
  • už spomínené x3 u policajtov, namieto 7. Golfov, alebo praktiky na pošte čo mali menej ako 20k km.

Toto je len zopár príkladov čo ma narýchlo napadlo, cieľ nie je vyrovnaný rozpočet, ale dlh a rast, ktoré sú udržateľné, teraz žiaľ nie je ani jedno.

Stimulácia biznisu mimo infraštruktúry sa dá docieliť primeraným daňovo odvodovým zaťažením, tu je dlhodobo nadmerné a tento rok už extrémne.

2 lajkov

som rad ze sme si uvedomili zakladne pocty, samozrejme tiez si myslim ze valorizacia je neudrzatelna. neviem ako funguje, zrejme dolezity faktor je inflacia. kazdopadne predcasne dochodky by som velmi vyrazne obmedzil, 13. najskor asi zmrazil. potom su co pracuju a poberaju aj dochodok, neviem ci v plnej vyske ale s tym by sa tiez dalo nieco robit. v principe by som ponechal aby kazdy mal nejaku slusnu sumu, ale urcite nie 273 alebo 300 eur.

proste nejake zakladne veci by sa mali zachovat lebo inac ludia si zase zvolia smerakov alebo nieco podobne., toto nepochopil dzurinda a dodnes to nechapu. to iste energie, ak aj bude zvysovanie cien, nemoze byt 30 percent a podobne ako pred 20 rokmi

ostatne co pises je tiez pravda len nevidim nikoho kto by vedel zefektivnit statnu spravu. to nevie ani EU samotna, vsak ked nieco riesia v EU prava vec je ze zalozia nejake komisie a vytvoria nove uradnicke miesta.
https://www.finreport.sk/ekonomika/byrokracia-v-eu-bujnie-narasty-su-v-stovkach-percent/

suma sumarum stat ak chce zlepsit cesty aspon hlavne tahy musi si vziat nejaky uver, plnoprofilove useky uz len okrajovo

pri zelezniciach som uplne pesimista, na skutocny rozvoj treba take sumy ktore su uplne nerealne, takze udrziavat to co je cize par desiatok mega navyse na bezne opravy a eurofondy na take projekty ako teraz z planu obnovy cize odstranovanie najvacsich zavad. pri nemocniciach aspon v BA ci KE postavit nejaku poriadnu koncovu nemocnicu.

1 lajk

Ale ja stale nejak nechapem dovod, ze preco by mali byt vobec nejake 13. dochodky. Dochodky urcite nebudu 300-500.

A mas nejak pocit, ze by to stat nejak vyrazne alebo da sa povedat aspon trochu podporoval?

2 lajkov

V skolstve celkovo je tolko priestoru na zmenu.

Napr. bezne sa studuje do 24, co v zapadnych krajinach nie je bezne. V zapadnych krajinach nie je bezne mat ani druhy stupen VS a ludia koncia tak v 21-22. Taky magister je len rok, nie dva.

Mame strasne vela malotriedok, vela skol.

1. rocnik na zakladke je zbytocny. skola by mala zacinat uz v 4roch rokoch a nie v 6 a pod.

V podstate sa staci inspirovat krajinami kde to funguje - napr. take holandsko a nic extra vymyslat netreba…

Od Holandska je vhodne okopirovat aj zdravotny system. Je fakt extrem, ze slovak aj s mensou mzdou ako je slovensky priemer napr 1100e v hrubom zaplati na zdravotnom rovnako ako akykolvek holandanc nezavisle podla prijmu…

a kolko teda budu dochodky a kolko by si zadotoval z rozpoctu ? faktom je ze bez toho by suma na dochodky stacila na tych 300-500 eur.

malotriedky by som tiez nezavrhoval. velkotriedka znamena ze na jedno decko bude mat ucitel menej casu. okrem toho nie je dobre aby decka cestovali desiatky km denne.

mam pocit ze turizmus proste nevieme robit, lebo ked mame najmenej prenocovani alebo teda najmensi podiel na hdp z cestovneho ruchu (alebo skoro najmensi) v EU tak problem je hlbsi ako podpora statu. ja sam mam roky dozadu otrasne skusenosti. a polnohospodarstvo a potravinarstvo proste nechceme. lebo si myslime ze z priemyslu zarobime tolko ze nebudeme mat problem si zaplatit drahsi import. potom mame drahotu a kvoli parite kupnej sily sme zaostali aj v hdp.

