A čo mám povedať?

To bola vláda - vojenská diktatúra. Nepodarilo sa, bol to možno nepremyslený krok. A skončilo sa to takto. Ale skončilo sa to ešte relatívne dobre, nebola z toho veľká vojna. … ty to píšeš len z jednej strany. Čo na tom ostrove bolo - prečo muselo Grécko zasiahnuť? A to už bolo, … teraz je rok 2005 - Turecko chce EU, ale Cyprus neuzná a Cyprus je v EU! Grécko je dnes demokratická krajina a Cyprus bol od minulosti náš a aj by sme si ho sami vybojovali, Turci na neho nemajú nárok, len EU nám to nechce dovoliť. Politika. Ale to nič nemení na našej armáde. Grécko je členom NATO, ale aj tu sme mali dlho zložitý vývoj.
Opakujem, že je rok 2005. Podľa teba je normálne, že Turecko má dnes na ostrove 30 000 vojakov na svojej strane ostrova? To je podľa teba normálne? … My tiež máme veľmi veľa vojakov v týchto zónach - námorníctvo - blízko ostrova, blízko východných ostrovov. Veľmi veľa vojakov na turecko-gréckej hranici na pevnine. Non-stop. Je to najstráženejšia hranica v Európe. Ako “niekto” povedal: My sme ako India-Pakistan, ale sme rozmumnejší. Múdrejší. EU+NATO zatiaľ nás drží od seba a rozvoj krajín. My sme turistická krajina, ale podiel turistického ruchu na HDP je cca. 20%, takže nie sme ako Chorvátsko. Ale normálne to nie je. To uznávam, ale na vine je tejto situácii Turecko. Turecko pravidelne porušuje našu suverenitu. Prelety ich letectva - 3 alebo až 4 formácie výrazne vletia nad našu krajinu. Máme právo ich zostreliť, ešte sme to nespravili a nepomáha ani varovanie NATO, že raz to spravíme a budeme v práve. My tiež Turecku vraciame ich útočné prelety ako odpoveď od nás. Nie je to dobre. Nie je, ale je to lepšie, než keby mala byť skutočná vojna. Nevieš, čo píšeš, eucitizen. Nepoznáš Turecko tako ako my, nepoznáš turecké myslenie. My ano, už veľmi dlho. Naše spory su veľmi veľké - to nie je hra. Dávame reálne veľmi veľa peňazí na armádu, tajné služby, políciu. Dávame na army v % k HDP toľko, koľko Turecko. A niekedy aj viac. 3%-6% od r. 2000 to takto podľa potreby kolíše. Máme 170 000 vojakov, teraz prebieha reforma, bude 140-150 000 vojakov, ale zmodernizovaná armáda. 1 000 ks a viac rôznej bojovej pozemnej techniky od USA, Nemecka, … opravujeme rôzne vojenské lode. Nákup vrtuľníkov sa uskutočnil. Výcvik kománd. … Kto si klikol na stránku nášho ministerstva obrany a preklikal sa trošku hlbšie, tak vidí približne, čím disponujeme. … ja viem, že vám sa to zdá byť zbytočné, lenže z druhej strany je Turecko, ktoré robí to isté. Nákup stíhačiek za 2 mld. USD, … z ich strany.
SR má armádu - mierové misie a odstraňujete míny. Následky po vojne. Ženijná armáda. To je dobre. Vaši vojaci sú na Cypre. Strážia hranicu. V rámci OSN. Toto je Cyprus. OSN na hranici a na jednej strane veľká turecká army. Realita. A ako sa žije na Gréckej a ako na Tureckej strane? Kto sa má lepšie? Gréci.
Ja nehovorím o vašej krajine do histórie, nerob to ty eucitizen. SR 1000 rokov bola pod Maďarmi. 1 000 rokov. Aké sú teraz vaše vzťahy s Maďarskom? Sú dobré, keď ste v EU - Sú dobré? Sú lepšie? … Rozdelili ste sa s ČR mierovou cestou. Ake su vaše vzťahy? Sú dobre? Sú lepšie? Závisť? Nie? Ano? Ukrajina vám zobrala veľké územie. Ako ste na tom - priateľsky? … neviem o vašej minulosti dosť na to, aby som hodnotil, ako sa máte teraz a ako ste sa mali v minulosti. Nerob to ty eucitizen. Alebo napíš viac argumentov, nie len jednu vetu. Je rok 2005.
ad Klajtos, Dy: Napísali ste niečo o mne, nie je to tajné, ale nie je to - ja som to nechcel zverejniť. Nevadí, čo už? Vaše príspevky som vymazal/upravil. Bol som v armáde 7 rokov, nie 6. A som na to hrdý. Dôvody odchodu: zranenie. Ľavá ruka už neslúži ako predtým. Turecko-Grécka hranica, nočné cvičenie. Omyl. Stane sa. V army som nebol právnik. Bol som námorník. Podľa toho videa, na ktoré tu bola linka je jasné, že som právnik nebol. Ja hovorím, že: Postarám sa o seba, keby ma niekto prepadol. Dokonca už som sa raz postaral o jednu pani, ktorú prepadli. Vyštudoval som právo, bol som v armáde, teraz uplatňujem vysoký manažérsky post + právo. To je všetko. Army nie je na smiech, nie je to ani “chvala/radost/…” - bola a je to služba štatu za Grecko. Som Grék. Nebudem sem pisat svoj CV-životopis. End. Viac cez ss na túto časť mojho príspevku, ak má niekto záujem.
Turecko nie je Európa. Turecko podporuje Sýriu, a nemá rado Izrael. Tak ja vidím Turecko. Turecko nemá nič proti Arabom. Obchodné vzťahy to dokazujú. Turecko - východná časť - Kurdy, a ženy tam nemajú žiadne právomoci - realita, eucitizen.
Okrem toho, ekonomické dopady pre EU by boli katastrofálne. Turecko by malo nárok na 40-60 mld. EUR ročne dnes v r. 2005. To je 1/3 celého rozpočtu EU. Toto chcete vy Slováci, ktorí teraz potrebujete každé EUR?
Môžeme/te diskutovať. Ja som Grék, slúžil som v armáde, 1/2 mojej rodiny sú vojaci, mám slušnú vínnu révu, … rodinu. Dnes pracujem v kancelárii a som spokojný, ale na túto tému ja názor nezmením. Ak aj bude Turecko v EU, Grécko tak skoro nezmení svoj smer, svoje zmýšľanie. Vám je to jedno, ste ďaleko - ale nám to jedno nie je a nebude.
A ešte doplním, že turisti sa nemajú čoho báť. Grécko je bezpečná krajina, takmer sa nekradne, nanajvýš pri hraniciach s Albánskom. Viac kradnú turisti sami sebe, ako my medzi sebou alebo vám.