Tu uz je aj oficialny plny dokument:
eur-lex.europa.eu/legal-content … 21:812:FIN
a tu je oficialna nova mapa Slovenska eur-lex.europa.eu/resource.html … format=PDF
Core network sa rozsirila tak, ze na vychode aj R4 aj zeleznica Plavec - Kosice - Hidasnemeti su sucastou Core koridoru od Baltiku k Egejskemu moru.
Ale kedy sa tak stane? Už len z toho, čo sa dočítame, tak úseky pri diaľnici D1 u Trenčína sa tak skoro nezačnú, u prvého bude hádam alternatíva panelky, ktorú štát nevie roky opraviť alebo skôr vytendrovať. Potom síce existuje už plán, ale tam sú navrhnuté také nehorázne riešenia s ekoduktami, že až. Pôvodne sa mala postaviť celá tá časť po Prievidzu z fondov za to, že sa ukončuje ťažba uhlia, ale ak sa postaví 1 úsek, tak aj to bude moc, pretože sotva sa robia tie dokumentácie. Uhlie sa ťažiť nebude, ale diaľnica po Prievidzu nebude, to bolo veľkých rečí starej aj tejto vlády. Prepojenie Prievidze na Žiar vidíte optimisticky?
Vo Zvolene sa so Sliačom nedohodli, proces sa vrátil na začiatok, takže tam sa dozaista 2027 nezakopne a potom nebude z čoho.
Áno potom sa stavia až po Lučenec. Aspoň niečo!! Ale z nejakého dôvodu sa ďalej plánujú pol profily, zrovna pri Lučenci, kde je to hustejšie a niekto múdry teraz nedávno pozastavil výkupy pozemkov a ďalšiu prípravu pri Bátke, hoci je vykúpené 80 až 95% na dvoch úsekoch. Nič to, tam už si ľudia zvykli. (irónia)
Slávny úsek so Soroškou, ktorý sa tendroval aj bez pozemkov sa tak skoro nepostaví. Kto tomu verí, tak je riadne naivný.
Košice - Šaca sa nepostaví, lebo ho rozdelili, lebo že ho urýchlia aspoň v jednej časti a teraz sa dočítame, že inštitút kde si dávajú záležať na výklade toho ako obstarávať namiesto toho aby si uvedomili že sú živení z daní a tie sú z národného hospodárstva a to sa takýmito debilnými rozhodnutiami neposilní nikdy a tak nájdu skoro vždy a všade chyby, takže po 3 rokoch tendrovania sa to vráti na 0. Obstaráva sa všade, všade sa kradne, iba na Slovensku sa už vlastne ani skoro nič nové nestavia, okrem toho jedného úseku na R2. A asi sa ani tak skoro stavať nezačne.
Tu sa dostavia 20 km R2 a ďalej sa nemá čo postaviť. Zo zverejneného sa ani neplánuje v roku 2022 niečo súťažiť, možno okrem toho košického obchvatu. Potom sa vymení vláda, ale R2 je teda priorita ale leda tak na papieri a aj to nie, stačí sa zadívať na tie výpočty. Keby sa tam aspoň 2+1 zrealizovalo ako na severe Európy, aj to pomôže, ale obyčajný polprofil neurýchli dopravu, ale aspoň by sa obišli tie obce s mestami, ale ani to nie je dopriate!
Tu sa niekto ešte diví tomu aká skepsa vládne na Hornej Nitre či v regióne primátora Šimka? Tadiaľto sa súvislo po diaľnici hoc v polprofile od Košíc určite cestovať nebude ani v 2040. Zabitá generácia. Alternatíva pre vlak neexistuje nejaká solídna rozhodne nie. Vlak pre zmenu obchádza Prešov. A píšem o Prešove, pretože po D1 sa vďaka nekonečnej tunelovej ságe neprevezieme tak skoro po súvislej D1. Ako fakt, ešte že existuje to Maďarsko s ich diaľnicou pre spojenie západu s východom.
Tie štátne úrady spôsobujú iba škody na Slovensku. A tým, že ľudia cestujú cez inú krajinu, tak sa tie škody prehlbujú ešte viac. Ale asi to tak vyhovuje.
To, že je niečo v nejakom pláne, tak to pre Slovensko nič neznamená.
Rýchlejšie to proste nepôjde. Darmo TEN-T.
Potešili by ste ma ak by ste mi napísali, že sa mýlim a že do 3 rokov sa začne stavať voľakde na tejto trase.
Mýliš sa, ale v tom, že ľudia ktorí majú kúpené diaľničné známky na Slovensku a cestu Maďarskom, tak nejako škodia Slovenskej ekonomike. NAD áno.
