Turecko v EU .. ano, nie, a preco ...

Adoas, pre teba je to velmi citliva otazka ale ti poviem ze ja som asi jediny zastanca Turecka v EU na tomto fore, tak sa nemus bat ze sa budes hadat.:slight_smile:

Stejne Turecko musi uznat Cyprus ked chce vstupit do EU, tak to v podmienkach ale ma na to vela casu, lebo nech vstupi tak to bude trvat vela rokov, a vobec sa nevie ci sa mu to podari.
Ale o otazke Cyprusu aj Greci maju vinu, lebo tedajsia vasa vlada (vojenska diktatura) nezacala s pucom na ostrove, tak Turci by neobsadili severnu cast. Oni to brali, a beru, ako nutnost na ochranu ich obivatelstva, aj ked to malo, a stale ma, zle nasledky pre vyhnanich grekov. Este podotknem ze Greci odmietli ziednotenie ostrova, lebo uz stejne mali slubeni vstup do EU., tak na ich strane je sila vyjednavania:)

Aspon oficialne vlada GR a TR maju poslednej dobe velmi dobre stahy, a podstate GR podporuje vstup TR, jasne ze podmienkou uznania Cyprusu,

No Adoas ja to napíšem takto: Chcel by som aby bolo Slovensko aspoň ekonomicky na úrovni Grécka :wink: . Ale nie je a dlho nebude.
Ja som proti vstupu Turecka do EU,či uzná Cyprus, alebo nie. Turecko je v NATO a to stačí. EU je európska a nie ázijská únia, ani OSN. V Turecku ležia staré grécke mestá a rád by som ich navštívil :wink: .

Pozorovatel, ale ani Cyprus potom nema co robit v EU, lebo je pod Tureckom a ked Turecko je v Azii, tak aCyprus je pod nim.:slight_smile:

Adoas, dodam len toto: vidis vdaka tomu ze boe krajny su v NATO neni vojna a EU vznikla aby uz neboli vojny v Europe, aby krajny medzi sebou spoluili a kooperovali a nebojovali:)

aj ked som povodne tuto temu nejako nechcel sem davat, do istej miery s osobnych dovodov, lebo pri tejto teme, ako jednej z mala zvyknem docela zahoriet (dokonca sa musim priznat ze sme sa kvoli tomu trosku s eucitizenom chytili, ale cez sme.sk/SS tunak :wink:, ale kedze sa tu uz tieto otazky vyvstanuli tak pridavam temu :wink:

a pridal som aj hlasovanie.

ale teraz moj nazor.

som kategoricky proti vstupu turecka do EU, z viacerych pricin. jednak turecko geograficky nepatri do europy, kym (aj ked eucitizen tvrdi opak, cyprus tam patri :wink:, menej ako 4% plochy je v europe a aj to len vdaka velkej britanii, ktora nechcela aby bospor a dardanely padli do ruk rusom.

ako sa moze niekto snazit dostat do uskupenia, ked doteraz neni schopny uznat jedneho clena ?

hospodarsky je na otm turecko velmi velmi zle, aj ked urobili pokroky su na tom stale katastrofalne a mimo istambulu, anakry a niektorych castu pobrezia je to superchudobny stat. kde je este vacsia produkcia v polnohospodarstve ako v polsku.

dalej ak vstupi do turecko do EU, bude to koniec EU. dovodov bude viacero, ale najma obrovske odcerpanie zdrojov europy smerom do turecka. EU bude si tym hodi na nohu obrovsku zeleznu gulu, ktora ju strhne doslova do hlbin.

osobne si myslim, ze uz ani rumunsko a bulharsko nemalo byt tak skoro prijate, skor oni by mali byt prijate az tak okolo roku 2015.

ale spat k turecku, preco to bude ekonomicka katastrofa ? mno preto lebo je rozdiel prijat relativne chudobnu krajinu ako slovensko s 5 milionmi obyvatelmi a super chudobnu krajinu ktora ma 1/3 HDP per capita oproti slovensku ktora ma 70 milionov obyvatelov.

o tom aka to je zaostala spolocnost svedci aj fakt, ze ma jednu z najvyssich umrtnosti pri porode. ktora je dokonca vyssia ako v krajinach typu iran alebo dokonca aj severna korea!

