Verejná doprava v SR - SAD, MHD

Zvolenská SAD patrí k najdrahším. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=4580

Viete niekto v koho kompetenciách sú zastávky SAD/MHD v SR na našich cestách :question: Kto by mal opravovať cestu pri zastávkach :question: Obce, mestá, prevádzkovatelia SAD/MHD, samosprávne kraje, SSC :question:

Lebo ja som si všimol, že mnohé zastávky majú nesmierne hlboké vyjazdené koľaje, čo autobusom/trolejbusom spôsobuje problémy hlavne v zime a v daždi. Niekde sú aspoň zaliate zvyšným asfaltom pri výstavbe/oprave nejakej cesty, ale ani to nestačí a niekde to riešia aspoň zbrúsením “kopčekov”, čo však tiež nestačí.

Dnes je v móde, aj vo svete, kompletne vymeniť povrch a dať tam dlažbu. Tá sa tiež časom “ohne”, prepadne, ale dá sa bez problémov rozobrať, vyrovná sa podklad a znovu sa položí. :bulb:

Dy, mam pocit, ze co sa tyka udrzby MHD zastavok, ma to na starosti Dopravny podnik ak sa jedna prave o tu s dlazbou, ak je to asfaltova a lezi na cestach v sprave SSC tak sa robi udrzba zaroven s udrzbou danej komunikacie . V pripade novej zastavky je za vystavbu a ulozenie povrchu zodpovedny objednavatel diela , teda bud mesto alebo dopravny podnik, alebo obec, rekonstrukcie sa myslim robia neskor zasadne podla toho o aky typ povrchu sa na zastavke jedna, ak je asfaltovy, pochybujem ze je cestari nevyasfaltuju zaroven s novym kobercom.
No a ak je zastavka na mestkej alebo obecnej komunikacii, ma to na starosti jednoznacne mesto , respektive jej organ zodpovedny za dany usek. Nemam pocit,m ze je nato nejaky specialny zakon, norma alebo vyhlaska. Ak sa mylim, budem rad ak ma opravite :unamused:

K téme: Kedysi bolo označenie na zastávkach ČSAD a platilo: “Čakajte Somári, Autobus Dôjde”. :smiley:

V Tatrách je žiaľ štandard, že autobus ide aj o 10 minút skôr :astonished: , aby naozaj prišiel na koniec linky o 5 minút neskôr - zimné obdobie, odporúčam chodiť naozaj nie s 5 min. predstihom, ale aspoň s 10 min. predstihom, keď nechcete prísť o nervy, lebo potom čakáte aj 20 minút a linka nikde.

V martinskej MHD pribudnú štyri nízkopodlažné autobusy. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=5419

Do Banskej Bystrice sa po dvoch rokoch vracajú CityBusy. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=5420

Čo sa týka prímestskej dopravy, tak ľudí trápi hlavne rušenie spojov, to človeka hodne naštve keď sa do autobusu nedostane a ďalší ide napr. za hodinu. Problém je obmedzovanie financíi zo strany VÚC a niekde aj neserióznosť niektorých dopravcov, ktorí stále vnímajú cestujúceho ako substrát, ktorý musia previezť z A do B aby dostali peniaze z krajov.

Technický stav autobusov v prímestskej doprave by som neriešil, nakoľko dopravcovia sú v súkromných rukách a obmena prebieha pomerne svižne. Investície do obnovy majú prikázané jednak v privatizačnej zmluve, jednak vedia sami, že prevádzka vrakov je neekonomická. Napr. v SAD Bratislava majú v śúčasnosti priemerný vek vozidiel cca 2 až 3 roky (!!!).

1. VÚC dajú len toľko, čo dá štát ako dofinancovanie. Inak by museli zdražieť ceny lístkov.

2. Technický stav SAD sa zlepšuje, to uznávam, ale pri MHD je to katastrofa vo viacerých mestách, hlavným mestom začínajúc.