1 lajk

dochodky by boli rovnake, co treba zrusit je 13. dochodok a predcasne dochodky.

no neviem. ja som chodil na ZS normalne v meste (Svidnik) a ked k nam prisli ziaci do 5. rocnika z dedinskych skol, tak uz nas vedomostami atd uz nikdy nedobehli a myslim, ze vsetci teraz niekde buracie prace v nemecku, lebo latka bola nastavena velmi nizko uz od zaciatku…

Napr. v takom Rovne (okres Svidnik) je skola, kde je myslim aktualne 8 ziakov, vsetky rocniky su spolu atd. To ma teda aku kvalitu vyucovania? Mozes mat teda osobny pristup, ale potom ked pojde na druhy stupen niekam inde napr. do Svidnika, tak uz to automaticky nebude davat.

ale to problem nevyriesi.

cize sekera je 5 mld. a 13. dochodok stoji 830 mil. cize zrusenie 13. dochodku znizi sekeru iba o 16 percent. a celkove naklady na dochodky tak o 6 percent. z tych 830 mas 100 mil hned spat vo forme dph.

treba si stanovit nejaky minimalny pocet. na dedine mas casto socialne slabsich ktory by nemali dobre vedomosti ani vo velkotriedke. pred casom pisali ze na vychode su horsie vysledky ako na zapade. no preco asi. zeby preto ze vzdelanejsia vrstva odisla prec (?). to je ako porovnavat intenzity na dialnici s cestou kde sa dialnica nepostavila a prezentovat to ako dokaz ze sa postavila na spravnom mieste.

stale sa tocime okolo setrenia a nikto nema potuchy ako nastartovat rast. a ked tak jedine priemysel aj ten hlavne tam kde su cesty a prakticky bez inovacii, sluzby slabe, polnohospodarstvo detto.

myslis ze bez uvolnenia dlhovej brzdy je mozne urobit normalny rast (nie 1-2 percentá) ??

Čiže jednuché zníženie o 16% je pre teba nič? Čítal som túto diskusiu, ale tak chabé argumenty, ktoré uvádzaš som dlho nepočul. 13. dôchodky treba jednoducho zrušiť, alebo zaviesť platené zdravotníctvo a dôchodcovia si môžu niektoré úkony platiť, veď majú z čoho. Inak to je jediná skupina, ktorá od Covidu nepocítala problém.

6 lajky

kazdy pocitil problem lebo inflacia. keby sa zrusili a znizil by sa deficit tak co dalej ? mas aj nejaku rozvojovu perspektivu?

1 lajk

Dôchodky sa valorizujú o tzv. dôchodcovskú infláciu, teda o priemernú infláciu všetkého čo bežný dôchodca kupuje, skutočne teda dôchodcovia zlé časy nepocítili, rovnako ako nepocítili predtým dobré časy, čo ukazuje, že dôchodkový systém je nastavený nielen rozšafne, ale aj nelogicky - valorizuje sa keď nie je z čoho, nevalorizuje keď je z čoho, dôchodca nikdy nepocíti dobré časy, nikdy nepocíti zlé časy a ešte na neho všetci v tých časoch doplácajú.

Všetci hovoria o šetrení jesnoducho preto, že teraz je situáci, že šetriť treba, dlh rastie extrémne rýchlo a je to spotrebný dlh - rovnako ako keby si bežný človek požičiaval každý mesiac na jedlo a energie - a to nie je udržateľné.

Okrem toho náklady na život človeka v produktívnom veku sú úplne inde ako náklady na život dôchodcu pritom po tých najväčších valorizáciach za magora boli dôchodku takmer ako platy.