negramostnost je tam na ohromnych 15% ! v polsku co by najzaostalejsej krajine EU je to na 0,5 % ! v bulharsku je to 0,9% !

navyse ake to demokraticke pravidla, ked zeny tam nemaju ziadne prava? a navyser 15 milionov obyvatelov nema ziadne prava. co genocita 2 milionov armenov ? a niekolko stoviek tisic kurdov, ktore sa deje aj teraz denno denne.

dalsi problem je bezpecnostny, neni mozne aby EU ekonomicky uchranili take obrovske hranice, najma pobrezne pred priselcami z blizkeho vychodu, to bude krasna vstupna brana vsetkych teroristov.

a navyse, bude to sen hranicit s irakom, iranom kaukazom, syriou .. proste sama vybrana spolocnost :wink:

takze moja odpoved, je rezolutne nie. navyse to povedie k politickym nepokojom. ktore su tu uz teraz, ludia neodmietli EU ustavu preto, ze by bola zla, ale najma pre nenormalny rychly proces rozsirovania a ze politici v bruseli nepocuvaju lud.

a bola to jedina moznost ludu vyjadrit nespokojnost. verim ze rakusania, nemci a cyprioti tejto skaze daju velke stop

Cyprus je ostrov a Turecko je kontinentálna ázijská krajina. Obyvatelia Cyprusu sú najmä Gréci, teda Európania. Cyprus je preto v EU.

Turecko je členom NATO, čo predstavuje bezpečnostné záruky. Preto hovoriť, že kôli bezpečnosti má byť členom EU je zcestné. Od bezpečnosti je tu NATO a Turecko je jeho členom, tak načo ešte EU?

Pod všetko čo napísal Aquila sa môžem podpísať aj ja :wink: .

Ja súhlasím s aquilom, Pozorovateľom. A hlasoval som proti vstupu Turecka do EÚ.

Turecko je chudobná krajina, je to ázijská krajina, práva žien, Kurdi, … tvrdý islam - len politici sa tvária, že je to tam normálne. Useknú ruku zlodejovi, ja som to videl a mal som dosť. :open_mouth: :confused:

Istanbul, pláže - dá sa to. Ale Grécko, Chorvátsko, Seychely, to všetko má krajšie pláže, lepších ľudí. Nemám nič proti Arabom. Ani proti Ázii. Ale nie som za to, aby Turecko vstúpilo do EÚ.

Majú trest smrti, ani v tomto nevedia ustúpiť. Cyprus to je tiež niečo.

Záruka bezpečnosti tu je - Turecko je v NATO.

Možno za 100-200 rokov to bude možné. Ja som za to, aby do EÚ ešte vstúpili Rumunsko, Bulharsko, Chorvátsko (to asi prvé by mohlo), Ukrajina a každý z Európy, kto chce a má na to. Ale nie Rusko, Turecko. Ani také úvahy, že Maroko a podobne. :laughing:

Nechcem sa k tomuto moc vyjadrovať, ale niečo by som podotkol a to je stanovisko Turecka, a to je také že buď bude Turecko aj v NATO a EU alebo ani v NATO ani v EU. Takže sa netreba spoliehať na bezpečnostné záruky toho že Turecko je v NATO - to je teoreticky dočasný stav.

faktom je ze turecko je v NATO len kvoli jednemu a to bolo v tej dobe hranicnym statom s ruskom a malo prisptup k ciernemu moru, stragicky vojensky vyznam ma.

ale EU neni vojenska organizia, ale ekonomicka. co mi pripomina dalsi dovod preco by tam nemalo byt turecko, totizto kedze je superchudobne, tak nebude prinos pre EU.

uz beztak je EU prilis velka, najprv sa musi zreformovat zvnutra, znizit stupen byrokracie a zjednodusit postupy. uz teraz je vidno, ze EU je neakcieschopny, neefektivny moloch.

EU je uz prilis velka. pekny priklad je vidno na OSN, kde je sice kazdy, ale je vidno ze ta organizacia je o nicom a keby ju zrusil, nic by sa nestalo a nikto by to nepostrehol. a preco je OSN problem ? lebo je tam prilis vela nazorovych skupin a stretol a tak siroky kompromis neni mozne docielit.

cize velkost EU je problem, kedze je problem docielit kompromis.