A pomaly aj Hlvanym mestom konciac. Minuly tyzden som mal cest navstivit s odstupom casu Blavu, no zazitok, vyuzil som aj MHD, ale to naposledy. Mrzi ma, ze Bratislava ma najhorsiu dopravu v strednej europe co sa tyka hlavnych miest, ale najblizsich 20 rokov to nic ine nebude. PLS. Robte s tym uz nieco. Je to hanba. A nie len neschopnych ludi od dopravneho podniku zacinajuc, ale aj tymi co to volili a su s tym nejako zmiereny. Nema to obdobu. Drzim Vam palce, lebo v Bratislave aj mala zmena k lepsiemu znamena obrovsky skok. :wink:

Biedna MHD je aj v TT, NR, BB, žiadna sláva ani v regiónoch ako SE, SI, MA. Všade chýbajú milióny na nové autobusy a milióny na naftu (nové linky).

MHD funguje napr. v PO, ZA. :sunglasses:

V BA je dotácia 1 mld. SKK a dopravný podnik je aj tak v strate a reálne chýba 1 mld. SKK ročne na novú techniku, ale dáva sa takáto suma 1x za 5 rokov. :confused:

SAD Žilina dá do prevádzky 15 nových autobusov. Stratégiou spoločnosti je znížiť priemerný vek autobusov pod desať rokov.

dialnice.info/viewtopic.php?t=5546

Investičné náklady predstavujú 90 miliónov korún, ktorých splátky firma rozdelí na osem rokov.

1. To bol nejaký spor, že či je to “prenesená kompetencia” zo štátu alebo nie. Problém v mestách i vo VÚC je, že si ešte stále akosi neuvedomujú, že prebehla decentralizácia a preto sú to práve oni, ktorí zodpovedajú za služby verejnej dopravy pred voličmi, nie štát.

2. MHD sa zlepšuje v mestách ako Martin - kde je viac menej uvedomelá radnica a súkromný dopravca.
    Potom je kvalitná MHD v Prešove, kde je mestský podnik a v tomto smere uvedomelá radnica.
    Trnava je príklad kombinácie neseriózneho dopravcu a radnice preferujúcej kultúru individuálneho automobilizmu - paródia na MHD (nepoužiteľná) a dopravný kolaps v celom meste.
    Bratislave pomôže JEDINE začať objednávať časť výkonov od súkromných dopravcov - vozový park katastrofa, katastrofálny nedostatok vozidiel, katastrofálny manažment dopravného podniku.

Preco este nikto neodvolal vedenie dopravneho podniku v Bratislave, kde je evidentne ze su to neschopny hnupi??? Ake je v tom preboha pozadie, ze kreteni ovladaju kretensky dopravny podnik ktory ma bytr vzorom na slovesnku a nie negativnym prikladom neschopnosti?

Základným problémom MHD v BA je nedostatok peňazí. Chýba 2 mld. SKK na vozový park, 5 mld. SKK na obnovu koľají, 8 mld. SKK na rýchloelektričku alebo 40 mld. SKK na metro. Na údržbu technického parku 0,2 mld. SKK a na zastávky 0,3 mld. SKK. A to som skromný, rátam len 50% potrebnej obnovy tech. parku, 50% obnovy tratí, 1 trasu rýchloelektričky a 1 trasu metra.

Naposledy Mečiar dal v r. 1998 dotáciu na vozový park MHD v BA celú 1 mld. SKK. Ale to by MHD potrebovalo každý rok.

Čo môže robiť manažment v takejto situácii :question: Veď tam bežte pracovať za takýchto okolností. Mesto BA sa musí spamätať ako prvé.

Primátor Ďurkovský KDH, CEO DPB Ing. Ján Zachar KDH (elektrotechnický inžinier).

