- pilier bol povinny ked sa zaviedol a islo tam az 9 percent, co je dost vela. to som sa pytal ze ci si niekde videl ? zrejme nie… odvtedy sa uz znizovala vyska odvodov a to pre koho je povinny/nepovinny sa uz x-krat menilo. OK ze existuje skoro vsade a su krajiny kde je povinny. ale vsimni ze sa spominaju nizke percenta, alebo len urcite firmy alebo prispevky su regulovane kolektivnymi zmluvami. kolektivna zmluva je nieco ine ako ked stat natvrdo prikaze kto ma ako setrit na dochodok. v svajciarku od vysky zarobku. to je presne to co sa spominalo ze sa oplati viac pre lepsie zarabajucich.
ad. dochodky, nebudem sem dávať zdroje, našiel som ich veľa, ale všade sa spomínalo 53%, PL má napríklad 36%. 53 percent je viac ako nasich 45 percent, teda ak myslis pomer dochodku a platov (??)
kontrolu cenotvorby mam npr. z ceskoho vesmiru. este raz: mol si nemoze prihodit nic k cene kvoli mimoriadnej dani. to je dan ktora sa neplati z kazdeho litra ale z celkoveho zisku mol/slovnaftu. neviem co je tom take nepochopitelne.
autosalon.tv/novinky/ridicuv-ch … e-i-zpetne
nevidel si zľavnené listky pre študentov a dôchodcov vo verejnej doprave. to si asi robis srandu, je to rozne ale zlavy su velmi rozsirene.
polishtrains.eu/pkp-discounts-and-benefits
hiddeneurope.eu/the-magazin … il-travel/
int.bahn.de/en/offers/saver-far … are-senior
sncf-voyageurs.com/en/trave … ge-senior/
KIa je tu tak 20 rokov. tak sa bez D3 zrejme vie zaobist. nie kazda investicia prinasa benefity do buducnosti. najlepsi priklad je kusok trate za bezmala 400 mega ktory usetri do 5 minut. ako pises… zarobia stavebné firmy, a bola by predvídateľná práca, obnovia techniku, zamestnajú ľudí, a ja sa pytam aky trvaly efekt do buducna ma takato investicia, ked beznu reko urobis za niekolkonasobne menej. investicia do skolstva a do zdravotnictva suhlas. ale zase s mierou a rozumom. ten automat nie je zachrana, na dopravu uz bolo stanovenych tusim 0,7 percent hdp co je zufalo malo takze sa len zakonzervuje stav ktory tu je.
uz si treba uvedomit ze staty si svoje investicne aktivity financuju aj same. volakedy bol federalny penazovod, potom prisli automobilky a eurofondy. ale ani tie nebudu stale. nas rozvoj nebude vzdy financovany zvonku. a to su veci ktore idu uz aj do dlhu. na zapade to tak je tiez. zalezi do akej miery je to unosne.
ani neries farby a kosele, treba riesit preco mame komplikovane zakony, preco sa musela robit eia aj ked si ides postavit iba kadibudku, preco ma narok byt v konaniach nejaky spevavec z petrzalky aj ked stavba bude na opacnom konci republiky
nic som neodignoroval napisal som percento platov konkretne u nas aj cesku, ty si nedal ziadne zdroje. nenapisal si kolko stoji ministerstvo navyse, s cestovanim na zlavy si netrafil lebo je to vsade. spominas npr. 13 mega, tak to je nic v rozpocte. zdanit kasina OK, to sa ale bude riesit pokial viem. potom pises 30 percent uradnickov, ale ignorujes ze malo ist o ministerstva, ja pisem ze niekde v regionoch mozes znefunkcnit verejnu spravy vratane stavebnych uradov a inych uradov kde povoluju podnikatelsku cinnost. samozrejme opat bez kvantifikacie. len na koniec hodis velke cislo od brucha. investicny dlh na cestach, tratiach, nemocniciach, vodovodoch, kanalizaciach je v miliardach. ale dialnice tu minule niekto chcel pomaly zadarmo ale bez toho aby sa zlavovalo z parametrov, a chcu 160ku na severnej trati za min. 5 miliard. toto je sposob setrit - na megalomanii.
k tym dochodkom…skor by som viac obmedzil predcasny dochodok co zaviedla strana multiotecka. ten narast predcasnych dochodkov je velky, a nie je to dobre pri nedostatku pracovnej sily ktoru tu mame, to su vypadky aj na odvodoch daniach. a dochodky maju vyssie ako starodochodcovia. takze tu mas opatrenie na obmedzenie vydavkov na dochodky a zaroven zvysenie prijmov. moze byt ?
trend.sk/ekonomika/krajniak … icky-chaos