Krajinam EU je jedno, ci bude Grecko bojovat s Tureckom alebo nie.

Vas to nezaujima.

Ja som pocul (diskusia ja-on) nazor jedneho vplyvneho politika v EU:

EU sa nema coho bat, pretoze Turecko ani Grecko nemaju jadrove zbrane, ani biologicke zbrane a Grecko dava na armadu ako jedna z mala krajin na svete najviac penazi v pomere k HDP a Grecko dokaze zastavit Turecko, keby bol vojnovy konflikt. Jedina znicena krajina by bola Grecko, ale Grecko by bol “naraznik”. A Turecko by vojnu prehralo. EU vzdy stoji za Greckom, ale je dolezite mat priatelske vztahy s Tureckom. Cyprus je Europsky, ale nie je mozne, aby EU bojovala za Cyprus. Neboli by to priatelske vztahy s Tureckom. Je velke riziko, keby bol vojnovy konflikt medzi Greckom a Tureckom - ze by sa na stranu Turecka pridala Syria a spol., potom by EU musela zasiahnut a uz by to mohlo byt vazne - ale nebola by to 3. svetova vojna, pretoze USA uz su v Iraku a Rusko nema dovod do tohoto vstupovat.

Takze Grecko je vam dobre na “istotu”, ze do EU raz nepridu islamisti vo velkom pocte a zaroven sa pocita s tym, ze Grecko bude bojovat, ale teraz nedovolite Grecku pouzi vojensku silu - my by sme si Cyprus vybojovali, lebo toto - politika EU - nevedie nikam.

Takze je to jasne: Vy sa vsetci spoliehate na grecku armadu a nemate radi Turecko, ale v otazke Cypru ste za Tureckom.

Ja sa mozno niekedy vyjadrim blizsie k tejto teme. :wink:

Mam vsak jedno pravidlo: V ramci slusnosti je lepsie neotvarat prilis politiku/vazne problemi, ak je Grek na Slovensku alebo Slovak v Grecku a podobne by to malo platit v celom svete. Da sa to, ak ste na dovolenke nie v hoteli, ale v “sukromi” - len musite rozumiet. Potom sa vzdy da dozvediet vela info - ako to skutocne citia ludia, cokolvek co sa opytate. :wink:

Link na nase ministerstvo obrany: hri.org/mod/

A hlasoval proti vstupu Turecka do EU. :wink:

A este nieco: Ja som za mier vo svete. Dialnice sa stavaju, cesty sa stavaju - po vojne je vsetko znicene. :unamused:

co sa tyka cypru, suhlasim, ze politika EU je v tomto nevdacna, lebo cyprus zjednoteny by mal patrit greckym cypriotom. a neni normalne ze tam maju turci dislkovanych niekolko desiatok tisic prislusnikov armady a som len rad ze cyprioti odmietli zjednotenie v tej podobe ako to navrhlo OSN (co bolo jednoznacne v prospech turecka)

avsak som bol prekvapeny, ze cyprioti nemali namiestky proti vstupu turecka do EU, ked ich neuznali, od nich ako prvych by som to ocakaval, v tomto ma mierne ich politici sklamali.

kazdopadne ako napisal adoas, ja si tiez myslim, ze turecko uz ako obranny val nepotrebujeme, bude to skor dyka do tyla EU …

aquila, all,

Zistil som, že po slovenski je toto:

Cyprus. Obyvateľ: Cyperčan. Množné číslo: Cyperčania.

Takze ziadny Cyprioti, … :wink:

Turecko do EÚ nepatrí a Grécko už dávno malo za Cyprus bojovať.

NATO by do takéhoto konfliktu nemalo zasiahnuť, keďže oba štáty sú v NATO a malo by sa NATO postarať o to, aby to bol vyrovnaný boj - žiadna podpora, ani Grécka ani Turecka od ostatných štátov.

Tam by sa ukázalo, že Hellenistická armáda je veľmi dobre vycvičená a má dobrú techniku.