Radoví zamestnanci sa nie veľmi lichotivo vyjadrujú o manažmente. Taktiež o pracovnej atmosfére. Vodiči z DPB utekajú. Cez leto bola taká situácia, že mnohé spoje nešli pretože nebolo dosť vodičov autobusy stáli.
Momentálne je zas taká situácia, že nie je dosť prevádzkyschopných autobusov. :astonished:

Peniaze nie sú najväčší problém. Problém je - keď to napíšem veľmi jemne - nedostatočne openminded manažment ako aj ľudia na magistráte zaoberajúci sa dopravou.
Ich vizitkou je napr. takzvaná “aktívna preferencia” električiek, semafóry ktoré nastavali ku každej vŕbe. Ale akosi ich zatiaľ nenastavili, majú zatiaľ pevný signál. Takže to funguje v súčasnosti ako pasívna diskriminácia električiek. Strata niekoľkých minút na jednom spoji - teda trebalo pridať ďalšie električky.
ŽEVRAJ-BUDÚCI NOSNÝ SYSTÉM KVOLI NESCHOPNOSTI ĽUDÍ STOJÍ NA SEMAFÓRE KAŽDÝCH 300 METROV!

Richard Sulík: MHD zadarmo - reálna možnosť alebo predvolebný sľub?
changenet.sk/?section=forum&x=239975
“Treba si uvedomiť, že DP a.s. má 3.200 zamestnancov, ale samotných vodičov je len cca 1.000. Zníženie nákladov je dané hlavne kvalitami akéhosi nájomného vraha, ktorý bez akýchkoľvek zábran vykopne všetkých, ktorí nemajú reálne čo robiť. V OLO a.s. to bolo 90 ľudí zo 412, ale ani jeden smetiar. Odhadujem teda úsporu [v DPB] na 600 mil. Sk.”

Napriek všetkému napísanému, ja pokiaľ viem, tak prebehol v r. 2005/06 komplexný audit k spoločnosti, kde sa zistilo, že voľní šoféri už nie sú. Nevidím do DPBA, to sa priznám, ale zrejme vykonáva aj iné veci ako len MHD v meste. Lebo inak nevidím dôvod, aby sa držali nepotrební ľudia, ak sa aj prepustí časť z nich, bude to 100 mil. SKK k dobru, čo nie je žiadna zásadná suma.

Ja mám svoje informácie a tvrdím, že MHD v meste BA stojí a padá na financiách. Dáva sa dotácia 1 mld. SKK, čo je jednoducho málo.

MHD v meste potrebuje koncepciu rozvoja, je jasné, že nestačia len autobusy, trolejbusy a električky a kto tvrdí, že ano, tak má pravdu len vtedy, ak povie aj to, že to by sa v meste nemohlo stále len investovať do rozširovania hlavných ťahov, ale že by sa malo stavať D4+R0. Ale na to nestačí 5 mld. SKK, ale 100 mld. SKK a v tomto to je.

MHD v meste potrebuje nosný systém. Či to budú rýchloelektričky alebo metro, hlavne nech sa o tom len 4 alebo 30 rokov nerozpráva. A nech sa nerobia štúdie za miliardy. To už za tie štúdie mohol byť v BA normálny technický park.

Takže je to hlavne o financiách, čo sa týka BA. Čo sa týka TT, tak tu je to hlavne o manažmente. A vôbec neriešim, či kope manažment za KDH, SDKÚ alebo Smer. Odporúčam pre ďalšie diskusie k nosnému dopravnému systému v BA túto tému, ako aj sem spadajú všetky diskusie k MHD v BA: dialnice.info/viewtopic.php?t=341 .

Nový primátor BB chce vrátiť do mesta trolejbusy. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=5665

Trnava postupne vymení autobusy MHD za nízkopodlažné. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=5680

Bystrický dopravca prišiel o linky. Spoločnosť SAD Zvolen získala licencie bez verejnej súťaže. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=5826

Trolejbusy by sa do ulíc BB mali vrátiť vo februári. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=5890

SAD Bratislava mení obchodné meno na Slovak Lines :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=6055

V minulom roku SAD Bratislava kúpila 120 nových autobusoch, ktoré jazdia na regionálnych linkách. Bratislavský dopravca predpokladá za minulý rok zisk pred zdanením vo výške 16,7 mil. Sk. Majoritný 51-percentný podiel v SAD Bratislava vlastní štát prostredníctvom Fondu národného majetku SR.