.. hnusne teplo je na celom slovensku … mi pracujuci musime sediet, stat, pobehovat (rozumej pracovat) v praci … skolopovinny sa teraz macaju niekde na kupalisku a mi hresime ze je teplo ze sa nam ani zomret nechce … pocul som ze z toho tepla v blave pokrcilo elektrickove kolaje … nieco podobne sa stalo pred istymi rokmi v madarsku kedze mali zvarovane kolajnice tak im ich pokrcilo tak ze sa rychliky flakali 20-40km/h … myslim ze to vtedy poriesili tak ze vnoci ked kusok vychladli ich narezali na kusy … ale bacha nie “vsecho na pul” ![]()
inak ďakujem randomovi za zlepšenie nálady kôli názvu témy…a ešte dodám že aj prázdninujúcim je Teplo na zabitie ![]()
ale má prísť už schladenie, takže na bud. týždeň bude cool ![]()
PS : dúfam že som sa tu mohol vyjadriť, že nie ako Monitor tlače…
Najväčšiu radosť majú predajcovia klimatizácií
, nakoľko ich predaj je už od roku 2004 každoročne vyšší o viac ako 100% a potenciál je ešte stále obrovský. Zatiaľ sa už predalo na SVK o 80% viac klimatizačných jednotiek ako za celý rok 2006, pričom ale faktom je, že ľudia si nenechajú poradiť a často si kupujú zbytočne veľkú jednotku alebo naopak málo výkonnú.
Inak čo treba robiť na kúpaliskách je:
- neskákať rozhorúčený (rozumej po viac ako 15 min. na priamom slnku) do plaveckého (najchladnejšieho) bazéna
… treba sa najprv dať pod sprchu alebo do vody vchádzať postupne

- na termálnych kúpaliskách obmedziť pobyt v teplej vode

- vyhýbať sa nadmernému pitiu kávy a alkoholu
, pretože je tu vysoké riziko dehydratácie 
Osobne odporúčam používať prikrývku hlavy, dbať hlavne na deti atď. a hlavne byť k sebe ohľaduplným. Na kúpaliskách a pri vode v týchto dňoch sú desiatky až stovky prípadov zásahov záchranárov a plavčíkov od úrazov až po kolaps organizmu a krádeže dokladov.
Treba dodržiavať pitný režim. Je to možno jasné, ale žiaľ, ľudia sú ako osly, pretože je množstvo výjazdov sanitiek po celom SVK práve z dôvodu užívania málo tekutín. Pamätajte si, že po jednej káve treba normálne vypiť 0,2 dcl vody, na kúpalisku min. 0,3 dcl vody, ak kávu pijete na slnku, min. 0,4 dcl vody do 10 min. od dopitia kávy. ![]()
Na SVK dnes skolaboval aj plavčík, na východnom SVK v KE.
Nedodržal BOZP, čo v jeho prípade je výkon povolania na priamom slnku bez akejkoľvek ochrany a samozrejme, extrémna záťaž od návalu ľudí.
V autách:
-
pokiaľ nemáte klimatizáciu, treba otvoriť okná, čo zabezpečí cirkuláciu vzduchu a ak sa pohybujete tak na vyšší stupeň spustiť vetranie v aute, pravidelne popíjať vodu, ideálne jemne chladenú až teplú minerálnu vodu, stredne až slabo sýtenú
-
pokiaľ máte klimatizáciu, tak niet čo riešiť. Neotvárať okná.
Kľudne si nastavte 20 st. C, ale pamätajte si, že 20 minút pred vystúpením z vášho auta by mal byť rozdiel teploty vonku a v aute max. 15 st. C, čo znamená, že treba v aute robiť postupné zvyšovanie po 3 st. C každé 2-3 minúty pred plánovaným vystúpením. Ak tak neurobíte, váš organizmus dostane “facku” a hrozí kolaps organizmu pre starších ľudí alebo nachladnutie pre deti aj zdravých mladých ľudí. Taktiež sa odporúča napiť sa pred vystúpením z auta a po nastúpení do neho.
Teplota 30 st. C je ideálna. Teplota 35 st. C už dáva nášmu organizmu zabrať. Teplota nad 38 st. C je kritickou už aj v tieni. A uvedomote si, že na slnku je vždy nad 40 až 50 st. C, v aute je teplota často nad 60 a pri tieni 38 st. C je v aute nad 70 st. C, čo je enormná záťaž aj pre mladého zdravého človeka.
