Na Slovensku sme od normálneho kapitalizmu na hony ďaleko. Už EU je dosť ďaleko a my ešte o level ďalej. Prečo? 16 rokov od vzniku Slovenska tu vládne komunista RF a 6 rokov tu vládol komunista VM a 3 roky neschopák IM a to je dokopy 25 rokov z 35 od vzniku Slovenska. Tak čo čakáme. Sami sme si to zvolili a teraz žneme (ne)úrodu.
Došla šťava a ďalšiu sa snažíme vyžmíkať z už raz odšťavenej dužiny. Niečo kvapne ale viac by sme získali, ak by sme sa radšej snažili získať novú dužinu. Ale vysvetli to komunistovi, ktorý robiť nevie ale zato vie rozdávať.
Ak by Kamenického firmy nezaujímali, tak ich nezdaňuje… Ja mám pocit, že naozaj by sme museli ísť s daňou na nulu ak by sme chceli presvedčiť firmy po doterajších skúsenostiach s režimom na Sk aby tu prišli.
Ďalšia vec je zdaňovanie príjmov. Absolútne žiaden špičkový človek ti tu nepríde ak mu z jeho napríklad 100 - 200.000 ročne 70% zoberie štát.
Porovnávacia tabuľka: Od nákladov práce po reálnu kúpnu silu
Krajina / Región
Odvody zamestnávateľa (Payroll Taxes)
Daň z príjmu fyzických osôb (PIT) + Odvody zamestnanca
Základná sadzba DPH / Sales Tax
Výsledná kúpna sila zamestnanca (Odhad % z celkových nákladov)
USA (napr. Texas/štáty bez štátnej dane)
Nízke (~7.65% FICA + federálna/štátna nezamestnanosť)
Nízke až stredné (Federálna progresívna daň + prípadná štátna daň)
Žiadna DPH, iba lokálna Sales Tax (0% až ~10% podľa štátu)
Vysoká (Zamestnancovi ostáva cca 65% – 75% z celkových nákladov firmy)
Austrália
Stredné (Superannuation min. 11.5% + štátna Payroll Tax ~5%)
Progresívne (0% až 45% + 2% Medicare Levy)
GST vo výške 10% (Jednotná pre celú krajinu, veľa výnimiek na potraviny)
Stredná až vysoká (Zamestnancovi ostáva cca 55% – 65% z celkových nákladov)
Štáty EÚ – Západ (napr. Nemecko, Belgicko)
Vysoké (Sociálne a zdravotné poistenie zamestnávateľa ~20%)
Vysoké (Progresívna daň + vysoké odvody zamestnanca)
Vysoká DPH (Štandardne 19% až 21%)
Nízka (Zamestnancovi ostáva len cca 35% – 45% z celkových nákladov firmy)
Štáty EÚ – Východ (napr. Slovensko, Česko)
Veľmi vysoké (Odvody zamestnávateľa ~35% na SK, ~34% v CZ)
Stredné (Fixné odvody zamestnanca + progresívna/rovná daň z príjmu)
Vysoká DPH (Štandardne 20% až 23%)
Veľmi nízka (Zamestnancovi ostáva len cca 35% – 40% z celkových nákladov firmy)
benefit je zial aj to ze tam ostane aspon cast ludi. bolo vela pripadov v minulosti ked sa vyroba zrusila komplet a ostal tam max. skladnik s vratnikom. vacsinou to bolo v inych regionoch. vas to vtedy netrapilo (treba sa vzdelavat dalej, treba sa prestahovat za pracou atd som tu cital roky) ale mna ma trapit co sa teraz deje na turci. to ste proste vy. bieda za R-U, bieda za CS, potom priemysel za komunistov a z federalneho penazovodu tak si myslite ze vzdy niekto tie investicie a modernizacie potiahne. mate tam btw z oboch stran narodne parky, kopa ludi by mala zit z turistov a nie cakat ze bude priemysel pre celu pracovnu silu co nepracuje vo verejnom sektore.
ale inac zrovna vcera som pocuvat prednasku isteho konatela automotive kde bolo spomenute (okrem toho ze v nemeckych zavodoch su ludia preplateni a velka cast z nich doslova zbytocna) ze aj nase mzdove naklady isli hore. OK. ale my pokial mame o 500 eur nizsie hrube mzdy ako v polsku tak ziadne ani vyrazne vyssie odvody zamestnavatela to nedorovnaju. AI dava pri slovenskej 1500 eur hrubej mzde celkovu cenu prace 2043 eur a pri polskej hrubej mzde 2000 eur dava celkovu cenu prace az 2409 eur.
Ale pri mzde 2000Eur je človek radovo spokojnejší ako pri 1500. Rozumej to tak, že sa krajinou nešíri blbá nálada. Síce dáš 2000 Eur ale sekundárne benefity a synergia vyšších miezd eliminuje zopár negatívnych parametrov.
Je rozdiel, či ti vo firme robí spokojný človek a nespkojný (i keď ty ako firma za mnohé ekonomické parametre nemôžeš). Firma je prvý styčný bod problémov, politici totiž majú 4-ročný vankúš a možnosť sa zadĺžiť krítko pred voľbami.
ale ja neriesim ze kto je spokojny ale ze nejaky zamestnavatelia v priemysle placu ze su prilis “vysoke” platy. ja neviem co chcu v 2026 ? ved o to islo aby sa zvysovali. a urcite znizme odvody pre zamestnavatelov len od toho necakajme zazraky.
pokial niekto naozaj pochybuje o skladbe obyvatelov odporucam najnovsi prieskum sanep na vzorke 2100 respondentov (bezna vzorka je cca 1000), kde smer tesne vedie pred PS, a opozicia spolu s olano by mala 76 poslancov co je prakticky pat. ludia co by aj isli volit alternativu vlastne ziadnu nemaju, lebo PS snad ani nevie co chce. a alternativa sas znizme dane a zoskrtajme vsetko momentalne voli 7,6 percent.
Z BA nic stahovat nebudu…stale tu maju polovicne naklady na vyrobu karoserie ako v DE…a to sa tu vyrabaju vlajkove a ziskove lode s vysokou kvalitou. Jedine co stopli je Touareg - na nom mali maly zisk, kvoli tomu, ze tam boli pouzivane rovnake komponenty ako v Q7,Q8,Cayenne a pritom mal o hodne nizsiu cenu. A namiesto Touarega uz je Q9. A hovori sa dokonca o velkom Cayenne (na podvozku Q9) a dalsom novom elektrickom modeli… Zavody sa budu postupne zatvarat v DE - a to tak, ze postupne ako budu koncit jednotlive modely, tak nove do nich nepridu. Zatvaranie sa preto neudeje hned, ale zacne vyhladovo o 5 rokov - postupne..
ipsos s beznou vzorkou, minimalnym naskokom PS (opakujem najsilnejsia opozicna strana by v takejto situacii mala viest tak o 10 percent) demokrati na hrane. a bez olano by nebola ziadna vacsina. cize par mesiacov po volbach, chaos, bezradnost, hadky a kauzy a potom ake asi budu prieskumy (?)