Tak úplne to pravda nie je, pretože v Maďarsku je o.i. lacnejšie tankovanie, takže nenatankuje doma. Takže doma neodvedie daň.
badger-FB, si zabavny, ze tu riesis moje posty z 2013.
Za tejto vlady je jasna jedna vec: na R2 nepustia nic - vsetko sa sustredi na hejslovacko - blavastanske ciele ako zilinska D1+D3 a veci okolo BA. Staci si pozriet ako rychlo Dolezal sutazi D1xD4. A vobec by ma neprekvapilo, ak by sa skor, nez nove useky R2, rozostavia tunel Karpaty. Proste, kym mame taky volebny system ako mame, tak priority budu tam. Mozno ale motyka zas raz vystreli, ako pri spojeni Smer+Most.
[quote=“DrX”]
Pokial niekto bude hladat TEN-T mapy, tak trocha sa popresuvali. Ja som ich teraz nasiel tu: dialnice.info/viewtopic.php … 59#p214759 december 2018 ako si uviedol nový odkaz a pod tebou ďalšie nové odkazy)
Ale chápem, takže čo píšeš v 2013 neplatí v 2021. Na D3 som si nevšimol vo výstavbe nič a keďže tam zahajujú EIA odznova ako aj v prípade Zvolena, tak D3 by som do toho nesplietal. Tá sa bude stavať ešte 10 rokov. Ale inak súhlas, tak to dopadne.
Na D3 sa jednak prave podpisala zmluva na vystavbu privadzaca z Kysuckeho NM, a jednak Dolezal chcel vsetku novu pripravu financovat z aktualnych eurofondov. Len tento tyzden sa ale ukazalo, ze nic z toho nestihnu, takze to vyradili.
A k tomuto
zas len tradicny novackovsky balast: prisudit mi nieco, co som nenapisal, a potom to vyvraciat. Alebo napisal som ja niekde, ze “čo píšeš v 2013 neplatí v 2021”? Ukazes mi? Praveze som tu na forum dal minuly tyzden aktualizaciu TEN-T z 2021 a este stale to plati a bohuzial, plati aj to, ze za tych 8 rokov sa to pohlo velmi malo - zvlast kedze Dolezal zabrzdil 2 zo 4 Ersekovych projektov.
Ale uz sa tesim, ze si precitas este tych dalsich 1000+ mojich prispevkov za tych 15 ci kolko rokov co som tu, a zacnes na nich po jednom reagovat. Inak pohoda…
Pohľad na minulosť. Vyčíslenie rokov dozadu od 2000 po vstup do EU. Priority, financovanie, kilometre na začiatku vzniku vo výstavbe etc.
ec.europa.eu/regional_policy/so … ovakia.pdf
Niektoré strany a ich obsah prakticky kopírujú zadelenie 21-27, iba sa to “oprášilo”. Čo tam po tom, že nemáme dokončenie ani nič vlastne a to už ideme do 3. obdobia.
Aktualizacia TEN-T z decembra 2023: transport.ec.europa.eu/system/f … nnex-1.pdf
Pre nas su relevantne hlavne strany 29 (zeleznice) a 30 (cesty).
Pre cesty je nasa R4 v Extended Core. Rovnako pre osobne zeleznice Miskolc-Kosice-Presov-Krakow je Extended Core. Uvidime, kedy na to zacnu reflektovat blavo-zilinski planovaci.
A železnica do poľských lúk, lesov a hájov je core. To musí bolieť
Ano, boli to - kedze je to symbol h é j ś ĺ ó v á ckej tuposti od Meciara a Slotu az po Fica a Danka. “Core” vetva b, c, d… ktoru europa nema ani v pazi.
Najviac ma dojalo “freight trains”. Keď si predstavím tie stúpania čo sú na trati do Zwardoňa… Tú trať videli tak maximálne na mape.
na plavec to ma zmysel pretoze spaja pomerne vyznamne centra. zeleznica do polskych lesov a luk je presne taka hanba ako dialnica. na trati chodi par osobakov a na ceste 2500 aut. prast jak uhod. a trat 130 s taktovymi EC vlakmi a hromadou R/Rex je comprehensive. VRT nas az na maly kusok obide. tolko k strategickej polohe povazia.
na cestach zrusena ceska dialnica smer puchov je stale core. drietoma so zapadnou R2, R3 a R1 tak blizko k sebe ako prakticky nikde naokolo. core ide podla moznosti vsade do stredu krajiny u nas blizsie naokolo. aka krajina take koridory.
Posledná výzva…Zaujímavý článok…píše sa tam aj o Slovensku…integrácia smernice EU do SR legislatívy pri rozvoji siete TEN-T…samozrejme zatiaľ meškáme/neplníme podľa požiadaviek
iho.hu/hirek/utolso-figyelmeztetes