Nakoniec, Turci provokujú stále - incidenty typu 26 stíhačiek preletí nad gréckym územím - ja by som to netoleroval.

upravene: prispevok obsahoval osobne info, Adoas

mno je to mozne :slight_smile: ja sa tiez nepohybujem uz najlepsie v SK gramatike a vychadzal som ked sa priznam z anglickeho cypriots :wink: mea culpe, uz si budem davat pozor :wink:

Turci nie su arabi po prve a trest smrti zrusili kvoli EU. Zeny maju vela prav, uz mohli volit v 30 rokov, ked to nebolo mozne vo vela krajn Europy.
Turci nemaju radi arabov, a maju velmi dobre stahy s Israelom. Nemaju dobre stahy so Syriou, s Irakom ani s Iranom, nehovoriac s Armeniou.
Turecko ma este vela problemov,to ze je oficialne kandidatom mu polepsi povest a pomoze mu modernizovat o vela rychlejsie nez keby nebol. Ale bude to dost dlhy proces, amozno nikdy nedokonceny.

Jasne Eurospak ustava stroskotala aj kvoli Turecku, ale keby bol referendum p prijatie Slovenska a spol. tak isto by bola vacsinu ludi proti vo vela krajn.:slight_smile:

Co sa tyka Cyprus tak Adoas je stale ticho. Ako som to predtym napisal turecka okupacia je dosledok od nevydareneho pucu greckej armady v roku 1974. Vtedy Grecko sa chcelo so silou mocou zmocnit ostrova, tak Turci reagovali.
Ale asi tot vie malo ludi:)

Cyprus ustupil v otazke jeho uznania, lebo Turecko tak ci tak ho musi uznat pred vstupom do EU, ktory je velmi (ak vobec) zdialena bufucnost. Aj Cyprus neuznava Turecko.

z inej temy k tejto teme :wink:

Tazka otazka. Podla mna sa im to nemalo slubovat, ale to bola ina doba. A ani teraz sa EU nemala nechat pritlacit …
Turecko prinesie kopec problemov - ekonomika a nabozenstvo.
Neviem, ci to EU zvladne.
Cyprus musi uznat a inak, teraz nie su na vstup ani EU ani Turecko pripraveni. Ak prudko zlepsia ekonomiku, mozno v dalekej buducnosti …
Politicku a nabozensku otazku neviem posudit …

Ja som hlasoval ZA. Nie hneď, ale postupne by to mohlo byť možné. Veď prístupový proces je hlavne o tom, aby svoju legislatívu a právo prebrali od nás, čiže EÚ a keď chcú vstúpiť tak sa musia prispôsobiť kresťanskej Európe. Ja by som im dal šancu a v priebehu prístupového procesu sa uvidí.

Ja som hlasoval proti … ale ak turecko bude mat snahu a ochotu riesit svoje vnutorne problemy, moze sa aj moj nazor zmenit … ako kazdeho nakoniec…

ale hlasujem dnes, takze proti. Vidi sa mi to, ze kulturne a socialne je ta krajina trochu “mimo” europy, aj ked moje info je povrchne musim priznat.

Na druhej strane EU ma asi aj trochu prepracovanejsie materialy o turecku a tom, co musia spravit a co su must kriteria … a bude to dlhy proces urcite …

A čo mám povedať? :question: :question: :question: :question: :question: :open_mouth: :confused: :blush: :bulb: :arrow_right:

To bola vláda - vojenská diktatúra. Nepodarilo sa, bol to možno nepremyslený krok. A skončilo sa to takto. Ale skončilo sa to ešte relatívne dobre, nebola z toho veľká vojna. … ty to píšeš len z jednej strany. Čo na tom ostrove bolo - prečo muselo Grécko zasiahnuť? A to už bolo, … teraz je rok 2005 - Turecko chce EU, ale Cyprus neuzná a Cyprus je v EU! Grécko je dnes demokratická krajina a Cyprus bol od minulosti náš a aj by sme si ho sami vybojovali, Turci na neho nemajú nárok, len EU nám to nechce dovoliť. Politika. Ale to nič nemení na našej armáde. Grécko je členom NATO, ale aj tu sme mali dlho zložitý vývoj.