Krok 1 je nezadlžovať sa na bežné fungovanie, obmedziť výdaje a dostať deficit na 2-3% HDP.

Krok 2 - prestať si odháňať HDP nezmyselnými, neprimeranými a usokými daňami a odvodmi - po posledných zabedených kravinách začali firmy presúvať čo vedia za hranice. V praxi slovenské HDP už nebude slovenské, ale napr. České.

Krok 3: Dostať HDP systematicky naspäť:

Investície - každé 1 euro, ktoré ide do investícii sa prejaví na HDP, časrokrát pomerom vyšším ako 1:1, investičný dlh je obrovský.

Reformy - školstvo, dane, odvody, obce, okresy, VUC atď. - Je celkom nenormálne mať obce o 4 domoch a 15 ľuďoch, školy o 5 deťoch atď.

Ad turizmus: už len to, že sa nevedia tursti poriadne dostať na miesto kam chcú ísť je dôvod sa nevracať, ďalej aj podfinancovanie obcí. Typický príklad: Idem na rekreáciu, po ceste dodrbem auto na rozbitých cestách, postojím v kolónach, dodrbem topánku a členky na rozbitých chodníkoch. Vrátim sa tam? No nie…

3 lajkov

Skus platit zdravotnictvo z 530 euroveho dochodku, taky ma mama. Je na dochodku takmer 20 rokov. Svokra pre istotu nema ani 500 eurovy dochodok.
Oproti tomu su novopriznane dochodky.
Mamu bola pozriet byvala kolegyna, ktora isla na dochodok minuly rok. Robili spolu v jednej firme v administrative. Firma skrachovala. Mama isla na dochodok a kolegyna potom dlhe roky robila predavacku v malych potravinach a potom pomahala v kuchyni v jednom penzione. Takze ziadne super platene prace. Tej byvalej kolegyni vypocitali dochodok nejakych 780 eur.

Len tak aky je rozdiel medzi valorizaciu uz priznanych dochodkov a valorizaciu novopriznanych dochodkov.

V roku 2024 sa dochodky priznane pred 1.1.2024 valorizovali o 3.4% ale dochodky priznane v roku 2024 sa valorizovali o 14.5%.

1 lajk

Mám pocit, že ľudia ako ty vôbec netušia odkiaľ prichádzajú peniaze a že to nie je bezodný mešec. Na to aby sa krajina mala lepšie sú potrebné investície a reformy a tie sa naposledy robili normálnym spôsobom za 2. Dzurindovej vlády. Odvtedy je to len bezbrehé míňanie (Matovič) a rozkrádanie a míňanie (Fico). 13. dôchodky boli vymyslené 1 mesiac pred voľbami 2020, len a len preto, aby si Fico zachránil kožu a zastavil prepad svojich preferencií. Naivná Čaputová ich podpísala a obrátila sa na US, či sú OK a Matelko ich s Borisom K. schválili takže US už ani nemal dôvod rozhodnúť (i keď on mal rozhodnúť len o procedúre a nie o podstate)
Devil tu píše nezmysly, asdfr tiež. To, že tvoja mama má niízky dôchodok (to je proste smola). Ja som mal tiež smolu voči iným ľuďom v rôznych iných situáciách a môžem sa tiež sťažovať, že ten a ten urobili to a to v inom čase a lepšie z toho vyšli.
Riešite tu mikromanagement namiesto podstaty.
Ak mám nekryté dôchodky (11. a 12.) tak musím byť super idiot, ak idem schváliť aj 13. dôchodok a potom Minister Tomáš (super diletant predpokladám bez ekonomického vzdelania) sa chváli, že ich ide ešte valorizovať. To kde sme, v kocúrkove?