Ak ja slnko zapadne, pamätajte si, že rozhorúčené mestá (asfaltové parkoviská, cesty, budovy, …) sálajú teplo stále a hlavne tam, kde je málo zelene, je stále silná záťaž pre organizmus.
Odporúča sa nebyť vonku a nerobiť dlhé cesty pešo nielen kvôli teplote, ale hlavne kvôli nadmerným výfukovým splodinám z dopravy.
A to už nehovorím o tom, že v týchto dňoch sú ľudia oveľa viac nervózni ako inokedy.
Najťažšie povolania sú v starých fabrikách, na stavbách (prach, vysoká teplota, priame slnko, namáhavá práca), na kúpaliskách (predajcovia, plavčíci) atď. a najviac ohrozenými sú deti, starší občania, ľudia s dýchacími problémami a srdcovo-cievnymi ochoreniami, mladí ľudia vydávajúci enormné množstvo energie (diskotéky), prípadne ľudia konzumujúci ťažké a mastné jedlá a alkohol.
Možno to znie ako poúčanie, ale ak dodržíte tieto jednoduché rady, tak uľahčíte prácu záchranárom a ušetríte si vy sami starosti. Pretože ide o vaše zdravie a to máte len jedno.
![]()
rozdiel teplot by mal byt maximalne 6 stupnov. uz 10 stunov je kritickych a 15 stupnov je dobre tak na infrarkt ![]()
inak klima v praci .. skombinovat s neskorsim prichodmo a neskorsim odchodom, ked sa to uz vonku aj vcelku da..
Ja hovorím o maxime pre zdravého mladého človeka. To je maximum a tento rozdiel je v medicíne 15 stupňov Celzia. Ak by to totiž bolo tak ako píšeš ty, tak potom by ste nemohli mať ani okná v aute otvorené, pretože už tento rozdiel je viac ako 10 stupňov Celzia. Podmienky: Bratislava, 12:30, hlavná cesta, neklimatizované auto, rýchlosť do 60 km/h.
Tých 15 st. C sa znižuje spolu s tým, o koho ide.
Infarkt človek nedostane. Kolaps organizmu/odpadnutie nie je infarkt.
A týchto istých 15 st. Celzia totiž platí aj v zimnom prostredí. ![]()
A žiaľ, je tu krutá realita. ![]()
Ľudia nasadajú do áut, kde je 50-65 st. C z prostredia, kde je 35-50 st. C. Tomuto sa hovorí šok. Dá sa tomu zabrániť najprv otvorením dverí, kto má klímu tak naštartovanie a jej pustenie. Ale to dlho trvá a stále to nie je ideálne, lebo stále budete nasadať do inej teploty. Ale vráťme sa. Naštartujete. Organizmus sa ale začína silno potiť (strata tekutín), je vám horúco, otvárate okná, púšťate ventiláciu. Utierate pot. Rozbiehate sa, vychádzate z parkoviska. Čakáte, kedy budete vonku, lebo viete, že tam je chladnejšie a ďalšie minúty až desiatky minút aj bude a v tom aute bude ešte dlho teplejšie (viac ako 50% áut nemá vôbec klímu) alebo ju mnohí aj tak nepoužívajú. Ibaže ďalšia chyba - vy ste strácali tekutiny už vonku, lebo čo je nad 32 st. C, to je potenie sa. A to už nehovorím o silnejších postavách (z tých “leje”). V aute by mala byť preto samozrejmosťou fľaša vody/minerálky. Nehovoriac o tom, keď zastavíte na križovatke, auto sa znovu výrazne zohreje a váš organizmus je prehriaty.
V Prahe a Budapešti dnes na križovatkách rozdávali zadarmo fľaše vody stojacim motoristom.
Je to naučenie ľudí ako sa správať.