Opakujem, že je rok 2005. Podľa teba je normálne, že Turecko má dnes na ostrove 30 000 vojakov na svojej strane ostrova? To je podľa teba normálne? … My tiež máme veľmi veľa vojakov v týchto zónach - námorníctvo - blízko ostrova, blízko východných ostrovov. Veľmi veľa vojakov na turecko-gréckej hranici na pevnine. Non-stop. Je to najstráženejšia hranica v Európe. Ako “niekto” povedal: My sme ako India-Pakistan, ale sme rozmumnejší. Múdrejší. EU+NATO zatiaľ nás drží od seba a rozvoj krajín. My sme turistická krajina, ale podiel turistického ruchu na HDP je cca. 20%, takže nie sme ako Chorvátsko. Ale normálne to nie je. To uznávam, ale na vine je tejto situácii Turecko. Turecko pravidelne porušuje našu suverenitu. Prelety ich letectva - 3 alebo až 4 formácie výrazne vletia nad našu krajinu. Máme právo ich zostreliť, ešte sme to nespravili a nepomáha ani varovanie NATO, že raz to spravíme a budeme v práve. My tiež Turecku vraciame ich útočné prelety ako odpoveď od nás. Nie je to dobre. Nie je, ale je to lepšie, než keby mala byť skutočná vojna. Nevieš, čo píšeš, eucitizen. Nepoznáš Turecko tako ako my, nepoznáš turecké myslenie. My ano, už veľmi dlho. Naše spory su veľmi veľké - to nie je hra. Dávame reálne veľmi veľa peňazí na armádu, tajné služby, políciu. Dávame na army v % k HDP toľko, koľko Turecko. A niekedy aj viac. 3%-6% od r. 2000 to takto podľa potreby kolíše. Máme 170 000 vojakov, teraz prebieha reforma, bude 140-150 000 vojakov, ale zmodernizovaná armáda. 1 000 ks a viac rôznej bojovej pozemnej techniky od USA, Nemecka, … opravujeme rôzne vojenské lode. Nákup vrtuľníkov sa uskutočnil. Výcvik kománd. … Kto si klikol na stránku nášho ministerstva obrany a preklikal sa trošku hlbšie, tak vidí približne, čím disponujeme. … ja viem, že vám sa to zdá byť zbytočné, lenže z druhej strany je Turecko, ktoré robí to isté. Nákup stíhačiek za 2 mld. USD, … z ich strany.

SR má armádu - mierové misie a odstraňujete míny. Následky po vojne. Ženijná armáda. To je dobre. Vaši vojaci sú na Cypre. Strážia hranicu. V rámci OSN. Toto je Cyprus. OSN na hranici a na jednej strane veľká turecká army. Realita. A ako sa žije na Gréckej a ako na Tureckej strane? Kto sa má lepšie? Gréci.

Ja nehovorím o vašej krajine do histórie, nerob to ty eucitizen. SR 1000 rokov bola pod Maďarmi. 1 000 rokov. Aké sú teraz vaše vzťahy s Maďarskom? Sú dobré, keď ste v EU - Sú dobré? Sú lepšie? … Rozdelili ste sa s ČR mierovou cestou. Ake su vaše vzťahy? Sú dobre? Sú lepšie? Závisť? Nie? Ano? Ukrajina vám zobrala veľké územie. Ako ste na tom - priateľsky? … neviem o vašej minulosti dosť na to, aby som hodnotil, ako sa máte teraz a ako ste sa mali v minulosti. Nerob to ty eucitizen. Alebo napíš viac argumentov, nie len jednu vetu. Je rok 2005.

ad Klajtos, Dy: Napísali ste niečo o mne, nie je to tajné, ale nie je to - ja som to nechcel zverejniť. Nevadí, čo už? Vaše príspevky som vymazal/upravil. Bol som v armáde 7 rokov, nie 6. A som na to hrdý. Dôvody odchodu: zranenie. Ľavá ruka už neslúži ako predtým. Turecko-Grécka hranica, nočné cvičenie. Omyl. Stane sa. V army som nebol právnik. Bol som námorník. Podľa toho videa, na ktoré tu bola linka je jasné, že som právnik nebol. Ja hovorím, že: Postarám sa o seba, keby ma niekto prepadol. Dokonca už som sa raz postaral o jednu pani, ktorú prepadli. Vyštudoval som právo, bol som v armáde, teraz uplatňujem vysoký manažérsky post + právo. To je všetko. Army nie je na smiech, nie je to ani “chvala/radost/…” - bola a je to služba štatu za Grecko. Som Grék. Nebudem sem pisat svoj CV-životopis. End. Viac cez ss na túto časť mojho príspevku, ak má niekto záujem.