Výsledok bude ten, že tvoja mama a tvoja svokra a im podobní na to doplatia najviac a síce v zdravotníctve (pozri na Česko a zistíš kde dôchodca prežije lebo to funguje a kde nie lebo to nefunguje - prístroje a lieky niečo stoja, ale dôchodcovia dostali predplatenku na predčasnú smrť, lebo zdravotníctvo upadá o mladých ani nehovorím - viď školstvo - ktorí by mali zapltiť tie dôchodky, ale ľudia prezamestnaní na úradoch neprodukujú nič, naopak míňajú, a my otvoríme nové ministerstvoteraz s Huliakom)
Na to, aby boli dôchodky vysoké, je potrebné urobiť reformy:

• aby sa dobre zarábajúci ľudia vrátili zo zahraničia
  • aby investovali zahraničné firmy, ktoré majú vysokú pridanú hodnotu
  • aby naše školstvo produkovalo študentov, ktorých tie firmy vedia zamestnať
  • zjednodušiť daňový systém a urobiť ho atraktívny pre domáce a zahraničné firmy, aby neodchádzali
  • stimulovať podnikanie hlavne zákonmi a jednoduchosťou a nie priamumi finančnými stimulmi
  • a dalo by sa pokračovať (stačí len kpírovať krajiny kde to funguje)
  • bohžiaľ Fico robí a robil presný opak
  • ale jeho voliči to asi chcú a potom sa sťažujú, že je zle
    Takto to ďalej nepôjde, ale Ficovi a jeho bande je to jedno, oni len nechcú sa ocitnúť pred nezávislým súdom a na svojich voličov úplne kašlú.

Jedn aotázka do pléna, hádajte ako by dopadlo referendum, kde by sa hlasovalo o tom, či chceme 13. dôchodky u nás a vo Švajčiarsku. V SUI už boli rôzne aj veľmi podobné referendá a dopadli presne opačne ako by dopadli na Slovensku a potom sa čudujete, že sa máte zle. Za toto môže hlavne zanedbané vzdelanie a nevyučovanie základných ekonomických pravidiel na stredných a zákaldných školách.

Sme na gréckej ceste a viete ako dopadli dôchodcovia v Grécku (znížili im dôchodky), zrejme sa toto isté musí stať aj na Slovensku, ale ľudia nepochopia bojím sa ani toto, potom sa budú sťažovať na Brusel a hľadať útechu v Moskve a ak sa im to podarí a vypadneme z EU a NATO, tak až potom zistia, že je všetko v riti a čaká ich 5 krát väčšia chudoba ako teraz a navyše bez berspektívy návratu späť do EU a NATO v horizonte rokov.

7 lajky

Dal som ti priklad dochodcov z bezprostredneho mojho okolia, ktori uz teraz maju problem vyzit a nie to este platit za zdravotnu starostlivost.

Takze skusim este raz. Reagujem na citacui. Kedy si ty alebo z tvojich pribuznych vyuzil sluzby zdravotnistva. Asi davno, takze ti trochu priblizim situaciu.

U nas v meste sa za obycajnu rontgenovu snimku plati 10 euro. Pokial sa chces dostat k neurologovi, tak len za to ze ta zoberie pyta neurolog od 70 - do 100 euro plus poplatok za kazde vysetrenie.
Manzelka bola na ocnom vysetreni - poplatok 70 euro.
Oco ma zavedeny kateter. V piatok vecer mu prestal fungovat. Takze v sobotu doobedu som s nim isiel na pohotovost do nemocnice. Poplatok 5 euro.

Na margo 13 dochodkov. Nerozumiem, preco kazdy dochodca dostava plnu sumu. Ked stat dokaze mi nedat plny 50 eurovi bonus na dieta, lebo prilis vela zarabam, tak preco tak isto neodstupnuje vysku 13 dochodku.

2 lajkov

Ja som narazal na vysky valorizacii dochodkov.
Dajme tomu som dochodca, ktoremu priznali dochodok v novembri 2023 600. V roku 2024 mi ten dochodok valorizovali o 3.4% a dostanem po novom 620.4.

Do dochodku idem az vo februari 2024 a tiez mi vypocitali dochodok 600 eur. No len ten moj dochodok sa valorizuje o 14.5% a budem dostavat dochodok 687 eur.

2 lajkov