Provlém týkající se veřejnosti ve všech evropských státech.
Zejména se sprejery… Zde mám sprejerský slovníček:
Bombing - velké přepracované vícebarevné dílo
Can - sprej
Crew - skupina sprejerů
End To End - malba od začátku po konec vagonu
Fat Cap - tryska na sprej s hrubou stopou
King - nejhorší sprejer (největší a nejděsivější výtvory)
Old School - sprejeři věnující se své vandalské činnosti dlouhé roky
Outline - hranice grafitti
Over Kill - vzít sprej
Panel - grafitti na vagóně (ne ale od jednoho konce ke konci)
Piece - malba na zdi
Rooftop - grafitti na střeše
Rownayl - vzít trysku
Style - styl sprejera
Sketch - náčrt grafitti
Toy - začátečník
Skinny Cap - tryska na sprej s tenkou stopou
Tag - podpis
Train - vlak
Throw Up - rychlé grafitti
Yard - odstavná plocha
Whole Car - grafitti malba přez celý vagon
Whole Train - grafitti přes celý vlak
Writer - sprejer
Legal place - legální plocha
Sprejery rád nemám. Je to ničení a hyzdění cizího majetku. Blbci!
Často užívají drogy, používají hrubou a sprostou angličtinu, často jsou to mladí teenageři, kteří majú ve školách jen pětky a někdy se pohybují i za školou a tvoří, když jsou všichni lidé v práci. Někdy ale tvoří i v noci.
Zde mám několik fotek z jedné zohyzděné veřejné toalety v Helsinkách ve Finsku:
Osobne rozlišujem dva druhy grafitti - existujú naozaj kvalitné grafitti s určitou umeleckou hodnotou. Bohužiaľ, vo väčšine prípadov ide skutočne iba o vandalizmus mladých ľudí, ktorých jedinou tvorbou sú čierne a prakticky nečitateľné “nápisy” (ktoré mi pravidelne pribúdajú na garáži) - názvy ich sprejerských skupín a pod. A v prípade “plôch” akými sú napr. vlaky sa samozrejme nedá tolerovať akékoľvek grafitti…
Čo som mal teda na mysli: keď som bol pred dvomi rokmi v Bonne, videl som na jednej garáži toto (prekvapilo ma ako ľahko som to hneď googlom našiel): flickr.com/photos/filmanddigital/2885689123/
Keby mi niekto takto vygrafittoval vlastnú garáž, vôbec by mi to nevadilo
suhlasim s radom, netreba hadzat vsetkych do jedneho vreca…aj na slovensku sa daju najst tony kvalitnych graffiti, takisto vsak suhlasim ze za tie cierne fixkove carbanice (tagy) po cestovnych poriadkoch MHD by som fackal…
staci si pozriet cesky film gympl. je tam dost dobre vidiet ze clovek ktory robi grafiti je nieco ako alkoholik. alkoholik musi pit on musi kreslit ale tito uz vycsinou robia aj v celku pekne diela. to co mas na garazi to si len nejaky 13 rocny zasrani kupili sprej a isli sa hrat na sprejerov. na autobus ci vlak by si netrufli
na tom prave nieje nic zle vela podnikov si nechava robit reklamu tym ze si necha spravit grafit(samozrejme na miesto kde je to povolene) jedine co by som videl ako minus je to ze to moze takych chuliganou inspirovat.
Napr tie vlaky sa mi celkom pacia. Urcite vyzeraju lepsie ako nasa mhd
Co sa tyka tagov tak tie mi rozhodne vadia- je toho strasne vela a casto spolocne s nalepkami aj na dopravnych znackach, kde to uz moze byt aj nebezpecne.
Proti grafitti ale nemam nic. To, ze su niektore skaredsie a ine krajsie je jednak vec toho komu sa co paci, ale aj moznosti jednotlivych sprejerov sa dalej vyvijat a zdokonalovat. Ti ludia to predsa nerobia preto aby niekomu znicili barak. Treba si uvedomit, ze na to minaju dost vela vlastnych financnych prostriedkov, casu(skice, cesty, obcas vymalovanie celeho podkladu) a podstupuju urcite riziko- nielen financneho postihu ale uz aj vezenia a pri praci aj napr padu z vysok.
Ide o to, ako si mam predstavit ten svoj dom. Tazko asi niekto pojde striekat na dedinu na RD, kde vysledny vytvor skoro nikto neuvidi a pri tom este riskuje, ze ho dokuse pes alebo susedia
Tu v Ziline sa chodilo striekat do podchodov a na estakadu pri Kragujevskej, kde to bolo kedysi aj legalne. Potom to niekto zatrhol a zrazu bolo to iste co robili predtym trestne. Dalej napr panelove domy na sidliskach. Tam ak neberem do uvahy potagovane vchody, tak su grafiti podla mna prinos. Aj tak by tam namiesto nich bola len skareda osarpana stena. Navyse ti spejeri, co chcu, aby to nejak vyzeralo, si obcas podklad pekne nabielo cely omaluju. A co sa tyka tych novozateplenych fasad. Tie su vacsinou tak domachlene, ze tam uz tych par metrov stvorcovych dalsich farieb pomali ani vidno nieje.
Pokial by mi sprejovali na dom nieco, co by sa tam absolutne nehodilo, tak by ma to urcite nepotesilo. Ked si to ale predstavim z pohladu sprejera- byt uz by som mal pocmarany cely, legalne steny nikde, vsade naokolo iba stare biele panelaky alebo oranzove zateplene. Nikde v meste ziadna moznost volnocasovych aktivit, za ktore by netrebalo platit kadejakym vypalnikom. Absolutne ziadna moznost realizovat sa v tom co viem… tak co by som asi od nudy zacal robyt, ak by sa mi drogy a chlast nepozdavali