A to ešte, kto vieš čo príde za extrémne silné búrky. ![]()
aj pre zdraveho mladeho cloveka je to vela. ten priklad s autom si nedal dobry, lebo vtedy ten rozdiel teplov vnutri a vonku je do par stupnov a to doslova.
myslene je to najma na pripady ked si niekto da v aute 22 a vonku je 38. hned vystupi.
z tepla do zimy ti nevadi v principe akakolvek zmena, prave naopak. ked ides aj z -40 do +30, tak si cely stastny, lebo sa ti zacnu vylucovat aj endorfiny.
navyse ako som spominal, toto obdobie je velmi zatazkavujuce prave pre “prvo-infraktujucich” ludi…
inak tomas, pozdravuj “doma”
a ze vitame spat .. tusim ficove vyroky vylakaju kazdeho ![]()
A k tej klíme…včera bolo v Ke okolo 15:00 hod možno 35 st. C…išiel som do banky…tešil som sa že sa ochladím…prišiel som dnu, hučalo tam z klími a pozerám 20 st. C…sadol som si, a onedlhpo som pocítil ako mi prešiel pot po chrbte a potom ma začala bolieť hlava, a postupne silnejšie a silnejšie…bolo to brutal…myslel som že s toho chladu odpadnem…to ako neexistujú žiadne predpisy? to si môžu dať aj 15 st. C a nič? no a tí čo tam pracujú, to je dobré tak na reumu…
no tak to vyzerá že do tej pobočky tak skoro nepôjedem ![]()
no kedze mam “iste” skusenosti s termickym sokom (odborny nazov si nepamatam) mozem povedat ze je to v krajnosti neprijemne … a cloveka to hodne vycerpa … napriklad pri macani sa vo vode v nejakej diere po dobu 3h aj s neoprenom hrubky 5mm to vyzera po vylezeni z tejto diery dost zaujimavo … clovek po takejto dobe stravenej v studenej (od 4 do 6degC) vode ma znacny tepelny deficit .. telo sa v snahe udrzat teplotu trase uplne samovolne a pisat si do neoprenu pomaha iba na niekolko minut (je to celkom ucinne ale fakt iba na niekolko minut)… ak sa dostanete na povrch po istej dobe kde teplota okolia je vyrazne nizsia (rozumej asi 15-20degC) je to taky sok ze clovek zo 10-20 minut iba sedi jak puk kde moze a lapa po dychu … a ked je to spevadzane z vodou tak je to o dost hnusnejsie .. clovek ma mokry overal a setky ostatne pomocky zadrzujuce teplo a to je dost neprijemne lebo na ksicht citi tu obrovsku horucavu a telo je stale chladene studenou vodou … co myslite co si vybere telo ? chladit alebo ohrievat? … kto neskusil ake to je tak nevie … telo sa zblazni … mozno o cosi to je lepsie ak niekto vyleze z diery v zime … ale treba davat pozor na vela veci .. voda v overaloch rychlo chladne a meni sa na lad .. a netreba vylievat vodu z ciziem! … voda ma velku tepelnu kapacitu a v cizmach vydrzi relativne dlho tepla … aj ked u nas nemame more (zemplinsku siravu neratajuc
) aj u nas sa najde par zaujimavych stavov sposovenych tepelnym sokom (ci uz kladnym alebo negativnym)…
2 tomas:
sme.sk/c/2020879/klimatizaci … trach.html
Čítal som, ale stále je to len o tom, že ja sa rozprávam o maxime. Pochop to už raz.
maximum ti je na nic, ked ta z toho porazi
ja len tolko ![]()
Tak, padol absolutny rekord v SR 39,9 °celzia. Co myslite, padne zajtra psychologicka hranica 40°?
Inac, tusim tie absolutne rekordy padaju vzdy po nastupe komunistov k moci… ![]()
Tak určite že 40 padne, môj osobný typ je 41,2 st.C… global warming…to hovorí za všetko…
Tu by som sa ani nezaoberal tými vysokými teplotami, veď to každé leto také 2 týždne je ale upozornil by som na tú extrémne rýchlu zmenu…veď ešte v PIatok bolo mono max 24 a v PO už 35 čiže skoro o 10 st. C rozdiel…toto nieje normálne nie tie vysoké teploty…a ako to má znášať príroda…
môj osobný názor(veď sa tým aj amatérne zaoberám) je že bude pršať na Z SR v PO a na V SR v UT možno až v noci z UT na ST… ale hneď čo naprčí tak pri 25 st. C aj za hod. vyschne…
No, vyzerá to tak, ze to naozaj padne…
shmu.sk/?page=63
A pred mesiacom-dvomi boli všetci posratí, že 30° horúčavy, to je tropické teplo a teraz máme 40 ![]()
Co nás asi čeká v tomto roce?
Zrejme velmi horuce a suche leto, avsak bez extremnych horucav, ako minuly rok. Aspon to bola 1 z tych velmidlhodobych predpovedi ![]()
v kazdom pripade zase po teplej zime budu viac rast stavebne materialy ![]()