Turecko nie je Európa. Turecko podporuje Sýriu, a nemá rado Izrael. Tak ja vidím Turecko. Turecko nemá nič proti Arabom. Obchodné vzťahy to dokazujú. Turecko - východná časť - Kurdy, a ženy tam nemajú žiadne právomoci - realita, eucitizen.

Okrem toho, ekonomické dopady pre EU by boli katastrofálne. Turecko by malo nárok na 40-60 mld. EUR ročne dnes v r. 2005. To je 1/3 celého rozpočtu EU. Toto chcete vy Slováci, ktorí teraz potrebujete každé EUR?

Môžeme/te diskutovať. Ja som Grék, slúžil som v armáde, 1/2 mojej rodiny sú vojaci, mám slušnú vínnu révu, … rodinu. Dnes pracujem v kancelárii a som spokojný, ale na túto tému ja názor nezmením. Ak aj bude Turecko v EU, Grécko tak skoro nezmení svoj smer, svoje zmýšľanie. Vám je to jedno, ste ďaleko - ale nám to jedno nie je a nebude.

A ešte doplním, že turisti sa nemajú čoho báť. Grécko je bezpečná krajina, takmer sa nekradne, nanajvýš pri hraniciach s Albánskom. Viac kradnú turisti sami sebe, ako my medzi sebou alebo vám. :wink:

Adoas,

myslím si, že vaša armáda bez problémov Turkov zastaví. Ja mám v prehľade armádu Grécka, to je jedna modernizácia za druhou, vyberáte si to najlepšie z trhu, SR vám predala našu hviezdu - húfnica Zuzana, ale mali sme nejaké výrobné problémy, tak len 12 kusov. Náš problém. :unamused:

Máte veľkú cvičenú a oddanú armádu a máte to v génoch.

Slováci veľmi radi chodia na dovolenku k vám, do Chorvátska atď. - nemáme more a keby sme ho mali, tak ani z neho nemáme profit.

Turecko v EÚ … to tak skoro nebude. Až sa Turecko viac prispôsobí politicky, ekonomicky a dosiahne sa dohoda napríklad ohľadom Cypru, tak potom možno.

Malo by byť o tom referendum v každom štáte. A tam by sa rozhodlo. :sunglasses:

mosr.sk/index.php?page=76

Cyprus je tretím najväčším ostrovom ležiacim v Stredozemnom mori. Má rozlohu 9 251 kilometrov štvorcových a je situovaný vo východnej časti Stredomoria vo vzdialenosti 380 km severne od Egypta, 105 km západne od Sýrie a 75 km južne od Turecka. Na Cypre žije asi 754 800 obyvateľov. Hlavným mestom je Nikózia so 195 300 obyvateľmi. V súčasnosti je to jediné hlavné mesto v Európe, ktoré je rozdelené na dve časti - grécku a tureckú.

Vďaka svojej geografickej polohe a strategickému významu bol ostrov kolonizovaný a dobývaný takmer všetkými významnými tvorcami dejín - Alexandrom Veľkým, Ptolemaiom, či Richardom III. V roku 1571 ostrov získala Otomanská ríša. Svoju nadvládu si udržala až do roku 1878, kedy ostrov postúpila Veľkej Británii. Veľká Británia spravovala ostrov až do roku 1960. V uvedenom roku po štvorročnom oslobodzovacom boji Cyprus získal nezávislosť a zmluvne bol vyhlásený republikou. Zmluva bola podpísaná obidvoma komunitami, ktoré obývajú ostrov a umožnila tak vznik Cyperskej republiky. Garantmi tejto zmluvy sa stali Grécko, Turecko a Veľká Británia. V roku 1974 bol za podpory gréckej junty uskutočnený prevrat, ktorým bola zvrhnutá cyperská vláda spolu s prezidentom Makariosom III. Zmena politickej situácie a nevraživosť medzi oboma komunitami viedla k dvojfázovej vojenskej invázii tureckých ozbrojených síl. Tie obsadili 37 % územia severnej časti ostrova. Od augusta 1974 je tak ostrov rozdelený na dve časti - Cyperskú republiku a Severo-cyperskú tureckú republiku.