Trať 126 - Žilina - Rajec

Zakladám túto tému, nakoľko nám tu chýba.

Momentálne pre rekonštrukciu uzla Žilina je výluka do konca apríla. Približne v rovnakom čase ako sa má obnoviť doprava na trati má začať rekonštrukcia cestného mosta v Porúbke. Bude to riadny zaberák, čo sa týka dopravy z Rajeckej doliny. Kto podľa vás môže požiadať o zaradenie extra vagónov navyše, pripadne o posilové vlaky?

Objednávateľom bude len MD u ZSSK. Takže tlačiť zo strany ŽSK, mesta Žilina, Rajec, Rajecké Teplice a obcí na trase (a obchádzkovej trase) na MD. Ale viac, ako hodinový takt tam momentálne nespravíš. Jedine, žeby ho dali celodenný, aj mimo špičky, kde je teraz dvojhodinový.
Hovorí sa ale, že obnovenie výhybne Konská je vysoko aktuálne a bude osadená bunka pre dopravného zamestnanca. Vtedy by bolo možné mať polhodinový takt. Tak bodaj by do jari tak aj bolo.

skor skoda ze teraz ked je vyluka sa cas nevyuzil na modernizaciu useku na tych klasickych 120, to by stacilo bohato na taku frekventovanejsiu regionalnu trasu.. ten potencial tu bol.. co uz

@EmBe:ŽSK dava ruky prec, lebo 1/64 nie je ich cesta a na ludi na obchadzkovej trase kaslu. Vlastna aktivita nula a len nariekaju ako nie su peniaze. Starostovia dotknutych obci vyvijaju nulovu aktivitu (cest vynimkam), lebo “nechcu robit problemy”.

Jedine co sa mi podarilo zistit nezavisle od dvoch zdrojov, tak prebehlo stretnutie medzi ZSSK, ŽSK, IDS Žilina a neviem kym este, kde sa dohodli, ze most v Porubke pojde dole az po spusteni vlakovej dopravy na Rajec. Nie je to ale ASI zmluvne podychytene, takze to na koniec moze byt uplne inak. A ako bonus, tak po spusteni prevadzky na trati nebudu mat pravdepodobne dostatocne kapacity na normalnu cinnost, cize sa daju ocakavat nahradne autobusove spoje a vyluky z dovodu prac na uzle Zilina.

Videl som fotky, že v Konskej sa pracuje, boli zbúrané staré toalety a prebiehajú výkopové práce. Žeby sme sa dočkali?

Asi ano. Pred casom som niekde videl, ze ZSR to maju naplanovane ako oficialne prace (aj ked si presne nepamatam co konkretne). A vo FB skupine k tejto trati niekto pisal, ze to ma “vysoku prioritu”.

Medzicasom sa posunul termin spustenia trate o 1-2 mesiace (neoficialne info).

Výhybňu v Konskej majú začať stavať od mája:
youtu.be/ilyEigqZf2k?si=9qHEDFzbd8nBfIP4

wau tak to ina kocka ta barborka z videa.. hmm.. inak to uz teraz maju na jar koncit celu modernizaciu od ziliny az po Rajec? su aj nejake videa z modernizacie/resp vymeny kolaji? predpokaldam ze trasovanie trate sa nemenilo to robili modernizaciu na 120 ako zvyknu robit lokalky ci ako? asi vyuzili modernizaciu celehu uzla v ziline a odstavku celej trate, to by bolo super..

Ukludni sa, si na Slovensku :smiley: Vymenili/doplnili zabezpecovacie zariadenia (pravdepodobne museli, kvoli reko ZST Zilina) a idu robit tu vyhybnu v Konskej (ktoru kedysi zrusili). To je tak vsetko.

Na useku od hlavnej stanice po priblizne Vahostav vymenili drevene prazce za betonove. O co tam ide, by mohol doplnit niekto, co ma vacsi prehlad.

aha tak jasne..ako inak dalo sa cakat hlavne ze v reportazi to nazvali modernizaciou vyznelo to akoby vymenili podlozie aj kolajami a spravili to na 120.. ..pritom slo len o obycajne upravy ktore sa bezne robia aj za plnej prevadzky ..no comment ..takto sa zavadza verejnost v PP

Ale stavím sa, že v Lietavskej Lúčke sa bude stále križovať 15 minút :frowning:

Bol aktualizovaný ročný plán výluk, kde je obnovenie výhybne Konská uvádzané v termíne 01.05. - 30.06.2025.

Nové video z Konskej a Poluvsia:

2 lajkov

Isiel som tade nedavno a mozem povedat, ze tie priecestia konecne vyzeraju ako vyzerat maju. Minimalne z mojho laickeho pohladu. Znamena to, ze ak pribudli zavory, tak mozu vlaky prechadzat vyssou rychlostou?

Traťová rýchlosť sa nemení,zvýši sa len bezpečnosť priecestí
na zvýšenie rýchlosti musi byť zásah do infraštruktúri

Co si mam predstavit pod zasahom do infrastruktury? Vymenu kolajoveho zvrsku, zmena zab. zar., pripadne nieco uplne ine?

Koľajovy zvršok,narovnanie trate…

V Konskej sa uskutočnilo stretnutie ohľadom zlepšenia pomerov na rajeckej trati, vrátane zahustenia zastávok. Viac vo FB skupine:

Edit:

Nové video z Konskej:

2 lajkov

1 lajk